Ovako još kupnjom grafičke kartice (Gainward Bliss HD4850) sam na XP-u imao ogromne artefakte( npr neki čudni trokutovi od tekstura, pomješane teksture itd.)..taj problem sam tada riješio instalacijom viste..tada je sve radilo... no nedavno sam morao srušiti vistu i prilikom nove instalacije sam instalirao i neke drivere koje nisam prošli puta instalirao kada nije bilo tih sr*nja po ekranu. Ti programi koje sam sada prilikom nove,svježe instalacije instalirao su: ATI Graphic Driver 8.12( sa Catalystom), Service Pack 1 i VIA Hyperion Pro. Je li bi problem se artefaktima mogao biti u tome što npr. grafička kartica nije kompaktibilna s matičnom(Asrock 775-DUAL VSTA), pa sam instalacijom njezinih drivera sve za**bo ili je problem možda u novi driverima za grafiku??
Problemi-artefakti
- poruka: 36
- |
- čitano: 15.012
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Obicno se artefakti na ekranu pojavljuju kod overclockanja (sto nisi radio), ili kod hw problema s grafickom karticom/RAMom. Da li sada imas artefakte?
Ako si zadnji puta rijesio problem s instalacijom Viste (kada je to bilo? Je li Catalyst 8.12 tada bio u beti?), onda vjerojatno nije hardverski problem, ali nisi dao dovoljno informacija da se to moze zakljuciti s velikom vjerojatnoscu.
- je li ti se to dogadjalo u svim igrama? Pod Windowsima?
- jesi li overclockao?
- koje drivere si instalirao prosli puta (kad je sve radilo?)
- jesi li sada pokusao instalirati one drivere s kojima je sve bilo OK?
- koje VIA drivere si instalirao (za koje komponente?)
- kolika ti je temperatura graficke kartice kada se to dogadja?
Ovako...odgovori :
1.Na XP-u se događalo u svim igrama osim COD4, sada se događa u GTA IV na Visti ( i jednom u Crysisu)
2.Nisam
3.Catalyst 8.11
4.nisam..probat ću
5.IMam na matičnoj VIA čipset ( stoga Via Hyperion Pro drivere)
6.oko 30-40 celzijevih stalno
OK, onda probaj s Catalystom 8.11, mozda mozes odvrtiti i memtest da eliminiramo RAM iz jednadzbe - ako ti je graficka kartica jos pod garancijom, mozda da razmislis o zamjeni?
OK, onda probaj s Catalystom 8.11, mozda mozes odvrtiti i memtest da eliminiramo RAM iz jednadzbe - ako ti je graficka kartica jos pod garancijom, mozda da razmislis o zamjeni?
Po ovome bi se reklo da je grafička neispravna jer čim se pojave artefakti znači da nešto otkazuje na njoj. Probaj možda izvaditi grafičku iz slota i još je jednom dobro staviti da dobro upadne i onda pogledaj. Ako ti ništa od toga ne pomogne odi reklamirati grafičku ili još bolje uzmi cijeli komp sa sobom pa im pokaži kako to izgleda.
Po ovome bi se reklo da je grafička neispravna jer čim se pojave artefakti znači da nešto otkazuje na njoj. Probaj možda izvaditi grafičku iz slota i još je jednom dobro staviti da dobro upadne i onda pogledaj. Ako ti ništa od toga ne pomogne odi reklamirati grafičku ili još bolje uzmi cijeli komp sa sobom pa im pokaži kako to izgleda.
Sve sam instalirao i opet artefakti...za koji dan nosim komp u Ve-Mil da vide...pa će valjda dati drugu grafu ( ak može da nadoplatim pa dobijem 9800GTX)...ne da mi se živcirati!
Evo primjeri artefakata u GTA IV:
Opcije su :
- rezolucija ( 1024x768)
- medium detalji sve
- ostalo ono dole je sve na 5
Instalirani prvo stari 8.11, zatim novi 8.12, na svakim driverima artefakti!
Konfiguracija: INTEL P4 530 3.0 GHZ
ASROCK 775DUAL-VSTA
GAINWARD BLISS HD4850 512 MB , dual slot design
DELUX MG421 400W napajanje
Operativni sustav je Windows Vista Ultimate Service Pack 1, 32-bit. Grafička kartica je bila na reklamaciji u Ve-milu već prvi tjedan nakon kupnje no oni tvrde da je ispravna! Molim savjete što da radim!
ovo napajanje mi se ne cini bas stabilno... bilo bi najbolje kad bi kod frenda ili nekog otfuro grafu i kod njega probo
Sigurno je do napajanja, uzmi si Fortron 400W PNF košta 298KN u ADM-u, vrlo je kvalitetno.
ok, sutra će frend do mene s svojim napjanjem pa ćemo vidjeti. prvo sam mislio da je grafa neispravna, zatim da je do matične jer je stari VIA čipset na njoj...a onda napajanje...
ustvari ako je do napajanja jeli bi ovo moglo biti dokaz: COD 5,COD 4 , NFS UNDERCOVER pokreće bez artefakata...znači nezahtjevne igre...CRYSIS, GTA IV, FAR CRY 2...artefakti...odnosno po meni kada upalim zahtjevnije igre te kada komp malo počne vući više struje napajanje postane preslabo i ne može odradit zahtjevne poslove ..jesam li u pravu?
jel ti se javljaju samo za vrijeme igranja gta4 ili i drugih igara?
Ovako artefakti se pojavljuju samo u zahtjevnijim igrama npr. GTA IV, CRYSIS.
Npr. COD 5 i COD 4 vrtim bez ikakvog artefakta!
Ovako, koje je napajanje bolje, Fortron 400W PNF ili Fortron Bluestorm II 400 W...čuo sam da PNF ima manje priključaka!
btw cime si to izmjerio temp pa ti je 40 C ta vrucha radeonka u crysisu. Cak ni sa acclereom i 120 mm ventom preko njega neces dobiti tu temperaturu
Ovo meni jednostavno lici na pregrijavanje memorije.
Instaliraj riva tuner i stavi da ti je manuelno ventilator na 80%, ako i nakon ovoga dobijes artfekte na slici u igrama, memorija na grafickoj nije ispravna...
je li ovo Fortron 400W PNF?? LINK...vidim da je cijena 200 kuna pa zato pitam.

btw cime si to izmjerio temp pa ti je 40 C ta vrucha radeonka u crysisu. Cak ni sa acclereom i 120 mm ventom preko njega neces dobiti tu temperaturu
Ovo meni jednostavno lici na pregrijavanje memorije.
Instaliraj riva tuner i stavi da ti je manuelno ventilator na 80%, ako i nakon ovoga dobijes artfekte na slici u igrama, memorija na grafickoj nije ispravna...
i da , ako treba staviti slike od grafe zbog hladnjaka i gluposti, nije problem...
ajde spusti frekvenciju za 50 MHz za memoriju na grafickoj ispod normalne...
p.s. daj mi ss na kojoj stoji da igras crysis i da je temp 40 C.
ajde spusti frekvenciju za 50 MHz za memoriju na grafickoj ispod normalne...
p.s. daj mi ss na kojoj stoji da igras crysis i da je temp 40 C.
ja sam na starom kompu imao sličan problem, a uzrok je bio curenje kondenzatora na matičnoj.
kolika ti je temp. proc i matične
ovo fortron PNF 400W je odlično napajanje, iamm ga ja, i na dosta jačoj konfi sve radi
probaj uzet od frenda grafu, pa je stavit u svoj komp, da eliminiras mogućnost neispravene grafe (prije toga maknuti drivere od tvoje grafe)
ja sam na starom kompu imao sličan problem, a uzrok je bio curenje kondenzatora na matičnoj.
kolika ti je temp. proc i matične
ovo fortron PNF 400W je odlično napajanje, iamm ga ja, i na dosta jačoj konfi sve radi
probaj uzet od frenda grafu, pa je stavit u svoj komp, da eliminiras mogućnost neispravene grafe (prije toga maknuti drivere od tvoje grafe)
ma ljudi,ovako ću ja napraviti...svejedno kako god bilo mislio sam promjeniti i CPU i PSU...stoga zamjeniti ću i jedno i drugo i onda nakon zamjene obaju djelova ako još uvijek bude artefakta odlazim u Ve-mil i nosim komp..pa da im to pokažem...tako je najjednostavnije...a dotad nema igranja gta iv i crysisa, no ima drugih igara!
fallout 3 - artefakata ima...
grafa 100%!
ma to i sam mislim...ali već je bila na testiranju i oni kažu da je ispravna.. bit će red odnijeti cijeli komp pa im pokazati kako to izgleda...ali prije toga kako god da bilo mijenjam procesor i napajanje.