Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.690
|
čitano: 6.878.148
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
suspendiran
Re: Vodič za odabir grafičke kartice

Cuj to ispod 900€ ni manje ni vise a?, a Nvidija drzi 92% desktop gpu trzista i bas je taj segment kod Nvidije do 400-500€ najprodavaniji i onda dodes ti s tom floskulom i nadrobis nekave Amd poluproizvode od prije 5 godina a bome i nove kaj ne podrzavaju pola toga kaj imaju i trebaju nove a i stare igre. Spavaš...

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 23:01 (Boris grozni).
Moj PC  
0 5 hvala 0
3 godine
Boris grozni kaže...

Cemu samo preporuka AMD grafickih kartica na kojima trenutno hrpetina novih tehnologija ne radi? nekuzim? krenimo od suludo lose podrske Fsr pa do njegovog mutnila i extremnog blura kod pokreta, jos goreg frame generation-a, losijeg upscalera, losijeg Rt, itd itd itd...
AMD graficku mu eventualno trenutno mozes ponuditi ako iz bas nekog samo njemu znanog razloga odgovara samo taj brend dali zbog novaca ili neceg treceg!

mnogi su zaostali u povijesti misleci da su traktori sirove snage i dalje vrhunac tehnologije koju je odavno AI preuzeo

to su oni kermenkoji iz pecine kojima nije jasno kako moderni auti sa boljom aerodinamikom, i optimiziranijim odnosom brzina sisaju one stare krntije s jacom konjskom snagom

4 godine
suspendiran
Vodič za odabir grafičke kartice

Bog te dragi lik mu preporucuje karticu od prije tri godine mislim kuzim covjek je kao neki trgovac ili koji k ni sam nezna, mozda da pita onaj svoj čatgpt jer ocigledno sam nema pojma o nicemu! U koji se j k ovaj forum pretvorio u čatgpt ratnike

Moj PC  
0 5 hvala 0
16 godina

Evo što kaže AI

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
Boris grozni kaže...

Cuj to ispod 900€ ni manje ni vise a?, a Nvidija drzi 92% desktop gpu trzista i bas je taj segment kod Nvidije do 400-500€ najprodavaniji i onda dodes ti s tom floskulom i nadrobis nekave Amd poluproizvode od prije 5 godina a bome i nove kaj ne podrzavaju pola toga kaj imaju i trebaju nove a i stare igre. Spavaš...

A sta ti od Nvidie preporucas za 600 eura?

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 0:02 (Bazinga).
12 godina
Boris grozni kaže...

Bog te dragi lik mu preporucuje karticu od prije tri godine mislim kuzim covjek je kao neki trgovac ili koji k ni sam nezna, mozda da pita onaj svoj čatgpt jer ocigledno sam nema pojma o nicemu! U koji se j k ovaj forum pretvorio u čatgpt ratnike

Trolčino tvoj drug Ctjun linka ChatGPT pizdarije nakon što 30 minuta manipulira pitanjima oko procesora i uzmi to kao "dokaz" nečemu, odakle je krenula priča oko ChatGPT-a kao izvor nekakvih informacija.

Odi pilji u CB R32 ili u koji već benč piljiš pola dana kani se stvari koje nisu za tebe 

Bazinga kaže...

Kao štorekoh ništa vrijedno spomena.

Imaš RTX5060Ti 8GB koja je DOA kartica i ne treba ju uopće uzimati u razmatranje

Onda imaš RTX5060Ti 16GB koja je okej kartica i koja bi bila dobra kupnja da košta koliko košta 8GB verzija a ne 515€ za prvi pošteni model što je cijenom već kraj 15% brža RX7800XT

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 0:20 (ibme74).
14 godina

12GB Palit GeForce RTX 5070 Infinity 3 za 555 eura u MindFactory i 15 eura mailbox.de, uz dlss počne piškit po crvenim bakaračima i rasterizaciji sa dosta manjom potrošnjom, temperaturama i boljim 0.1 lowsima. To bi ja uzeo do 600 eura i svakako vani ne ovdje kod pohlepnika. 660 ojra je kod nas.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 0:26 (Cryogenic).
Moj PC  
1 2 hvala 0
12 godina
Cryogenic kaže...

12GB Palit GeForce RTX 5070 Infinity 3 za 555 eura u MindFactory i 15 eura mailbox.de, uz dlss počne piškit po crvenim bakaračima i rasterizaciji sa dosta manjom potrošnjom, temperaturama i boljim 0.1 lowsima. To bi ja uzeo do 600 eura i svakako vani ne ovdje kod pohlepnika. 

Dok ne upališ Path Tracing na medium pa dobiješ 7 fps-a, džaba svi ti featurei kad kupiš osakaćenu karticu 

Da ima 16GB VRAM-a koliko minimalnobi i trebala imati kartica tog ranga u 2025. godini bila bi dobra kupnja tako da kao što rekoh ispod 900€ odnosno RTX5070Ti ništa vrijedno spomena ili da se čeka RTX5070 Super.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 0:28 (ibme74).
14 godina
ibme74 kaže...
Cryogenic kaže...

12GB Palit GeForce RTX 5070 Infinity 3 za 555 eura u MindFactory i 15 eura mailbox.de, uz dlss počne piškit po crvenim bakaračima i rasterizaciji sa dosta manjom potrošnjom, temperaturama i boljim 0.1 lowsima. To bi ja uzeo do 600 eura i svakako vani ne ovdje kod pohlepnika. 

Dok ne upališ Path Tracing na medium pa dobiješ 7 fps-a, džaba svi ti featurei kad kupiš osakaćenu karticu 

Da ima 16GB VRAM-a koliko minimalnobi i trebala imati kartica tog ranga u 2025. godini bila bi dobra kupnja tako da kao što rekoh ispod 900€ odnosno RTX5070Ti ništa vrijedno spomena ili da se čeka RTX5070 Super.

Netko kome je bitan PT/RT sigurno ne pita koju karticu do 600 eura. Što se rama tiče vidjeli smo kako radi 8gb na 4K, buttery smooth.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 0:31 (Cryogenic).
3 godine

pa barem moze vrtiti path tracing, di su crvenke sa path tracingom u tom tvom grafu ?

path tracing je buducnost gejminga, najbolja stvar koja se u gejmingu dogodila i kojom upravlja AI nvidinih kartica

uz dlss i path tracing na nvidia  imas dublje i bolje gejming iskustvo nego bez path tracinga na crvenkama

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 1:12 (Ctune).

2 1 hvala 0
3 godine
ibme74 kaže...

slika koju si postao:

govori 1000 rijeci - amd ryzen 7 - 11% ca mu bilo, je zaglavia ? samo 35w, da nije degradira ?

... na i5 12400f i 4060ti to izgleda poprilicno igrivo

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 1:17 (Ctune).
3 godine

da ne kazes da ima samo 20 preplatnika

evo path tracing na istoj kartici:

da se poigrao malo dlss postavkama, mogao je dobiti dobru igrivost sa high path tracing

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 2:32 (Ctune).

1 0 hvala 0
16 godina

je je, kupil bu RTX 5070 za 600 eura a nvidija bu ga za par mjeseci popišala sa super verzijom

Moj PC  
0 2 hvala 0
4 godine
suspendiran
Bazinga kaže...
Boris grozni kaže...

Imas odlicne Rtx 4070 Super 12gb ili novu Rtx 5070 12 gb koja je 50€ skuplja no i nesto jaca, od jucer sve kartice iz serije 4xxx mogu vrtiti freme generation u bilo kojoj igri koja to NE podrzava! doslovno podizanje perfomansi za 2x u 2 klika kroz Nvidija app!!
Neznam cemu bi davao novce za neke stare proizvode koji nepodrzavaju nista ili uopce ne rade u novim igrama nema apsolutno ikakvog smisla!

14 godina

Žao mi ljudi na ovom forumu koji stvarno dođu po savjet jer od ovih par ozbiljnih slučajeva nekih dijagnoza (ili je sve isti lik) je njima nemoguće više razaznati što je što. Baš ono, upropaštavaju teme full. Katastrofa. 

itomic009
Moj PC  
18 2 hvala 1
17 godina

Slažem se kolega, no razuma još uvijek ima, eto dvojac se je prepoznao, nisu još za baciti, dok je ovih moderadora budučnost im je svijetla 

14 godina
itomic009 kaže...

Žao mi ljudi na ovom forumu koji stvarno dođu po savjet jer od ovih par ozbiljnih slučajeva nekih dijagnoza (ili je sve isti lik) je njima nemoguće više razaznati što je što. Baš ono, upropaštavaju teme full. Katastrofa. 

Istraživanje i post sponzoriran od AMD'a.  meni je isto žao da se preporučuju nuklearne elektrane koje nikad neće dostić kvalitetu dlss'a i fps sa dlss'om. Neko ko traži savjet će na kraju i bacit pare na crveni bakarač a kasnije je mora prodat za 60% cijene jer kupci preferiraju nVidiu. Kad se sve uzme u obzir nVidia way to go, bolje rabljene nego nove radi cijena, ali postoje 5060ti za 400 i 5070 za 570, koje još i bolje rade na 4k 100+ nego moja 4060ti 8gb kako smo vidjeli iz priloženog. Ako moja drma na 4k 100+, ove garant na 120. i to za 400/550 ojra. Pametnom dosta. Sve ostalo su dijagnoze. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 11:22 (Cryogenic).
12 godina
Cryogenic kaže...
itomic009 kaže...

Istraživanje i post sponzoriran od AMD'a.  meni je isto žao da se preporučuju nuklearne elektrane koje nikad neće dostić kvalitetu dlss'a,. Neko ko traži savjet će na kraju i bacit pare na crveni bakarač a kasnije je mora prodat za 60% cijene jer ekipa voli samo nvidiju. Kad se sve uzme u obzir nVidia way to go, bolje rabljene nego nove radi cijena, ali postoje 5060ti za 400 i 5070 za 570, koje još i bolje rade na 4k 100+ nego moja 4060ti 8gb kako smo vidjeli iz priloženog. Ako moja drma na 4k 100+, ove garant na 120. i to za 400/550 ojra. Pametnom dosta.

Kaže lik koji je moćnu RTX4060Ti prodavao više od 2mj i srozao cijenu sa 415€ na 285€ da bi se uopće neko i zainteresirao za tu DOA karticu  

Sigurno nisi mogao ni potvarati sve poruke u inboxu od silnih ponuda i interesa 

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 11:22 (ibme74).
14 godina
ibme74 kaže...
Cryogenic kaže...
itomic009 kaže...

Istraživanje i post sponzoriran od AMD'a.  meni je isto žao da se preporučuju nuklearne elektrane koje nikad neće dostić kvalitetu dlss'a,. Neko ko traži savjet će na kraju i bacit pare na crveni bakarač a kasnije je mora prodat za 60% cijene jer ekipa voli samo nvidiju. Kad se sve uzme u obzir nVidia way to go, bolje rabljene nego nove radi cijena, ali postoje 5060ti za 400 i 5070 za 570, koje još i bolje rade na 4k 100+ nego moja 4060ti 8gb kako smo vidjeli iz priloženog. Ako moja drma na 4k 100+, ove garant na 120. i to za 400/550 ojra. Pametnom dosta.

Kaže lik koji je moćnu RTX4060Ti prodavao više od 2mj i srozao cijenu sa 415€ na 285€ da bi se uopće neko i zainteresirao za tu DOA karticu  

Ja sam odustao od prodaje prije 2 mjeseca, i imao sam lika koji je htio iskeširat 370 eura, evo dokaza. Samo što nisam maknuo oglas sa bug foruma, da sigurno bi danas prodavao karticu za 415 eura.  Niđe veze. I opet sam nakon spuštanja na 285 eura odustao od prodaje jer su ljudi neozbiljni. Tak da 4060ti i dalje roka na 4k 100+, kakvi crveni bakarači. A i kakve veze moj oglas ima sa činjenicama da je nVidia way to go. Nikakve

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 11:27 (Cryogenic).
12 godina

Kako ju nisi prodao a napisao si "prodanovan foruma u oglasu?"

Šta su neozbiljni? Kartica vrijedi 250€ max ako i toliko 

dakle u godinu dana si ju spustio na 285€

prije godinu dana je najjeftiniji Asus TUF RTX4060Ti model na nabava.net bio 490€

dakle u godinu dana si izgubio 205€ vrijednosti, toliko o tome da Nvidia drži cijenu.

Toliko od mene za ovaj 

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 11:48 (ibme74).
4 godine
suspendiran
ibme74 kaže...

Kako ju nisi prodao a napisao si "prodanovan foruma u oglasu?"

Šta su neozbiljni? Kartica vrijedi 250€ max ako i toliko 

dakle u godinu dana si ju spustio na 285€

prije godinu dana je najjeftiniji Asus TUF RTX4060Ti model bio 490€

dakle u godinu dana si izgubio 205€ vrijednosti, toliko o tome da Nvidia drži cijenu.

Toliko od mene za ovaj 

Jebo te pa ako te toliko muci njegova kartica pa kupi je vise, sta si toliko zapeo? 800 stranica teksta si napisao o njegovj rtx pa kupi si vise tu nvidiju ako nemas tih 50€ vise za zelene ja cu ti dati samo prestani kukati
I o kakvom padu vrijednosti pricas najeftinija na njusci je 350€? opet blebeces budalastine, to kaj je kolega prakticki htio nekome pokloniti karticu na forumu  nema veze s realnim stanjem na trzistu

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 11:53 (Boris grozni).
16 godina

Zasrali ste već 4 teme sa svojim djetinjastim prepucavanjima i pizdarijima, treba i ovu zasrat ne?

Imate 2 teme: rasprava o GPU i rasprava o CPU pa ljepo tamo od*ebite sa svojim prepucavanjima.

Hoće moderator početi nekaj i moderirati?

Moj PC  
17 0 hvala 1
15 godina
Crljo kaže...

Zasrali ste već 4 teme sa svojim djetinjastim prepucavanjima i pizdarijima, treba i ovu zasrat ne?

Imate 2 teme: rasprava o GPU i rasprava o CPU pa ljepo tamo od*ebite sa svojim prepucavanjima.

Hoće moderator početi nekaj i moderirati?

Očito su svi na godišnjem. Kao i ovi naši kolege s foruma, pa eto ima se vremena sračkat. Sorry na off-u al kamo i moj jedan na tamo zadnje dest+ stranice. Meni ne smeta ima i koja pametna, i nije dosadno.

12 godina
Minneyar kaže...
hahhaajaads kaže...
itomic009 kaže...

Preslabo za šta? Da ima 115fps umjesto 125fps ili? Preslabo da svakako neće imati više nego duplo više frameova nego što ima sada ili?

Kupi kolega si tu RX 9070XT pa kasnije, kao što kaže kolega lako napraviš CPU upgrade ili s vremenom platform upgrade. Samo s tom grafom ćeš već izrazito osjetno profitirati u većini igara.

Daleko veca razlika bude, prije 115 vs 250 bez zajebancije. Naravno problem ce bit i procesor koji ce bit na 100% pa ak zeli da nema stuttera ne smije imat nist otvoreno u pozadini.

Ovisi sto igras i sto ocekujes. Ja sam dobio tocno +50% FPS kao sto sam i ocekivao u odnosu na RTX 3080, 2k rezolucija max detalji, dakle di bi prije imao 70 s 9070 XT bi imao oko 105. Dakle u toj situaciji bottleneck necu rec da ne postoji, al zanemariv. Druga prica ako ganjas high refresh rate u kompetitivnim naslovima, naravno.

Sta god sam probao bn je postojao i to ogroman, naravno tu sam onda probao i SP igre gdje se ganjaju max postavke i opet je proc bio na 100% a grafa na 70ak... Zamisli sad kak bi to bilo na dosta slabijem 3700x. 

12 godina
Bazinga kaže...

Koju grafu preporucujete za oko 600 eura?

Pošto si se vjerojatno pogubio u svemu ovome zbog ovih trollova evo ti sve do 600€što možeš kupiti pa sam odvagni što ti je najbolje za tvoje potrebe:

RTX5060Ti 8GB 425€

Kao što sam ti rekao i u prošlom postu kartica koju nije vrijedno puno spominjati, pogledaj video pa ćeš vidjeti i zašto

Ovdje možeš vidjeti razliku u teksturama nekih igara zbog nedostatka VRAM-a, test je na istim karticama uz iste postavke razlika je jedino u 8GB vs 16GB VRAM-a

1 2 3 4

Uglavnom, u ovom cijenovnom rangu izbjegavaj 8GB kartice iz bilo kojeg tabora

RTX5060Ti 16GB 515€

Kod nje je već stvar drugačija, imaš i više nego dovoljno VRAM-a, DLSS je svakako plus ali da ćeš se nešto naigrati sa RT-om i PT-om možeš zaboraviti osim ako ne krešeš postavke

Alan Wake 2 1440p RT ON, DLSS Q upscaling

CP2077 1440p RT ON, DLSS Q upscaling

Wukong 1440p RT ON, DLSS Q upscaling

Dying Light 2 1440p RT ON, DLSS Q upscaling

Indiana Jones 1440p RT ON DLSS Q Upscaling

Bila bi okej kupnja da je cijenom tamo gdje je verzija od 8GB, 500+€ sigurno ne vrijedi s obzirom šta nudi

RX7800XT 16GB 530€

RX7900GRE 16GB 600€

Obe spomenute su očajne u RT-u slika ali su u RAW performansama brže od RTX5060Ti 16GB, točnije RX7800XT je 15% brža dok je RX7900GRE 20% brža kartica slika

RX9060XT 16GB 420€

Ona ti je u rangu RTX5060Ti 16GB, dakle u RAW performansama je sporija od RX7800XT i RX7900GRE slika ali je malo bolja u RT performansama i ima podršku za FSR4 slika
Ipak ti ju nebi preporučio s obzirom da ti je budžet oko 600€ i možeš ubosti bolje grafe.

RTX5070 12GB635€

Kartica koja je brža isamim time bolje kupnja od RTX5060Ti ALI zbog "samo" 12GB VRAM-a nije dobra investicija gledana na dugoročno, nove igre žderu puno VRAM-a na višim psotavkama u 1440p a paljenje featurea poput RT-a, PT-a, FG-a dodatno povećavaju VRAM usage i onda dolaziš do problema poput ovog u Indiana Jones gdje paljenjem Path Tracina igra radi na 7-8FPS-a slika, a ni DLSS Q upscaling ne pomaze puno klik

Imaš ovdje full video sa testiranjem te kartice u toj igri, čovjek objašnjava da ibez RT-a, PT-a i ostaloga VRAM usage već udara preko 11GB i da nakon nekog vremena kreće stutter jer kartica dolazi do limita a to je pogotovo osjetno u djelovima igre gdje si u gradu.

A nije Indiana Jones jedina igra gdje RT performance nisu bajne, npr Alan Wake 2Wukong na 1440p uz RT+DLSS Q Upscaling se ne vrte na nekom zavidnom FPS-u

Ako si spreman da na 600+€ kartici krešeš postavke da bi koristio Nvidine feature a i općenito bez njih zbog, za današnje standarde, već limiirane količine VRAM-a možeš ju uzeti u obzir

Također da se na Njemačkom Amazonu upcati za malo ispod 600€ kada se uračuna HR porez i dostava ako ti je naručivanje od tamo opcija

RX9070 16GB 680€

U RAW performansama oko 5% brža od RTX5070 ali s dovoljno VRAM-a da se ne moraš brinuti oko kresanja postavki zbog te limitacije, FSR4, bolje RT performanse od RX7000 serije, oko 15% sporija od RTX5070.

Na Amazon.de je možeš naći za nekih 650€

EDIT: još bi dodao RX7900XT 20GB, u RT performansama je u rangu RTX4060Ti 16GB a u RAW performansama brža cca 10% od RTX5070, kod nas je i dalje preskupa i kreće od 728€  ali na Amazonu je možeš ubosti za 630€

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 13:31 (ibme74).
3 godine
Bazinga kaže...

...

11 godina

Nema tu puno mudrovanja do cca 600€,od crvenih rx9070 i zelenih rtx5070.Izaberi jednu boju,sigurno ćeš pogriješiti 

Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina

I onda rtx 5070 super ovu vulgaris zelenu zapiša a crvena ide dolje sa cijenom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Ma zapišat će sa 5% većim fps-om za 15% veću cijenu.Kažem,kaj god odabere sigurno će pogriješiti

3 godine

konzultira se sa babom vangom oko statistike

4060ti 16gb je zbof path tracinga i dlss-a bolja od rx9070, u sirovim performansama nije ali ce dati ljepse detalje u igrama

5070ti 16gb je rang iznad i ne moze se niti poredjivati i definitivno da bi uzeo nju u tom rangu zbog novije arhitekture, boljeg dlss i boljeg AI

Sirove performanse me ne zanimaju, nisam kupio igru da je osakatim i gledam kolko mogu dobiti fps. Kupio sam je da uzivam u vizualnom dozivljaju koji nudi pri sto igrivijem fps

2 3 hvala 2
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice