Zanima me koliko je isplativo kupovati PC komponente ili uopste citav PC, mislim kolika je carina i svi ti dodatni troskovi ?
Generalno gledano se ne isplati, jer je razlika u cijeni mala, ako je uopće i ima, a nemaš garanciju (ako ti netko i da garanciju, pitanje je uz koliko muke ćeš je uspjeti iskoristiti ako se nešto dogodi). Tj. razlika u cijeni je mala ako ne plaćaš PDV - ako ti paket zaustave na carini i moraš platiti PDV, onda te vjerojatno dođe skuplje nego kod nas.
Uglavnom, zašto uopće generaliziramo? Pogledaj komponente koje te zanimaju preko eBaya, pogledaj kolko su kod nas u dućanima i usporedi.
Ako planiraš uzimati neke novije i skuplje komponente ili kompletnu konfiguraciju mogao bi nešto uštediti. Ali tu onda u priču upada garancija. Ako ti to nije važno, onda ok. Hardver je u nas u prosjeku skuplji najmanje 25% (mislim na nove edicije i modele), a često puta i više. Pogledaj na nabava.net i na recimo bestbuy.com pa usporedi. A da ne govorimo koliko je vani ponuda bolja. Samo onda ti se na to tuče PDV pa je ušteda najčešće sitna. Carine na računalne komponente NEMA. Kad bi imao nekoga da ti kupi recimo u SAD-u i donese, to bi bio posao. :)
Navest ću samo primjer eksternog hard diska otprije 2 godine (WD 500GB) koji je u našim trgovinama koštao cca 750 kuna, a prijatelju mi ga je otac uzeo u bestbuy-u u Miamiju za 100$! A da ne govorimo onda o npr. nekoj novoj grafici koja je u nas preko 4.000 kn. Samo mi imamo nešto što se zove PDV. I što je nedavno naraslo na 25%... :)
Ne znam koliki je kod vas u BiH, ali vjerojatno nešto slično.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nego da ja nešto pitam...
Koristi li netko software BayGenie eBay Auction Sniper Pro? Tek sam ga nedavno počeo koristiti pa me zanima može li ovaj korisni alat "skužiti" koliku je kunkurent na aukciji postavio maksimalnu ponudu? Jer ovako ja postavim svoju maksimalnu, ali alat ne pokazuje kolika je trenutna maksimalna, tako da TEK NA KRAJU često dobijem poruku OUTBID!