Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.064
|
čitano: 1.334.192
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Mad Ant kaže...
Ja bih cak podignuo granicu na 85fpsa... Ti si mozda morao na 4K zbog posla ili stogod, ja se nisam htio zabiti tako vec ostao na 1440p, a ni tu bas nije ludilo ako pricamo o max postavkama... barem meni naucenom na 100+.

Npr. Cyberpunk 1440p (240Hz monitor), sve max, RT Ultra bez PT, cca 170fpsa sa FSR4 Q i FG, nativni fps je 85fpsa locked, lijepo radi i izgleda. Ali vec ispod ne bih isao ili bi morao nesto rezati.

A 4k ti nije na kraju dana tolko zahtjevniji od 2k, a Performance DLSS na 4k daje kvalitetniju sliku nego Balanced na 2k. Oko fps nisam pretjerano zahtjevan, ok mi je 110-120 s X2 FG, ma zapravo sve iznad 60 mi je ok uz VRR i rezem postavke tek ako bi pao ispod nativnih 60 fps. Igram iskljucivo SP igre di mi je bitniji eye candy nego svaka milisekunda input laga, zato sam se i odlucio na 4k na kraju, odnosno prije svega sam htio na OLED pa je na kraju zavrsilo ovako najvise jer je isto kostao ovaj 32'' 4k 240 Hz QD-OLED ko 27'' modeli... pa reko kad je bal...

EDIT: Zapravo, prvi korak ak sam u opasnosti pasti ispod 60 nativnih fps je gasenje RT  tek onda bih razmatrao rezanje postavki

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:42 (Minneyar).
13 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Postoji istina u ovoj priči i nema smisla se osvrtati na ovog paćenika ekonomista osim radi zabave. Dapače već je postalo otužno što jedna odrasla osoba histerično kmeči po istom

1. Hardver biramo prema potrebama i budžetu

2. Postoji diminishing returns što se više penjemo po cjenovnoj ljestvici

3. Uspcaleanje sa 720p i MFG performance mode nije isto što i native 4k ili quality upscaleano sa više rezolucije. Razlika u kvaliteti prikaza neosporivo postoji i tko ju može priuštiti nema razloga da ne priušti.

4. Vrijeđati i prozivati nekog što može priuštiti skuplji hardver je naprosto jalovo i jadno te govori o kapacitetima i ograničenjima osobe koja te stvari piše

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:57 (maks0806).
Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina

2k na 4k isto izgleda sasvim pristojno, ako mi je u nekoj igri premali fps, prebacim na 2k, i isto je milina za odigrat.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
maks0806 kaže...

3. Uspcaleanje sa 720p i MFG performance mode nije isto što i native 4k ili quality upscaleano sa više rezolucije. Razlika u kvaliteti prikaza neosporivo postoji i tko ju može priuštiti nema razloga da ne priušti.

A ti ne kmečiš po istome?  

3. Kako kome, ovisno o tolerantnosti,  kako sam i rekao za ljude koji u svakom frejmu traže dlaku, njima razlika u kvaliteti prikaza neosporivo postoji i to stavlja teret na njihove/tvoje novčanike, velikoj većini razlika je 0.1% i više nego zadovoljni smo uloženim dobivenim. Najbolje da se sad prepiremo o različitim ukusima. Case closed.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:51 (Cryogenic).
14 godina
Ja isto vecinom igram SP ali navika od MPa i puno fpsa, tj. osjet u ruci ostao i ne ide nazad (mislim na FPS i TPS igre). Tako da iako isto ocijukam OLED monitor, odlucio pricekati jos koji gen da ih jos ispeglaju (OLED flicker itd) i lako moguce 1440p Wide sto je na pola puta i ipak malo lakse dise.
17 godina
lobotomac90 kaže...

Koliko god rtx 4060 ti bila neisplativa pretjerujete sa svojim negativnim zaključcima jer po ovome što pišete ispada da potonja nije dovoljna niti za FHD, što defnitivno nije istina, jer je ista sasvim dovoljna za igranje na poprililčno visokim detaljima u FHD rezoluciji, čak i na 1440p u igrama koje ne zahtjevaju puno video memorije.

Usporedbe radi, ista je slabija od rtx 5060 ti nekih 15-20%, a evo kako moja rtx 5060 ti 16 gb radi u Spaces Marines 2 u 4k, dakle ne treba mi Hardware unboxed, Linus i kojekakvi jutjuberi da bih vidio svojim očima kako se može igrati na grafičkoj od 550 eura.

Uzmite u obzir još da je uključen obični FG, jer igra ne podržava MFG.

https://imgur.com/a/BYRi6kV

https://imgur.com/a/niOiTgF

https://imgur.com/a/yZ8XYww

Vidim da se poteže pitanje kako, može li se i u koliko fps-a igrati na 4k sa rtx 5060 ti, pa vam citiram svoj stari post gdje se sve jasno vidi.

Space Marine 2 iz kojeg su screenovi ne podržava FG, tako da je fps koji vidite pravi, uspscale je naravno u pitanju, DLSS performance.

Ako se mene pita ovo je poprilično igrivo, a izgleda odlično, ali ok nismo svi isti, pa će nekom ovo možda biti ružno i neigrivo.

Jasno je ko dan da će skuplje grafičke pružiti bolju izvedbu, ali ovo vam postam čisto kao dokaz da nije baš sve kako se piše, jer po tome ispada da je rtx 5060 ti nesposobna za ikakav 4k gaming što nije istina.

Edit: Ispravak netočnog navoda, uključen je FG (MFG ne podržava). Bez FG situacija je 10-15 fpsa manje. 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:36 (lobotomac90).
14 godina
lobotomac90 kaže...

Jasno je ko dan da će skuplje grafičke pružiti bolju izvedbu, ali ovo vam postam čisto kao dokaz da nije baš sve kako se piše, jer po tome ispada da je rtx 5060 ti nesposobna za ikakav 4k gaming što nije istina.

100-120 fps'a je meni najbolja izvedba za 420/440 eura, kome treba 120-240, naravno tu su i grafe i monitori za takve. Ali to onda ne spada više u best buy.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:05 (Cryogenic).
13 godina
Cryogenic kaže...

2k na 4k isto izgleda sasvim pristojno, ako mi je u nekoj igri premali fps, prebacim na 2k, i isto je milina za odigrat.

Tu se ne mogu sloziti nikako, smanjivanje rezolucije je vizualno najveca degradacija koja postoji. Radije ne bih odigrao igru dok ne nabavim iduci komp nego igrao tako.

Mad Ant kaže...
Ja isto vecinom igram SP ali navika od MPa i puno fpsa, tj. osjet u ruci ostao i ne ide nazad (mislim na FPS i TPS igre). Tako da iako isto ocijukam OLED monitor, odlucio pricekati jos koji gen da ih jos ispeglaju (OLED flicker itd) i lako moguce 1440p Wide sto je na pola puta i ipak malo lakse dise.

Ma iskreno te OLED generacije su ti mali iterativni pomaci. Sve je to vec jako, jako dobro i prakticki sve sto se mijenja gen over gen su mali pomaci u brightnessu. Iskreno, pratim OLED-e vec jedno 5 god i mislim da je tek tako nakon 4-5 generacija dovoljan pomak da mozes reci da se isplati upgrade. OLED flicker je non-issue ako imas solidan komp odnosno ako nemas (velike) padove FPS. 

A za UW, ja sam inicijalno i ciljao na njega, al kazem, nisu nista jeftiniji od 4k 32'', pa sam onda radije htio 140 ppi nego 110 kolko sam vec imao i na starom monitoru, plus potencijalni problemi s citljivoscu teksta i fringingom. Ne mogu ti reci iz prve ruke kolko su te price realne ili prenapuhane, mogu samo reci da je na 4k 32'' savrseno sto se toga tice.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
16 godina

Ovisi da li igraš na monitoru ili TVu. Ja se igram na TVu sa nekih 3-4 metra odmaka i sve fercera uz upscaling ili nižu rezoluciju u krajnjem slučaju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Minneyar kaže...
Cryogenic kaže...

Tu se ne mogu sloziti nikako, smanjivanje rezolucije je vizualno najveca degradacija koja postoji. Radije ne bih odigrao igru dok ne nabavim iduci komp nego igrao tako.

Ček, igrao si se na 27" 2k godinama i očeš reć da si se igrao na vizualno najvećoj degradaciji koja postoji? Tek si si sad nabavio 4k ekran tak da mislim da neznaš o čemu pričaš odnosno nemaš iskustva, ja sam si uzeo 32" 4k monitor 138 ppi'a 2017 ja mislim i 2k na 4k izgleda skroz pristojno, to nije spuštanje sa 2k na 1080p kao što si se ti igrao sa svojim 27" 2k ekrančićem od 108 ppi'a i temeljiš iskustva sa tim ekranom pa si spuštao na 1080p rezoluciju, naravno da će to izgledat katastrofa, velika razlika 4k na 2k i 2k na 1080p. Sad imaš novi monitor pa testiraj sad mjenjanje reze na 138 ppi'a vs tvoj stari monitor od 108 ppi'a. Huge difference.

Nije isto imat 2K rezoluciju na 138 PPI i na 108 PPI. Rezolucija ti samo kaže broj piksela, ali PPI govori koliko su zgusnuti. Veći PPI znači oštrija i finija slika, manji PPI znači da su pikseli razvučeniji i da slika izgleda mutnije. Na primjer, 32-inčni 4K ekran ima oko 138 PPI, pa kad na njemu spustiš rezoluciju na 2K, i dalje izgleda dosta pristojno jer je gustoća veća. Ali 27-inčni monitor na 2K ima samo oko 108 PPI i to se već vidi da je manje oštro. Znači nije isto imati istu rezoluciju na različitim veličinama ekrana. Čudi me da picajzla poput tebe nije upućena u ovakve detalje, ovo spada u osnove znanja.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 15:49 (Cryogenic).
17 godina
Cryogenic kaže...
lobotomac90 kaže...

100-120 fps'a je meni najbolja izvedba za 420/440 eura, kome treba 120-240, naravno tu su i grafe i monitori za takve. Ali to onda ne spada više u best buy.

Sve je uvijek "kolko para tolko muzike", ali "best buy" i hardver namijenjen za igru kod mene ne mogu u istu rečenicu, jer bi mi best buy bila grafa s kojom sam miran barem 10 godina, a to nije slučaj ni sa onom najskupljom nažalost.

Moj osobni je best buy ono što odlučim u tom trenutku kupit, jer mi opravdava potrebe i cijenu, nekome će best buy možda biti skuplja rx 9070 xt ili rtx 5070 ti jer smatra da mu taj hobi toliko vrijedi, svakom po na osob.

Mislim da je najbitnije da nas hobiji u koje lupamo lovu ispunjavaju, a to ne znači nužno kod svakog gejmera da mora imati komp od 2000 eura, netko će uživati i na kanti duplo jeftinijoj više od ovog što ima skupi komp.

14 godina
lobotomac90 kaže...
lobotomac90 kaže...

Koliko god rtx 4060 ti bila neisplativa pretjerujete sa svojim negativnim zaključcima jer po ovome što pišete ispada da potonja nije dovoljna niti za FHD, što defnitivno nije istina, jer je ista sasvim dovoljna za igranje na poprililčno visokim detaljima u FHD rezoluciji, čak i na 1440p u igrama koje ne zahtjevaju puno video memorije.

Usporedbe radi, ista je slabija od rtx 5060 ti nekih 15-20%, a evo kako moja rtx 5060 ti 16 gb radi u Spaces Marines 2 u 4k, dakle ne treba mi Hardware unboxed, Linus i kojekakvi jutjuberi da bih vidio svojim očima kako se može igrati na grafičkoj od 550 eura.

Uzmite u obzir još da je uključen obični FG, jer igra ne podržava MFG.

https://imgur.com/a/BYRi6kV

https://imgur.com/a/niOiTgF

https://imgur.com/a/yZ8XYww

Vidim da se poteže pitanje kako, može li se i u koliko fps-a igrati na 4k sa rtx 5060 ti, pa vam citiram svoj stari post gdje se sve jasno vidi.

Space Marine 2 iz kojeg su screenovi ne podržava FG, tako da je fps koji vidite pravi, uspscale je naravno u pitanju, DLSS performance.

Ako se mene pita ovo je poprilično igrivo, a izgleda odlično, ali ok nismo svi isti, pa će nekom ovo možda biti ružno i neigrivo.

Edit: Ispravak netočnog navoda, uključen je FG (MFG ne podržava). Bez FG situacija je 10-15 fpsa manje. 

Ista igra, na ultra performance sa fg 105 fps'a, na performance 90-95, 4060ti 8 gb. Fg off ili on isti fps. Više nego dobar fps.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 14:03 (Cryogenic).
14 godina
Bez brige, bavim se OLEDima vec valjda 10 g., znam sve u detalje, zato i je takovo picajzljenje...

Htio sam reci da sam si nasao "sredinu" koja mi pase za sada.
13 godina

Jeste primjetili na najnovijoj verziji HWinfo kako barem meni na Nvidija kartici baca Pci express error counters 

Evo i šta kaže AI 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 18:48 (mislioc).

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice