Priče o elementima #2: Prvi metal

poruka: 4
|
čitano: 2.979
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Priče o elementima #2: Prvi metal".
15 mjeseci

Da, puno turskih riječi smo uzeli, Sunce im kalaisano !

https://www.cdm.me/zabava/zanimljivosti/sunce-ti-kalajisano-znate-li-sta-je/

Dobro štivo profesore, pogotovo povijesne anegdote 👍

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina

Turskih riječ u jeziku imamo mnogo, u Škaljićevom Rječniku turcizama ima ih oko 5000. Istina, one su većinom u upotrebi u Bosni, no i u hrvatskom ih jeziku ima mnogo, a usto često ne znamo da su turske (bunar, čarapa, budala, ada, dosluh, sat... ) Njihova zamjena izvornim hrvatskim riječima, npr. dveri za kapiju ili bičve za čarape, nerado se prihvaća, jer se hrvatske riječi doživljavaju kao lokalizmi ili arhaizmi. Šulek (1874.) je za bakar predlagao staru riječ "mjed", a lingvist Bulscu Laszlo - u jednom dosta nespretnom pokušaju, jer nije znao kemiju, a često ni etimologiju izvornih imena kemijskih elemenata - predlagao je 1977. godine ime "mjedik". 

1 0 hvala 2
7 godina

Arsen, kao otrovan element, je ostavljao teške zdravstvene posljedice po te prvobitne kovače. Tako je, prema mitovima, i grčki bog kovača, Hefest, bio hrom.

"U umjetnosti je često prikazivan hromim naginjući se nad svoj nakovanj. Njegov je lik odražavao niži stupanj trovanja arsenom čija je posljedica bila šepavost i rak kože. Arsen je dodavan bronci da bi je učvrstio, a od te je bolesti patila većina kovača brončanog doba."
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hefest

Ali za čudo, ružnoći i hendikepu unatoč, oženio se s najboljim komadom na čitavom Olimpu - božicom Afroditom 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

1 0 hvala 0
18 godina

Kalaj su u Cornwollu pronašli Feničani pre 3500 godina?!

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice