Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 982.841
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
Leopard_st kaže...

Malo je i7 970 holdao clockanu hd 7950 na određenim scenama u kasnijem dijelu igru, jer mu ipc nije jak kao kod SB/IB, zbog toga sto metro koliko se sjecam koristi samo 2 jezgre, tako da je jak ipc mnogo vazniji od broja jezgri.

Ali da ne bi bilo zabune to je bilo veoma malo usko grlo, neprimjetno bez gledanja na gpu usage, gpu usage bio pao do 92%, koliko se sjecam to je najnize sto sam vidio.

ja bih rekao da je tebi gpu usage padao iz drugih razloga...

volio bih imati taj i7 970 bar na jedan dan :) što si se riješio te beštije :)

moj pojam uskog grla je drugačiji... vama je usko grlo kada usage pada na ispod 99 tj 98% tako i je u teoriji i praksi i tako se na žalost gleda...

E sad ajmo gledat imamo 3000 kn za grafu i procesor znaci dvije opcije...

Uzet phenom II 965 koji košta 800kn i hd 7950 koja košta 2200kn.

Ili uzet i5 3570k koji košta 1500kn i 7870 koja košta 1600kn ajmo reci da smo ovdje promašili limit..

Ako netko uzima za gejming bolja ce mu biti prva opcija u svakom pogledu a sad vi bacajte td kolko god hocete ali jednostavno je tako.

U prvoj situaciji phenom nece filat grafu 99% dok ce i5 3570k cijedit znoj hd 7870 i na kraju je opet prva opcija puno bolja..

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
14 godina

Tako je kolega, ovo sa botlneckom je otišlo u pretjerivanje i to debelo.

13 godina
itomic009 kaže...

Šta bi sad meni trebalo nešto značiti što je u jednoj igri 96% usage, pa valjda znaš da se gleda generalno ili prosjek, a ne jedna igra. Da pištaš direktno jel taj CPU botlneck u BF SP, onda je odgovor NE. Ali ako pitaš generalno, onda je odgovor da sigurno neće u većini modernih igara iskorištavati full tu grafu.

Moje pitanje je glasilo za BF3,za koju smatram da je vrlo zahtjevna,jel tako!?Tvoj odgovor je za iskorištenost grafike je bio citiram "Loša".Ja sam onda izvadio moju grafiku i ubacio je u drugi komp s Q6600 i dobio oko 96-98% usage grafike!

Dok se drugi bave teorijom i čitanjem razni recenzija ja sam vam predstavio što se u praksi događa s dotičnom kombinacijom!

E sad ovo je GTX 660ti koj je dosta jača od GTX 570 za koju govorite da je ovaj proc ne može iskoristit,tko je tu lud??

AUDIOFIL
14 godina

Pa čekaj malo! Pa već svatko živ valjda zna da je SP čisto GPU bound igra a MP traži pak višejzgreni CPU nove generacije. Ako ćeš igrat SP BF onda ti nije ni E8500 clockan botlneck za GTX 660Ti.  Ja nerazumijem uopće šta ti msiliš dokazati ?

13 godina
itomic009 kaže...

Pa čekaj malo! Pa već svatko živ valjda zna da je SP čisto GPU bound igra a MP traži pak višejzgreni CPU nove generacije. Ako ćeš igrat SP BF onda ti nije ni E8500 clockan botlneck za GTX 660Ti.  Ja nerazumijem uopće šta ti msiliš dokazati ?

Di ti vidiš SP,ko priča o SP,ja govorim da stari Q6600 nije bottelneck jednoj GTX 660ti a kamolo GTX 570 u multiplayeru!!!

I govorim da stari dualac nije bottelneck jednoj 6870!!

AUDIOFIL
14 godina

A ja tebi onda govorim da si ti kontra svih gamera na kugli zemaljskoj i recenzenata i onih koji testiraju igre i hardware.

13 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Ja se slažem da je 660ti možda prevelik zalogaj za starog quada u nekim igrama,ali za 570 sigurno nije!

Nema veze,i ja se trudim za _urac!!{#}

AUDIOFIL
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hajmo vise spustiti loptu oko ove price o uskim grlima.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

može{#}

AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
volegradele kaže...
itomic009 kaže...

Di ti vidiš SP,ko priča o SP,ja govorim da stari Q6600 nije bottelneck jednoj GTX 660ti a kamolo GTX 570 u multiplayeru!!!

I govorim da stari dualac nije bottelneck jednoj 6870!!

Apsolutno se ne slažem, ja sam imao starog Core2Quad Q8400 i čak na 3.4 GHz mi je bottleneckao ovu jadnu GTX 460 768 u BF3 MP. S druge strane kolega ima GTX 560ti i i3 2120 i i3 mu bottlenecka 560ti.  Kako god da okreneš, stari core2quad procesori su definitivno bottleneck za kartice od GTX 460 pa nadalje, samo ovisi koliko koji.. Ja sam SP BF3 igrao s E8400 i dotičnom GTX 460 i usage je bio uvijek 99%, multiplayer je sasvim drugi zalogaj. Kompjuter mi se znojio kad sam alt-tab iz igre radio.. Eto ti još jedan praktični primjer. Ako ti je usage stvarno 96-99% to znači da si definitivno nafrljio MSAA, jer znam sigurno da ti Core2Quad procesori ne mogu puno više od 45fps avg izgurat.

nanananananananananananananana BATMAAAAN
13 godina

Nije pitanje fps,naravno da s jačim procesorom imaš veći,ja vam govorim da s Q6600 i gtx 570 se sasvim fino može igrat i da vrlo dobro iskorištava grafiku.Stavio sam vam primjer ,BF3,mapa Grand Bazar,32/32 pleyera,iskorištenost 96-98%!

A o Q9550 da ne govorim!

AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 13:21 (volegradele).
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina

Fps je uvijek pitanje. S tim procesorom nema šanse da je ugodno igrat, minimum fps je užasan, svaki put kad opadne gpu usage dolazi do rubberbandinga, stutteringa, gotovo na svakoj mapi postoji mjesto na kojem je usage, a i fps užasan. Naravno, na mapama poput Metro i Bazaar gdje nema toliko otvorenog prostora s malo igrača neće naprezati procesor koliko recimo Operation Firestorm sa 48 ili 64 igrača, da ne govorimo o Back to Karkand mapama. Probaj odigrat Gulf of Oman na 48 ili možda čak 32 igrača, pa ćeš vidit kako Q6600 umire. Dok sam imao Q8400 izbjegavao sam velike mape i više od 32 igrača jer je to bilo pravi užas (a ni tad nije bilo bajno).

Igrao sam BF3 MP s 3 procesora, znam točna mjesta na mapama koja sam izbjegavao k'o ku**a ispovjed i znam da se Core2Quad procesori muče i s daleko slabijim grafama.

Sada s i5 sve leti, 64 igrača, bilo koja mapa, usage uvijek 99%.

nanananananananananananananana BATMAAAAN
13 godina
protjeran

ak vas zanima bootleneck ili opcenito gpu/cpu perfomanse u bf3 imate graf implementiran u bf3 engine!evo upisite u konzolu "render.perfoverlayvisible 1" bez navodnika i stisnite enter tamo vam je bitno da nemate spajkova tj velikih skokova, i naravno da je graf sto nize oscilacije i da su gpu/cpu graf izjednaceni...ak nisu gpu/cpu odnos nevalja tj javljaju se degradacije ili bootleneck  samo morate pogledati u kojoj mjeri za sta...uskoro cu otvoriti temu za to pa stay tuned:-){#}

render.perfoverlayvisible 1 render.perfoverlayvisible 1
Rasturam na Intel Core™ i7-920 @ 3.8Ghz + ArticCooling Freezer 13 + Sapphire Dual-X 7950 with Boost Edition 3GB 1150/1550mhz
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 17:40 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Leopard_st kaže...

Hajmo vise spustiti loptu oko ove price o uskim grlima.

ja znam di je to usko grlo jako pozeljno trebali bi otvoriti temu o tome{#}....:-)

Rasturam na Intel Core™ i7-920 @ 3.8Ghz + ArticCooling Freezer 13 + Sapphire Dual-X 7950 with Boost Edition 3GB 1150/1550mhz
14 godina
Stjepanj kaže...

ja znam di je to usko grlo jako pozeljno trebali bi otvoriti temu o tome{#}....:-)

Za osjetiti usko grlo moraš imati dobar alat...{#}

Nemoj se naljutiti ali jer ti znaš nešto drugo osim BF3 MP?

Svaki tvoj drugi post je o toj igri i bottlenecku procesora u njoj, možeš ti shvatiti da jedna igra nije pokazatelj nićega, kao i jedna lasta ne znaći proljeće.

Ponovo se ponavljam u ovoj temi, postoje ljudi koji NE  igraju BF3 S/MP to ih ne zanima i u svojim igrama na svojim kantama nemaju problema s bottleneckom.

13 godina
buljo781 kaže...

Fps je uvijek pitanje. S tim procesorom nema šanse da je ugodno igrat, minimum fps je užasan, svaki put kad opadne gpu usage dolazi do rubberbandinga, stutteringa, gotovo na svakoj mapi postoji mjesto na kojem je usage, a i fps užasan. Naravno, na mapama poput Metro i Bazaar gdje nema toliko otvorenog prostora s malo igrača neće naprezati procesor koliko recimo Operation Firestorm sa 48 ili 64 igrača, da ne govorimo o Back to Karkand mapama. Probaj odigrat Gulf of Oman na 48 ili možda čak 32 igrača, pa ćeš vidit kako Q6600 umire. Dok sam imao Q8400 izbjegavao sam velike mape i više od 32 igrača jer je to bilo pravi užas (a ni tad nije bilo bajno).

Igrao sam BF3 MP s 3 procesora, znam točna mjesta na mapama koja sam izbjegavao k'o ku**a ispovjed i znam da se Core2Quad procesori muče i s daleko slabijim grafama.

Sada s i5 sve leti, 64 igrača, bilo koja mapa, usage uvijek 99%.

Pošto sam igrao BF3 skoro pola godine s Q6600 i Q9550 ja stvarno ne znam o kakvoj neigrivosto ti govoriš,stvarno mi niste jasni,s istim guštom igram sad s GTX 660ti +i5 2500K kao što sam igrao  s Q6600,Q9550+GTX 570!

Ako jedan i5 može bez problema držat  2 x GTX 680 ,nevidim razloga zašto  stari quad nemože gurat 6950,6970,560,570!!

AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 18:08 (volegradele).
14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

ak vas zanima bootleneck ili opcenito gpu/cpu perfomanse u bf3 imate graf implementiran u bf3 engine!evo upisite u konzolu "render.perfoverlayvisible 1" bez navodnika i stisnite enter tamo vam je bitno da nemate spajkova tj velikih skokova, i naravno da je graf sto nize oscilacije i da su gpu/cpu graf izjednaceni...ak nisu gpu/cpu odnos nevalja tj javljaju se degradacije ili bootleneck  samo morate pogledati u kojoj mjeri za sta...uskoro cu otvoriti temu za to pa stay tuned:-){#}

Nije to bas dobar pokazatelj, meni je gpu linija uvijek iznad cpu linije, iz AFR razloga, frame latency-a je veca kod multi gpu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 18:02 (Leopard_st).
13 godina
protjeran
Tiby kaže...
Stjepanj kaže...

Za osjetiti usko grlo moraš imati dobar alat...{#}

Nemoj se naljutiti ali jer ti znaš nešto drugo osim BF3 MP?

Svaki tvoj drugi post je o toj igri i bottlenecku procesora u njoj, možeš ti shvatiti da jedna igra nije pokazatelj nićega, kao i jedna lasta ne znaći proljeće.

Ponovo se ponavljam u ovoj temi, postoje ljudi koji NE  igraju BF3 S/MP to ih ne zanima i u svojim igrama na svojim kantama nemaju problema s bottleneckom.

ma ne ljutim se ja ali ja sam uvijek samo citirao druge jer je ostali spominju a kaj se tice bf3 cuj to je jedna od najzahtijevnijih igara danas (cisti benchmark za cpu/gpu) a ujedno i jedna od igara  koja koristi HT iliti 8 jezgri, i sta jos, vecina je ima jer je jedan od najpopularniji fps-a, tak da nije do mene:-) LP

13 godina
protjeran
Leopard_st kaže...
Stjepanj kaže...

Nije to bas dobar pokazatelj, meni je gpu linija uvijek iznad cpu linije, iz AFR razloga, frame latency-a je veca kod multi gpu.

pa dobro koliki ti je average gpu i cpu usage s 64 igraca na bilo kojoj mapi i dali pada? to kaj je tebi gpu(zelena) iznad cpu-a(zuta) pokazatelj je da ti graficke bootleneckaju cpu tj degradiraju mu perfomanse iako on nije na 100% a i nemoze biti jer mu graficke nedaju u ovom tvom slucaju? evo primjer pogledaj u nebo i obadvije linije bi ti se trebale izjednaciti??(zbog velikog fps-a cpu/gpu se vise ne muci) evo barem koliko sam ja shvatio da se o tome radi u bf3 s ovim grafom...LP

14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
Leopard_st kaže...
Stjepanj kaže...

pa dobro koliki ti je average gpu i cpu usage s 64 igraca na bilo kojoj mapi i dali pada? to kaj je tebi gpu(zelena) iznad cpu-a(zuta) pokazatelj je da ti graficke bootleneckaju cpu tj degradiraju mu perfomanse iako on nije na 100% a i nemoze biti jer mu graficke nedaju u ovom tvom slucaju? evo primjer pogledaj u nebo i obadvije linije bi ti se trebale izjednaciti??(zbog velikog fps-a cpu/gpu se vise ne muci) evo barem koliko sam ja shvatio da se o tome radi u bf3 s ovim grafom...LP

Ne stoji ti ta recenica, ispade sada da graficke nisu dovoljno brzo da prate proc, sto je totalno wrong, ili ja nisam dobro shvatio.

Bez obzira gledao u nebo ili ne, nece se izjednaciti, jer AFR tako radi, frame latency je poprilicno veci kad je u pitanju vise grafickih, uvijek je malo iznad zute linije.

parni fps-ovi jednoj grafi, neparni drugoj, i dragocijene vrijeme se gubi, i to je microstuttering, koliko ce ga netko da primijeti zavisi od najmanje 5 faktora.

Nisam rekao da nije usko grlo, naravno da je u BF3 MP, cak i kad je proc na 4.7, ali fps-ovi su mega veliki, tako da nema potrebe za i7 jos.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 18:36 (Leopard_st).
15 godina
neaktivan

Dali je kod mene prisutan bottleneck? Zauzeče CPU 60% GPU99%

14 godina
neaktivan
draž kaže...

Dali je kod mene prisutan bottleneck? Zauzeče CPU 60% GPU99%

Ne.

13 godina
protjeran

pa ak je ok za sli/cfx da je malo iznad cpu-a (zute) onda super, probaj natjerati i7 ili Fx da svih 8 jezgri radi na 99-100% nemoguce jel tako? a ipak su cpu bootleneck za neke 2x,3x itd sisteme, bez obzira sto ti imas veliki fps (naravno kad je grafa high end u tvom slucaju:) ovaj graf u bf3 je samo pokazatelj omjera izmedu cpu/gpu tj ak nisu koliko toliko blizu jedna drugoj da nesto ne stima..(u ovom slucaju graf ce ti pokazati di je problem) jel se slazes? barem su u dice-u to htijeli svima pokazati..LP

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kompjutor je iz potpisa.Prije par dana zamijenio sam staru Radeon HD3650 sa MSI R7770.

Igram Euro Truck Simulator sa gotovo svim najvišim postavkama grafike.

Malo me čudi da nemam bottleneck pošto je procesor stari.

17 godina
draž kaže...

Kompjutor je iz potpisa.Prije par dana zamijenio sam staru Radeon HD3650 sa MSI R7770.

Igram Euro Truck Simulator sa gotovo svim najvišim postavkama grafike.

Malo me čudi da nemam bottleneck pošto je procesor stari.

Nemaš bottleneck u toj jednoj igri, u mnogim drugima bi imao u nekima ne.

Provjerite Boss Game @ http://boss-game.com/forum2/index.php
16 godina
neaktivan

evo jedan primjer bottlenecka gdje neoverclockani phenom II guši grafu u Stalkeru CoP :D

stock 

4 ghz  

baš se primjetilo štucanje, ovaj minimal fps..

Eto pyesnya o samom prekrasnom gorodye v mnrye, Moskva!!!! 14 // How much RAM could a RAM ram if a RAM could ram RAM?

3 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Dobar dan mislio sam staviti  http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=x4+740 (u extreme digital gdje je najjeftiniji:)))

na ovu matičnu  http://www.edigital.hr/Maticne_ploce/ASRock_sFM2_FM2A75_PRO4-p31431.html

ram 8 GB i grafa ova http://www.centro.hr/detalji_proizvoda.eac2d7560a454391a0eb9d12036d94e6.msi-video-card-radeon-hd-7850-gddr5-2gb-256bit-900mhz-4800mhz-pci-e-3-0-x16-2x-minidp-hdmi-dvi.aspx

oće tu biti bottlenecka na ultra

igram nezahtjevne igre (većinom simulacije i čekam gta 5 i far cry 3)

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 19:05 (club3d).

1 0 hvala 0
17 godina
club3d kaže...

Dobar dan mislio sam staviti  http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=x4+740 (u extreme digital gdje je najjeftiniji:)))

na ovu matičnu  http://www.edigital.hr/Maticne_ploce/ASRock_sFM2_FM2A75_PRO4-p31431.html

ram 8 GB i grafa ova http://www.centro.hr/detalji_proizvoda.eac2d7560a454391a0eb9d12036d94e6.msi-video-card-radeon-hd-7850-gddr5-2gb-256bit-900mhz-4800mhz-pci-e-3-0-x16-2x-minidp-hdmi-dvi.aspx

oće tu biti bottlenecka na ultra

igram nezahtjevne igre (većinom simulacije i čekam gta 5 i far cry 3)

Biti će, nije procesor od 500 Kn za grafičku od 1500... To ne znači da nije ok tako staviti već da time dobijaš nebalansiranu i nenadogradivu konfiguraciju.

Mislim jeste nadogradiva, no ne recimo zamjenom grafičke kako bi igre znatno bolje radile već zamijenom i procesora i grafiče...

12 godina
protjeran

Za taj proc koja najjača grafa novac nije problem

da proc iskoristi grafu i da idu igre na ultra

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 19:22 (club3d).

0 0 hvala 0
17 godina

Ako novac nije problem, zašto onda ne jači procesor?

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice