Pozdrav ekipa!
Kupujem novu grafu, pa me zanima koju da uzmem a da mi ne bottlenecka procesor. Procesor mi je AMD Athlon II X3 455 i bacio sam oko na Asus NVIDIU GTX 750 Ti 2GB GDDR5 - STRIX. :)
Pozdrav ekipa!
Kupujem novu grafu, pa me zanima koju da uzmem a da mi ne bottlenecka procesor. Procesor mi je AMD Athlon II X3 455 i bacio sam oko na Asus NVIDIU GTX 750 Ti 2GB GDDR5 - STRIX. :)
A s obzirom da se nešto bolje clocka i manje troši/grije ja bi GTX960, a i nemaš baš neki naj proc a Radeoni pate od većeg cpu overheada u DX11 igrama. Ako i ima razlike između te dvije minimalna je, +-5%, tako da biraj tišu i hladniju.
Ovdje imaš snimku od Phantomke, a za XFX R9 380 nezz.
mislim da procesor neće biti problem. gledam sad po netu ljudi sa 970 i 6300 amd bez problema ide. moj proc radi na 20% kad grafičku u furmarku do kraja zakucam. a ista je arhitektura, 100 mhz manje i 2 jezgre manje.
mislim da procesor neće biti problem. gledam sad po netu ljudi sa 970 i 6300 amd bez problema ide. moj proc radi na 20% kad grafičku u furmarku do kraja zakucam. a ista je arhitektura, 100 mhz manje i 2 jezgre manje.
Govorim za AMD kartice u kombinaciji sa slabijim procesorom, u DX11 igrama pate od cpu overheada. I ne gleda ti se na taj način, s furmarkom, jel proc bottleneck. Recimo upali GTA5, stavi sve detalje na max, isključi vsync i prati gpu usage. Ako ti gpu usage nije na 99% procesor te bottlenecka.. ok je ako je to oko 90%, al ako usage pada ispod 80% nije dobro.
Doktore evo ovdje XFX r9 380.. ide do hladnih 61c ali ventovi do popriličnih 2600rpm.
@Equilibrium: GTX750Ti ti je najjače na što bi ja išao s tim procesorom..
Ah... Sada važem dodatnih 400 kn, (ali vaga ne sluša i govori: "ej čovječe, maksimum je 1800 kuna"; dok sa druge strane MSi kaže: "ma daj, 2250 kuna je isto kao i 1800" jer mi je MSI R9 380 4GB zapela za oko... Tih 4GB me vuče...
Ovisi koilko dugo planiraš zadržat karticu.. računaj da dogodine dolaze nove zvjerke u novom/nižem proizvodnom procesu i s hbm2 memorijom, ugl. trebao bi bit veliki skok u performansama u odnosu na današnje pa je po meni bolje sad proći što jeftinije da više ostane za dogodine. A ako je ne planiraš mijenjat 2-3 god onda 4GB..
Ovisi koilko dugo planiraš zadržat karticu.. računaj da dogodine dolaze nove zvjerke u novom/nižem proizvodnom procesu i s hbm2 memorijom, ugl. trebao bi bit veliki skok u performansama u odnosu na današnje pa je po meni bolje sad proći što jeftinije da više ostane za dogodine. A ako je ne planiraš mijenjat 2-3 god onda 4GB..
Vidiš to nisam znao, ne pratim baš te novosti...
Mogo bi onda za uzet GTX 950 da se šlepam godinu dana, (koja bi me došla kakvih 700 kn pošto imam kupca za GTX 750 TI) i onda kada dođe novi materijal uzet nešto pošteno...
A neznam ni sam... Još ću vidjet narednih dana...
uzmi gtx950, stvarno je dobra i trenutno ima najbolji omjer price-perfomance!amd trenutno do danjeg nema nista bolje u tom rangu!
Vidiš to nisam znao, ne pratim baš te novosti...
Mogo bi onda za uzet GTX 950 da se šlepam godinu dana, (koja bi me došla kakvih 700 kn pošto imam kupca za GTX 750 TI) i onda kada dođe novi materijal uzet nešto pošteno...
A neznam ni sam... Još ću vidjet narednih dana...
I to bi dosta brzo trebale doći, za ~pola godine. link
A možeš i tako, dobro utopi 750ti i traži što jeftiniju gtx950 i naclockaj je koliko god ide. Nije toliko slabija od GTX960/r9 380 a solidno jača od 750ti. link
evo... http://i.imgur.com/bFO9BoA.jpg
i to je gta v. kod bf4 npr na serveru sa 64 igrača to cpu mi ne prelazi 30 posto, vent se ni ne pali.
Dilema koja je trilema
Da li se ispalti uzeti R9 390x Tri-X OC, 8GB, 1 HDM, 3 DP 1 DVI-D za "sitnih" 4.150 kn! znam da cim nesto kupim odmah izadje nesto novo u pola cijene pa me zanima ima li smilsa ulupati tolike novce u tu karticu.
Koliko se isplati ova AMD Radeonka i koliko je stvarno napajanje potrebno za nju da radi kako treba. O hladjenju necu ni govoriti.
Znam da je mala razlika ali ona ima freq. 1050MHz za razliku od GTX970 koja ima 1178 MHz i koliko je to bitno.
Maticna je MSI Z97 GD65, procesor i7 4790K 4000 MHz i RAM 16GB DDR3 2133 MHz, napajanje 850W.
Treba li povecati RAM na 32GB i napajanje?
Te promjene su uvijek kao lančane reakcije....
Uzeti ili ne uzeti i bankrotirati..... pitanje je sad :-)
Dilema koja je trilema
Da li se ispalti uzeti R9 390x Tri-X OC, 8GB, 1 HDM, 3 DP 1 DVI-D za "sitnih" 4.150 kn! znam da cim nesto kupim odmah izadje nesto novo u pola cijene pa me zanima ima li smilsa ulupati tolike novce u tu karticu.
Koliko se isplati ova AMD Radeonka i koliko je stvarno napajanje potrebno za nju da radi kako treba. O hladjenju necu ni govoriti.
Znam da je mala razlika ali ona ima freq. 1050MHz za razliku od GTX970 koja ima 1178 MHz i koliko je to bitno.
Maticna je MSI Z97 GD65, procesor i7 4790K 4000 MHz i RAM 16GB DDR3 2133 MHz, napajanje 850W.
ma bjezi od toga, uzmi gtx980
evo ti usporedba, o prednosti maxwella je vec ispisana povijest
uzmi jos u obzir da je u usporedbi referentni klokovi, ova 980 radi na cak preko 1300mhz pod normalno, sto je za jos cca 15% vise perfomanse!
http://www.anandtech.com/bench/product/1442?vs=1559
lp
Ako ne igras na 1440p ili 4K ne isplati ti se uzimati nista jace od R9 390 ili GTX 970. Na 1080p je 980/390X bacanje novca.
ako cemo tako onda ti za zivot nista nije potrebno osim vode i kruha...mcdonalds, kebabi, itd je bacanje novaca
A mislim, sa 390 i 970 mozes komotno lockat 60 FPS u svim novim naslovima na max postavkama u 1080p. Sad cu ja dat 1500 kuna vise da mogu drkat na nekih tamo 120 FPS u GTA V, Witcheru 3 i ostalim AAA naslovima koje mi i tak nist ne vrijede na 1080p 60-hercnom monitoru. To da on ima UHD monitor, ili barem WQHD da se bolje iskoristi snaga kartice da, ali ovako je meni to 1500 kuna vise za nikakvo vidljivo poboljsanje.
Po meni se R9 390X a pogotovo GTX980 ne isplate uopće, bez obzira na rezoluciju, jer se u odnosu na GTX970/R9 390 dobije oko 15-20% na performansama za 25%(390x) odnosno 60%(gtx980) veću cijenu.
onda najbolje po tome nek rokne po gtx980ti, tamo je perfomance "gap" puno veci
evo ako zeli usparati 500-600kn
http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/gigabyte-gf-gtx980-wf3-oc-4gb-gddr5-dvi-dp-oglas-16211144
iako je neki dan bila jos jedna za 3500kn!
LP
onda najbolje po tome nek rokne po gtx980ti, tamo je perfomance "gap" puno veci
Pa da, ili GTX970/R9 390 ili ako želi platit više onda GTX 980 Ti.
GTX 970 / R9 390 - performanse 100% - početna cijena ~2800kn
R9 390X - performanse ~7% bolje za 25% veću cijenu (najjeftinija je 3500kn)
GTX 980 - performanse 10-12% bolje za 60% veću cijenu (najjeftinija 4500kn)
GTX 980 Ti - performanse ~37% bolje za 110% veću cijenu (najjeftinija 5900kn)
Znači GTX980 je brža za 10-15% a skuplja 1700kn, dok je GTX980Ti brža za ~40% a skuplja 3100kn.
E ovako ljudi.Mislim si uzimat novu grafu.Sada moj najveci problem je koju graficku uzeti.Sto se tice srednjega ranga mislim se između GTX 960,R9 280x,R9 285,na piku su gotovo sve iste cijene.Koju bi mi vi preporucili?Mozete li mi reci zasto OC verzije grafickih su jeftinije od normalnih verzija.Koja je razlika u performansama graficke koja je mini i koja ima 2-3 ventilatora,osim u hladjenju.Ima li razlike sto se tice sirove snage između tih modela.Sto se tice brandova koji bi mi najvise preporucili za gtx 960,a koji za ove radeonke.Dali se ima neke velike razlike kod gtx 960 izemđu 2gb i 4gb vrama.Mozete li mi objasniti na sta utjece 128 bitna bus width kod 960?Da li se isplati skupiti jos novaca i kupiti gtx 970 jer je to po meni najbolja graficka sto se tice performansi i novaca.Kod mene je ona minimalno 125 eura skuplja od 960(pik.ba).Također koji bi mi brend za nju preporucili.Cuo sam da je gigabyte g1 najbolji sto se tice gtx 970.Hvala na pomoci.:thumbs:
problem je u tome da su te cjene nerealne kod nas... 3.800 kn za gtx 980 je realna cjena nakon izlaska ti verzije samo kaj opet kaskamo po dobrom starom običaju
E ovako ljudi.Mislim si uzimat novu grafu.Sada moj najveci problem je koju graficku uzeti.Sto se tice srednjega ranga mislim se između GTX 960,R9 280x,R9 285,na piku su gotovo sve iste cijene.Koju bi mi vi preporucili?Mozete li mi reci zasto OC verzije grafickih su jeftinije od normalnih verzija.Koja je razlika u performansama graficke koja je mini i koja ima 2-3 ventilatora,osim u hladjenju.Ima li razlike sto se tice sirove snage između tih modela.Sto se tice brandova koji bi mi najvise preporucili za gtx 960,a koji za ove radeonke.Dali se ima neke velike razlike kod gtx 960 izemđu 2gb i 4gb vrama.Mozete li mi objasniti na sta utjece 128 bitna bus width kod 960?Da li se isplati skupiti jos novaca i kupiti gtx 970 jer je to po meni najbolja graficka sto se tice performansi i novaca.Kod mene je ona minimalno 125 eura skuplja od 960(pik.ba).Također koji bi mi brend za nju preporucili.Cuo sam da je gigabyte g1 najbolji sto se tice gtx 970.Hvala na pomoci.:thumbs:
Mogao si bolje formatirat ta pitanja, al ajde, probat cu se snaci.
1. Od 3 ponudene 280X je najjaca.
2. Gdje su to OC verzije jeftinije od normalnih
3. Ima razlike jer Mini verzije rade na nizim clockovima zbog ustede na energiji i manje temperature.
4. Za 960 Gigabyte G1, za 280X Gigabyte Windforce, Sapphire TRI-X ili Vapor...
5. Dugorocno gledano ima razlike jer ce igre jesti sve vise i vise VRAM-a ubuduce. Za 1080p gaming je 2GB ok.
6. 128 bitna sabirnica je sirina sabirinice (128 bita) kroz koji teku podaci od memorije prema grafickom procesoru, trebalo bi dugo da detaljno objasnim, uglavnom cim veci bus, brzi je protok podataka ako ih je grafa sposobna slati toliko. Ako je bandwith manji onda memory bus ostaje djelomicno neiskoristen.
7. 970 je isto ok grafa, odluka je na tebi. Dobra je G1, Asus Strix, Gainward Phantom, MSI...
uf, ti si sad toga nadrobio,
280x je najbolja/najjaca u tom srednjem rangu,
oc graficke po pravilu nisu jeftinije, to je mozda trenutno stanje, drugi dobavljac i sl. ak oces uzimati 280x onda asus dc2 top verzije ili wf3(po mogucnosti rev.2.0)!
razlike izmedu kartica ipak nije samo u hladenju vec onom ispod njega, neke imaju kvalitetnije komponente, bolju regulaciju napona itd itd, dakle razlike u sirovoj snagi ima ako je clock veci za istu seriju kartice(no razlike su male)!
kaj se tice gtx960 nemres fulati s niti jednom koja ima 2x hladenje( vele da je gigina wf2 fenomenalna)
velike razlike nema izmedu 2 i 4gb, mozda u max 1-2fps-a!
128 bitni bus utjece na "brzinu prijenosa podataka"(bitova naravno), no kako je u gtx960 nova arhitektura koja prakticki moze biti brza od tamo neke starije 256 bitne...(ovako lajcki receno)
takoder sto se tice 970-tke ona je nekako "najisplativija", g1, msi gaming wf3 oc, strix itd nemres fulati!
i zadnje nadam se da imas neko kvalitetnije/jace racunalo ako ciljas na ove grafe...eto i kolega iznad me prestigo!LP
Hvala lijepo narode na objasnjenima.Trenutno imam AMD phenom II 965 i maticnu asus m4a78 lt.Vec sam dogovorio prodaju,pa si mislim uzeti neki i5 4. generacije i odg maticnu.Ostale dijelove imam,napajanje mi je 530 w sto mislim da mi je sasvim dovoljno.Odluka je na meni.
Dilema koja je trilema
ma bjezi od toga, uzmi gtx980
evo ti usporedba, o prednosti maxwella je vec ispisana povijest
uzmi jos u obzir da je u usporedbi referentni klokovi, ova 980 radi na cak preko 1300mhz pod normalno, sto je za jos cca 15% vise perfomanse!
http://www.anandtech.com/bench/product/1442?vs=1559
lp
Hvala. bolja je GTX980
Sto mislis koliko se onda isplati uzeti GTX 980 G1 gaming, GTX 980 Ti ili GTX 980 Titan X?
Da li je to marketing ili je stvarno neka velika razlika.
da li ce ta kartica biti kompatibilne s D12
lp
Davor
Cinjenica da ne mozes izmaksat neku igru s ultra jakim hardware-om ne mora znacit da igra nije dobro optimizirana.
Sta ako ta igra izgleda bolje na medium od drugih na ultra? Meni se uvijek svidjala opcija da developeri ostave max. settings-e za "future hardware", produljuje zivotni vijek igri..