ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

poruka: 127
|
čitano: 76.272
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Riječ "BIOS" nas većinu asocira na BIOS na matičnoj ploči, no BIOS postoji drugdje npr. u grafičkim karticama. Pojašnjenje biosa i kako ga flashati na matičnoj ploči možete naći u ovoj temi.

 

Kada flashati bios na grafičkoj kartici?

 

U slučaju da instaliravanje različitih verzija drivera, downclockanje, čišćenje kartice, update biosa matične ploče itd. nerješavaju problem sa prikazom slike na ekranu preostaju vam još 2 rješenja (ostalo mi sada nepada na pamet):

 

                       1. Pravac servis

                       2. Flashanje biosa na grafičkoj

 

Također ako ste načuli da se vašoj grafičkoj kartici putem biosa mogu otključati dodatni shaderi, TMU-i, memorija itd. u tom slučaju ako želite dodatne performanse malo surfajte google-om i vidite dali to funkcionira, nađite odgovarajući bios i na vlastitu odgovornost flashajte grafičku karticu i tim činom karticu otključavate u vjerovatno neki jači model.(npr. GTX465->GTX470) To nefukcionira ako nisu softwareski onemogućili dio čipa nego ga laserski odrezali.

 

 

Prije svakog flashanja trebate nabaviti ove stvari:

 

- prvo i osnovno primjerak BIOS-a

- program za flashanje (u ovom slučaju ATiFlash)

- medij na koji će te stavit bios, DOS datoteke i program za flashanje (najčešće disketa ili USB stick)

 

 

- Primjerak BIOS-a

 

BIOS-e možete naći na raznim stranicama, a najčešće ih uzimam sa techPowerUp!-a ili ih nađem na nekim forumima preko google-a. Ima još jedna poznata stranica sa BIOS-ima za grafičke zvana mvktech, no čini mi se da su malo outdate-ani.

 

Video BIOS Collection sa techPowerUp!-a

 

http://www.mvktech.net/

 

 

Vjerovatno znate da imaju razne vrste iste kartice. Postoje dvije vrste:

 

1. Referentne - prve koje izlaze na tržište i sve kartice istog imena koje su na tržištu su iste. Tvrtke poput Sapphire-a, Powercolor-a, Force 3D-a, XFX-a itd. samo promjene naljepnicu, ali je kartica skroz ista kao i ostale kartice tog istog imena, eventualno su dignuti taktovi,količina i vrsta ram-a,bundle bude drugačiji i cijena te garancija.

Takve kartice prevladavaju prva 2-3-4 mjeseca dok navedene tvrtke neizbace svoje nereferentne verzije.

 

2. Nereferentne - one dolaze na tržište nešto kasnije i od referentnih se najčešće razlikuju po drugom cooleru (najčećše boljemu i tišemu), višim taktovima,redizajniranim PCB-om (može biti dobra stvar -> mogući veći overclock, manje zagrijavanje, a i loša stvar -> moguće javljanje problema sa prikazom slike zbog lošeg redizajna, nekompatibilnost sa BIOS-ima za referentne kartice = manji izbor BIOS-a), te možda neke specijalne značajke.

 

Zato ako imate na primjer HD5850 Vapor-X nemožete staviti BIOS od referetne kartice nego samo taj koji je točno namijenjen za Vapor-X verziju.

Najvažnije je da se raspitate dali taj i taj bios paše na vašu verziju kartice. Jedno je sigurno biosi koje izdaje ATI/Nvidia su 100% namijenjeni samo za referentne kartice i s njima je najsigurnije.

 

 

Postoji još jedna solucija, bios loadate pomoću GPU-z alata i spremite ga negdje na kompjuter. Pojavit će vam se file npr. "Cypress.bin", to je bios koji je trenutačno na vašoj kartici i možete ga uređivati pomoću recimo Radeon Bios Editora (RBE) kojeg možete skinuti ovdje. Upute za njega neću pisat, alat je stvarno lagan za baratanje, skoro nisam ni pročitao upute kako se koristi tek samo neke značajke. Tko se želi baviti time evo vam uputa. Mogućnosti su raznolike, od podešavanja limita taktova u ati cc-u,podešavanja napona, podešavanja boot/2D/3D/UVD taktova, podešavanje profila ventilatora, mjenjanje marke kartice, mjenjanje imena kartice...


Primjer GPU-z alata, kliknite samo na ovu zelenu strelicu i onda na save to file i spremit će vam bios vaše kartice na željeno mjesto. Njega možete skinuti ovdje.

- Program za flashanje

Najpoznatiji alat za flashanje ATI kartica je ATiFlash trenutačno u verziji 3.79 kojeg možete skinuti ovdje. Ima još jedan alat ATi Win Flash kojeg možete skinuti ovdje koji radi jednu te istu stvar kao i ATiFlash samo iz windowsa, no nebih ga baš preporučio jer se zna dogoditi da zezne stvar pa je bolje ići na sigurno sa ATiFlashem. Mislim da kod winflasha samo trebate loadat bios i klik na ok i sve dalje samo odradi.

 

Upute ću kasnije objasniti pa bih s ovime tu završio. Idemo dalje

 

- Medij na kojeg ćete sve to staviti

 

Medij može biti:

 

- USB stick

- Disketa

- CD/DVD

- particija na HDD-u sa DOS file-ovima

 

Ovo prvo dvoje je najčešće i za njih ću napisati upute kako da se naprave bootabilnim, floppy je sve rjeđi i rjeđi, a USB stick vjerujem da vas većina ima. U slučaju da nemate to dvoje pogledajte upute (CD, DOS particija)

 

 

THE THING:

 

Osnovna 2 alata koja trebate imati:

 

GPU-Z - za indetifikaciju kartice i indetifikaciju verzije biosa te povlačenje biosa iz grafičke u slučaju da nešto pođe po zlu imate backup biosa.

 

ATiFlash - alat za flashanje

 

 

1. Kako napraviti medij bootabilnim

 

a) USB Stick

 

Skinite ove dvije stvari:

- HP disk utility

- Bootfiles

 

1. Instalirajte i pokrenite HP disk utility

    Extract-ajte file Bootfiles.rar i dobit ćete folder "Bootfiles"

 

NAPOMENA!

Unutar foldera bootfiles vidjet ćete samo atiflash, neznam zašto je tamo (jer ga kasnije opet kopiramo na stick/floppy) no ima i ostalih stvari koje se nevide. Uglavnom samo ostavite kako je i bit će vreduSmijeh

 

2. Stavite "File System" na FAT32 i kvačice na "Quick Format" i "Create a DOS startup disk". Klik na one 3 točkice (to je browse) i nađite folder "Bootfiles" kojeg ste prethodno skinuli i extract-ali te napokon kliknite na start

3. Sada vam je stick Bootabilan. Na njega još stavite sadržaj ATiFlasha i Bios.

 

Što se tiče bios-a, njega preimenujte u neki kratki naziv npr. "Noob", "Bug", "Asus", "Sapphire", "XFX".

 

Kako to izgleda kada sve stavite:

b) Disketa

 

1. Kod nje je najjednostavnije, samo kliknite na format i kada vam se otvori prozorčić stavite kvačicu na "Create an MS-DOS startup disk"

2. Kopirajte bios i sadržaj ati flash-a na disketu i spremni ste za flashanje.

 

3. nastavite korakom 4.Smijeh

 

 

 

 

4. Vrijeme je za flashanje

 

Restartajte sistem, i namjestite da vam sistem boota sa usb sticka. (kod asrocka pri paljenju stisnite F11 i odaberite USB)

 

Kada boota sa sticka pojavit će vam se ovo:

 

1. primjer sa "A:\>"

(dolje na dnu slike je primjer upisane naredbe, ovu sam sliku zdipio sa techPowerUp!-a)

 

A mi se pojavljivalo kada sam koristio disketu.

 

2. primjer sa "C:\>"

Ovo je moja slika, medij je bio usb stick od 8GB. Uspješno flashanje asusovim biosom, naredbu sam gore upisao ovo ostalo je program sam ispisao i samo treba restartati sistem.

 

Znači kada vam učita sve pojavi se "A:\>" ili "C:\>", i tada trebate upisati "atiflash -f -p 0 (ime biosa).(bin ili rom, zavisi kakav vam bios ima sufiks)"

 

Primjer već ima na onoj slici,ali evo i u pisanom obliku.

 

Ime biosa mi je npr. "Cypress2.bin" onda ovako trebam upisati naredbu "atiflash -f -p 0 Cypress2.bin" i puknem enter. Kada se bios flasha samo restartate comp i to je to. Možda će te morati instalirati drivere nanovo, a možda i nećete. Ako vam sistem neće nikako prepoznati karticu onda vratite stari bios, eto čem služi backup.

 

Tu naredbu koristite u slučaju da imate samo jednu karticu.

 

 

-Što se tiče crossfire-a, ova naredba flasha sve kartice "atiflash -pa (imebiosa).(bin ili rom, zavisi do sufiksa" npr. "atiflash -pa asus.bin".

 

 

- Opet, ako imate crossfire, a želite samo ovu drugu po redu flashat onda promjenite broj "0" u "1" npr. (atiflash -f -p 1 cypress2.bin), ako želite prvu po redu flashat onda ide "0" npr. (atiflash -f -p 0 bug.rom)


  To može poslužiti u slučaju da zeznete stvar. Ako imate 2 pci-e slota, u jedan slot stavite neku karticu koja radi (da vam daje sliku na ekranu), a u drugi slot pokvarenu karticu. Flashajte bios na ovu drugu karticu i stvar spašena,

  negarantiram uspjeh.

 

 

Da malo pojasnim čemu koje slovo služi.

 

-p - služi za flashanje

 

-f - "force", prisiljava karticu da se flasha što znači da se može i bez te naredbe

 

0 - redni broj pci-e adaptera

 

 

EDIT:

Bios kod svih radeonki koje imaju GDDR5 memoriju mora imati veličinu od 128kB, ni više ni manje. Kartice sa GDDR3,2,1 imaju manje veličine zato jer GDDR5 memorija zahtijeva više postavki,algoritama whatever nekužim se u to

 

Neke stare verzije GPU-Za su krivo vadile bios iz kartica sa GDDR5 memorijom (u vrijeme izlaska HD4870, prve kartice sa tom memorijom) pa je izvađeni bios imao veličinu od mislim 64kB. Bios te veličine nevalja, neznam točno koje su posljedice flashanja biosom takve veličine.


Pošto imam referentnu HD5850 od 1GB malo sam upućen u biose za nju, pa ako tko šta treba neka pita. Tko ima problema sa grey screenom i crashanjem kod dotične kartice flashajte ovaj official bios od ATI-a, paše na sve referentne HD5850 kartice (referentno mislim samo na pcb, taktovi su nevažni to sami podešavate ionako).

 

Tko želi veći napon na GDDR5 memoriji i veći napon jezgre te taktove 850/1200 neka si skine flasha ovaj bios od HD5870. Da, na HD5850 se da flashat bios od HD5870 i time se dižu taktovi na 850/1200, napon na 1160mV, napon memorije se diže (veći overclock memorije, garant nekih 1300+MHz), temperature se dižu također kao posljedica.

 

Također pazite na količinu memorije kartice, bios od HD5850 2GB nepaše na onou od 1GB. Ove biose na koje sam dao linkove malo iznad su za HD5850 1GB.

 

U slučaju da bude nekog kvara od mene nemožete tražiti odštetu, ovo isključivo radite na svoju odgovornost.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion | Downloading High Definiton Content
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.10.2011 20:56 (Hyperion).
Moj PC  
50 0 hvala 53
14 godina
odjavljen
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Ja sam racunao da je metoda flashanja toliko uznapredovala da je sigurno iz windowsa flashat, barem je tako kod BIOS-a matične ploče.

Anyway hvala na trudu, mada sam otprije to znaoOsmijeh

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

U slučaju da instaliravanje različitih verzija drivera, downclockanje, čišćenje kartice, update biosa matične itd. nerješavaju problem sa prikazom slike na ekranu preostaju vam još 2 rješenja (ostalo mi sada nepada na pamet):

 

                       1. Pravac servis

                       2. Flashanje biosa na grafičkoj

 

 

Zaboravio si:

 

                       3. Koš za smeće

UKUSI SU KAO ŠUPCI-SVATKO IMA SVOG.
Moj PC  
6 1 hvala 0
15 godina
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
Weky kaže...

Ja sam racunao da je metoda flashanja toliko uznapredovala da je sigurno iz windowsa flashat, barem je tako kod BIOS-a matične ploče.

Anyway hvala na trudu, mada sam otprije to znaoOsmijeh

Znao sam i ja, ali eto imaš i onih koji neznaju. Ovo je samo zato da nemoram stalno pisat svaki put isto onima kojima me pitaju nego dam link i čitaj...

 

vexx5555 kaže...

                       3. Koš za smeće

Hehehe bolje ko Arbutina privezat na torbu da služi kao ukras...

 

 

Već vidim jednu stvar sam zaboravio napomenut, dodat ću je kasnije.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion | Downloading High Definiton Content
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2010 19:58 (Hyperion).
14 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Kad se ovaj korak dobro "savlada" tu je još jedna dobra igračka - Radeon BIOS Editor.

Pomoću njega se može editovati BIOS kartice te trajno joj dodijeliti clock , voltažu ,brzine  ventilatora prethodno isprobane overclock-om pod Windows-ima.

http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/154

znam koliko neznam
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
maks-rs kaže...

Kad se ovaj korak dobro "savlada" tu je još jedna dobra igračka - Radeon BIOS Editor.

Pomoću njega se može editovati BIOS kartice te trajno joj dodijeliti clock , voltažu ,brzine  ventilatora prethodno isprobane overclock-om pod Windows-ima.

http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/154

Već piše gore.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion | Downloading High Definiton Content
14 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Sorry , promaklo mi.

znam koliko neznam
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

ovako kao prvo pozdrav grupi

probao sam flešat sa winflashom,nije mi uspjelo

tj koristio sam linkove koje je autor teme postavio

probao sam i sam napravit tj editirat bios, opet nije mi uspjelo

uglavnom što ja hoću je to da mi neko modira moj sadašnji bios u 5870

ako nije problem ,p.s ne želim flashat iz dosa tj. atifashom 

hvala unaprijed Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.7.2010 23:17 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

jedno pitanje: kako raditi u RBE sa dual gpu grafom?

 

procitao sam prilozeni RGB letimicno i na par mjesta isticu drugaciji postupak za dual Gpu graficke ali ga nigdje ne opisuViče

Bolje ispasti kreten nego iz aviona
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

a da ti meni pomogneš :/ u međuvremenu dok ne dobiješ odgovor od kolega sa foruma

jer vidim da se kuzis u to ako nije problem :/

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.7.2010 0:02 (4mal).
14 godina
neaktivan
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Ovako meni na ati radeon hd 3650 agp vent je cijelo vrijem na 50 % nikad ni manje niti više.. moe ži mi neto da mu ja dam editat bios i vratit.. da flesham da mi vent cijelo verijeme radi na 70% jer u gpu-z nemrem povećat niti igdje da se vrti brže

Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
Hyperion kaže...

 

 

 

Postoji još jedna solucija, bios loadate pomoću GPU-z alata i spremite ga negdje na kompjuter. Pojavit će vam se file npr. "Cypress.bin", to je bios koji je trenutačno na vašoj kartici i možete ga uređivati pomoću recimo Radeon Bios Editora (RBE) kojeg možete skinuti ovdje. Upute za njega neću pisat, alat je stvarno lagan za baratanje, skoro nisam ni pročitao upute kako se koristi tek samo neke značajke. Tko se želi baviti time evo vam uputa. Mogućnosti su raznolike, od podešavanja limita taktova u ati cc-u,podešavanja napona, podešavanja boot/2D/3D/UVD taktova, podešavanje profila ventilatora, mjenjanje marke kartice, mjenjanje imena kartice...

 

Možeš li malo objasniti ove dvije riječi ako nije problem!

Hvala!

15 godina
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
zeroname kaže...

Možeš li malo objasniti ove dvije riječi ako nije problem!

Hvala!

Mjenjanje marke kartice - recimo imaš powercolorovu HD4870 i želiš da ti radi asus smart doctor na njoj. Jedini način je da promjeniš bios sa RBE-om, pod padajućim izbornikom odabire se marka kartice (asus,powercorol,palit,gainward...) i kada odabereš save-aš, zaflešaš i imaš asusovu karticu i svi asusovi featuri rade na njoj.

 

Mjenjanje imena kartice - to ničem posebno nesluži no može se promjeniti ime recimo iz GTS250 u GTX480, tako bi barem gpu-z očitavao i sve ostalo.

 

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion & Star Trek | Downloading High Definiton Video
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.7.2010 1:45 (Hyperion).
16 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

posto nemam flopy i usb stick
kako se radi bootabili cd/dvd
ja sam to isao sa nerom przit ( svih 4 filea zajedno sa backup-om orginalnog) i namjestio pod advance opcije u neru neš flopy 1.44
sve mi fino sprži, i kad sam restartao, sa f11 sam izabrao boot divice ,kao vrti se cd al mi se ne pojavi ati flash tj ne boota ga ,neg odvrti neš drugo :/
na nekoj A: praticiji :zbunj: :/

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
4mal kaže...

posto nemam flopy i usb stick
kako se radi bootabili cd/dvd
ja sam to isao sa nerom przit ( svih 4 filea zajedno sa backup-om orginalnog) i namjestio pod advance opcije u neru neš flopy 1.44
sve mi fino sprži, i kad sam restartao, sa f11 sam izabrao boot divice ,kao vrti se cd al mi se ne pojavi ati flash tj ne boota ga ,neg odvrti neš drugo :/
na nekoj A: praticiji :zbunj: :/

Pa to i treba pisat.

 

A:\>


Kada se to pojavi upišeš atiflash -f -p 0 (imebiosa).bin ili .rom i pukneš enter.

 

Pogledaj onu sliku u prvom postu gdje primjer kako to izgleda.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion & Star Trek | Downloading High Definiton Video
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.7.2010 1:56 (Hyperion).
15 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Moze li netko objasniti razliku postupka u RBE-u sa dual gpu grafom, izvucem dva biosa, znam kako ih ucitati ( jedan od njih) i jel bi sad mogo ucitati jedan, pa drugi i onda sve to zaflesat, dali bi radilo tako? jer sam čuo da postoji glavni i sporedni bios, a ja nevidim razliku niti nista.

 

moze li neko objeasniti da nezeznem grafu od 4500kn.

 

Hvala.

Bolje ispasti kreten nego iz aviona
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
Hyperion kaže...

 

Prije svakog flashanja trebate nabaviti ove stvari:

 

- prvo i osnovno primjerak BIOS-a

- program za flashanje (u ovom slučaju ATiFlash)

- medij na koji će te stavit bios, DOS datoteke i program za flashanje (najčešće disketa ili USB stick)

 

 

- Primjerak BIOS-a

 

Ja bih na ovaj popis definitivno dodao: rezervnu grafičku karticu u slučaju da stvar pođe po zlu.

Naime, ako nešto ipak pođe po zlu možeš ostati bez slike na kompu, a onda samo probaj vratiti stari BIOS na "ćoravo".

 

Ovdje prednost imaju oni koji na matičnoj imaju GPU u sklopu čipseta ili dodatan PCIE slot za grafičku.

Oni koji nemaju -> popravak na ćoravo ili odnijeti grafu kod frenda koji to ima (i po mogućnosti ne s*ebati njegovu u postupku popravka)

 

@zaki: jel ja to dobro vidim, ti bi flešao 5970 grafu? šta ti nije dovoljno brza?

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.7.2010 9:52 (Zura).
15 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Ma grafa je dobar primjerak i samo bih htio dignuti CCC limit na 1200/1500 jer ima potencijala za preko 1000mhz,

 

probao sam OC-ati sa raznim programima i prvi Gpu bez problema odvrti bencheve na 1040/1335, a drugi gpu iste sekunde kada namjestim OC na 1001mhz se srusi, a na 1000mhz moze vrtiti 1 sat 3Dmark bez beda

Bolje ispasti kreten nego iz aviona
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
zaki kaže...

Ma grafa je dobar primjerak i samo bih htio dignuti CCC limit na 1200/1500 jer ima potencijala za preko 1000mhz,

 

probao sam OC-ati sa raznim programima i prvi Gpu bez problema odvrti bencheve na 1040/1335, a drugi gpu iste sekunde kada namjestim OC na 1001mhz se srusi, a na 1000mhz moze vrtiti 1 sat 3Dmark bez beda

Misliš da će ti to pomoći? meni se čini da bi problem trebao tražiti na drugom mjestu ako oba GPU-a/memorije ne možeš kloknut na iste frekvencije. Osim toga, overdrive limit možeš promijeniti u konfiguracijskoj fajli CCC-a.

 

Nemam vremena za prevođenje:

 

:GUIDE:

Create a CCC overdrive profile

1) Open Catalyst Control Center.

2) Go to the tab and be sure that overdrive Overdrive is enabled. Please note that the first time you open the tab Overdrive, the overdrive function is locked. Just click on the little golden key on the top left corner of the OverDrive tab to unlock overdrive.

3) Open the Profile Manager by clicking the button in the window profiles of CCC, and then selecting Profile Manager.

4) In the upper field of the Profile Manager window enter the name of your choice for the profile. The name is used by CCC for the file that will store your profile CCC.

5) In the composition window tab of profile manager to expand the parameters first map by clicking on the "+" and be sure that ATI Overdrive is selected.

6) In the Activation tab, select shortcut on the desktop.

7) Click the Save button.

 

CCC will create a link to the profile (with the name of the profile and extension .lnk) on the desktop and the profile itself (a .xml file) in the directory (you need to enable show hidden files and folders in explorer to see it):

C:\Users\<user_name>\AppData\Local\ATI\ACE\Profile s (for Vista)

C:\Documents and Settings\<user_name>\Local Settings\Application Data\ATI\ACE\Profiles\ (for XP)

You can edit the profile to change the 2d frequencies and voltages for both GPUs. In 2d i have memory/gpu/voltage at 300 Mhz/400 Mhz/1V for both GPUs.

8) After you have changed and saved the profile then activate it from CCC.

Google is your friend
15 godina
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
Zura kaže...
Hyperion kaže...

 

Prije svakog flashanja trebate nabaviti ove stvari:

 

- prvo i osnovno primjerak BIOS-a

- program za flashanje (u ovom slučaju ATiFlash)

- medij na koji će te stavit bios, DOS datoteke i program za flashanje (najčešće disketa ili USB stick)

 

 

- Primjerak BIOS-a

 

Ja bih na ovaj popis definitivno dodao: rezervnu grafičku karticu u slučaju da stvar pođe po zlu.

Naime, ako nešto ipak pođe po zlu možeš ostati bez slike na kompu, a onda samo probaj vratiti stari BIOS na "ćoravo".

 

Ovdje prednost imaju oni koji na matičnoj imaju GPU u sklopu čipseta ili dodatan PCIE slot za grafičku.

Oni koji nemaju -> popravak na ćoravo ili odnijeti grafu kod frenda koji to ima (i po mogućnosti ne s*ebati njegovu u postupku popravka)

 

@zaki: jel ja to dobro vidim, ti bi flešao 5970 grafu? šta ti nije dovoljno brza?

Kod naredbe za flashanje na pojedinačnu karticu sam ovo napisao:

 

"To može poslužiti u slučaju da zeznete stvar. Ako imate 2 pci-e slota, u jedan slot stavite neku karticu koja radi (da vam daje sliku na ekranu), a u drugi slot pokvarenu karticu. Flashajte bios na ovu drugu karticu i stvar spašena, negarantiram uspjeh."

 

Jedino integrirku nisam spomenuo, no možda ona i nebi funkcionirala ako se automatski isključuje ako stavimo drugu grafičku.

 

 

Eh za dual gpu neznam točno. Imaju samo moguća 2 načina, flashanje obadva bios od jednom ili se ipak može pojedinačno sa mjenjanjem (0 i 1). Nisam siguran, hebiga nikad nisam ni imao dual gpu karticu šta da ti kažem.

 

Čini se da je ovo drugo, pročitaj ovaj kratki tekstić:

 

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=117446

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion &amp; Star Trek | Downloading High Definiton Video
15 godina
neaktivan
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
Hyperion kaže...

Kod naredbe za flashanje na pojedinačnu karticu sam ovo napisao:

 

"To može poslužiti u slučaju da zeznete stvar. Ako imate 2 pci-e slota, u jedan slot stavite neku karticu koja radi (da vam daje sliku na ekranu), a u drugi slot pokvarenu karticu. Flashajte bios na ovu drugu karticu i stvar spašena, negarantiram uspjeh."

 

Vidio sam, ali bi trebalo istaknuti što bliže početku jer fleshanje grafičkog BIOS-a nije tako jednostavno kao što je postalo fleshanje BIOS-a na matičnoj ploči. Također, trebalo bi naglasiti da ako nešto "ode kvragu" koje su posljedice odn. metode popravka.

Google is your friend
14 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Ja sam editirao bios sa RBE (promijenio taktove) i flashal. Grafa radi super, no ccc je prestao raditi. Zanimalo bi me kako da opet složim ccc i kako da u njemu povećam maksimalni clock.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Moja 4850HD je flashnuta iz Win-a prije cca 7-8 mjeseci zadnji put.

 

Koristim svoj originalan BIOS od Sapphirea (moja kartica je bila među onim prvim koje su izašle sa drekec hladnjakom).

 

Editao sam joj BIOS, dignuo napon MAX, otključao da se može preko CCC-a do max 800/1300 OC-ati,

podesio par nebitnih parametara, da ne nabrajam dalje...

 

 

Uglavnom gdje nastaje problem?

 

Jednom mi nije flash iz win-a uspio, ali kartica je radila normalno, samo ju driveri nisu kužili (ima slike, samo 800x600 @ 16bit),

tako da svaka čast ATiju oko toga, da i sa shebanim BIOS-om radi.

 

Nisam ju nikako uspio fixati tokom 5-6 sati mučenja, tako da sam joj na kraju promijenio Vendora u Asus...

I od tad radi super (samo se memorija slabije OC-a, prije je išla do 1190, sad MAX 1160).

 

Jedini problem je što mi iz Win-a više neda flashnuti pod Sapphire ili nešto treće, odbija...

I još gore, ODBIJA SVE BIOS-e sa base od Tech-a... Neda flashnuti...

 

Tako da lagano razmišljam o DOS-anju, već par mjeseci...

 

Ali i dalje se pitam "trebali mi 760/1190?"...

 

EDIT: Ivo daj štiki... Nemoj da moram dolaziti sa pribadačom u BUG sjedište...Belji se

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.7.2010 22:42 (Don Kihoty).
14 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
Na koji način si povisio max clock u CCC?
Kako da sada uopće složim da mi radi CCC?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Skini si ovaj asusov bios on ti je otključan (u ccc-u možeš clockat preko potencijala kartice - 1200/1400)

 

Bios je za referentne HD5850 kartice - http://www.2shared.com/file/PLMb1zsD/5850a.html

 

BTW: taj ja trenutačno koristim, on ti omogućava do 20-30MHz veće taktove od ostalih biosa.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.7.2010 12:31 (Hyperion).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
E, sad, ja imam sapphire 5850 COD edition sa večim ventilatorom na sredini.
Da li može taj bios na tu grafu? Ona bi po takvom bila nereferentna...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
RE: ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]
Spyware kaže...
E, sad, ja imam sapphire 5850 COD edition sa večim ventilatorom na sredini.
Da li može taj bios na tu grafu? Ona bi po takvom bila nereferentna...

Što se tiče biosa važan je samo PCB ne cooler.

 

Najbanalnija eliminacija je boja pcb-a, ako nije crna nije referenta.

 

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
13 godina
protjeran
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Zna li netko gdje ima za HD3870 512mb gddr4 Power Color.

atom kaže... Win7 je glupost ziva.....neke jako dobre igrice nemogu na njega zato sto je prenov...za nekih 2-3 god. ce bit dobro imat .....
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

Imam mali problem kada hoću spremiti bios od moje grafe,izbaci ovo na slici.I dali ima noviji bios od 010.079.000.000.000000? HVALA!

ako neznate zašto sam tako zaheban eto zašto BOSANAC SAM!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
ATI Radeon - flashanje biosa [VODIČ]

To je vjerujem powercolorova PCS verzija, nereferentna.

 

Sigurno su disableali čitanje tu mogućnost. To mi se desilo na x1650 pro od asusa.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | FAN of Neon Genesis Evangelion and Star Trek | Downloading High Definiton Video
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice