Video igre - umjetnička djela?

poruka: 48
|
čitano: 94.397
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Video igre - umjetnička djela?
M_dipl. kaže...
...

To što ti igra definira način na koji ćeš je igrati u nikojem slučaju ne znači da definira i način na koji ćeš je doživjeti, shvatiti ili protumačiti. Kad smo se već dotakli Alan Wakea, dovoljno je pogledati službeni forum i pročitati brojne teorije i objašnjenja metafore i same priče. Osim interaktivnosti, razlike između te igre i bilo kojeg filma, usudio bih se reći i mnogih romana su prilično male. Ne možeš tvrditi da je igra zasnovana na više pravila i da ograničava pristup više no film, dapače rekao bih da je suprotno.

Poveznice između igara i filmova su mnogo veće no što se to čini na prvi pogled. Na igrama također rade scenaristi, režiseri i ekipa. Zašto je onda njihov rad manja umjetnost nego film.

Ako proglasimo filmove (pa čak i romane) tek zabavnim sadržajem a ne umjetnošću, tada priznajem da igra ne može biti umjetnost.

Igra može biti jednako zanimljiva, jednako intrigantna, jednako poučna i jednako natjerati na razmišljanje kao roman ili film.

rustweaver kaže...
Sto je, recimo, sa igrama koje nam omogucavaju promatranje razvoja situacije kroz oci vise razlicitih likova, ili sa igrama koje pruzaju slobodu odabira?

Primjer takve igre je upravo Fahrenheit.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ad4pt3r kaže...

Slažem se sa večinom toga, samo je problem kaj je i filmovima cilj zabava, a opet svi odreda spadaju u umjetnost.

Svrha umjetnosti jest zabava. Umjetnicko djelo pobuduje emocije u promatracu, time ga zaokuplja, on trosi vrijeme na njega (uzivajuci), a to se moze protumaciti kao zabava. Mozemo reci da kada gledas Rembrandta, operu, ili slusas glazbu ti se u stvari zabavljas...

Bas kao sto je Danny rekao, igre (ne sve, ofc) za mene nemaju nista manju umjetnicku vrijednost od romana ili filmova, i tek ako se i njima makne status umjetnickog djela mogu tolerirati negiranje igara kao oblika umjetnosti.

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2011 18:39 (rustweaver).
17 godina
M_dipl. kaže...

EDIT: sad vidim da se netko javio sa larpurlartizmom: formalne karakteristike poezije su jedno a pravila njenog tumačenja nešto sasvim drugo. Ja se slažem sa Robertom Frostom kad kaže da je "pisanje slobodnim stihom jednako igranju tenisa bez mreže", no to je stvar pravila pisanja poezije (u ovoj mojoj gornjoj slici to je stvar koda, stvar jezika), a nešto sasvim drugo je pitanje kako se "ispravno" ta poezija tumači, tu igre imaju pravila a poezija nema.

Ahaa... Hoces rec, igre imaju "upute za koristenje". To tebe muci. Mislis da umjetnost ne moze biti interaktivna?

Sta onda imas protiv filma? Jesu li glumci umjetnici? Jesu li kostimografi umjetnici? Glazbenici i kompozitori koji su radili na glazbi za film? Da li svi oni (te njihovi radovi i cijelokupa, finalni proizvod) spadaju pod Kantovu definiciju umjetnosti (iako, po meni, malo je glupo nazvati umjetnoscu ono sto ti se "svidja", bitnije je da proizvede intenzivnu emociju)? Zasto je to tako tesko nazvati umjetnoscu? Smeta te vise autora? Da li je Andaluzijski pas umjetnost? Vise je autora (Dali i Bunuel), vise je glumaca bezvremen je, pobudjuje osjecaje... Govorimo o pravim umjetnicima a ne o sundu.

Istina je, u vrijeme kad se sve okrece oko novca i kada se korisniku/gledatelju/promatracu servira profiltrirano dijelo nastalo samo radi zarade (npr. super-kul filmovi kakvima nas danas bombardiraju ili na brzinu sklepana konzolaska smeca od igara kakva do nas danas dolaze), tesko je nazvati to umjetnoscu. Ali opet, nisu li i mnogi veliki majstori (slikari, kipari, pisci itd.) radili po narudzbi, samo radi zarade?

Mali offtopic: Ja sam spomenuo larpurlartizam jer sam pomalo protivnik tog smjera, ali to je za neku drugu raspravu i nikako za ovaj forum. Nekoliko sam puta cuo tu Frostovu o tenisu bez mreze i svaki put odgovorim isto: Po meni, poezija nije sport. Kod poezije mi je bitnije sta se kaze i sta to meni govori, nego da je lijepo upakirano. Nisu svi pjesnici takvi majstori rijecima da pravilno, bez kompromisa, uokvire i posloze upravo originalnu misao u neka zacrtana pravila. Vjerojatno ces reci da onda nisu pravi umjetnici, ali ja imam malo labavije vidjenje toga ;)

PS. Rijetko dobra tema na forumu, svaka cast svima - na kojoj se god strani nalazite :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Po meni umjetnost bi morala emocionalno djelovati na čovjeka .Film na mene može djelovati tako .Nije rijetkost da pustim suzu .Muzika me također može dirnuti ali ne u toj mjeri .Igre ? Teško .Još ni jedna nije uspjela.Da , neke me znaju zadiviti (stalker , GTA IV i još poneka) neke i upalšiti , ili čak nasmijati  , ali teško bih to nazvao umjetnošču .Možda jednog dana.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2011 22:45 (XXX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
XXX kaže...

Po meni umjetnost bi morala emocionalno djelovati na čovjeka .Film na mene može djelovati tako .Nije rijetkost da pustim suzu .Muzika me također može dirnuti ali ne u toj mjeri .Igre ? Teško .Još ni jedna nije uspjela.Da , neke me znaju zadiviti (stalker , GTA IV i još poneka) neke i upalšiti , ili čak nasmijati  , ali teško bih to nazvao umjetnošču .Možda jednog dana.

Igre definitivno djeluju emocionalno. Eto ti nekoliko primjera, bubam sta mi je prvo palo napamet:

Mafia - tuga na kraju kad ubiju Tommya, ali u biti u cijeloj se igri emocionalno povezujes s protagonistom,

osim ako nisi CODas pa pucas enter kad naidu filmici.

Doom - scary movie

Da ne nabrajam sad, svaka igra pobuduje odredjene emocije, na ovaj ili onaj nacin.

Jesi li igrao Doom 3 uvecer bez svjetla sa sluskama? Obavezno probaj ak nisi.

Definitivno se slazem da bi igre trebale spadati pod umjetnost posto su filmovi vec unutra.

15 godina
neaktivan

Red Dead Redemption

Toliko kvalitetna igra da sam samo zbog nje kupio xbox360, te nakon sto sam je odigrao prodao xbox... nije me razocarala...

Odlican gameplay, prica jos bolja (neocekivana, prevrtljiva, ''komplicirana''), puno zanimljivih sporednih misija... ako ti se ne da nista od toga... mozes jednostavno jahati po divljini, loviti divljac, odmetnike ... ili igrati poker...

Sto je najbolje.. ne volim nesto previse wildwest... ali za igru nemam rijeci, neopisivo dobra...

xFire: rebelsy | steam: rebelsycro | bfbc2: rebels1e
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2011 23:19 (rebelsy).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Meni je Legend Of Zelda (bilo koji dio) umjetnost.
Još mi posebno one lagane pjesme u pozadini daju neki extra ugođaj.
Nešto neopisivo :P 

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
XXX kaže...

Strah, smijeh, zadivljenost... to nisu emocije? A ima i igara koje su me uspjele rastuziti, na pamet mi padaju Resident Evil 3, Metal Gear solid i Homeworld...

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
15 godina
neaktivan

Nisam nikada plakao zbog nekog filma ili igre... ali u Red Dead Redemptionu prica ode u totalno drugom smjer da ti dodje da places, toliko budes ljut/bjesan na neke likove i dogadjaje da ti dodje da bacis jojstick u ekran...

Definitivno jedna od najboljih ako ne i najbolja igra koju sam igrao...

xFire: rebelsy | steam: rebelsycro | bfbc2: rebels1e
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2011 23:23 (rebelsy).

0 0 hvala 0
15 godina

Ako je film priznat kao umjetniost, onda ne vidim zasto to nebi mogle biti i igre?!

Kada se vidi kako se igre rade, koliko truda, vremena i ljudi je ulozeno u sve to onda svakako zasluzuju nazvati se "umjetnoscu".

Po cemu bi to npr. film bio "umjetnost", a neka igra ne?

Naravno, svatko drugacije goleda na sve to dok ja npr. gledam na igre kao na nku vrstu umjetnosti!

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
14 godina
neaktivan

Postoji umjetnost po definiciji i umjetnost po vlastitom dozivljaju. Igre ne mogu biti umjetnost po definiciji zato jer nisu svrstane u umjetnost a po vlastitom dozivljaju umjetnost moze biti i razmazani pseci drek na cesti, a kamoli ne igre. Za vecinu nas nogomet je veca umjetnost od baleta a igre veca umjetnost od opere ali, hebiga, oni koji su pisali knjige kazu da nije tako. Valjda zato sto u njihovo vrijeme igara nije ni bilo. Realno, sve su to zanati koje neko radi bolje a neko gore i koje s druge strane neko prihvaca na jedan nacin a neko na drugi. Ipak ako moram birati da/ne odgovor, onda NE. 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Igre ne mogu biti umjetnost po definiciji zato jer nisu svrstane u umjetnost...

U SAD-u su uvrštene u umjetnost, od nedavno.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
14 godina
neaktivan

Prvi put cujem za to. Ako je tako onda ce se to najvjerovatnije prosiriti i dalje (naravno, ako je tijelo koje je donijelo takvu odluku relevantno, a ne da je to odluka proizvodjaca igara ili nekog lokalnog umjetnickog drustva.) Moram priznati da me to cudi jer je pojam umjetnosti do sada bio dosta drukciji.

Sama interaktivnost igara najveca je razlika od umjetnosti jer u svim granama umjetnik daje gotov proizvod publici. Ti kao konzument pogledas film, sliku, fotografiju, poslusas koncert, vidis zgradu, citas knjigu... i na osnovu gotovog proizvoda kojeg ne mozes mijenjati donosis impresije. Kod igara je to drukcije. Ne dvojim da linearan scenario neke igre napisan na papiru moze biti umjetnost. Ovkao kad kao igrac utjeces na djelo, a ti nisi umjetnik, to mi je malo prenategnuto. Prije bi mogao prihvatiti da se nekog igraca smatra umjetnikom a njegov gameplay umjetnoscu. Umjetnost stvaraju umjetnici i serviraju publici koja je zaduzena iskljucivo za vlastiti dojam a ne za sudjelovanje u tom djelu. Interpretacije su takodjer umjetnost (primjer: kad joe Satriani na gitari svira Bacha) ali opet u njima sudjeluje umjetnik.

Istina, postavljane su neke kazalisne predstave u kojima publika aktivno sudjeluje na sceni. Ne mijenjaju scenario ali daju svoju osobnost djelu u cjelini i MOZDA bi se po tom mjerilu i igre mogle provuci.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 13:13 (BlueMax).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zapravo je poanta da igra izazove neku reakciju, emociju, bilo sta osim klasicnog trzanja prstiju i dlana dok sve okolo eksplodira. Ako to uspije onda se moze svrstati u umjetnost. Ne mora biti visoka umjetnost, niti taj osjecaj mora biti nesto spektatkularno ali mora postojati.

Na pamet mi ovako na brzinu padaju dvije koje je vecina igrala: CoD4: MW (dvije scene: streljanje kroz oci strijeljanog i onaj kratki dio kad nuke ode u gradu pa se prebacis natrag u marinca - jednostavno WOW!) (btw - spoiler warning {#}) i ekterijeri u Painkilleru koji su da samo stanes i gledas oko sebe. Ne toliko savrseno renderirani koliko predivno dizajnirani.

Alternativa je Portal - on je recimo igracka umjetnost ali se sam po sebi ne moze nositi sa umjetnoscu kao takvom, bas zato jer je savrseno napisan i zabavan ali nakon njega je on samo jedno odlicno iskustvo - razmisljanja o njemu nas nece odvesti nigdje dalje od razmisljanja o njemu, sto bi umjetnost trebala.

Vidim da neki smatraju da su igre umjetnost ako imaju dobru pricu. To bas i nije tocno. Igra moze imati jako dobro i kvalitetno napisanu pricu, ali ako ta prica nije malo dublja i ne potice na mozganje onda je ja ne bih nazvao umjetnoscu. Uzmimo za primjer Baldur's Gate - duboka viseslojna prica, ali kliseizirana na dobro vs zlo i samim time zaboravljiva. S druge strane Fallout 2 - mozda malo manje slojeva i jednostavnija prica, ali potice na razmisljanje o vise tema. Po tome je IMHO Fallout vise dosegao umjetnost nego BG, iako prvi ima kompleksniju i mozda cak i bolje napisanu pricu.

A ako ste bas toliko manijakalni i trazite larpurlartizam u igrama - Killer 7. Nisam uspio daleko doc, jednostavno pre uvrnuto i trippy za mene.

Vi veri veniversum vivus vici
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja mislimda igre mogu biti umjetnost. Npr Silent Hill je po meni jako dobro razrađen, ima radnju kao film. Još u igri ima mnogo kratkih filmića i glazba je odlična tako da je to svakako umjetnost.

Najbolji broj je 73.73 je 21. prosti broj.Njegov zrcalni par, 37, je 12.,a njegov zrcalni par, 21,je nastao množenjem brojeva sedam i tri.U binarnom sustavu, 73 je palindrom: 1-0-0-1-0-0-1.

1 0 hvala 0
15 godina

Da se mene pita ja bih odmah rekao da. U pravilu neki spoj klasnicnih umjetnosti spojen u game design.

No ovdje se mozemo svadati koliko hocemo te nikad nece biti toliko cjenjen kao recimo kiparstvo,slikarstvo i sl umjetnosti.

Zasigurno da se moze smatrati neki oblik umjetnosti bez pogovora, samo u kolikom obliku to je pitanje.

Ako cemo gledati umjetnost kao jednostavno izrazavanje ljudi i odraz odredenog vremena na kulturu covjeka definitivno se radi o odredenom periodu koji kao umjetnost da ima odreden utjecaj na ovo vrjeme. No uvjek ce biti ovakvih rasprava.

Isto tako kao sto se u odredenom krugu umjetnika fotografija ne cjeni dovoljno prvenstveno sto fotografiju u danasnje vrjeme previse zastupa tehnologija, odnosno stroj tako se i ovdje javlja podcjenjivanje od strucnih umjetnika.

No npr moja cura, slikarica inace, sav koncept igara smatra umjetnoscu s jedne strane. No meni uvjek govori kako nema price da globalno zauzme to mjesto kao odredeni grane umjetnosti koje dan danas imaju utjecaj i imati ce jako dugo. Te ga se treba gledati kao jedan odredeni vremenski boom. Sto ima neke logike po meni, ako

uzmemo npr game dizajn za jedno 20-30 godina mogu mislit na sta ce to izgledat i u kojem ce se pravcu kretat nitko vjerovatno ne zna.

No ja ne znam sta da njoj i li ikome drugome kazem u vezi ove raprave. No ja kao gamer od recimo 95-96 godine imam veliki respekt za ovo podrucje i ljude koji ovo stvaraju.

http://tridizajn.com/index.php
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 13:41 (thechosenfreak).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja mislim da je na ovo pitanje nemoguće odgovoriti s da ili ne. Mnogi uspoređuju filmove s igricama pa idu analogijom da, ako je film umjetnost, onda i igrice trebaju biti umjetnost. Činjenica je da nije svaki uradak umjetničko djelo, ali filmovi imaju tendenciju da budu umjetnički.

Krenut ću od (svoje) definicije umjetnosti. Za mene je umjetnost iskazivanje autorovog mišljenja na originalan način. Ali pošto se definicija umjetnosti razlikuje od osobe do osobe, teško je uopće reći je li neko određeno djelo umjetnost ili šund. Službena definicija umjetnosti (ako takvo nešto uopće i postoji) je da je umjetnost sve što čovjek namjerno napravi, a potiče ga na razmišljanje i budi osjetila (bar tako kaže en.wiki). Svakome je jasno da je ovo (pre)široka definicija i da u današnje doba ima jednostavno previše so-called-umjetnika da bi se svačija kreacija mogla svrstati u taj koš i uspoređivati se sa vrijednijim umjetničkim djelima.

Dakle, igrice prema toj službenoj definiciji jesu umjetnost, ali je pitanje je koliko je to vrijedna umjetnost i može li se uopće uspoređivati s vrijednim umjetničkim djelima? Ono što razlikuje, recimo Beethovenove skladbe, Rembrandtove slike, Kubrickove filmove od igrica je to da je svaki od ova 3 navedena umjetnika imao svoj stil i djelovao je u nekom umjetničkom razdoblju. Ono što karakterizira umjetnička djela su umjetnička razdoblja. Igrice, za razliku od svih ostalih umjetnosti, se ne mogu svrstati ni u jedno umjetničko razdoblje.

Nadalje, na igricama radi cijeli razvojni tim. Za igricu često više osoba treba imati viziju da bi ona mogla biti uspješna. Mnogi će reći da je isto i u filmu, ali to je samo prividno. Redatelj je taj koji je umjetnik. Njegova riječ je zadnja i sve se radi na način na koji je to redatelj zamislio. Svi ostali samo pomažu redatelju da ostvari svoje vizije na platnu. Naravno, nije svaki redatelj umjetnik, štoviše jako je malo umjetničkih redatelja (bar poznatih).

Ono što je najveći argument protiv toga da su igrice umjetnost je to da se igrice trebaju prilagođavati korisnicima. Samim time autor igrice ne može imati potpunu slobodu. Igrica koja nije prilagođena korisniku, ne može biti dobra igrica jer za potpuno razumijevanje, igrica treba biti jasna i user friendly.

Na kraju bih samo dodao da mislim da je ipak moguće da može postojati umjetnička igrica, no znajući da je razvojnim timovima ipak bitniji užitak korisnika od izražavanja njihovih mišljenja, moraju se ograničavati što se protivi definiciji umjetnosti.

When my time comes, I want to be buried face down. So that anyone who doesn't like me, can kiss my ass.
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 14:55 (i_rambo_plache).
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

HL je odličan FPS, ali nevidim nikakvu umjetničku vrjednost u njemu? Može pojašnjenje zašto se treba smatrati umjetničkim djelom?

Post je napisan prije dosta vremena ,ali na ovo moram odgovoriti. Ono što,barem po meni,Half Life čini umjetničkim djelom jest priča.Zapravo,ne toliko priča ,koliko povezanost te prezentacija iste.Naime,smatram da bi svako umjetničko djelo,bilo to knjiga, slika,ili pak nešto treće ,trebalo  (ne znam kako bih se izrazio pa ću ovako napisati) privući pozornost gledatelja,čitatelja,čega već, na način da zaista natjera tog pojedinca da razmišlja o djelu. Uzet ću za primjer "Zločin i kaznu" od Dostojevskog(ne znam jesi li čitao) ,gdje podvojena ličnost glavnog lika ,te njegovi čudni odnosi s drugim likovima,zbilja ostave dojam na čitatelja ,u smislu koji sam već spomenuo.Ista stvar i s Half Life serijalom.Da bi spoznao priču,moraš proći cijeli serijal,a ni tada sve stvari neće biti razjašnjene . Da ne spominjem odličnu karakterizaciju likova ,koja je još jedan plus igri,te još jedan preduvjet da bi neka igra bila umjetničko djelo.Vidim da ste dosad spomenuli Alan Wake ,Bioshock,Fahrenheit...Svim tim igrama je zajednička odlična priča,prezentacija iste,kvalitetni likovi,te naravno,igrivost kao šlag na kraju.   Dakle,smatram da video igre mogu biti umjetnost,premda u donekle ograničenom obliku,kao što su neki forumaši već objasnili.  

Unaprijed se ispričavam ako je netko već napisao nešto slično.

Blablabla
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.3.2012 18:12 (Roćka).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice