Linux – prošla baka s kolačima

poruka: 223
|
čitano: 27.102
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux – prošla baka s kolačima".
16 godina
neaktivan
Re: Linux – prošla baka s kolačima
Igor101 kaže...

Vjerojatno za vecinu koja se moze naci nekome doma, iz te perspektive da. Razlog zasto ti je to cudno je jer su driveri za Windows teski u zadnje vrijeme po par stotina MB, dok su na Linuxu oko par KB uglavnom ili koji MB ako hardware u printeru bas nista sam ne radi/procesuira pa moraju onda driveri.

Pa, sami driveri su i na Windowsima teški samo po (uvrh glave) par mb.

Ostatak otpada na uobičajeni bloat proizvođača u formi dodatnih programa, kao i adware. Ne vjeruješ? Raspakiraj bilo koji instalacijski paket drivera i onda potraži foldere ''Drivers''. Ti folderi sadrže ''prave'' drivere, koji su najćešče tek po koji mb.

mario.L_hr kaže...

Drago, zar opet?!

Je, opet, da nam nebi bilo dosadno.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
12 godina
protjeran

Uz linux ti nikad nemre biti dosadno....

8 0 hvala 0
17 godina
jdv kaže...

Nisu, tati sam nedavno stavio Mint i morao sam flash naknadno instalirati da bi mogao koristiti firefox.

Što se printera tiče:

HP Color LaserJet Pro Mpf m176n

This printer REQUIRES a downloadable driver plug-in.

LOL, da i?

Pa nije da će MFP bez downloadable drivera imati punu funkciju niti na winsima. S tom razlikom što će printanje na oba OS-a raditi odmah po priključivanju (za linux sigurno, za winse pretpostavljam), skener bez ikakvih dodatnih aktivnosti također (za winse nemam pojma, ali mislim da ne). Kako skineš driver za jednu platformu, skineš i za drugu, u čemu je problem?

Druga je stvar što proizvođači obično ne osiguraju punu podršku za opskurniji hardver, ali to je i razumljivo. No, po petstopedespeti put - to nije do "linuxa", nego do proizvođača.

Hoćeš opskurni hardver na kompu u kući? Kupiš si winse i gotova priča. Jednostavno se prilagodiš platformi za kojom imaš potrebu.

To je začarani krug koji se neće promijeniti sam od sebe i najnormalnija stvar na svijetu.

BTW, ove "linux nije ništa napravio" fore su mi genijalne, zajedno s windowsašima koji u linux temi rogobore kako linuksaši upadaju u windows teme. LOL

EDIT: I koji bloatware od drivera za winse pravdaju time da za to nisu krivi winsi, nego proizvođač, dok na linuxu nije bitno je li kriv proizvođač, ako ne radi. A windowsi sami zauzimaju mjesta koliko i tri do četiri linux instalacije. LOLNAKVADRAT

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 17:50 (Veliki Brat).
12 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
jdv kaže...

Nisu, tati sam nedavno stavio Mint i morao sam flash naknadno instalirati da bi mogao koristiti firefox.

Što se printera tiče:

HP Color LaserJet Pro Mpf m176n

This printer REQUIRES a downloadable driver plug-in.

LOL, da i?

Pa nije da će MFP bez downloadable drivera imati punu funkciju niti na winsima. S tom razlikom što će printanje na oba OS-a raditi odmah po priključivanju (za linux sigurno, za winse pretpostavljam), skener bez ikakvih dodatnih aktivnosti također (za winse nemam pojma, ali mislim da ne). Kako skineš driver za jednu platformu, skineš i za drugu, u čemu je problem?

Druga je stvar što proizvođači obično ne osiguraju punu podršku za opskurniji hardver, ali to je i razumljivo. No, po petstopedespeti put - to nije do "linuxa", nego do proizvođača.

Hoćeš opskurni hardver na kompu u kući? Kupiš si winse i gotova priča. Jednostavno se prilagodiš platformi za kojom imaš potrebu.

To je začarani krug koji se neće promijeniti sam od sebe i najnormalnija stvar na svijetu.

BTW, ove "linux nije ništa napravio" fore su mi genijalne, zajedno s windowsašima koji u linux temi rogobore kako linuksaši upadaju u windows teme. LOL

Na Windowsima ubaciš cd koji si dobio s uređajem. Došao je i cd za Mac. Za Linux je došla štanga.

Mislim da je ipak do Linuxa jer nije interesanan proizvođačima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 17:57 (jdv).
12 godina
neaktivan

NE nego linux mogu ljudi skinuti i rabiti besplatno, pa im nemogu nabiti cijenu radi licence 

TD people now you are on my Death Note

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

EDIT: I koji bloatware od drivera za winse pravdaju time da za to nisu krivi winsi, nego proizvođač, dok na linuxu nije bitno je li kriv proizvođač, ako ne radi. A windowsi sami zauzimaju mjesta koliko i tri do četiri linux instalacije. LOLNAKVADRAT

LOL!! Ide opet pjena na usta?!

BTW, čitati (a onda i quotati) s razumijevanjem: ''Ostatak otpada na uobičajeni bloat proizvođača u formi dodatnih programa, kao i adware''

Kaj je ovdje krivo navedeno? Jel možda nisam u pravu? Ista stvar je i na OS X-u.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 18:04 (kizo2703).
15 godina
Killua kaže...

NE nego linux mogu ljudi skinuti i rabiti besplatno, pa im nemogu nabiti cijenu radi licence 

OSX je također besplatan.

Swedish latin super funk.
12 godina
neaktivan
sirka666 kaže...
Killua kaže...

Nije jer je uvjetovan kupnjom njihovog HW-a.

15 godina
jdv kaže... 

Linux (a i Windows), je također uvjetovan kupnjom računala -> moraš kupiti nekakvo računalo.

Swedish latin super funk.
15 godina
protjeran

Ja prešao na OSX i meni super.

Nema nekonzistentnosti, random stopped working-a i općenito ružnoće, jako je puno sitnica koje uljepšavaju rad.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet | HTC Hero - iPhone 3GS - Nexus S - Nexus 7 - Htc 8S - iPhone 4 - Galaxy S2 - HTC Sensation - Lumia 625 i Nokia N8 - Dell Venue pro 8 i Xperia Z1 Compact
Moj PC  
0 3 hvala 0
15 godina
sirka666 kaže...
jdv kaže... 

Linux (a i Windows), je također uvjetovan kupnjom računala -> moraš kupiti nekakvo računalo.

Nije, jer Linux i Windows možeš instalirati na mikrovalnu ako želiš i znaš - OSX je uvjetovan kupnjom Mac računala s kojim dolazi OSX licenca, i kojeg smiješ instalirati samo na to njihovo računalo.

STB-7710/SG8000/VIP1003 Firmware Development: http://blagus.info
12 godina
neaktivan
sirka666 kaže...
jdv kaže... 

Da, ali da koristiš "besplatno" Appleov OSX moraš kupiti računalo baš od Applea. Znači da je Apple debelo zaradio na tebi ili onome kome je prodao računalo.

Linux je besplatan jer ga možeš instalirati, a da tvorci Ubuntua ili Minta ne vide niti jednu tvoju kunu.

13 godina

Zapravo, ne da su izgubili korak, nego su posrnuli, lupnuli čelom o pod, otkotrljali se u blatnjavi jarak kraj puta i glasom pijanca kojemu nije jasno zašto ga svi gadljivo gledaju ...

Zbog ovakvih "komentara" sam odavno prestao pratiti portale poput The Verge-a... Ispada po tome da su Windowsi pali sa 90 na 35%, loše, loše...

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 18:57 (Tanuki).

5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

koliko se ja razumijem u metaloslastičarstvo, svi OS-i osim Windowasa su nekakav derivat unixa/linuxa, samo što nisu ujedinjeni u "teoriju svega". i svaki ima svoju namjenu. daleko je enterprajzer i lcars, djeco moja, hrabri zatočnici ... 

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

jednostavno

osx =  ili opcenito snobovi ili ljudi koji nevole petljati po sitnicama engleski "Tinkers" ili bogata klasa koja umaka francuski "bagel" da mora i naziv je drukciji, u kafena zrna dovedena iz podnozja himalaje citaj sram je platiti za nesto jeftino

wins = ljudi s nesto love kojima se uvali glupost jer nevole dati previse za iznad navedeni ili oni gore navedeni "tinkers" koji nedadu lovu i nadu alternativni nacin za imati isto

linux  = oni koji nemaju love i/ili pametiji od polovice  tinkers-a pa legalno potrazu alternativu.

BSD = grupacija koja je htila biti izdvojena od prepirke gore tri navedena OS-a

Solaris i ostali = frikovi koje imamo srece da nepostoje u okolici kojoj zivimo.

TD people now you are on my Death Note

0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
Killua kaže...

jednostavno

linux  = oni koji nemaju love i/ili misle da su pametniji od polovice  tinkers-a pa legalno potrazu alternativu.

There, i fixed it .... (no hard feelings - samo se zezamo!)

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 19:17 (kizo2703).
16 godina
sirka666 kaže...
Killua kaže...

Nije.

jdv kaže...

Da, ali da koristiš "besplatno" Appleov OSX moraš kupiti računalo baš od Applea. Znači da je Apple debelo zaradio na tebi ili onome kome je prodao računalo.

Nije istina - ne moraš ti ništa kupiti od Apple-ovog HW-a da koristiš OSX.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
12 godina
neaktivan
Bukva kaže...
sirka666 kaže...
Killua kaže...

Nije.

jdv kaže...

Nije legalno instalirati OSX na običan PC.

15 godina
Bukva kaže...

Istina, ne moraš kupiti, može ti netko i pokloniti Mac računalo.

STB-7710/SG8000/VIP1003 Firmware Development: http://blagus.info
16 godina
Bukva kaže...
..

...

Sve je išlo lijepo, po agendi, i onda ezy-e ubaci, ničim izazvan, OSX... i cijenu/free ili nije. (krvi je i kizo, al bar pridonosi bumpanju).

a da se vratimo nedovršenom flamanju win-lin? Bar kritici nekompetentnog kritičara u liku Drage? Ili krivnji OSa za grijehe printera... zanimljivo, u slučaju A je argument, u slučaju B nije.. printer je vražja stvar. Pa se čak raspravlja o GBima bloata... a o samom textu?

eh, da @ Bukva, Mac je HW.

So whether you own one Mac or 20, you can use your Apple ID to make one purchase of OS X Lion and then install it on any Apple-branded Mac currently running OS X Snow Leopard or Snow Leopard server

ok?

blagus kaže...
..

Istina, ne moraš kupiti, može ti netko i pokloniti Mac računalo.

-čak ni to, tj mora biti vlasnik, to dokazuje IDom.. dakle i B.Gates može pokloniti win, ali ako nemam papir, tad ne mogu dokazati.. pa tako ni poklon nije rješenje (dokaz vlasništva ili u ovom slučaju ID, zapravo identično s automobilom i sl.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 19:47 (ihush).
16 godina
neaktivan
jdv kaže...

Nije legalno proizvoditi i prodavati klonove Macova (kao Psystar) ili upotreba Hackintosha u poslovne svrhe.

Instalacijom OS X-a na ''običan'' PC (a i Mac je od 2006. i prelaska na Intel samo još jedan PC) krši se samo EULA.

Is Making Your Own Hackintosh Legal?

ihush kaže...

...

Sve je išlo lijepo, po agendi, i onda ezy-e ubaci, ničim izazvan, OSX... i cijenu/free ili nije. (krvi je i kizo, al bar pridonosi bumpanju).

a da se vratimo nedovršenom flamanju win-lin? Bar kritici nekompetentnog kritičara u liku Drage? Ili krivnji OSa za grijehe printera... zanimljivo, u slučaju A je argument, u slučaju B nije.. printer je vražja stvar. Pa se čak raspravlja o GBima bloata... a o samom textu?

E, ali onda nebi bilo interesantno i nebi bila prikazana ''cijela slika''.

Nemoj tak, zakaj bi Drago bil nekompetentan? Zato kaj to misle pingvini?

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 19:54 (kizo2703).
16 godina
jdv kaže...

U bilo kojoj državi u kojoj EULA nema pravnu težinu - legalno je.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
16 godina
Bukva kaže...
jdv kaže...

U bilo kojoj državi u kojoj EULA nema pravnu težinu - legalno je.

-EULA nigdje nema pravnu težinu.. komad papira. (čekout, tužbe-presude... pa, nema ih baš). No to je istovremeno uz npr RAČUN, dokaz o upotrebi u SKLADU s važečom licencom. Dakle, EULA nije ni ugovor (mada bi to oni htjeli) ni dokaz.. a licenca i upotreba su nešto treće.

.. dok npr zabrana 'krušaka' ili modanja sonya je za trgovce, kranji user smije npr modificirati-prilagoditi svojim potrebama/željama.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
ihush kaže...

-EULA nigdje nema pravnu težinu.. komad papira. (čekout, tužbe-presude... pa, nema ih baš). No to je istovremeno uz npr RAČUN, dokaz o upotrebi u SKLADU s važečom licencom. Dakle, EULA nije ni ugovor (mada bi to oni htjeli) ni dokaz.. a licenca i upotreba su nešto treće.

.. dok npr zabrana 'krušaka' ili modanja sonya je za trgovce, kranji user smije npr modificirati-prilagoditi svojim potrebama/željama.

Ne bih baš grlom u jagode, ali mislim da EULA u SAD-u ima pravnu težinu.

17 godina

Ponovo je diskusija skrenula na Linux vs Windowsi, iako to nije tema. Tema je propuštena prilika Linuxa da zauzme desktope i što se iz ovoga može naučiti za neki možebitni drugi put.

Jake strane Linuxa:

- besplatan

- veliki izbor raznih sučelja

- sve veći broj aplikacija i igara koje postoje i na Windowsima

Slabe strane:

- fragmentiranost

- nedovoljna podrška proizvođača hardvera/problemi s driverskom podrškom

- i dalje nema ključnih aplikacija koje postoje za Windowse

Ove se liste mogu dopunjavati i skraćivati i na osnovu toga predlagati rješenja. Ovo traženje izgovora za flejmanje i to za tekst koji ni na koji način ne poziva na flejmanje nije problem mene kao autora teksta.

This space for rent!

5 0 hvala 0
16 godina

Kako ti fragmentacija može biti i prednost i mana u isto vrijeme (veći izbor sučelja je isto tako fragmentacija - i to ona najgoreg oblika)?

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 20:01 (Bukva).
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Ponovo je diskusija skrenula na Linux vs Windowsi, iako to nije tema. Tema je propuštena prilika Linuxa da zauzme desktope i što se iz ovoga može naučiti za neki možebitni drugi put.

...

Ove se liste mogu dopunjavati i skraćivati i na osnovu toga predlagati rješenja. Ovo traženje izgovora za flejmanje i to za tekst koji ni na koji način ne poziva na flejmanje nije problem mene kao autora teksta.

Znaš i sam da je bilo kakvo spominjanje Linuxa u lošem svjetlu (pa čak i kada to nije, kao u ovom slučaju) odmah izaziva želju za samoobranom i protuudarom kod svakog pravog linuxaša.

Refleks: prvi opali, onda pitaj.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 20:11 (kizo2703).
17 godina

Fragmentacija je sastavni dio izbora, bez fragmentacije linux nije linux. A to što nekome možda smeta izbor je više problem izvjesne osobe...

kizo2703 kaže...

Znaš i sam da je bilo kakvo spominjanje Linuxa u lošem svjetlu (pa čak i kada to nije, kao u ovom slučaju) odmah izaziva želju za protuudarom kod svakog pravog linuxaša.

Refleks: prvi opali, onda pitaj.

Zato ti redovno boraviš na linux podforumu...

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 20:11 (josipva).

1 0 hvala 0
17 godina
Bukva kaže...

Kako ti fragmentacija može biti i prednost i mana u isto vrijeme (veći izbor sučelja je isto tako fragmentacija - i to ona najgoreg oblika)?

Sučelja koja su kod Linuxa ionako izmjenjiva nemaju veze s fragmentacijom OS-a - imaš i za Windowse razne (dodatke) sučelju. Mislio sam na razne distribucije kad sam rekao fragmentacija. 

This space for rent!
17 godina
josipva kaže...

Fragmentacija je sastavni dio izbora, bez fragmentacije linux nije linux. A to što nekome možda smeta izbor je više problem izvjesne osobe...

Microsoft misli da su mu TRI OS-a bila previše (što se pokazalo točnim) i ide prema jedinstvenom OS-u za različite platforme. Raznih distribucija Linuxa (trenutno aktualnih, konkurentnih, da ne bi netko opet počeo uspoređivati razne verzije Windowsa od 1.0 do 10...) ima valjda beskoačno i to za jednu platformu (PC).

Ako misliš da se u ovih 20 i kusur godina fragmentiranost platforme pokazala dobrom za opće prihvaćanje platforme, moraš objasniti kako to za Linux nije slučaj (besplatni OS, penetracija <5%).

This space for rent!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice