Biciklizam, bicikli, oprema, staze... izdvojena tema

poruka: 31.031
|
čitano: 14.943.695
|
moderatori: XXX-Man, pirat, vincimus, Lazarus Long, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Biciklizam, bicikli, oprema, staze...

Čestitke 👍!

Zanemari moje filozofiranje,odličan je bajk i vjerujem da će ti bit super.

9 mjeseci
Biciklizam, bicikli, oprema, staze...

Decathlon je bio super dok nisu ozbiljnije ugrabili u xc/road uci trke. I onda su počeli sa popriličnim nabijanjem cijena, downgrade-ali jamstvo na 5 god, podigli cijene bajkova, srozali opremu i sad već polako cjenovno ulaze u rang sa ozbiljnijim imenima. I dalje se u njihovom dućanu da fino opremiti za bicikl, ali evo npr kada gledam njihove hlače mtb primjerice sa pelenom rockrider idu po 50+€ a ja za 30-40 uzmem jedan fox na best secretu. Van Rysel specke su također otišle cijenom u nebesa, njihov novi XC bajk košta 4+k, okej super je oprema. Ali velim dosta su se polakomili, a tek su ozbiljnije zagrebli u profesionalni biciklizam. Jedan elops je bio 1200-1400kn sad je 300€, tribani sa navedenom 105-icom također, digli cijenu i ubacili microshit. Svi se oni zapravo jako brzo polakome, samo zaborave da proizvođača bicikla i konkurencije ionako ima previše, canyon je tek nedavno počeo pretjerivati sa podizanjem cijena, okej oni su direct consumer. Ali svejedno, mislim da se decathlon trunkicu zaletio sa lakomosti.

3 0 hvala 0
13 godina
evang kaže...

Čestitke 👍!

Zanemari moje filozofiranje,odličan je bajk i vjerujem da će ti bit super.

Filozofiranje na forumu je dopusteno.

Vidi, svaki savjet mi sada vrijedi jako puno. Doslovno se ne skidam sa revieova, youtuba i ostalih siteova.

Trenutno mi treba neki ulazak u cestovni biciklizam. Imam hardtaila koji me odlicno sluzi, odrzavam ga maksimalno i prosao sam dosta kilometara sa njim. 

No zadnjih par voznji sam shvatio da se moja voznja u vecini slucajeva odvija cestom i vidim kako ima tu lufta za neku malo ozbiljniju voznju.

I sad me to kopa kaj da kupim za sljedecih 5g a da ne moram istrest boga oca iz sebe. 

Da bi danas komentirao sa kolegom koji se poluprofesionalno bavi biciklizmom, pokazem mu bic i on mi kaze da bolje za tu lovu nejde. A u buducnosti samo zamijenim felge i gume i bicikl bude sigurno pao ispod 7.5kg. ( kaj mi trenutno ne znaci ne znam kaj ).

A kaj se tice kupovine. Samo sam ga narucio u dechatlon da dode. Ako mi ne bude odgovarao ili u meduvremenu nadem nesto bolje, nikom nista.

Primjerice nasao sam ovo:

https://www.njuskalo.hr/cestovni-bicikli/giant-defy-advanced-pro-0-dura-ace-oglas-47225036

Tako da svaki komentar je meni top. 

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.6.2025 20:16 (SimeKZ).
9 mjeseci

Što nije bio u igri onaj polygon ? 

13 godina
filip_medo kaže...

U planu mi je pronac otprilike sve kaj me zanima, proci po bike shopovima i onda odlucit.

Polygon je jedan od kandidata svakako.

12 godina
Biciklizam, bicikli, oprema, staze...

Pa sam si razmisli koliko agresivnu geometriju želiš.

Ak ti nije bed naručivati prek neta baci oko na Radone (oni doduše imaju super rasprodaje oko Black Fridaya):

www.radon-bikes.de/en/ – RADON Bikes

1 0 hvala 0
9 mjeseci
SimeKZ kaže...
filip_medo kaže...

U planu mi je pronac otprilike sve kaj me zanima, proci po bike shopovima i onda odlucit.

Polygon je jedan od kandidata svakako.

Teško je sad reći što uzeti tiagru za 1100 ili 105-icu za 1500€, isplati li se baciti tih 400€ više za 105-icu dugoročno i ako će se bajk intenzivno voziti da, da li su u oba cjenovna ranga OEM kotači većinom "smeće" pa da. Ako češ ozbiljnije zagrabiti u vožnje onda bih subjektivno išao na bajk sa full 105-icom, ako češ voziti rekreativno 1-2x tjedno ili 3-4x mjesečno Tiagra će biti više nego dovoljna, mislim Tiagra nije loša grupa, naprotiv odlična je. Ali na neki period od 5+ god bez novog bajka ja bih osobno uzeo 105-icu sa vremenom uložio u neke kotače, lanac i kazetu kada se potroše bi upgradeao na ultegru, kazetu pogotovo znatno je bolja od 105-ice, a nije pretjerano skuplja. U rangu od 1100€ imaš bajkove sa tiagrom za 1500€ imaš alu bajk i 105-icu, 1700+ ide 105-ica i karbonci od kojih 8.5kg. Pa eto nadam se da sam ti donekle olakšao odluku. :D

6 mjeseci
"kazetu kada se potroše bi upgradeao na ultegru, znatno je bolja".

Može objašnjenje , nisam nikad pomislio da kazeta toliko znači između ove dvije klase. Jednog dana ću kupovati, planirao sam kasetu 105 ili sram ma svoju 105 opremu.
6 mjeseci
@SimeKZ što se tiče razlike tiagra i 105, 105 je za utrke i treninge (mislim i Claris je prolazna za treniranje ali frustriraju loše kočnice i preciznost mijenjanja , te premalo brzina). 105 je dugotrajnija, lakša, preciznija i kvalitetnija od tiagre.
Inače bih savjetovao 105 ako si već možeš priuštiti.
Eventualno dao bih prednost tiagri zato što je složena za "slabije" vozače , znači koji se ne utrkuju i nisu redoviti te im ne treba 50, 52 ili 54 nego ima i od 48 zubi naprijed, kao i na zadnjoj kazeti je zupčanik od 12 zubi za najveće brzine, a ne 11 kao na 105ici. Sve se to može i kasnije mijenjati ali košta.

Osobni primjer imam 105icu, 50 pogon i iza 11 i ne iskorištavam te zadnje zupčanike, zato što nisam nešto jak te mi je FTP 230W, tako da iza zupčanike od 12 i 11 zubi uopće ne diram, a 13 samo kad imam vjetar u leđa. Dok recimo prijatelj ima ultegru, naprijed 52 zuba i baš ružno izgleda kad mu je lanac na stražnjoj kaseti uvijek na većim zupčanicima , znači uopće ne ide na 15-14-13-12-11.
Jedina iznimka može biti spust ali to su strašne brzine te velik otpor vjetra tako da je besmisleno uopće vrtiti pedale i trošiti snagu , i nema potrebe riskirati ta nismo na Giro d Italia da tri sekunde igra ulogu.
13 godina
Sirotanovic kaže...
@SimeKZ što se tiče razlike tiagra i 105, 105 je za utrke i treninge (mislim i Claris je prolazna za treniranje ali frustriraju loše kočnice i preciznost mijenjanja , te premalo brzina). 105 je dugotrajnija, lakša, preciznija i kvalitetnija od tiagre.
Inače bih savjetovao 105 ako si već možeš priuštiti.
Eventualno dao bih prednost tiagri zato što je složena za "slabije" vozače , znači koji se ne utrkuju i nisu redoviti te im ne treba 50, 52 ili 54 nego ima i od 48 zubi naprijed, kao i na zadnjoj kazeti je zupčanik od 12 zubi za najveće brzine, a ne 11 kao na 105ici. Sve se to može i kasnije mijenjati ali košta.

Osobni primjer imam 105icu, 50 pogon i iza 11 i ne iskorištavam te zadnje zupčanike, zato što nisam nešto jak te mi je FTP 230W, tako da iza zupčanike od 12 i 11 zubi uopće ne diram, a 13 samo kad imam vjetar u leđa. Dok recimo prijatelj ima ultegru, naprijed 52 zuba i baš ružno izgleda kad mu je lanac na stražnjoj kaseti uvijek na većim zupčanicima , znači uopće ne ide na 15-14-13-12-11.
Jedina iznimka može biti spust ali to su strašne brzine te velik otpor vjetra tako da je besmisleno uopće vrtiti pedale i trošiti snagu , i nema potrebe riskirati ta nismo na Giro d Italia da tri sekunde igra ulogu.

Hvala na savjetu. Morat cu jedan dan svratit do markoprojekta. Vidim da imaju ove dosta dobro opremljene Polygon modele bicikla. Medu kojima i ovaj - https://markoprojekt.com/proizvod/polygon-strattos-s7d-700c-red/5491 

9 mjeseci
Sirotanovic kaže...
"kazetu kada se potroše bi upgradeao na ultegru, znatno je bolja".

Može objašnjenje , nisam nikad pomislio da kazeta toliko znači između ove dvije klase. Jednog dana ću kupovati, planirao sam kasetu 105 ili sram ma svoju 105 opremu.

Puno kvalitetnija izrada i puno bolje tolerancije, ukratko. :D

Edit: odnosno kvalitetnija i preciznija obrada rampi, zubi, spacinga između zupčanika i 105 se proizvodi u kini, a ultegra/dura ace u japanskoj tvornici.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 11:32 (filip_medo).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice