AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 627.625
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

mi smo entuzijasti a oni gotovani 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Mrzim te glupe podjele,poštivam i jedne i druge,to što sam na NVIDiji je samo navika!Samo vi naprid,volim čitat druga iskustva sa drugim hardwerom!!

AUDIOFIL
Moj PC  
6 0 hvala 3
13 godina
protjeran
Re: AMD Radeon R9 300 Series
Toxic jesi vrtio bf3/4 mp?, mislim da ce ti se sve unutar kucista rastalit!! Po meni igra koja najvise grije komponente! Al ono extremno:)
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
17 godina
Stjepanj kaže...
Toxic jesi vrtio bf3/4 mp?, mislim da ce ti se sve unutar kucista rastalit!! Po meni igra koja najvise grije komponente! Al ono extremno:)

gledaj meni svaka igra zakuca grafu na 100%

igrao sam hrpu igara po par sati i sve 5, dakle nema mjesta panici. ne kuri bezveze.. nije ovo low budget case.

17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

joj daj toxic ne muljaj usijano ti je kuciste i tocka 

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
AMD Radeon R9 300 Series

Toxic ja bi na tvom mjestu ipak držao protupožarni aparat pored tog kompa.

Moj PC  
5 0 hvala 0
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

,112 na speed dial!!

AUDIOFIL
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
AMD Radeon R9 300 Series

Možda da ga i zašarafi za pod da ne odleti sobzirom na broj ventilatora 

Moj PC  
9 0 hvala 1
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

decki stvarno ste grozni 

Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
protjeran
toxic kaže...

gledaj meni svaka igra zakuca grafu na 100°c

igrao sam hrpu igara po par sati i sve 5, dakle nema mjesta panici. ne kuri bezveze.. nije ovo low budget case.

evo malo da ispravim zekapeka

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.10.2015 22:36 (Stjepanj).
12 godina
neaktivan
toxic kaže...

gledaj meni svaka igra zakuca grafu na 100%

Sada mi je jasno zašto te toliko brinu ventilatori ... a da stvar bude bolja, bio sam u sličnoj situaciji kao i ti - vruća i bučna grafa (nereferentna GTX680) u velikom kućištu sa hrpom ventilatora.

Prvo, što sam napravio je frame-limiting. Nvidia ima sličnu foru i ovo zaista ima rezultata, a da ne govorim da mi igre rade stabilnije nego prije.

Uključio vSync, plus dodatno - frame limit postavio na 60FPS.

Nakon ovoga je uletio još jači i termalno zahtjevniji model grafe sa referentnim hladnjakom, i to u novom kućištu sa limitiranim protokom i dvostruko manje ventilatora.

Temperature pale osjetno, a čak je i buka snižena 

Da sam imao mjesta u kućištu kao što ti trenutačno imaš stavio bi si grafu sa AIO coolerom, poput ovog Sea Hawka ili da me AMD zanima, nešto poput Fury X pa čak i ovakvog nečega ukoliko bi bila dobra prilika.

Vidim da i 390X modeli postoje sa ovakvim hlađenjem, a ako se ne varam čak i Arctic Cooling i Corsair nude neka svoja AIO aftermarket rješenja.

Na ovaj način se odmah toplina izbacuje iz kućišta, pa i nije više bitno kakve imaš ventove i na kolko okretaja se vrte.

Od onih nereferentnih hladnjaka na grafama sam potpuno odustao jer mi samo miješaju topli zrak u kućištu, a nakon nekog vremena nisu više niti tihi, ako protok u kućištu nije tip top - kao što i sam vidiš.

Nažalost, ovo većina ljudi nauči iz vlastitog iskustva 

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.10.2015 22:51 (dh41400).
12 godina
odjavljen
dh41400 kaže...
Da sam imao mjesta u kućištu kao što ti trenutačno imaš stavio bi si grafu sa AIO coolerom, poput ovog Sea Hawka ili da me AMD zanima, nešto poput Fury X pa čak i ovakvog nečega ukoliko bi bila dobra prilika.

Sve ok, al spominješ grafe od 5.5k-7k kn. Za te novce naravno da ne očekuješ termalne probleme.

Za onu 390x hibridnu ne znam gdje se može nabavit, ali i njoj je cijena nekih soma kuna viša vjerojatno. Hawaii su vrući, al bome su i dobri, ovakav refresh/rebrand mi ne smeta. Grijanje na 80ak C nije problem, šta su im radili mineri, te temperature su im godišnji.

PS i meni se zna ovaj sli setup dobro ugrijat, liti ide bez problema na 80C gornja kartica kad je fps otključan, i tada povremeno zatrotla za par desetaka mhz, ništa strašno... Ovi 144hz monitori su hebena klopka, želiš taj visoki fps pod svaku cijenu i otkad sam prešo na i7 obje rokaju na 100% a to znači - burn baby. Dok sam bio na 60hz, staviš lock, grafe đogiraju na 50-60C...al sad nema više toga, neka gore do kraja, čeka se pascal/arctic 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
12 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Sve ok, al spominješ grafe od 5.5k-7k kn. Za te novce naravno da ne očekuješ termalne probleme.

Za onu 390x hibridnu ne znam gdje se može nabavit, ali i njoj je cijena nekih soma kuna viša vjerojatno. Hawaii su vrući, al bome su i dobri, ovakav refresh/rebrand mi ne smeta. Grijanje na 80ak C nije problem, šta su im radili mineri, te temperature su im godišnji.

PS i meni se zna ovaj sli setup dobro ugrijat, liti ide bez problema na 80C gornja kartica kad je fps otključan, i tada povremeno zatrotla za par desetaka mhz, ništa strašno... Ovi 144hz monitori su hebena klopka, želiš taj visoki fps pod svaku cijenu i otkad sam prešo na i7 obje rokaju na 100% a to znači - burn baby. Dok sam bio na 60hz, staviš lock, grafe đogiraju na 50-60C...al sad nema više toga, neka gore do kraja, čeka se pascal/arctic 

Ako sam jednu stvar naučio kod cijene hardvera, to je - skuplje ne znači nužno i bolje. Ovo pogotovo vrijedi za grafe, jer bi u protivnom AMD/ATI već odavno propao :D

Vidim da imaš GTX 770 SLI, što je u biti rebrandani GTX680 SLI kojeg sam koristio par godina. Samo ću reći da nikada SLI/CF u moj komp više neće ući 

Velika potrošnja, zagrijavanje, buka, puno ventilatora, problemi sa SLI profilima u pojedinim igrama, manjak podrške za SLI ready drivere - uglavnom hiljadu problema, a to sve platiš duplo, odnosno kao i jednu high-end karticu. Hvala, ali više ne hvala.

Sada imam manje temperature, manju buku i ispeglanih 60FPS u igrama (npr. GTA V dolje), što sa SLI-jem nikada nisam imao, i presretan sam 

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.10.2015 23:53 (dh41400).
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

A slušaj,kad se već ne štedi na ostale komponente i želiš imat hig-end konfu (ili bar približno tome) ,moraš imat i pošteno kučište!!Uvjek to vuče jedno za drugim,bolje i skuplje uvjek zahtjeva da i nešto drugo upgredaš!

Pogotovo ako si freak kao ja i non stop gledaš temperature,radiš OC... sve je to dio igre i hobbya!!

AUDIOFIL
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

psu je najbitnija komponenta uz kuciste a tu vecina ljudi shtede na ushtrub ostalih komponenti 

Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

PSU u pravilu rijetko mijenjaš,kupiš odmah overkill i miran si duuuugo!!

AUDIOFIL
Moj PC  
3 0 hvala 3
12 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Kod kućišta je slična stvar, kao i kod ostatka HW-a. Skuplje ne znači nužno i bolje.

Npr. kućište može imati deset 38mm Delta na 4000 RPM, ali to jako malo znači, ako su cooleri na procu i grafi loši u odvođenju topline sa čipova. Također, u šupljikavim (mesh) kućištima je teže za ostvariti protok, jer zrak bježi kamo stigne, a ne kamo ga korisnik usmjerava.

Idealno rješenje je vodeno hlađenje i kućište optimalnih (minimalnih potrebnih) dimenzija, uz napomenu da se sve nepotrebne rupe zakrpaju na njemu (npr. neiskorištena mjesta za ventove).

Na ovaj način je puno lakše izvući topli zrak iz kućišta, jer je volumen manji, a sa krpanjem nepotrebnih rupa se ostvaruje dobar tlak (pozitivan ili negativan, ovisno o broju intake/exhaust ventova).

Pošto je custom vodeno hlađenje skupa opcija, ostaju nam AIO cooleri koji solidno obavljaju posao, ali i zahtjevaju kompatibilna kućišta.

Za napajanja također ne znači nužno, skuplje je bolje, jer npr. na konfi od 300W potrošnje, 80Plus Gold napajanje od 600W i 80Plus Gold napajanje od 1200W neće imati istu efikasnost.

Naravno, 600W model će biti efikasniji u radu (napajanja na ~50% loada imaju max efikasnost), a i biti će mnogo jeftiniji, te će zauzimati manje mjesta.

Postoje i ostali kriteriji za ocjenjivanje napajanja, ali nećemo sada o tome ... možemo samo reći da je za prosječnu konfu, sasvim dovoljno napajanje od 100€ (provjerenog proizvođača naravno).

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.10.2015 0:45 (dh41400).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Generalno se slažem, osim za deo da kućište treba da bude minimalnih dimenzija. Ima smisla sa stanovišta usmeravanja airflowa, ali u praksi, empirijski, bolje je da ipak ima malo više slobodnog prostora u kućištu. Kolega Toxic je pre nekoliko strana dobio 5°C manje kad je sa modernijeg NZXT S340 prešao na stari, ali veliki XASER VI. Ja imam stari Chieftec Dragon (tzv "super-midi" kategorija), temperature su isto generalno dosta dobre (morao bih potražiti konkretne brojke, ali tražio sam savet na drugom forumu pre nekoliko meseci, a pratio sam i CPU i temperaturu samog vazduha tako što sam ubacio unutra termometar, i feedback koji sam dobio je bio "razumemo da hoćeš da ga menjaš zbog estetike, ali temperature su skroz dobre"). 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
volegradele kaže...

Nisam siguran u ovo..

Mislim da sam čitao da psu tijekom godina gubi snagu itd.. e sada da li je to stvarno tako i da li stvarno mozes biti miran npr 10 godina.. onda se def. isplati dati pare za jedan ax1200 i slicno tome

Ja u pravilu mijenjam psu godina dana prije isteka garnacije osim ako se ne ukaze neka super prilika.

PS. izgleda da sve r9 390x kartice idu preko 80 stupnjeva u full loadu, gledao sam msi verziju i asus strix .. sada mi je lakše jer znam da nisam fulo kejs :) haha,

i da svi mi bi trebali imati aparat protiv pozara u kuci.. a i telefon za vatrogasce

pogotovo Stjepanj jer njegove kemije su lako zapaljive. proc na 12423534634663v i slično a i ova mu grafa cudno izgleda :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.10.2015 12:06 (toxic).
16 godina
odjavljen
AMD Radeon R9 300 Series

Ima tko FuryX da bi ga mogao posuditi na kraće vrijeme (dobije TitanX kao garanciju privremeno). Treba mi za neke testove, a niti jedan dućan ih nema na lageru nigdje. :D

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
toxic kaže...
volegradele kaže...

Nisam siguran u ovo..

Mislim da sam čitao da psu tijekom godina gubi snagu itd.. e sada da li je to stvarno tako i da li stvarno mozes biti miran npr 10 godina.. onda se def. isplati dati pare za jedan ax1200 i slicno tome 

Kondenzatori gube kapacitet, ali kod kvalitetnijih je taj proces manje izražen. Takođe, zato je i rekao overkill. Npr, ako bi kupio to napajanje od 1200W, neka i izgubi 25% snage, i dalje imaš 900W, što je dosta i za multi-GPU konfiguracije.

16 godina
odjavljen

Da. Inače, ja imam 1500W napajanje koje je naprosto užitak koristiti; čak i kod ozbiljnog pada napona ne dolazi do restarta računala. To vrijedi skupljeg napajanja, a ne traži idealno UPS (iako ga imam).

12 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

Generalno se slažem, osim za deo da kućište treba da bude minimalnih dimenzija. Ima smisla sa stanovišta usmeravanja airflowa, ali u praksi, empirijski, bolje je da ipak ima malo više slobodnog prostora u kućištu. Kolega Toxic je pre nekoliko strana dobio 5°C manje kad je sa modernijeg NZXT S340 prešao na stari, ali veliki XASER VI. Ja imam stari Chieftec Dragon (tzv "super-midi" kategorija), temperature su isto generalno dosta dobre (morao bih potražiti konkretne brojke, ali tražio sam savet na drugom forumu pre nekoliko meseci, a pratio sam i CPU i temperaturu samog vazduha tako što sam ubacio unutra termometar, i feedback koji sam dobio je bio "razumemo da hoćeš da ga menjaš zbog estetike, ali temperature su skroz dobre"). 

Taj Xaser, ako se ne varam ima hrpu ventova na sebi, pa nije niti čudo, ali u pravilu ono o čemu pričam je ovo:

Hrpa nepotrebnog prostora u kojem se s vremenom akumulira toplina i onda treba hrpa ventova kako bi ga se hladilo. Praktički su ventovi na kućištu prisutni kako bi hladili sami kejs, a ne komponente.

Evo jedan primjer s kojim sam se susreo prije par godina (X79, 3930K@4.5GHz, 2x GTX680 OC ...) u ogromnom Cosmos II kućištu (crveni kablovi) sa hrpom velikih ventova na sebi. 

Kada sam napravio usporedbu temperatura grafičkih na osrednjem Antecu P280 ... Antec je doslovno otpuhao Cosmosa. Osjetno niže temperature, manje ventova, manja buka i što je najsmješnije - trostruko niža cijena 

Velik volumen i hrpa mesha (otvora) jednostavno nisu išli u prilog Cosmosu, koji nije mogao pratiti tišeg i hladnijeg Anteca, koji je po pitanju hlađenja vrlo dobre konstrukcije. Evo i rezultata VGA testa:

Ivan(4) kaže...

Kondenzatori gube kapacitet, ali kod kvalitetnijih je taj proces manje izražen. Takođe, zato je i rekao overkill. Npr, ako bi kupio to napajanje od 1200W, neka i izgubi 25% snage, i dalje imaš 900W, što je dosta i za multi-GPU konfiguracije.

Ovo sa gubitkom snage nisam nikada primjetio na kvalitetnim napajanjima ... a imao sam ih podosta. To je više nekakav psihološki faktor korisnika, nego nekakva materijalno mjerljiva veličina.

U biti složio bih se sa Toxicom ... dok napajanje ima garanciju, sve super 

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.10.2015 13:40 (dh41400).
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Reci mi za što služe ova dva venta dolje pored napajanja??

Kad uspoređivam slike ovih dvaju kučišta sa indentičnom konfiguracijom ne mogu se otet dojmu da Antech ima više zraka/prostora i još 2 x Noctue koje pušu direkt prema GPu!!Kod Cosmosa stoji posebna komora za napajanje u kojoj su dva venta,gori poviše 1 x vent (ili možda u sendviću 2,slabo se vidi)!!

AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.10.2015 16:23 (volegradele).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Evo ukratko objašnjenje:

Uglavnom, Cosmos je imao veliku prednost u veličini i količini ventova.

Čak štoviše, svi ventovi na Antecu su bili 800-1200 RPM, dok su u Cosmosu bili podešeni od 1700 RPM (bočni 120mm i 200mm prednji), 2000 RPM (140mm), pa čak i do 2400 RPM (H100 stock ventovi).

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.10.2015 17:13 (dh41400).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

R 9 serija vidim ima jebeni scaling! za 4k pun pogodak

http://www.hardocp.com/article/2015/09/28/asus_strix_radeon_r9_fury_dc3_crossfire_at_4k_review/6

R 9 Fury x + R 9 Fury Sapphire trix-x zvuci mocno ali izgeda pomalo silly 

http://www.overclock.net/t/1577288/lightbox/post/24518021/id/2611079

i soma kuna manje nego x ili nano 

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Ukratko r9 295x2 i dalje car za 4k 

Dual Fury ce biti zvjerka :@

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
1 0 hvala 2
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

dual fiji ce bit kao koncept R9 nano cf -a tako da ova gore konba ce bit slicna njoj 

nije ni R9 fury + R 9 nano lose ali je skuplja od obicne fury 

bdw amd ce izbacit active dp 1.2 to HDMI 2.0 adapter za 4:4:4 chroma 10bit sampling i HDCCP 2.2 suportom

i

ma na ebayu nekih ali su 4:2:0 i 8bit dakle puno gube informacija kod boje 

moja telka je 10bit pva panel  + hdr i supporta 4k uhd blu ray vrijednosti tako da mi je to bitno 

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 1:01 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
4mal kaže...

A vidim, takva je i potrošnja 

Koliko čujem single 390-ke ljudima i ovako rade na 85-90°C, a kako je kada ih se dvije zatvori u kućište ... ufff

Uglavnom, bez vodenog nikako nije preporučljivo, kao ni za 295x2 ili nadolazeći Fury 2.

Btw, ne znam zašto se uopće idu raditi usporedbe stock 980-ke (sa referentnim coolerom) i klokanih R9-ki (sa mrcinama od aftermarket hladnjaka) ... i onda svatko dođe do nekih svojih zaključaka 

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.10.2015 1:02 (dh41400).
14 godina
AMD Radeon R9 300 Series
2x 390x potegnu i do 850w cijeli sistem! Lol kolko ždere to čudo...
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice