Znači zapravo pojma nemamo...
Kako stvarno djeluje paracetamol – neočekivano otk
- poruka: 10
- |
- čitano: 11.638
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Baš neočekivano.....
Nisu to lijekovi. Lijek bi trebao izliječiti bolest a ne ugušiti osjećaj boli. Bol je simptom a ne bolest pa se ne može ni reći da su to lijekovi za bol.
Bol je simptom a ne bolest pa se ne može ni reći da su to lijekovi za bol.
Ne, to nisu lijekovi za bol, već protiv boli.
Nego, ne liječe svi lijekovi bolest.
Pojedini lijekovi pomažu da se čovjek osjeća lagodnije, ublažava (u ovom slučaju bol) dok proces bolesti završi, ili ne.
Ali, da li je paracetamol lijek, sigurno da je, jer "pomaže u liječenju".
Treba pitati ljude s npr kancerom kostiju (jako bolan rak) je li Morfij lijek.
Je, čim pomaže protiv boli lijek je.
Inače, paracetamol nije dovoljno dobar za bolove u koštano mišićnom sustavu.
Za to služe lijekovi ili gelovi s diklofenakom Voltaren i Diklofenak plus.
Osobno preferiram Diklofenak plus jer ima osim djelatne tvari diklofenak, još nekoliko tvari koje neutraliziraju ili smanjuju bol.
Gelovi i tablete s Diklofenakom su najbolji neutralizatorii i jače boli, a koje se mogu kupiti bez recepta.
Zaldiar moja LOM nije htjela dati meni. 11mm protruzija u spinalni kanal. L5/S1. Cudo je da mogu hodat, kamoli ovo sto sada radim. Zasad bez operacije, proslo je 12 godina od dijagnoze. Ono sto je meni pomoglo je ilegala, srecom pa su roditelji bili otvoreni, iznimno iznenadujuce, naime pokojni djed je imao rak kostiju tako da je otac znao sto je bol. Sramota je da LOM moze ponistit odluku lijecnika specijalista. Bol je prirodna, medutim granice boli su nesto sto osobno ne zelim iskusavat u zivotu.

U januaru 2020. sam na Zanzibaru zakačio nešto što je počelo suvim kašljem (koji je posle par dana postao ne tako suv) praćenim visokom temperaturom. Radilo se o po svemu sudeći virusnoj infekciji nepoznatoj tamošnjim vračima (tj testovi na denge i žutu groznicu, kao i malariju i gomilu drugih stvari su bili negativni). Pošto nisu znali šta drugo da rade sa mnom, dali su mi tablu paracetamola i neke kesice s praškom za koje su mi rekli da mogu pomoći da mi se pročiste disajni putevi.
Kasnije te noći, dok sam se borio sa temperaturom na koju paracetamol nije delovao (pojeo sam valjda 5 komada u 4 sata, a temperatura je nastavljala rasti), sam iz radoznalosti izguglao supstancu sa kesica koje sam dobio (acetylcysteine). Informacija koju sam našao je da se uistinu koristi za pročišćavanje disajnih puteva, ako se inhalira. Ukoliko se međutim unosi oralno, kako je meni data, služi protiv trovanja paracetamolom. Interesantno, pomislio sam i izguglao trovanje paracetamolom. Ispostavilo se da u simptome trovanja paracetamolom spadaju otkazivanje unutrašnjih organa i smrt, a da je smrtonosna doza 7g. Regularna dnevna doza je 4g.
Napisao sam, najbolji "bez recepta".
Doreta sadrži tramadolklorid koji može izazvati ovisnost, na popisu je narkotika i ne možeš ga dobiti bez recepta, iako sadrži i paracetamol. Opijumski narkotici kao i svi derivati Tramal, Tramadol i sl.
Doretu liječnik OM hoće propisati, jer je izuzetno mala količina tramadolklorida da bi se razvila ozbiljnija ovisnost.
Napisao sam, najbolji "bez recepta".
Doreta sadrži tramadolklorid koji može izazvati ovisnost, na popisu je narkotika i ne možeš ga dobiti bez recepta, iako sadrži i paracetamol. Opijumski narkotici kao i svi derivati Tramal, Tramadol i sl.
Doretu liječnik OM hoće propisati, jer je izuzetno mala količina tramadolklorida da bi se razvila ozbiljnija ovisnost.
Pio sam i Tramale od 100mg, i to sve zajedno jedno 4 mjeseca. Nisam primjetio ništa da me vuče da ih dalje trošim, štoviše bio sam sretan da ih ne trebam više (makar uzmem ako iziritiram živac + mg i B komplex 2-3 dana).
To je individualna stvar, uglavnom povezana sa psihičkim karakteristikama osobe. Netko se "navuče kroz pet dana i umire kada treba prestati uzimati ", dočim se osobe poput tebe lako "skinu", jer si vjerojatno psihički čvršći, stabilniji, da kažemo.
Isto kao što netko uzima istu dozu benzodiazepina pola života i ne treba mu veća doza, dok netko nakon mjesec dana traži još veću dozu, smanjuje mu se jako tolerancija na psihofarmak.
To je već druga tema, no ima sličnosti kada se govori o ovisnosti.