Linux – prošla baka s kolačima

poruka: 223
|
čitano: 27.073
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux – prošla baka s kolačima".
17 godina
Re: Linux – prošla baka s kolačima
Drago kaže...

Ako misliš da se u ovih 20 i kusur godina fragmentiranost platforme pokazala dobrom za opće prihvaćanje platforme, moraš objasniti kako to za Linux nije slučaj (besplatni OS, penetracija <5%).

Fragmentiranost ima i dobrih i loših strana no ključna činjenica je da je sastavni dio "FOSS"-a i samim time nikad neće nestati, jedino varirati. Opće prihvaćanje platforme je vrlo jednostavno za objasniti, Windows je bio puno ranije upotrebljiv proizvod, zauzeo je dominantan položaj na tržištu i dalje je inercija, vrlo slična priča kao i android/windows u mobilnom svijetu (samo obrnuto).

12 godina
neaktivan

koliko ja kao neuk u tehnologiju shvatio sam jedno

zbog razlicitog dizajna jedinog windowsog  ntfs i  linuxovog ext 3 ii je 4 i istalih formata koje linux ima uf imas ih za izabrati wooo

ntfs je napravljen da u jednom djelu drzi popis gdje se ostatak nalazi i prema tome trazi te spise pri cemu  bi teoretski hard disk bolji tu zbog fizickog zapisivanja pozicije spisa

linuxu se preporuca fragmentacija prema dizajnu ostavlja prostor za spise koji bi se povecali primjerice i upgrade nova verzija stalni save itd

znaci teoretski (a i u praksi) SSD-ovi radili bolje na linuxu

"THE MASTER HAS SPOKEN"         (da ubacio sam to recenicu samo da mogu staviti te smajlice)

TD people now you are on my Death Note

1 3 hvala 0
16 godina
Drago kaže...
Bukva kaže...

Kako ti fragmentacija može biti i prednost i mana u isto vrijeme (veći izbor sučelja je isto tako fragmentacija - i to ona najgoreg oblika)?

Sučelja koja su kod Linuxa ionako izmjenjiva nemaju veze s fragmentacijom OS-a - imaš i za Windowse razne (dodatke) sučelju. Mislio sam na razne distribucije kad sam rekao fragmentacija. 

Znam na što si mislio, ali krajnjem korisniku će daleko lakše biti progutati dva različita OS-a sa istim sučeljem nego dva različita OS-a koja još dolaze sa tri različita sučelja (gnome, kde i unity su bili zadnji puta kada sam ja koristio Linux, nisam siguran jel još koji u međuvremenu niknuo).

Korisnik Vulgaris nikada neće mjenjati sučelje na Winsima (ala Stardockov software).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
Bukva kaže...
..

Ne bih baš grlom u jagode, ali mislim da EULA u SAD-u ima pravnu težinu.

-čekout, i u Texasu kad se ospori sudac baci u smeće.. a nije svejedno ni u kojoj zemlju se tužba podigne, npr Apple-Samsung za patente. Enivej, nema (nikakvu) pravnu težinu, nego je samo 'pravni instrument' kojeg ako tuženik ne ospori postane valjan to ti je prevedeno jednako kao da ti istekne rok za prigovor i tad si kriv (bez obzira na nevinost). OK?

Drago kaže...

..

Ove se liste mogu dopunjavati i skraćivati i na osnovu toga predlagati rješenja..

dali je kriterij cijena? Ako nije, tad free ne treba gledati kao prednost jer je istovremeno mana (podrška) + RedHat i komercijalni soft, igre (koje ne rade razliku OSa, svejedno free-ili-naplata). Proizvođači nisu zainteresirani npr za drivere (postatak) dok izdavači softa nisu za soft iz istog razloga. Dal je to Office paket ili gaming, Photoshop.. sve bi postojalo da je postotak viši. A nije jer 'onaj koji obečava' .. i Vista ima više % DE usera.

No tad znači da gledamo DE usere kao osnovni kriterij, poslovni-kućni? Što to može ili ne može neki Perica&Štefica ne nekom OSu? Taj odgovor je teže pronaći... upravo smo otkrili jednog koji je na mintu morao instalirati flash da bi radio FF. Uf.. (btw ni flash ni FF nisu OS nego 3rd party apps).

Bukva kaže...

Kako ti fragmentacija može biti i prednost i mana u isto vrijeme (veći izbor sučelja je isto tako fragmentacija - i to ona najgoreg oblika)?

- da.

- GUI/DE je stvar distri i uzrok dll-hella... pa time problem npr Perici kad želi neku igru, dok je na win jednostavno skine i instlaira (+crack), na prosječnoj distri bi morao prvo zrihtati potrebne libove.. previše aptgetanja za Pericu koji brže digne novi OS i zaboravi da je pola dana izgubio na linuxu koji je inače super (za hackere).

-dali je tad izbor distri ikakva prednost? Svatko može napraviti svoju distru (težina jednaka instalaciji, klik-klik..), ali samo 'prave' imaju pravi support, koji se ponekad i plaća. Moglo bi se isključivo govoriti o par 'pravih distri' kao Debian-Ubuntu pa da eliminiramo dio hella.

Taj izbor je glavni uzrok neširanja linuxa na DE, jer (koliko puta) nije smisao OSa sam OS, nego aplikacije-korisnik. Appse treba netko proizvesti, održavati.. e tu krene problem koji se popularno nazove dllhell i odustane se jer je par korisnika premalo/nezanimljivo ali ne isključivo zbog cijene. (zarada je cilj ali može i s free).

- npr google kao usporedba, bitan je sam broj korisnika koji su tad ako ništa drugo osnova za lupanje reklamama i moguć dalji razvoj free softa. Problem je uvjek isti premali broj, prerazmrvljen.. i nema pomoći. Google će lako izgurati svoj OS, kako da to napravi neka distra npr mint?

- Protivnik čak nije MS-Win, protivnik linuxa je razmrvljenost za DE usere. Ispod haube.. to je druga priča ali nije zanimljiva Perici&Štefici. Protivnik je i svaki nerealizirani guru koji gura svoju filozofiju, svoj najbolji DE, temu ili raspored buttona, pa i do smisla za humor koji je southparkovski, najmanje im je kriv MS... koji posljednjih godina umjesto borbe protiv (nepostojeće) konkurencije za prevlast na Desktopu mora ubijati svoje starije OSeve, jedva... kad ni to ne može ubiti 'protivnik' linux.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 20:45 (ihush).
14 godina

Opet ova glupa priča o Linuxu koja se vuče još od početka devedesetih. Nepriznati genijalac koji je nepravedno zakinut od zlog MS-a. To se i moglo pušiti prvo desetljeće samo je ta priča ista još uvijek. Navodno za pametne koji vole tipkati naredbe u naredbenom retku bez gui-ja. To je ok, no međutim pojam računala se promjenio u zadnjem desetljeću. Touchscreen (jednostavnost), brzi internet pogodan za video gdje se nema vremena čekati punjenje buffera, društvene mreže za naslikavanje celebova i wannabe istih. Novi klinci koji uzimaju vrhunsko dizajniran i pojednostavljen softver nešto kao zdravo za gotovo i brzo im dosadi, s kreditnim karticama. Nažalost je sve to prešlo u ruke koji zapravo nemaju tech pedigre, a samouvjereno se kurče. Tako da to o pameti za korištenje kompjutera nažalost danas pada u vodu. A tu Linux nikad nije znao, čak dobro ni MS.

1 0 hvala 0
17 godina

Iluzija je da će ljudi kojima je prvo bio problem preći si win98 na xp, a zatim još već problem preći s XP na osmicu, preći na nešto što je još manje slično XP-ima nego osimca, na Linux. 

0 0 hvala 0
17 godina

Sučelja nemaju nikakve veze s dll-hellom niti je dll-hell nešto što postoji kod onih koji znaju što rade. DLL hell nastaje jedino neznanjem korisnika (kriv linux što mu dopušta?) ili nepoznavanjem pravilnog pakiranja za linux. Uostalom, steam radi na svakoj distribuciji, kako njih ne zeza dll hell i razmrvljenost ?

0 1 hvala 0
16 godina
josipva kaže...

Sučelja nemaju nikakve veze s dll-hellom niti je dll-hell nešto što postoji kod onih koji znaju što rade. DLL hell nastaje jedino neznanjem korisnika (kriv linux što mu dopušta?) ili nepoznavanjem pravilnog pakiranja za linux.

Ovo je dijametralno suprotno i kompletnoj filozofiji izgradnje OS-a i modernom pristupu razvoja - koji općenito na linuxu šteka gdje je sve više manje stream stringova, naspram Windowse gdje su sve objekti. Općenito, zlatno pravilo u informatici je enkapsulacija - a ti si joj gornjom izjavom pucao u koljena.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
Bukva kaže...

Ovo je dijametralno suprotno i kompletnoj filozofiji izgradnje OS-a i modernom pristupu razvoja - koji općenito na linuxu šteka gdje je sve više manje stream stringova, naspram Windowse gdje su sve objekti. Općenito, zlatno pravilo u informatici je enkapsulacija - a ti si joj gornjom izjavom pucao u koljena.

O čemu ti pričaš, kakve to veze ima s dependancy hell-om (ihush ga je nazvao dll hell ali u principu isto...), priča je o dinamičkom i statičkom linkanju nikakvoj enkapsulaciji u programiranju... Ako želiš plasirati aplikaciju na linuxu imaš obe opcije, ako neznaš ili ti se neda zezat sa tim, statički linkaš kao i na windowsu i gotovo, ako znaš dobiješ 10 puta manji bloat i super.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 21:04 (josipva).
16 godina

Tko je spomenuo enkapsulaciju u programiranju?

Ja želim plasirati neki .dll. Zaboli me neka kifla za linkanje, ja samo to želim izbaciti van. I što se onda desi? Shi*tstorm zvan DH jer taj dio bi nativno trebao biti briga OS-a, a ne korisnika (hence enkapsulacija). Ako korisnik to želi imati pod svojim nadzorom, on bi to morao eksplicitno tražiti.

17 godina

I opet se tu nema što argumentirati, ako želiš napraviti binary sa svime unutra nitko te ne sprječava. I dependancy-i nisu briga korisnika već package managera. Ako nemaš poznavanje teme onda nema potrebe za raspravom o njoj...

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 21:14 (josipva).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

ma uglavnom nije do os-a nego do open i closed source prepirka nakraju ce se sve vratiti na to,

jeli bolje da mala skupina ljudi zna sto radi na os-u ili da svi znadu sto radu na njem, ime os-a je samo paravan

TD people now you are on my Death Note

0 0 hvala 0
16 godina
josipva kaže...

.steam radi na svakoj distribuciji,

(mora biti updateana + gdebi). što sa steamom? valjda igra, dali ju tad nazvati linux ili steam igrom (da je npr u wine-u)? pa usporedi količinu igara u ponudi za linux platformu + requirementse gdje se spominje distra. Sve ostalo je možda. A linux je samo jedan.

GUI-DE, npr K-app bez KDEa? Win/OSX juzeri nemaju taj 'problem'. Naravno radi kod, ne radi 'samo' GUI (koji kad se prevede postane najsporedniji fičer). Sve radi ali ipak neće.. juzer Perica&Štefica su kriterij za masovnost, istovremeno na tabletu/mobitelu im nije problem koristiti željenu aplikaciju. Objašnjenje? Guruevski, glupi su za linux ne pomaže..

Još gore je spominjanje paket managera.. (točno) ali čemu krvnja korisnika, tj korisnik treba biti tudum, klik-next. Tad može biti Perica&Štefica...

btw, okinuo sam na OSXov 'Two-button mouse strongly recommended'. Tamo npr nude Ubuntu.. s razlogom, ne neku od bezbroj distri..

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 21:21 (ihush).
15 godina
Drago kaže...

Ove se liste mogu dopunjavati i skraćivati i na osnovu toga predlagati rješenja. Ovo traženje izgovora za flejmanje i to za tekst koji ni na koji način ne poziva na flejmanje nije problem mene kao autora teksta.

Nemoj me hebat. Ti si potpuno nedužno napisao članak i nisi očekivao makljažu. 

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
ihush kaže...

(mora biti updateana + gdebi). što sa steamom? valjda igra, dali ju tad nazvati linux ili steam igrom (da je npr u wine-u)? pa usporedi količinu igara u ponudi za linux platformu + requirementse gdje se spominje distra. Sve ostalo je možda. A linux je samo jedan.

GUI-DE, npr K-app bez KDEa? Win/OSX juzeri nemaju taj 'problem'. Naravno radi kod, ne radi 'samo' GUI (koji kad se prevede postane najsporedniji fičer). Sve radi ali ipak neće.. juzer Perica&Štefica su kriterij za masovnost, istovremeno na tabletu/mobitelu im nije problem koristiti željenu aplikaciju. Objašnjenje? Guruevski, glupi su za linux ne pomaže..

Još gore je spominjanje paket managera.. (točno) ali čemu krvnja korisnika, tj korisnik treba biti tudum, klik-next. Tad može biti Perica&Štefica...

btw, okinuo sam na OSXov 'Two-button mouse strongly recommended'. Tamo npr nude Ubuntu.. s razlogom, ne neku od bezbroj distri..

Steam je valjda aplikacija kao i svaka druga, isto tako su i igre koje dolaze s steamom, svi bi vrlo lako mogli imati dependency hell kao i bilo što drugo (zbog te opasne fragmentacije?). K-app si namjerno izabrao jer je KDE dosad bio karakterističan po svome vezanju aplikacija s pola DE-a no i to je sad prošlost s novim KDE frameworksom (opet ne vidim kakve veze ima s dep-hellom). Prijateljski Ubuntu isto tako koristi software centar ispod kojega su isti ti repozitoriji i library-i i package manageri i sve te "opasne" stvari samo što su skrivene iza GUI-ja. User friendly je bez sumnje dobro, no to ne znači da treba opravdavati propagandu i neznanje. Dependancy unutar software-a je problem developera i/ili repo maintainera, pravilno odrađeno dinamičko linkanje daje ogromno smanjenje bloat-a na sistemu i user dep-hell ne vidi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 21:38 (josipva).
17 godina
mario.L_hr kaže...

Nemoj me hebat. Ti si potpuno nedužno napisao članak i nisi očekivao makljažu. 

Pa u tome jest problem - sad bih ja sam sebe trebao cenzurirati i birati teme da ne bi slučajno nekoga izazvao... 

This space for rent!
15 godina
Drago kaže...

Pa u tome jest problem - sad bih ja sam sebe trebao cenzurirati i birati teme da ne bi slučajno nekoga izazvao... 

Ajde budi muško i priznaj da si očekivao makljažu.

Nije bitno jeli to zbog toga što smo predvidljivi ili što si nas pogurao na finjaka.

16 godina
Drago kaže...

Napiši kolumnu o malim pimpačima, pa da vidimo jel se tu bude tko žestio. 

16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Nije bitno jeli to zbog toga što smo predvidljivi ili što si nas pogurao na finjaka.

A ti i ostatak društva priznajte: ''imamo kratak fitilj kad se radi o Linuxu''!

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
17 godina
mario.L_hr kaže...
Drago kaže...

Mislio sam da će biti tri i po komentara jer tekst ne daje nikakva predviđanja niti posebne uvide ni osobni stav već samo rekapitulira trenutno stanje. Nekima je i to crvena krpa. 

This space for rent!
17 godina

1. U naslovu fali riječ desktop. Ponuda poslova s Linuxom je u porastu. Tvrtke u RH ne mogu naći kadra. Linux Foundation nudi tečajeve za pripremu certificiranja dosta povoljno, pa za sve nas koji živimo daleko od većih gradova i nikad nećemo imati mogućnost odlaska ne nekakove tečajeve gdje se kritična masa može okupiti samo u većim gradovima, ovo ispada kao odlična prilika. Dakle, LFS101 za samo 99$, pa onda LFS201 koji je priprema za LFCS (Linux Foundation Certified System Admin) s pravom polaganja ispita za cijenu od 399$. Dakle, za 500$ ulaganja u sebe, možete si povećati uvelike šansu da nađete posao. Razmislite kolika vam je konkurencija za administriranje Linuxa, a koliko za Windows? Po meni, naslov bi mogao odbiti potencijalnog interesanta za Linux i smanjiti mu šanse da proširi svoje znanje. 

2. Linux nikada neće imati više od par posto tržišta na desktopu, ali ne zato što je nešto propustio nego zato što ne dolazi predinstaliran. WPOS jeste ili će uskoro biti odličan OS, ali ima 3% tržišta. Da li to znači da je smeće od OS-a? Iza njega stoji jedna od najjačih kompanija na svijetu i dolazi predinstaliran, a ima tek 3%. 

Ne vidim kako je to Windows 8 bio prilika za Linux? Zar nisu jednostavno korisnici Windowsa kojima se nije sviđala 8-ica ostali na 7-ici? Nisam primjetio da su HP, Dell, Acer, ASUS i ostali kad je izašao Windows 8 štancali računala s Linuxom. Pa kod nas većina tvrtki koristi Win XP. Kad nas je direktor MS Hrvatska pitao zašto ne Office365, rekao sam da ne ide na Win XP, jedino ako će nas kreditirati milijun kuna da zamjenimo par stotina računala da bi mogli instalirati najnoviji Office. Slegao je ramenima i rekao da je to hrvatska stvarnost.

3. Kad Windows korisnik smatra da je s Windows 10 dobio sve što je želio, a ne vjerujem da je koristio OS na produkcijskom stroju duže vrijeme, a Windows 8 radi GUI-ja smatra posve neupotrebljiv, zapitam se da li je do majstora ili do alata? 

4. Slažem se da je nekonzistentnost i fragmentacija veliki minus Linuxa. To se neće nikad promijenit radi GPL licence. Nema gazde koji će lupiti šakom o stol. RH i Canonical sad pokušavaju nešto sa systemd-jem umjesto upsarta i inita. I neke distribucije to neće prihvatiti, niti ih itko može natjerati, Jedino ih tržište može marginalizirati, ali sve i da ostanu na 1% od ukupnog korisnika distribucija one će postojati kao takve. 

Koliko je situacija loša, govori i priča samog Torvaldsa koji kaže da ne pakira za Linux svoj softver za ronjenje s bocom. Za Windows i OSX da, ali za Linux ne. Canonical je načeo i taj problem sa Ubuntu Click-om.  Sve je do kompromisa. Kad bi Linux želio riješiti ove probleme, morao bi po dizajnu biti puno sličniji Windowsima. Kompatibilnost unazad sa više ranjivosti, zatvoreni vlasnički driveri pod kontrolom samo vlasnika. Vidi li tko ovdje sličnosti s Windowsom? Da bi Linux na desktopu bio raširen kao Windows morao bi postati sličan Windowsu, a to nikad neće, jer Linus neće mijenjati licencu.

5. Linux uopće ne ostaje u prikrajku. 20% američkih osnovnih škola je na Chromebooku, Micorsoft kaže da je 2014. od svih isporučenih uređaja koji dolaze s OS-om, na Windowse otpalo 13,7%, a 2013. 14%. Dakle, tržište se širi, u kojem desktop ima sve manje udjela. Sve je po starom samo psi laju, a karavane prolaze.

Life is too short to remove USB safely

8 0 hvala 3
15 godina
Bukva kaže...

Napiši kolumnu o malim pimpačima, pa da vidimo jel se tu bude tko žestio. 

Opet bi rasphizdio linuksaše (čitaj one s velikim) jer je poznato da kvaliteta dolazi u malim količinama.

15 godina
kizo2703 kaže...

A ti i ostatak društva priznajte: ''imamo kratak fitilj kad se radi o Linuxu''!

Oprosti, u kojem sam to postu bio raspizdjen?

Drago kaže...

Mislio sam da će biti tri i po komentara jer tekst ne daje nikakva predviđanja niti posebne uvide ni osobni stav već samo rekapitulira trenutno stanje. Nekima je i to crvena krpa. 

A, zato si stavio Baku i kolače u naslov. Bojao si se da neće biti komentara.

Nije crvena krpa ali neki ne čitaju s razumijevanjem i uredno će kao gurui prodavati fintu da Linux ne valja (napisao D.G. na BOL-u). Ja nekako imam sve manje volje govoriti drukčije. Jednostavno mi se neda.

17 godina
hrvooje kaže...

Koliko je situacija loša, govori i priča samog Torvaldsa koji kaže da ne pakira za Linux svoj softver za ronjenje s bocom. Za Windows i OSX da, ali za Linux ne. Canonical je načeo i taj problem sa Ubuntu Click-om.

Naravno, niti mora to napraviti, on po izboru može izdati .deb ili .rpm, a što se tiče pakiranje za repozitorije o tome se brinu ljudi koji imaju tu ulogu kod svojih distribucija. Što se tiče click-a tu se još nezna što će biti, Canonical pokušava na određeni način pojednostavniti priču no ako to realizira na Windows način onda će i nositi sve svoje nedostatke sa tim...

EDIT: evo upravo pogledao i taj program je u Arch repo-u, poprilično sam siguran da ga sam Torvalds nije stavio... :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 22:31 (josipva).
16 godina
josipva kaže...
..K-app si namjerno izabrao ..

- da.

evo jednog odgovora kad će linux zamijeniti windowse.. kad ponuda appsa/interes proizvođača bude takva kao za win. Dali to trenutno oni žele? Možda samo gledaju mobilno stanje pa razmišljaju.. ali trenutno im nije želja. Tad će juzeri (misleći da je njihov izbor) koristiti linux ili neki peti OS... tj usluge/appse koje im se nudi.

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

1. U naslovu fali riječ desktop.

5. Linux uopće ne ostaje u prikrajku. 20% američkih osnovnih škola je na Chromebooku, Micorsoft kaže da je 2014. od svih isporučenih uređaja koji dolaze s OS-om, na Windowse otpalo 13,7%, a 2013. 14%. Dakle, tržište se širi, u kojem desktop ima sve manje udjela. Sve je po starom samo psi laju, a karavane prolaze.

Da, jel je desktop još uvijek najbitniji u IT-u, bez obzira na sve smartphone i tablete.

A ipak, na kraju dana, 90% desktopa je i dalje na ....?

mario.L_hr kaže...

Oprosti, u kojem sam to postu bio raspizdjen?

Cool down, nemoj bit tolko ozbiljan i sve shvaćati doslovno.

Iako, ti nisi, ali neki drugi su se itekak zapjenili.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
17 godina
kizo2703 kaže...

Da, jel je desktop još uvijek najbitniji u IT-u, bez obzira na sve smartphone i tablete.

Interesantno, a pazi među kojom populacijom je Linux najpopularniji i gdje mu najmanje fali alata, web/software development...

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 22:34 (josipva).
15 godina
kizo2703 kaže...

Moja statistika kaže da je to ipak 76,2%. Relevantna je kao i bilo koja druga. Nadam se da je se sjećaš. Ako si zaboravio evo je tu za podsjetnik.

17 godina
protjeran

Priča je totalno passé  ... možda je prije 10 godina bila aktualna, ali sad su se svi prebacili na mobilne uređaje.

Zapravo Microsoft je propustio baku s kolačima.

iOS i Android su sad glavni igrači oko koji se okreće svijet.

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
kizo2703 kaže...

O ovome bi se dalo diskutirati. Npr. najvrijednija IT kompanija na svijetu trenutno 75% svojih prihoda ostavaruje na mobilnom tržištu. Za njih nije najbitniji desktop. Vjerujem da je slično i sa Googleom i Facebookom, nisam tražio linkove. 

Čisto za usporedbu koliko je to 75% Appleove zarade na mobilnom Čisto za usporedbu koliko je to 75% Appleove zarade na mobilnom
Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 23:11 (hrvooje).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice