Apsolutno nigdje nisam spominjao cijenu niti se bunio na istu. Tako niska cijena može samo AMDu smetati jer čini mi se da tu nema puno prostora za profit, slično kao što su se utrpali za konzole.
Ja sam uspoređivao efikasnost najnovijih arhitektura i ničeg drugog. Kod nvidije je Pascal trenutno najnaprednije što može ponudit a kod AMDa Polaris. Uz jednako široku sabirnicu, jednako brzu memoriju i jednak TDP GTX1070 daje >6,5 TFLOPsa dok RX480 "up to" 5,5 TFLOPsa.
Uspoređivati Furyjev TDP s bilo kojom drugom karticom nema smisla jer Fury em što ima HBM em što je nenormalno skup za proizvesti, tj. nisku potrošnju izvlači na HBMu, niskom taktu, naponu i uz dobro hlađenje(Fury X).
Ne postoji nešto kao "zaključano pola arhitekture". Ako misliš da je zaključano nekoliko CUova, odnosno stream procesora, misliš da će njihovim otključavanjem TDP ili potrošnja nekim čudom ostati isti? Ti dodatni procesori će radit na zrak?
Vidim da većini nije jasno.. ja ne uspoređujem TDP ili potrošnju zato što meni smeta velika potrošnja ili ne, već zato što ona uvelike pokazuje koliko je koja arhitektura kvalitetna, da tako to kažem, pogotovo ako su uvjeti oko proizvodnog procesa slični.
Ako nvidija napravi pola GTX1080, ona će napravit samo pola GTX1080 a za sve ostalo se moraju misliti Gigabyte, Asus, MSI, Gainward itd.
Što se tiče DX12.. još ništa ne znamo. Imamo tek Ashes koji svi iz nekog čudnog razloga uzimaju kao ultimativni dx12 bench za budućih 5 godina. AMD je jutros pokazao da u tom ashesu dvije RX480 jedva nadjačavaju GTX1080.. zašto onda ne bi pola GTX1080 bilo taman li-la s RX480?
Svaka AMDu čast što nudi sve ovo(RX480) za mizeriju, al mislite li da je to dugoročno dobro za njihovo poslovanje tj. da dijele šakom i kapom jer eto, dobre su volje ili vas nije uopće briga?
Eto to me živcira, to što inženjeri ne odrade posao kako bi mogli i trebali i onda se moraju izvlačit niskim cijenama uz minimalan profit.. pa dokle tako?
Otkad to sabirnica i brzina memorije čine direktno grafičku karticu, to jest perfomanse?
U puno slučajeva što se tiče igara to ne igra ulogu koliko stream procesori i sama arhitektura čipa.
Ti imaš veliki problem sa energetskom efikasnošću, pališ se na potrošnju.
Mi trenutno pričamo o price perfomance razini i koliko vidim siguran sam da i AMD i Nvidia imaju kartice koje čuvaju za kraj, ovo svakako nije top ponude.
Ne pričamo o čistim compute perfomansama tako tu sabirnica i brzina meme ne igraju ulogu, barem ne toliko.
Ne brini ti za AMD, nisu oni debili, računica sigurno postoji.
S obzirom na financije i cjelokupnu situaciju ja sam po ovome više nego zadovoljan što je došlo nakon GCN-a.
I da, AMD može izbaciti model sa HBM-om, compute moćan sa nekim velikim brojem stream procesora na sweet spotu po pitanju takta i napona te imati TDP jednak ili manji 480 a perfomanse na višem nivou.
Pusti se malo zelenih, ako su zeleni ne znači da su uvijek energetski efikasniji.
Po pitanju potrošnje AMD dugo nije bio ovako blizu, barem ne zadnjih godina.
Netko je spomenuo HDMI 2.0, na stranici AMD podatak HDMI 2.0b.