EU kaznila Glovo i Delivery Hero s 329 milijuna eu

poruka: 112
|
čitano: 19.900
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "EU kaznila Glovo i Delivery Hero s 329 milijuna eu".
16 godina
Re: EU kaznila Glovo i Delivery Hero s 329 milijun
sporttest kaže...

Zanimljivo mi je kako nitko ne komentira tocku broj 4

Komentirao ja na vise tema mislim. Pa prijatelj kaze zaposljavam nepalce jer rade kad i koliko god treba sati za istu placu dok bi nas ipak uzivao u radnim satima i ogranicenjima koja im pruzaju radnicka prava.

Kaze on dok ide tako rade mi nepalci. Bar vecinom. 

Old Iggy kaže...
 A svaki euro za zdravstveni / mirovinski / PDV sustav vrijedi, za razliku od onog koji se ne uplati.

Ovoi bi bilo kao sa piratiziranjem kako znas da bi se platilo. Kako ti znas da nebi? Stvanro mislis da bi to rando mjesto ostalo upraznjeno da nije kriminalnog uvoza radne snage i kriminalnog isoristavanja istih?

Mislio sam da je povijest pokazala da nije tako.

17 godina
konjRR kaže...
Old Iggy kaže...
 A svaki euro za zdravstveni / mirovinski / PDV sustav vrijedi, za razliku od onog koji se ne uplati.

Ovoi bi bilo kao sa piratiziranjem kako znas da bi se platilo. Kako ti znas da nebi? Stvanro mislis da bi to rando mjesto ostalo upraznjeno da nije kriminalnog uvoza radne snage i kriminalnog isoristavanja istih?

Stvar je vrlo jednostavna, imamo puno više zaposlenih stranaca nego ukupno nezaposlenih, ne računajući tu i one koji ne žele raditi, a računaju se kao nezaposleni.

14 godina

Ja temu o dostavam kužim bolje od ikoga ovdje na forumu, sto direktno, sto indirektno, od poznavanja stranaca a i toga sto sam sam vozio dostave, kao student. Evo metafore jedne koja je primjenjiva ovdje, Austrija navodno ima zakon da dok sve i zadnja kap mlijeka domaćeg nije otkupljena, se ne može uvesti tuđe mlijeko. Dakle, možemo mi ovdje uvesti i 2 milijuna stranaca i reći ćemo da, to je financijski isplativo, ali koji je rezultat, kad tad morate podvuci crtu gdje ide isplativost a gdje su naši ljudi, naša djeca, koliki je mortalitet, koliki je natalitet, itd. Ovo nije rasistički komentar, nego susjedski, u ulici, trebate prvo susjeda do sebe zaposliti, pa onda onog preko puta i sve tako dalje, dok cijela ulica nema posla,a tek onda idete na susjednu ulicu tražiti radnika. Možete bacati fore da naši ljudi to ne žele raditi i ovo i ono, a prava stvar je da nitko od Vas ne želi reći da je do plaćanja, ne samo u dostavama, neg daj meni, samo daj, ja ja ja ja i ta cijela škrtost će dovesti do raspada, jer od osnutka države ima ona, ako ti nećeš raditi po toj cijeni, ima netko tko hoće. Za 20 godina ćete imati kritičnu krivulju mortalite i nataliteta, i onda će biti a gdje je naš narod, sad bih psovao, ali sam kulturan, ali nitko ništa više i nije zaslužio, jer ako osoba od 20 i kusur godina u glavnome gradu ne može imati 1500e netto, nemamo kaj tu pričati, nebitno kaj radi, bitno je da nije klošar, da se ne drogira, da je klasičan normalan član društva koji bi danas sutra imao 2 djece, stan/ kuću, vodio djecu na more dva tjedna u godini i plaćao im školu, vrtić itd, ne tražim da se okolo ferrariji vozaju. mi nemam onda kaj pričati. Zadnji čavao u lijesu naše zemlje je već davno stavljen. Kapitalizam je okej, ali do jedne mjere, sad bih tu mogao još svašta napisati. Nisu svi doktori, ali za dobrobit zemlje, tradicije i običaja, svatko bi trebao moći imati i skrbiti za svoje dvoje7 troje djece koja će danas sutra biti normalni građani i penzije zarađivati. Moji komentari su temeljeni na tome što nemam nekretninu, nemam ništa, tj imam auto od 600e i položio sam sa 29 godina itd itd. Plaće su mizerija, nekretnien nemam komentara itd.

Moj PC  
13 0 hvala 2
15 godina

Ovisimo o starnim radnicima. Np. privatni starački domovi, gdje treba hraniti, čistiti i prati teško bolesne i nepokretne ljude.

Nema više tko raditi bez stranaca i to za cijenu smještaja da boli glava, a da nema tih stranaca nego da to radi domaća radna snaga koštalo bi i duplo više.

Moj PC  
1 1 hvala 0
22 mjeseca
Gamer21 kaže...

Ja temu o dostavam kužim bolje od ikoga ovdje na forumu, sto direktno, sto indirektno, od poznavanja stranaca a i toga sto sam sam vozio dostave, kao student. Evo metafore jedne koja je primjenjiva ovdje, Austrija navodno ima zakon da dok sve i zadnja kap mlijeka domaćeg nije otkupljena, se ne može uvesti tuđe mlijeko. Dakle, možemo mi ovdje uvesti i 2 milijuna stranaca i reći ćemo da, to je financijski isplativo, ali koji je rezultat, kad tad morate podvuci crtu gdje ide isplativost a gdje su naši ljudi, naša djeca, koliki je mortalitet, koliki je natalitet, itd. Ovo nije rasistički komentar, nego susjedski, u ulici, trebate prvo susjeda do sebe zaposliti, pa onda onog preko puta i sve tako dalje, dok cijela ulica nema posla,a tek onda idete na susjednu ulicu tražiti radnika. Možete bacati fore da naši ljudi to ne žele raditi i ovo i ono, a prava stvar je da nitko od Vas ne želi reći da je do plaćanja, ne samo u dostavama, neg daj meni, samo daj, ja ja ja ja i ta cijela škrtost će dovesti do raspada, jer od osnutka države ima ona, ako ti nećeš raditi po toj cijeni, ima netko tko hoće. Za 20 godina ćete imati kritičnu krivulju mortalite i nataliteta, i onda će biti a gdje je naš narod, sad bih psovao, ali sam kulturan, ali nitko ništa više i nije zaslužio, jer ako osoba od 20 i kusur godina u glavnome gradu ne može imati 1500e netto, nemamo kaj tu pričati, nebitno kaj radi, bitno je da nije klošar, da se ne drogira, da je klasičan normalan član društva koji bi danas sutra imao 2 djece, stan/ kuću, vodio djecu na more dva tjedna u godini i plaćao im školu, vrtić itd, ne tražim da se okolo ferrariji vozaju. mi nemam onda kaj pričati. Zadnji čavao u lijesu naše zemlje je već davno stavljen. Kapitalizam je okej, ali do jedne mjere, sad bih tu mogao još svašta napisati. Nisu svi doktori, ali za dobrobit zemlje, tradicije i običaja, svatko bi trebao moći imati i skrbiti za svoje dvoje7 troje djece koja će danas sutra biti normalni građani i penzije zarađivati. Moji komentari su temeljeni na tome što nemam nekretninu, nemam ništa, tj imam auto od 600e i položio sam sa 29 godina itd itd. Plaće su mizerija, nekretnien nemam komentara itd.

dobro došao u kapitalizam, a sad lijepo otvori tvrtku pa zaposli susjeda i daj mu dobru plaću. i lupi enter tu i tamo. 

6 godina
forumaš kaže...

Ovisimo o starnim radnicima. Np. privatni starački domovi, gdje treba hraniti, čistiti i prati teško bolesne i nepokretne ljude.

Nema više tko raditi bez stranaca i to za cijenu smještaja da boli glava, a da nema tih stranaca nego da to radi domaća radna snaga koštalo bi i duplo više.

Zapravo, ovdje ne ovisite o strancima, a cijene domova su poprilicno porasle, jer je drzava digla minimalnu placu. I ne znam sto se ljudi dolje zale na Nepalce, Filipince i ostale. Tu u Irskoj mogu zaraditi daleko vece novce, a pogotovo Filipinaca ima na svakom koraku u starackim domovima - i to ne rade ni za punu satnicu. Ne kuzim sto se uopce ljudi zale na druge narode sto dolaze, kada i mi odlazimo u druge drzave. Cuj to, zele da se kao vratimo (ne znam na sto da se vratim, na kucu od djeda, u nedodjiju gdje nema posla ili da ostanem u Irskoj gdje sam kupio kucu i gdje radim....). Ona pizdarija oko neplacanja poreza za povratnike je jedino za teske neradnike koji se nisu snasli vani, pa ce to iskoristiti.  Shizofrena drzava. 

7 mjeseci
Gamer21 kaže...

Ovo nije rasistički komentar, nego susjedski, u ulici, trebate prvo susjeda do sebe zaposliti, pa onda onog preko puta i sve tako dalje, dok cijela ulica nema posla

Susjed ne želi raditi za 800 eura. A kompanija voli profit.

16 godina
Old Iggy kaže...
konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Stvar je vrlo jednostavna, imamo puno više zaposlenih stranaca nego ukupno nezaposlenih, ne računajući tu i one koji ne žele raditi, a računaju se kao nezaposleni.

Zbog takvih koji misle kao ti hdz i slicni su na vlasti, rad se cijeni malo, ako ikako i radnistvo se u drustvu ponizava svakodnevno. Naravno nista novo pod suncem. Povijest se ponavlja. 

9 godina

sve je to politika nametnuta od strane....nekoga, jer mi svoje nemamo, nasa politika je beskicmenjak koji se ne usudi nista bez blagoslova "nekoga"....

Bas wolt, nekidan, stize indijac, nepalac, ne znam....

Covjek ne zna niti jednu jedinu rijec naseg jezika, ne zna niti engleski, ne zna njemacki.... suti. Ok, mozda je covijek nijem, nema veze...

I pun grad je takvih koji bauljaju po ulicama, trgovinama, drugacija je to kultura, drugaciji je to mentalitet, bilo koji europljanin bilo gdje u europi je neprimjetan, stopljen s masom, hoces po opcenitoj pojavi, hoces po ponasanju, hoces po...cemu hoces...

Oni, nazalost, nisu. strse. drugaciji su. to nije lose, to nije negativno, to nije zlo, samo, ti ljudi, najcesce, ne pokazuju apsolutno nikakvo zanimanje, nikakav interes, nikakvu volju, da se uklope, u onoj mjeri u kojoj mogu.

Evo, jedna relativno poznata fima kod mene.... naravno, masa nepalaca je zaposlena za mizerne place. Ok, trziste rada, migracija, fluktuacija, i ostale - acije, sve 5.

Ne znaju hrvatski. Ne znaju engleski. Ne znaju njemacki. Ne znaju talijanski. Ne znaju niti jedan jezik.

Gazda im kao uvjet postavlja da moraju nauciti barem osnove hrvatskog? Gazda inzistira da uce jezik? Da uce kulturu? Da uce obicaje? Placa im mozda neki tecaj?

Ne. Gazda inzistira da nas covjek, poslovodja, sef smjene, voditelj, babe i djedovi mu tu od stoljeca sedmog, ne, ON mora uciti nepalski, da bi mogao komunicirati s radnicima. Mislim, ne mora, ali ako ne zeli, dobit ce otkaz, a gazda ce za njegovu placu uzeti dodatna 3 nepalca za poslovodje, s kojima nema jezicne barijere i koji mogu komunicirati s radnicima.

Ironija? Zalosno? Novo normalno?

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
3 0 hvala 3
14 godina
Damir22 kaže...

Ne znaju hrvatski. Ne znaju engleski. Ne znaju njemacki. Ne znaju talijanski. Ne znaju niti jedan jezik.

A naši gastarbajteri su tečno govorili Njemački kad su odlazili? Naravno da nisu, naučili su s vremenom, u dućan su nosili krumpir da bi pokazali prodavačici što žele kupiti, a ovi se smijali i govorili "ah, Jugoslavien". Sad se to sve ponavlja kod nas, jer činjenice su jasne, imamo negativan prirodni prirast, da nema stranaca nebi imali otkuda isplatiti penzije.

9 godina
sosta kaže...
Damir22 kaže...

A naši gastarbajteri su tečno govorili Njemački kad su odlazili? Naravno da nisu, naučili su s vremenom, u dućan su nosili krumpir da bi pokazali prodavačici što žele kupiti, a ovi se smijali i govorili "ah, Jugoslavien". Sad se to sve ponavlja kod nas, jer činjenice su jasne, imamo negativan prirodni prirast, da nema stranaca nebi imali otkuda isplatiti penzije.

Fulas poantu.

Kao prvo, vremenski razmak je 60-70 godina. Kao drugo, motivi primanja strane radne snage su drugaciji nego kod nas.

Ali ono najbitnije sto istovremeno uspjevas istaknuti i profulati - naucili su s vremenom. Znaci, nitko svabu nije tjerao da uci nas jezik, vec, logicno, od svakog jugoslavijena se ocekivalo da u nekom razumnom, kracem ili duzem roku, nauci jezik. Barem neke osnove.

Drugo, a bas tu paradoksalnu situaciju imas kod nas, primjer iz bliskih iskustava, s obzirom da mi je pola familije "vani" (bilo, istina, sad su vecinom u zemlji (doslovce)) 

Kada su otisli, prvi poslovi su im bili pomocni. Pod pomocni ne mislim nuzno na kvalifikaciju posla, vec - dalje od ljudi, bas iz osnovne cinjenice da ne znaju jezik. Znaci, pomocnik u pekari, pomocnik u kuhinji, slagac kutija, otvarac konzervi, vozac tacaka.... karikirano malo, ali poanta stoji - bez znanja jezika nije bilo apsolutno nikakve sanse da dobijes posao gdje ces imati kontakt sa "domorodcima"....  Kako ces se snalaziti van posla, kako ces kupiti kruh, rukama, nogama, bilo je vec u tom momentu dovoljno "dijaspore" koja se vec uspjesno asimilirala, pa i nije bilo toliko tesko, a svakako daleko manje teze nego prosjecnom nepalcu ili indijcu.

Kod nas? Rade dostave. Voze taksije. Konobare. Rade s LJUDIMA. domorodcima. Bez IKAKVOG, cak niti osnovnog znanja o jeziku, kulturi, obicajima. Naravno izuzetaka ima, svaka im cast, no, to nije ta kategorija uvoza radne snage o kojoj se ovdje govori.

Stovise, interes da nauce je minimalan. Oni se drze zajedno, svoje kulture, svojih obicaja, svog jezika.  Ponavljam, odi u njemacku, austriju, pokusaj se negdje zaposliti kao dostavljac ili taksista, bez ikakvog znanja jezika. Odi u irsku i zaposli se a da ne znas progovoriti engleski. Odi u italiju i radi kao konobar bez ikakvog znanja jezika - nece moci. To se zove kriterij, osnovni preduvjet koji mora biti ispunjen da bi mogao obavljati neke poslove.

Vracam se na razlog. Razlog uvoza takve radne snage u hrvatsku nije nedostatak iste domorodacke radne snage, vec iskljucivo profit - na svim mogucim razinama i granama, oni koji ih dovoze, oni koji ih uvoze, oni koji im daju smjestaj, oni koji..... a posljedicno, i za svakog poslodavca i bizmismena, 'rvatinu kojem radnici rade za minimalac, jer domaci to jednostavno vise ne zele. Kako sam vec rekao, nasa kultura, nas mentalitet, a i nasa razina obrazovanja (ma koliko losa bila) ti jednostavno omogucuje da znas osnove i njemackog i engleskog jezika, a sve i da ne znas ni slova, opet, tvoj jezik je sluzbeni jezik u EU, dakle, ti kao hrvat u njemackoj, ili kao nijemac u hrvatskoj jednostavno nisi u istom polozaju kao nepalac u hrvatskoj. 

Kako kazu ljudi koji s njima intenzivno rade, cak niti jezik nije tolika prepreka kao kulturoloske razlike i shvacanja, i bas to ce, nazalost, ispasti i najveci problem.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.6.2025 9:15 (Damir22).
12 godina
Damir22 kaže...

Fulas poantu.

Ali ono najbitnije sto istovremeno uspjevas istaknuti i profulati - naucili su s vremenom. Znaci, nitko svabu nije tjerao da uci nas jezik, vec, logicno, od svakog jugoslavijena se ocekivalo da u nekom razumnom, kracem ili duzem roku, nauci jezik. Barem neke osnove.

kak je fulao poantu kad su švabe zapošljavali predradnike koji govore naš jezik, dakle isto ono što si ti gore spominjao

a čisto sumnjam i da, ako je došlo 50 ili 100 radnika da mu nije bilo jednostavnije natjerati postojećeg predradnika da nauči njihov jezik ili nađe one koji znaju

nije poduzetnik u njemačkoj ništa manje sposoban zbrojiti jel mu se isplati učiti 100 nekvalificiranih radnika njemačkom jeziku ili jednog predradnika hrvatskom, odnosno uzet predradnika koji već govori hrvatski

druga je stvar kad dođe jedan naš radnik u tvornicu gdje je većina švaba, a druga kad je švabo zapošljavao uglavnom strance 

to što ti misliš da je bilo drukčije, e grdno se varaš

17 godina
konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Zbog takvih koji misle kao ti hdz i slicni su na vlasti, rad se cijeni malo, ako ikako i radnistvo se u drustvu ponizava svakodnevno. Naravno nista novo pod suncem. Povijest se ponavlja. 

Sad sam i HDZ glasač.

Naše "radništvo" odlazi jer vani ima bolje uvjete. Nepalci dolaze ovamo jer imaju ovdje bolje uvjete. Ako misliš da će se stvari naglo "poboljšati" time što će poslodavci "nekim čudom" znatno povećati plaće - good luck.

Mi smo daleko od zapadnoeuropskih poslovnih margina i produktivnosti kao što je i Nepal od nas (i tu ne mislim samo Nepal, sve zemlje otkud ljudi dolaze).

15 godina

Pa dobro jutro.

O prosvjedu radnika ex agrokora ni jedan medij nije napisao ni foto vijest, a svi se po tvu prenemažu o nacionalnosti i boji kože, te kvaliteti smještaja Nepalaca. Pola sabora nam kakti ljevica, ja nisam ni jednog od njih vidio da je zucnuo nešto o tim radnicima ex agrokora koji plaćaju onog debosa na vrhu koji ima 700.000€ bonusa godišnje.

E pa kad tisuću ljudi radi da bi nekolicina imala milijune eura umjesto da sva akumulirana dobit i vrijednost od povećanja efikasnosti radnika ostaje ako ne radnicima, bar za opću infrastrukturu, bolnice, škole, željeznice, stanove - dobijete svjetsko prvenstvo u spuštanju gaća korporacijama i njihovim CEOovima. Takav sustav si jedino može priuštit SAD kojem nije problem poslat 100 milijardi vojne opreme u Afganistan, Kuvajt, Irak, pa si uzet resursa koliko im treba. Ali kome će Irska ili evo naša RH naplatit taj manjak u općoj kasi?

Dok ima robova, bit će i milijardera. Kad nebu robova, uvest ćemo nove robove i srat kako "domaći ne žele radit za tu plaću". A onda kad jednom kupe jahtu, 3 ljubavnice i 6 pari sisa, izlijeće ćelavu glavu, nabave i dvorac sa zidinama - doć u zlatne 50 i probleme s prostatom pa se više neće ego moć namirit sisama veće će kurac mjerit brojem robova.

Kad 100 ljudi ima 10.000 stanova, nije problem u manjku stanova nego u višku milijardera. Nisu za to krivi nepalci, ljudi pobjegli od gladi i bijede već ekipa koja će svakom od njih (i od nas) ukrast za bonus i 5 novih stanova. 

Sretno sa promjenom takvog sustava. Baja ima 5.000 nuklearki pa probaj dignut poreze korporacijama i ceoovima. 

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
Moj PC  
4 0 hvala 2
9 godina

mozda se varam, no cisto sumnjam da je ijedan svabo dobio otkaz pod prijetnjom da mora nauciti jugoslovenski jezik...... da bi gazda uzeo jednog "naseg" kao zamjenu.... madalje, taj predradnik je morao znati i njemacki, a vjeruj, ja nisam od nikoga cuo da su mu gazde ucile nas jezik a on njemacki nije morao..... 

poanta je da domaci robovl...pardon, poduzetnici daju otkaz nasim ljudima da bi na ista ta mjesta zaposljavali nepalce, to je ono sto drzava i sustav nebi trebala dozvoliti....

dakle, nije problem da 100000 nepalaca radi xy posao, ukoliko su a) kvalificiraniji od trenutne ponude burze rada ili b) ukoliko na toj istoj burzi nema adekvatne domace radne snage

sve ostale opcije su iskljucene, i ne smiju se dozvoliti.

dakle karikirano, imas jednu prosjecnu sss od 40 godina zjvota na burzi, nitko ga nece zaposliti, 6.mjeseci, godinu, dvije. zbog cega on nema pravo prioriteta da se zaposli, prekvalificira, bilo sto, nego prednost ima uvezeni nepalac?

zasto ce jedan obrtnik, soboslikar, moler, keramicar, instalater klima uredjaja - nebitno - uzeti 2 nepalca umjesto tog jednog naseg sss?

cak tu vise ne govorimo ni o nekoj drasticnoj razlici u placi, ja sam obisao svojevremeno, ne tako davno, bas tu kategoriju "poslodavaca", doslovce s rijecima - moze minimalac, za neki pocetak, jer mi to nije struka, a kad vidis da ja znam 90% posla obavljati jednako kao i "majstor", kad vidis da ces imati koristi, kad usavrsim i naucim ono sto eventualno ne znam- onda cemo pregovarati za neku vecu placu, ovisno o okolnostima.

znas koliko ih je bilo zainteresirano? apsolutno niti jedan.

znas koliko nepalaca ili sto su vec ima kod svakog takvog obrtnika? pun kombi.

jer, njemu dvojica rade za jednu placu. jer im od minimalca odbija "stanovanje", "hranu", "posrednistvo pri zaposljavanju"..... 

dakle, nema homofobije, nema mrznje prema strancima, ali, rijesi nezaposlenost u svojoj zemlji, zaposli domace, onda uvozi ono sto, i tamo gdje je manjak.

simple as that

mozda bi znaimljiv podatak bio i koliki udio nepalaca i indijaca je opcenito na razini eu? koliko njemacka uveze nepalskih radnika na godisnjoj bazi? francuska? belgija?

jer, cini mi se da je hrvatska samo destinacija za radnu snagu koju ostatak eu ne zeli

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.6.2025 11:15 (Damir22).
Moj PC  
2 0 hvala 0
7 mjeseci
Čak štoviše imamo sad i problem tih agencija za uvoz radnika, koje zarađuju na uvoznoj radnoj snazi i uzimaju postotak od privatnika ili od plaća od tih golja.

Što se tiče jezika , Švabe i ostali zapadnjaci jako drže do svoga i imaju taj ponos-prkos-dostojanstvo, ali mi, katastrofa. Nisam još siguran dali je do svih slavena ili samo kod Hrvata , kao da se sramotimo svoga , te se čak i u svojoj zemlji pravimo Englezima. Ta vidite na Jadranu svi pričaju engleski , tek kasnije čuješ u razgovoru da su zapravo naši ljudi. Odi npr. u Austriju i vidjet ćeš da je Švabi zadnja opcija razgovor na engleskom, iako ga zna.
Totalno smo kao nacija izgubljeni od početka gdje smo izdani da će ovo biti nova Švicarska, pa od ratnih profitera. Kao i mnoge zemlje iz komunizma naivno smo očekivali kapitalizam kao nešto dobro (a moglo je biti dobro). I nismo se snašli da zaštitimo radnika, umirovljenika, malog privatnika, male firme, domaće farme , kao recimo Austrija što to izvrsno radi u kapitalizmu.

0 0 hvala 0
12 godina
Damir22 kaže...

mozda se varam, no cisto sumnjam da je ijedan svabo dobio otkaz pod prijetnjom da mora nauciti jugoslovenski jezik...... da bi gazda uzeo jednog "naseg" kao zamjenu.... madalje, taj predradnik je morao znati i njemacki, a vjeruj, ja nisam od nikoga cuo da su mu gazde ucile nas jezik a on njemacki nije morao..... 

poanta je da domaci robovl...pardon, poduzetnici daju otkaz nasim ljudima da bi na ista ta mjesta zaposljavali nepalce, to je ono sto drzava i sustav nebi trebala dozvoliti....

čisto sumnjam da nije, jer ako je gazda zaposlio 100 hrvata/srba/bosanaca da mu beru jagode, onda nema vremena učiti ih njemački, a nekako se mora sporazumjet

onda je jednostavnije i njemu isplativije natjerat predradnika da nauči sporazumjevat se s balkancima - nećeš? da mu otkaz i uzme nekog balkanca koji je već duže u njemačkoj i da mu posao predradnika 

dakle ista situacija koju si opisao i nekako misliš da se to u njemačkoj ne događa ili se nije nekad davnije događalo

isto to su radili njemački poduzetnici kad su zapošljavali hrvate, a država i sustav su to 'dopuštali' jer stvar nije crno bijela, nemereš se kleti u otvoreno tržište i protok roba, usluga i ljudi, a da zatvoriš granice stranim radnicima

prvo bi ti popušilo gospodarstvo, jer kad jednom pristupiš otvorenom tržištu, kad jednom dođeš makar i blizu nekakvog boljeg standarda, događa se ovo što se događa kod nas i to niti njemačka, niti švedska, niti amerika nisu uspjeli skontat kako odjebat balkance/nepalce/meksikance i zaposlit samo svoje, eventualno je to uspjela sjeverna koreja, no ona ima drugih problema i nije na optvorenm tržišpu

22 mjeseca
Damir22 kaže...

bilo koji europljanin bilo gdje u europi je neprimjetan, stopljen s masom, hoces po opcenitoj pojavi, hoces po ponasanju, hoces po...cemu hoces...

Daj nemoj me *ebati... 

https://www.dw.com/hr/okretali-janjce-na-ra%C5%BEnju-usred-berlina/a-43696699

da mi je vidjeti da se skupi 150 Indijaca usred ZGa i napravi ovako nešto.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.6.2025 12:41 (millennial).
14 godina

KAJ DA SUSJED KUPI SA 800E???????? DAJ ODI U DUĆAN PA KUPI ZA TROČLANU OBITELJ NEŠTO ZA POJEST ZA 50E A DA NIJE PARIZER. VELIKI POSTOTAK MOTIVA RADNIKA JE PLAĆA, A NE DA OKOLO PRIČA DA RADI U TOJ I TOJ TVRTCI. Sam da vidim da mi netko kaže kaj koristim Caps lock-.

15 mjeseci

Imamo zanimljivu situaciju: s jedne strane ljudi se žale na strane radnike, na HDZ koji je otjerao naše ljude u najboljim godinama van itd., a onda kada dođu izbori, HDZ izdominira. Isto je i s bojkotom: kukamo kako je sve ultraskupo, a onda nakon tjedan dana odustanemo od bojkota. Kakav je to mentalitet? Jedina i zadnja pobjeda je ona u Domovinskom ratu. Nakon toga samo nižemo poraze, ne možemo se izboriti za ništa, svi nas kradu, zarađuju na nama itd., a mi sve to gledamo iz udobnosti svoje fotelje.

2 0 hvala 0
9 godina
millennial kaže...
Damir22 kaže...

bilo koji europljanin bilo gdje u europi je neprimjetan, stopljen s masom, hoces po opcenitoj pojavi, hoces po ponasanju, hoces po...cemu hoces...

Daj nemoj me *ebati... 

https://www.dw.com/hr/okretali-janjce-na-ra%C5%BEnju-usred-berlina/a-43696699

da mi je vidjeti da se skupi 150 Indijaca usred ZGa i napravi ovako nešto.

kljucna rijec - bih. druga kljucna rijec - djurdjevdan.

sorry, ja stvarno ne znam tko u hr slavi djurdjevdan, mislim, znam, sve 5, ali.... ne zanosim se ja da smo ista bolji, naprotiv, ali ne mozes osporiti da kad 10 ljudi stoji na stanici, da odmah na prvu vidis tko nije svaba ili neko drugi.... nepalci, indijci, nekako strse, zar ne

17 godina
Sirotanovic kaže...
Čak štoviše imamo sad i problem tih agencija za uvoz radnika, koje zarađuju na uvoznoj radnoj snazi i uzimaju postotak od privatnika ili od plaća od tih golja.

Što se tiče jezika , Švabe i ostali zapadnjaci jako drže do svoga i imaju taj ponos-prkos-dostojanstvo, ali mi, katastrofa. Nisam još siguran dali je do svih slavena ili samo kod Hrvata , kao da se sramotimo svoga , te se čak i u svojoj zemlji pravimo Englezima. Ta vidite na Jadranu svi pričaju engleski , tek kasnije čuješ u razgovoru da su zapravo naši ljudi. Odi npr. u Austriju i vidjet ćeš da je Švabi zadnja opcija razgovor na engleskom, iako ga zna.
Totalno smo kao nacija izgubljeni od početka gdje smo izdani da će ovo biti nova Švicarska, pa od ratnih profitera. Kao i mnoge zemlje iz komunizma naivno smo očekivali kapitalizam kao nešto dobro (a moglo je biti dobro). I nismo se snašli da zaštitimo radnika, umirovljenika, malog privatnika, male firme, domaće farme , kao recimo Austrija što to izvrsno radi u kapitalizmu.

Agencije i služe tome da bi zarađivale na uvozu stranih radnika, ne shvaćam baš čuđenje. Njih samo treba kontrolirati.

Jezik? Čuo si dvoje građana RH kako pričaju engleski? Ono, ozbiljno?

Što se Austrije tiče - pogledaj koliko imaju više uvozne radne snage od nas (uključujući i Azijce). Pa trećina stanovnika Beča su stranci.

15 godina

Evo da se maknemo s Glova i Wolta, ima tu jos primjera. 

Neki dan ulazim u frizerski salon Simple u zagrebackom City Centru One East. Narucio sam se na sisanje i na moje iznenadjenje docekuje me Indijac, nikada prije Simple nije imao Indijca kao djelatnika. Reko ajde dobro, mozda ce me covjek samo pripremiti za sisanje, staviti onaj pokrivac, pripremiti pribor i sl., a frizerka ce doc. Kad ono krece on sa sisanjem... Jako malo me razumije, ja mu se tamo mucim objasnit sto hocu. Nije proslo 5min ulazi frizerka koja tamo inace radi, pita jeste li se sporazumjeli, jel sve oke? Jbg meni neugodno rec da nije, sutim, kazem ma sve je uredu, sporazumjeli smo se. 

Cijena najobicnijeg muskog sisanja u Simpleu bez pranja kose je 15,00€! Ljudi moji 15 eura, a cijena frizura za zene koje tamo provedu sat vremena i farbaju se i sl. bez problema 200 eura i vise. Konstantno su popunjeni, konstantno ljudi tamo ulaze i pitaju jel moguce sisanje dok su usput u sopingu. 

I sad se dolazi do vrlo jednostavnog zakljucka. Hrvatska Vlada je omogucila tom vlasniku Simplea da iako ima ekstreman profit, iako mu sisanje kosta kao da sa zlatnim skarama sisaju stilisti uvezeni iz Pariza, on bez ikakvih zakonskih prepreka moze otjerati hrvatske djelatnike koje placa do 1500 eura neto, i platiti Nepalca ili Indijca 800-900 eura i jos dodatno zaraditi. I sto je najgore nakon toga tvrditi da mu nema tko raditi u Zagrebu i da jadan ne moze pronaci djelatnika iako je sisanje toliko ekstremno skupo i iako su guzve tamo konstantno. 

To je teski kriminal protiv Hrvata, ovo ce ostaviti gore posljedice po nas narod od bilo kojeg rata do sad. Bit ce neusporedivo. Pohlepnim privatnicima su omogucili sikaniranje hrvatskih djelatnika... dobro je JackIsBack gore napisao, dogadja se upravo zamijena 1 za 1, a ne kao u razvijenim zemljama nadopuna tamo gdje stvarno nema dovoljno radnika. 

Da ne ispadne da sam rasist ili nesto, covjek me stvarno korektno osisao, i ostavio sam mu baksu kao sto ostavljam i djelatnicama tamo ince. Medjutim nije to poanta, poanta je sto toliko malo ljudi u Hrvatskoj uopce razumije razmjere katastrofe koja je pred nama.

4 0 hvala 0
15 godina

Ja bi stavio cijenu šišanja 50 eura i frizure 300...kad ljudi vole platiti, nek plate.

Mene šiša žena sa mašinicom tridesetak godina, sam velim na nulu i ostanu pare u žepu i vrijeme utošeno koje mi vrijedi još više ,,😎

Bit će nam stranci još malo u svemu, i doktori samo polako ak bu im se isplatilo...ak ne bumo se išli liječiti tam di ima doktora tko ima para. Tko mema bu išao u Tursku raditi zube i sl.

Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
=XFX=PlayHard kaže...

Evo da se maknemo s Glova i Wolta, ima tu jos primjera. 

Neki dan ulazim u frizerski salon Simple u zagrebackom City Centru One East. Narucio sam se na sisanje i na moje iznenadjenje docekuje me Indijac, nikada prije Simple nije imao Indijca kao djelatnika. Reko ajde dobro, mozda ce me covjek samo pripremiti za sisanje, staviti onaj pokrivac, pripremiti pribor i sl., a frizerka ce doc. Kad ono krece on sa sisanjem... Jako malo me razumije, ja mu se tamo mucim objasnit sto hocu. Nije proslo 5min ulazi frizerka koja tamo inace radi, pita jeste li se sporazumjeli, jel sve oke? Jbg meni neugodno rec da nije, sutim, kazem ma sve je uredu, sporazumjeli smo se. 

Cijena najobicnijeg muskog sisanja u Simpleu bez pranja kose je 15,00€! Ljudi moji 15 eura, a cijena frizura za zene koje tamo provedu sat vremena i farbaju se i sl. bez problema 200 eura i vise. Konstantno su popunjeni, konstantno ljudi tamo ulaze i pitaju jel moguce sisanje dok su usput u sopingu. 

I sad se dolazi do vrlo jednostavnog zakljucka. Hrvatska Vlada je omogucila tom vlasniku Simplea da iako ima ekstreman profit, iako mu sisanje kosta kao da sa zlatnim skarama sisaju stilisti uvezeni iz Pariza, on bez ikakvih zakonskih prepreka moze otjerati hrvatske djelatnike koje placa do 1500 eura neto, i platiti Nepalca ili Indijca 800-900 eura i jos dodatno zaraditi. I sto je najgore nakon toga tvrditi da mu nema tko raditi u Zagrebu i da jadan ne moze pronaci djelatnika iako je sisanje toliko ekstremno skupo i iako su guzve tamo konstantno. 

To je teski kriminal protiv Hrvata, ovo ce ostaviti gore posljedice po nas narod od bilo kojeg rata do sad. Bit ce neusporedivo. Pohlepnim privatnicima su omogucili sikaniranje hrvatskih djelatnika... dobro je JackIsBack gore napisao, dogadja se upravo zamijena 1 za 1, a ne kao u razvijenim zemljama nadopuna tamo gdje stvarno nema dovoljno radnika. 

Da ne ispadne da sam rasist ili nesto, covjek me stvarno korektno osisao, i ostavio sam mu baksu kao sto ostavljam i djelatnicama tamo ince. Medjutim nije to poanta, poanta je sto toliko malo ljudi u Hrvatskoj uopce razumije razmjere katastrofe koja je pred nama.

Takoder i to nepoznavanje jezika u usluznim djelatnostima

pa da li su oni normalno, kako je moguce da je to dozvoljeno.

znaci prije nekoliko mjeseci u Izakaye dolazi mi konobar, stranac (nepalac ili sta vec) i ne zna jedne rijeci hrv.

odbijam u svojoj drzavi pricati engleski dok narucujem hranu ili kupujem u ducanima. Sramotno

Lijepi sam se zahvalio i rekao da mi posalju konobara koji zna hrv.

Takoder sramota i za jedan takav restoran, koji drzi poprilicne cijene.

14 godina

Evo, bitno da je pozitivan, ne negativan =) 

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Da nema Nepalaca, ekonomija RH bi stala istog trena.

Ovako izgleda demografska slika Hrvatske : 

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.6.2025 16:14 (gpd).

1 4 hvala 0
17 godina
=XFX=PlayHard kaže...

Znači, jedini stvarni problem je bila loša komunikacija.

Katastrofa nastaje kad nemaš radnika - tu kreću stvarni problemi.

sporttest kaže...

Takoder i to nepoznavanje jezika u usluznim djelatnostima

pa da li su oni normalno, kako je moguce da je to dozvoljeno.

Što nije zabranjeno, dozvoljeno je.

E sad, da bi se moglo uvesti obvezno poznavanje jezika na osnovnom nivou za customer-facing poslove.

7 mjeseci

Dosta velik broj SSS na burzi je tamo jer ne žele raditi za plaće koje im se nude ili poslovne koji im se nude.

0 0 hvala 0
7 mjeseci
Old Iggy kaže...

E sad, da bi se moglo uvesti obvezno poznavanje jezika na osnovnom nivou za customer-facing poslove.

Da to naprave nordijske zemlje, 90% balkanaca ne bi imalo šanse tamo raditi.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice