eBay - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 14.403
|
čitano: 5.400.094
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: eBay - pitanja i odgovori
mbaksa kaže...
dzelo kaže...

Zanima me koliko je isplativo kupovati PC komponente ili uopste citav PC, mislim kolika je carina i svi ti dodatni troskovi ?

Generalno gledano se ne isplati, jer je razlika u cijeni mala, ako je uopće i ima, a nemaš garanciju (ako ti netko i da garanciju, pitanje je uz koliko muke ćeš je uspjeti iskoristiti ako se nešto dogodi). Tj. razlika u cijeni je mala ako ne plaćaš PDV - ako ti paket zaustave na carini i moraš platiti PDV, onda te vjerojatno dođe skuplje nego kod nas.

Uglavnom, zašto uopće generaliziramo? Pogledaj komponente koje te zanimaju preko eBaya, pogledaj kolko su kod nas u dućanima i usporedi.

Ako planiraš uzimati neke novije i skuplje komponente ili kompletnu konfiguraciju mogao bi nešto uštediti. Ali tu onda u priču upada garancija. Ako ti to nije važno, onda ok. Hardver je u nas u prosjeku skuplji najmanje 25% (mislim na nove edicije i modele), a često puta i više. Pogledaj na nabava.net i na recimo bestbuy.com pa usporedi. A da ne govorimo koliko je vani ponuda bolja. Samo onda ti se na to tuče PDV pa je ušteda najčešće sitna. Carine na računalne komponente NEMA. Kad bi imao nekoga da ti kupi recimo u SAD-u i donese, to bi bio posao. :)

Navest ću samo primjer eksternog hard diska otprije 2 godine (WD 500GB) koji je u našim trgovinama koštao cca 750 kuna, a prijatelju mi ga je otac uzeo u bestbuy-u u Miamiju  za 100$! A da ne govorimo onda o npr. nekoj novoj grafici koja je u nas preko 4.000 kn. Samo mi imamo nešto što se zove PDV. I što je nedavno naraslo na 25%... :)

Ne znam koliki je kod vas u BiH, ali vjerojatno nešto slično.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nego da ja nešto pitam...

Koristi li netko software BayGenie eBay Auction Sniper Pro? Tek sam ga nedavno počeo koristiti pa me zanima može li ovaj korisni alat {#} "skužiti" koliku je kunkurent na aukciji postavio maksimalnu ponudu? Jer ovako ja postavim svoju maksimalnu, ali alat ne pokazuje kolika je trenutna maksimalna, tako da TEK NA KRAJU često dobijem poruku OUTBID! {#}

Ako netko zna gdje ima za uzeti podlogu CoolerMaster Dual-sided, nek javi na PP. Hvala!
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 18:31 (bjede).
17 godina
moderator
bjede kaže...

Navest ću samo primjer eksternog hard diska otprije 2 godine (WD 500GB) koji je u našim trgovinama koštao cca 750 kuna, a prijatelju mi ga je otac uzeo u bestbuy-u u Miamiju  za 100$!

Ljude navlažiš za nešto što im je nedostupno. Nemoj to više činiti. {#} Znači, taj disk je koštao 100 dolara, da ga je netko naručio u Hrvatsku platio bi PDV od 23 posto plus neku dostavu (desetak dolara?), dakle legalno uvezen taj disk bi ga košta jednako ili čak više nego da ga je kupio kod nas u dućanu!

Dakle, ako govoriš o tako nekim stvarima, onda govori u kontekstu u kojem ih forumaši mogu kupiti, jer nemaju očeve koji se skiću po "Mijamiju" i na povratku švercaju diskove u Hrvatsku. I govori o konkretnim stvarima, a ne "ima tamo neka komponenta koja se može kupiti u pola cijene...". Daj linkove na te ultra-povoljne komponente koje spominješ.

PS ovo je tema o eBayu pa se pokušaj više usredotočiti na eBay.

17 godina
mbaksa kaže...
bjede kaže...

Navest ću samo primjer eksternog hard diska otprije 2 godine (WD 500GB) koji je u našim trgovinama koštao cca 750 kuna, a prijatelju mi ga je otac uzeo u bestbuy-u u Miamiju  za 100$!

Ljude navlažiš za nešto što im je nedostupno. Nemoj to više činiti. {#} Znači, taj disk je koštao 100 dolara, da ga je netko naručio u Hrvatsku platio bi PDV od 23 posto plus neku dostavu (desetak dolara?), dakle legalno uvezen taj disk bi ga košta jednako ili čak više nego da ga je kupio kod nas u dućanu!

Dakle, ako govoriš o tako nekim stvarima, onda govori u kontekstu u kojem ih forumaši mogu kupiti, jer nemaju očeve koji se skiću po "Mijamiju" i na povratku švercaju diskove u Hrvatsku. I govori o konkretnim stvarima, a ne "ima tamo neka komponenta koja se može kupiti u pola cijene...". Daj linkove na te ultra-povoljne komponente koje spominješ.

PS ovo je tema o eBayu pa se pokušaj više usredotočiti na eBay.

Zamolio bih te da ubuduće pročitaš cijeli post i da se nakon toga ideš praviti pametan.

Ja sam u prvom dijelu objasnio zašto je to slabo ili nikako isplativo jer je razlika sitna.

A onda sam i napisao da bi bilo idealno kad bi momak imao nekoga vani (u SAD-u) da mu to uzme jer je jedino u tome slučaju isplativo. NIKOGA NISAM na NIŠTA navlačio!

Da imalo pratiš cijene hardvera, ne bi ispaljivao gluposti tipa ove "ultra-povoljne komponente". Svatko imalo upućen zna koliko je hardver u nas zbog dragog nam PDV-a skuplji...

A ti si ćorav ili što? Pa jesam li napisao bestbuy.com!? To je sano jedna od popularnih US trgovina, koga interesira lako će naći i druge.

Ako netko zna gdje ima za uzeti podlogu CoolerMaster Dual-sided, nek javi na PP. Hvala!
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 20:00 (bjede).
17 godina
moderator
bjede kaže...
Zamolio bih te da ubuduće pročitaš cijeli post i da se nakon toga ideš praviti pametan.

Ja sam u prvom dijelu objasnio zašto je to slabo ili nikako isplativo jer je razlika sitna.

A onda sam i napisao da bi bilo idealno kad bi momak imao nekoga vani (u SAD-u) da mu to uzme jer je jedino u tome slučaju isplativo. NIKOGA NISAM na NIŠTA navlačio!

OK, možda sam te krivo shvatio. No shvati i ti da ovdje ljude ne zanima to koliko koga neki proizvod košta vani za kupce u inozemstvu, niti ih zanima kukanje o tome koliki je naš PDV, nego ih zanima za koliko oni taj proizvod mogu kupiti.

bjede kaže...
Da imalo pratiš cijene hardvera, ne bi ispaljivao gluposti tipa ove "ultra-povoljne komponente". Svatko imalo upućen zna koliko je hardver u nas zbog dragog nam PDV-a skuplji...

Kod nas je skuplji je zbog drugih razloga, a ne (samo) zbog PDV-a - pričaš ko da duge države nemaju poreze.

No, uopće nije stvar o tome - stvar je o tome koliko je cijena nekog artikla u nas i koliko je kad ga uvezeš iz vana, tj. kad platiš za njega dostavu i carinu.

bjede kaže...

A ti si ćorav ili što? Pa jesam li napisao bestbuy.com!? To je sano jedna od popularnih US trgovina, koga interesira lako će naći i druge.

A jesi ti ćorav? Jesam tražio link na bestbuy.com (WTF?!) ili sam tražio link na te povoljne komponente koje spominješ? Recimo kažeš "A da ne govorimo onda o npr. nekoj novoj grafici koja je u nas preko 4.000 kn.". Pa daj onda link na neku takvu komponentu ljudima, ako je doista takva velika razlika u cijeni.

17 godina
mbaksa kaže...

OK, možda sam te krivo shvatio. No shvati i ti da ovdje ljude ne zanima to koliko koga neki proizvod košta vani za kupce u inozemstvu, niti ih zanima kukanje o tome koliki je naš PDV, nego ih zanima za koliko oni taj proizvod mogu kupiti.

Pa to sam i rekao na početku, da se ne isplati. Ovo sam naveo samo kao primjer kad se kupnja vani isplati.
 mbaksa kaže...
Kod nas je skuplji je zbog drugih razloga, a ne (samo) zbog PDV-a - pričaš ko da duge države nemaju poreze.
No, uopće nije stvar o tome - stvar je o tome koliko je cijena nekog artikla u nas i koliko je kad ga uvezeš iz vana, tj. kad platiš za njega dostavu i carinu.

I to sam rekao. Najbitnije je da plaćaš PDV! Dostave često i nema, pogotovo kad je riječ o ebayu. A carine NEMA nikako! Opet ne čitaš post...

mbaksa kaže...

A jesi ti ćorav? Jesam tražio link na bestbuy.com (WTF?!) ili sam tražio link na te povoljne komponente koje spominješ? Recimo kažeš "A da ne govorimo onda o npr. nekoj novoj grafici koja je u nas preko 4.000 kn.". Pa daj onda link na neku takvu komponentu ljudima, ako je doista takva velika razlika u cijeni.

Momak nije pitao za kontretnu komponentu. I nemoj izvrtati da bi pokazao da si ti u pravu. bestbuy.com sam naveo samo kao primjer. Ako te zanima neka komponenta, ukucaj tu i ukucaj na nabava.net pa ćeš vidit razliku. Vidim da opet ne kužiš najbolje. Nisu povoljne samo određene komponente, nego SVE! Više ili manje. Naravno, u slučaju da ih se kako ti kažeš "prošverca". Iako nije svako unošenje kupljenih predmeta iz inozemstva šverc, postoji i cifra do koje je dopušten uvoz.

Nadam se da smo izgladili nesporazum!

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 21:45 (bjede).
17 godina
moderator
bjede kaže...
 mbaksa kaže...

I to sam rekao. Najbitnije je da plaćaš PDV! Dostavu često i nema, pogotovo kad je riječ o ebayu. A carine NEMA nikako! Opet ne čitaš post...

Kad uvoznik uvozi robu izvana, istina je da mora platiti PDV, ali isto tako bi trebao dobiti povrat poreza od zemlje iz koje izvozi robu, a dobi i popust na količinu. Iz te perspektive jasno je da PDV nije (isključivi) krivac zašto su cijene kod nas za četvrtinu više nego vani - jedan dio otpada na razliku između našeg PDV-a i povrata poreza iz zemlje iz koje se izvozi, a sve ostalo otpada na prijevoz i druge uvoznikove troškove, trgovačke marže i sl. Zbog toga mi nije jasno kukanje od PDV-u, jer nije PDV krivac za razliku od za četvrtinu više cijene u našim dućanima.

Da, kad ti narudžbom izvana i dostavom putem pošte platiš PDV (krivo sam se izrazio - htio sam napisati platišcarinski dug, a carinski dug se sastoji od carine, PDV-a i drugih troškova carinjenja) tebe informatički proizvod košta više za PDV + još troškovi carinjenja, ali kod trgovina je situacija drugačija.

bjede kaže...
Momak nije pitao za kontretnu komponentu. I nemoj izvrtati da bi pokazao da si ti u pravu. bestbuy.com sam naveo samo kao primjer. Ako te zanima neka komponenta, ukucaj tu i ukucaj na nabava.net pa ćeš vidit razliku. Vidim da opet ne kužiš najbolje. Nisu povoljne samo odrođene komponente, nego SVE! Više ili manje. Naravno, u slučaju da ih se kako ti kažeš "prošverca". Iako nije svako unošenje kupljenih predmeta iz inozemstva šverc, postoji i cifra do koje je dopušten uvoz

Da, povoljnije je sve, ali samo ako se prošverca. U tome i je poanta. Granica je 160 kuna u poštanskom prometu i 1.000 kuna u putničkom prometu. Tako da ako si legalan u praksi praktički ne možeš ništa uštedjeti. OK, oko toga se onda slažemo, samo me je zbunila tvoja priča o PDV-u, uštedama i Miamiju, kad se na kraju sve svodi na to da su u praksi uštede nemoguće na legalan način i da PDV-ova porezna stopa od 25% nije krivac za to što su kod nas cijene u dućanima veće za 25% ili koliko već posto nego vani.

Štoviše, na nekim stvarima se zapravo možeš i opeći. Recimo nedavno sam kupio Zoom H1, za kojeg sam zapravo razmišljao da ga naručim iz inozemstva, koji košta 100 dolara + 10 dolara dostave, dakle nekih 110 dolara. To je znači oko 670 kuna, ovisno o tečaju. Da mi to zaustave na carini i naplate PDV, koštao bi me oko 855 kuna. Srećom pa sam išao izguglati naš web i našao da u jednom našem music shopu košta 738 kuna na akciji (u jednom većem dućanu kod nas pak košta 800 kuna). Sad, bi li mi se isplatilo opterećivati za 50-ak kuna i naručivati to izvana i nadati se da neće ocariniti? A kod nas dobijem i garanciju? A ako ocarine, gdje bih onda bio? Platio bih više od sto kuna više nego da sam kupio kod nas na akciji (ili pedeset kuna više nego u drugom dućanu), čekao ga dva-tri tjedna, navlačio se s carinom i ne bih imao (lokalnu) garanciju.

15 godina
neaktivan

Ako planiraš uzimati neke novije i skuplje komponente ili kompletnu konfiguraciju mogao bi nešto uštediti. Ali tu onda u priču upada garancija. Ako ti to nije važno, onda ok. Hardver je u nas u prosjeku skuplji najmanje 25% (mislim na nove edicije i modele), a često puta i više. Pogledaj na nabava.net i na recimo bestbuy.com pa usporedi. A da ne govorimo koliko je vani ponuda bolja. Samo onda ti se na to tuče PDV pa je ušteda najčešće sitna. Carine na računalne komponente NEMA. Kad bi imao nekoga da ti kupi recimo u SAD-u i donese, to bi bio posao. :)

Navest ću samo primjer eksternog hard diska otprije 2 godine (WD 500GB) koji je u našim trgovinama koštao cca 750 kuna, a prijatelju mi ga je otac uzeo u bestbuy-u u Miamiju  za 100$! A da ne govorimo onda o npr. nekoj novoj grafici koja je u nas preko 4.000 kn. Samo mi imamo nešto što se zove PDV. I što je nedavno naraslo na 25%... :)

Ne znam koliki je kod vas u BiH, ali vjerojatno nešto slično.

Pitanje za: bjede

Imam sestru i jos rodjaka u Njemackoj (Minhen), Kako se u Njemackoj krece cijena PC komponenti ?

dzix
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 22:29 (dzelo).
17 godina
dzelo kaže...

Pitanje za: bjede

Imam sestru i jos rodjaka u Njemackoj (Minhen), Kako se u Njemackoj krece cijena PC komponenti ?

E pa sad. {#} Ne znam kako se kreću cijene u pojedinoj državi. Za SAD znam da su u prosjeku 25-30% jeftinije jer sam više puta gledao, a eto znam i za slučaje da su ljudi od tamo donosili hardver.

U svakom slučaju su komponente jeftinije nego u nas, a sad gdje koliko, to ovisi. U Njemačkoj je cijena sigurno nešto veća jer oni također uvoze, nemaju svojih tvrtki kao SAD (Intel, WD, Seagate, Apple,...).

Ali da ćeš uštediti, hoćeš. Raspitaj se po netu gdje uzeti u Njemačkoj, jedini ti je problem garancija, ali ako imaš rodbinu, ni to nije neizvedivo.

13 godina
neaktivan
BoTiA kaže...

što mislite, isplati li se ovo kupovati, da li ću morat platit još nešto dodatno (vrijednost 270 kn):

zanima me punjač baterija, kontroliran mikroprocesorom:

http://www.ebay.com/itm/230664812633?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

I ja sam tražio punjač na eBay-a, pa sam ga na kraju našao kod nas: http://www.bravo24.com/baterije/punjaci-baterija/za-standardne-formate/accucell-alpha-800-bc.html.

Cijena je gotovo ista, a nemaš brige oko carine.

To su isti punjači samo na različitim tržištima imaju različite oznake.

Tu: http://www.e-fotografija.si/templates/?a=2856&z=79 imaš i receziju modela koji sam ja kupio prije cca. 2 godine i super sam zadovoljan sa njim.

17 godina
moderator
Alen0605 kaže...
BoTiA kaže...

što mislite, isplati li se ovo kupovati, da li ću morat platit još nešto dodatno (vrijednost 270 kn):

zanima me punjač baterija, kontroliran mikroprocesorom:

http://www.ebay.com/itm/230664812633?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

I ja sam tražio punjač na eBay-a, pa sam ga na kraju našao kod nas: http://www.bravo24.com/baterije/punjaci-baterija/za-standardne-formate/accucell-alpha-800-bc.html.

Cijena je gotovo ista, a nemaš brige oko carine.

Dobar ulov! Ne samo da je niža za tridesetak kuna od ovog na eBayu, nego da mu ga ocarine, cijena ovog kod nas bi bila za 130 kuna niža! A tu je i pitanje garancije i čekanje na dostavu...

15 godina
eBay - pitanja i odgovori

ako uzimam tenisice preko ebaya,kolika carina i PDV idu na cijenu?jel 35% ili vise?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

carina 10% i onda na sve pdv 25%

1 0 hvala 1
15 godina
brane_og kaže...

carina 10% i onda na sve pdv 25%

hvala, imam jos jedno pitanje,znam da nije vezano za ebay,ali ova tema je popularnija od amazonove

hoce li cariniti ovak nest: http://www.amazon.com/gp/product/0345529057/ref=ox_sc_act_title_8?ie=UTF8&m=A1SMB86Y59A0OC ?

vrijednost ne prelazi 160kn,ali je veci paket pa me zanima

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.6.2012 11:06 (mustang995).
14 godina
neaktivan
mustang995 kaže...

hvala, imam jos jedno pitanje,znam da nije vezano za ebay,ali ova tema je popularnija od amazonove

hoce li cariniti ovak nest: http://www.amazon.com/gp/product/0345529057/ref=ox_sc_act_title_8?ie=UTF8&m=A1SMB86Y59A0OC ?

vrijednost ne prelazi 160kn,ali je veci paket pa me zanima

Knjige se ne carine, eventualno ako ti naplate porez, no ni to 99,9% neće (bez obzira na veličinu paketa) ako je vrijednost manja od 160kn.

P.S. ovaj paket se ne dostavlja u Hrvatsku (barem tako meni kaže kad odem na checkout i odaberem adresu). Par puta sam gledao nešto na amazonu, no za razliku od eBaya, nisam skužio gdje piše za dostave, probaj možda na amazon.co.uk ili amazon.de ako znaš njemački.

Please state the nature of the tehnical – oh... it's you.
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.6.2012 11:42 (xhopeon).
15 godina
xhopeon kaže...
P.S. ovaj paket se ne dostavlja u Hrvatsku (barem tako meni kaže kad odem na checkout i odaberem adresu). Par puta sam gledao nešto na amazonu, no za razliku od eBaya, nisam skužio gdje piše za dostave, probaj možda na amazon.co.uk ili amazon.de ako znaš njemački.

hmmm...inace pise ako ne dostavljaju u hrv,pise cak i cijena shippinga kod add to cart

probat cu kupiti pa cu vidjet jel ide

na amzon.co.uk to isto kosta oko 30 funti sto je daleko veca cijena,na amazon.de je oko 17€ 

BTW jel amazon prima paypal?

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.6.2012 11:49 (mustang995).
14 godina
neaktivan

vidi kolika ti je cijena poštarine, i onda zbroji s cjenom proizvoda i onda tek gledaj dal prelazi 160 kuna

carine nema, jedino pdv ako prođe 160kuna

i mislim da ti amazon ne prihvaća paypal, jer oni imaju neki svoj sustav za plaćanje "amazon nešto" bar je tako prije bilo, sada nisam siguran jel promjenjeno

0 0 hvala 1
17 godina
moderator
brane_og kaže...

vidi kolika ti je cijena poštarine, i onda zbroji s cjenom proizvoda i onda tek gledaj dal prelazi 160 kuna

http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx#P4

Pod vrijednosti pošiljke od 160,00 kuna smatra se samo vrijednost robe, ako su troškovi dopreme razdvojeni od cijene same robe. Ukoliko je roba kupljena sa dopremom i nije razdvojen dio koji se odnosi na dopremu od same vrijednosti robe, ukupan iznos uzet će se kao vrijednost pošiljke.

15 godina

Postarina je 4$ + knjige koje su 16,5$
Znaci ukupna cijena je oko 120kn pa onda ne bi trebao imat problema

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.6.2012 20:22 (mustang995).
13 godina
neaktivan

Pozz ljudi imam jedno pitanje,

jel mi moze neko obasnit malo nacini placanja najvise me zanima onaj preko "PayPala"

Hvala unaprijed {#}

0 0 hvala 0
16 godina

1. Registriraš se na Paypal i prijavi svoju karticu
2. Potvrdi svoju karticu 

3. Prilikom plaćanja uneseš samo e-mail i password od svog Paypal accounta , potvrdiš i to je to.
4- Račun ,odnosno dokaz o transakciji dobit ces na  svoj e-mail

Ako imaš još kakvih nejasnoća samo pitaj. :) 

14 godina
neaktivan

Pogledaj malo i ovu temu {#}

Please state the nature of the tehnical – oh... it's you.
14 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ne pišu nikakve karakteristike mikrofona tako da je to nemoguće ovako procijeniti. Osobno - sumnjam. Ako hoćeš zbilja dobar zvuk, kupi prijenosni snimač zvuka Zoom H1 - kod nas se može kupiti za 720 kuna. Jest da je puno skuplje, ali... Dobiješ vrhunski zvuk. A video ionako možeš snimiti i mobitelom.

16 godina

Uopće seller ne šalje u hrvatsku, a i sigurno ne želiš kupiti pokvarenu grafičku . Ustvari možda i želiš ,al sve jedno ne salje kod nas...

15 godina
neaktivan

možda glupo pitanje, ali zanima me mora li ime na paypal-u biti isto kao i ono na kartici. Jer kartica mi je na mamu, a račun planiram koristiti isključivo ja ?  {#}

EDIT: Evo sad sam skužio da sam na ebay temi, ispričavam se na offtopicu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.6.2012 20:46 (marin4561).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
marin4561 kaže...

možda glupo pitanje, ali zanima me mora li ime na paypal-u biti isto kao i ono na kartici. Jer kartica mi je na mamu, a račun planiram koristiti isključivo ja ?  {#}

Podaci moraju biti isti kao na kartici. Adresa (ni ime koje stoji uz adresu) na eBayu na koju će se paket slati ne mora. To je jedna stvar. Druga stvar je to da činiš prekršaj, a možda i kazneno djelo - to je kartica od tvoje mame, a ne tvoja kartica. Kartica (tj. račun na koji je vezana kartica) je osobna stvar, isto kao osobna iskaznica ili vozačka dozvola. Tek toliko da znaš. Ako je riječ o kreditnoj kartici, tvoja mama može srediti to da ti dobiješ svoju kreditnu karticu pa da imate zajednički račun (i svaki svoju karticu vezanu za taj račun). Pretpostavljam da je tako nešto moguće i s visa elektron karticama/računima - to bi se trebao raspitati.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
E pa baš takvo nešto i je ova kartica. Pošto u užoj obitelji nemam niti visa, niti mastercard karticu tražio sam način kako da si ostvarim mogučnost kupovanja preko ebaya, g2play-a i slično. Onda sam čuo da je jedan obiteljski prijatelj napravio "ebay" karticu, odnosno koja se koristi samo u svrhu internet kupovini (moje shvaćanje). Poslao sam mamu u banku, dao joj novce i kad se vratila rekla je da će kartica za tjedan dana. Evo je sad tu kod mene i piše ime moje majke na njemu. I naravno kod mene je pin. Činim li kazneno djelo koristeći ju ? 
17 godina
moderator
marin4561 kaže...
E pa baš takvo nešto i je ova kartica. Pošto u užoj obitelji nemam niti visa, niti mastercard karticu tražio sam način kako da si ostvarim mogučnost kupovanja preko ebaya, g2play-a i slično. Onda sam čuo da je jedan obiteljski prijatelj napravio "ebay" karticu, odnosno koja se koristi samo u svrhu internet kupovini (moje shvaćanje). Poslao sam mamu u banku, dao joj novce i kad se vratila rekla je da će kartica za tjedan dana. Evo je sad tu kod mene i piše ime moje majke na njemu. I naravno kod mene je pin. Činim li kazneno djelo koristeći ju ?

Morat ćeš me prosvijetliti. Što konkretno smatraš pod ebay karticom?

Ne znam što piše u zakonu (nisam pravnik) i ne da mi se sad ići to tražiti, ali sam prilično siguran da si s tim u najmanju ruku u prekršaju, jer je to kao da si uzeo (ukrao?) tuđi identitet. Sad spada li to u prekršaj ili kazneno djelo, ne znam - ne bih se iznenadio da spada i u kazneno djelo, jer ako nisi opunomoćenik, onda bi to pred zakonom moglo biti isto kao da si uzeo karticu stranca i koristio je za kupovinu (dakle, u tom kontekstu, krađu). Ne kažem ja sad da će ti policija navaliti na vrata ili ne znam što - samo budi svjestan što su kartice, tj. bankovni računi - oni nisu vlasništvo onoga tko karticu drži u rukama, nego su vlasništvo onoga na čije ime je račun otvoren (i shodno tome kartica). Pa ako imaš mogućnost, nek tebi izdaju tvoju karticu pa bude sve po zakonu.

14 godina
neaktivan

znam da nema veze s ebayom al mi treba hitan odgovor:

kupio sam ovo na amazonu pošto sam imao gift card

http://www.amazon.ca/gp/product/B002ZJPYHS/ref=oh_details_o00_s00_i00

ovo je s kanadskog amazona, ne šalju igru u hrvatsku pa sam stavio nekakvu bezveznu adresu s fakenamegeneratora, dali budem dobio na email serial number?

Music and nothing else metters

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice