Virtualna memorija

poruka: 13
|
čitano: 17.078
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Virtualna memorija

Malo me sram što ovo pitam, al pretpostavljam da ču ovdje dobiti najbolji odgovor. Uz 2 GB RAMa, na win xp, kolika bi bila optimalna količina virtualne memorije? Znam da na linuxu recimo swap particiju držim što manju, jer su male šanse da dođem do nje. Također kako čujem, a i vidim, windowsi xp nekada na silu "swapaju" mada ima slobodnog RAMa, pa me zanima kako da i to isključim ako je moguće.

P.S. U pravilu se još nisam uhvatio da sam zauzeo cijela 2 GB na windowsima, pa imajte to na umu.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Virtualna memorija

Pa jel moguće da mi nitko ne može pomoći??  Evo u međuvremenu sam usmenom predajom dobio informaciju da zapravo ne mogu napraviti ništa, samo ju smanjit na minimum i nadat se najboljem.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Virtualna memorija

Optimalna količina je točno ona koju ti postave windowsi sami.

Sam možeš ekperimentirati pa isključiti potpuno ili staviti na 8 Giga.

Osobno uz današnju veličinu hardova ja ne bih dirao ništa - nek si windowsi sami postave koliko žele.

Ako misliš da možeš nešto "ubrzati" smanjivanjem ili povečavanjem - moraš sam ustanoviti kako će

se sve skupa ponašati kad koristiš softver koji već koristiš.....

Ne znam što još,

Pozdrav

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Virtualna memorija

Iz iskustva, veličina PG filea se preporuča duplo veća od količine radne memorije. E sad ukoliko imaš podosta radne memorije, na nekim forumima se preporuča veličina PG filea 0, kao zbog toga da sve onda vrti radna memorija a ne tvoj hard. Moja preporuka, ukoliko se ne baviš nekom opakom grafikom ili sl. dosta ti je 1000 Mb.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Virtualna memorija

Mali dodatak - ako te zanima hibernacija - moraš imati virtualne memorije koliko i RAM-a (zapravo nešto više).

Ako te ne zanima - zaboravi dodatak.

Pozdrav

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Virtualna memorija
Alex55 kaže...

Što je to uopće virtualna memorija i kako je koristiti, te čemu služi?

Evo citat iz mog tutoriala o file system-ima na Linux-u:

SWAP - Mnogi misle da je swap file system, ali nije. To je samo jedna particija(ili file u W!n-u) koja sluzi da spremi podatke od trenutno pokrenutog programa na nju ako nema dosta mjesta u glavnoj memoriji. Kad program zatreba neki podatak koji se nalazi na swap particiji onda se dio podatka iz glavne memorije mjenja sa podatkom iz swap particije. Kad vam se racunalo smrzne to je zbog toga jer je swap i glavna memorija puna i onda nema gdje obradjivati zadane operacije.(To je jedna od mogucnosti ima i drugih naravno, ali nisu vezane za temu)

Na isti nacin radi i na w!n-u - bar ja mislim.

Arch user, Don't Panic!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Tux Slave kaže...

SWAP - Mnogi misle da je swap file system, ali nije. To je samo jedna particija(ili file u W!n-u) koja sluzi da spremi podatke od trenutno pokrenutog programa na nju ako nema dosta mjesta u glavnoj memoriji. Kad program zatreba neki podatak koji se nalazi na swap particiji onda se dio podatka iz glavne memorije mjenja sa podatkom iz swap particije. Kad vam se racunalo smrzne to je zbog toga jer je swap i glavna memorija puna i onda nema gdje obradjivati zadane operacije.(To je jedna od mogucnosti ima i drugih naravno, ali nisu vezane za temu)

Na isti nacin radi i na w!n-u - bar ja mislim.

Swap na GNU/linuxu može biti na zasebnoj particiji (brže i bolje) kako je i zamišljeno, ali može biti slično kao i na Windowsima (page file) swap file (sporo i loše).

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
17 godina
neaktivan
Virtualna memorija

Daklem, evo odustajem, nema tu pomoći. Sve što se da napraviti je smanjiti pagefile na nekih 256-512 MB i tako navodno radi najbolje. Kako vidim da se neki pitaju u vezi virtualne memorije na windowsima da i to razjasnim malo. Dakle, kod windows OSova virtualna memorija kao pojam označava sumu RAMa, grafičkog RAMa, i pagefilea. Za razliku od linuxa, koji razlikuje o kojoj od ovih memorija se radi, windowsi sve memorije adresiraju zajedno, te je zbog toga maksimalna veličina svih ovih memorija zajedno 4 GB. Iz toga proizlazi činjenica da 5-6 godina staro pravilo da se VM drži na 2*RAM danas nema smisla, jer se ne može iskoristiti. Također, windowsi ne dozvoljavaju postavljanje pagefilea na 0, u izborniku je moguće, samo što oni ne poslušaju Smijeh  I hibernacija ne zahtjeva pagefile veći od RAMa, već hibernacija stvara svoj file, koji je velik kao ukupna virtualna memorija, u kojeg se sprema sadržaj memorije i registara, da se kasnije pri paljenju može učitati. Eto sorry ako pametujem, al nek ima, ako zatreba Sramim se

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Cika Jova Zmaj kaže...

Za razliku od linuxa, koji razlikuje o kojoj od ovih memorija se radi, windowsi sve memorije adresiraju zajedno, te je zbog toga maksimalna veličina svih ovih memorija zajedno 4 GB.

Jesi siguran? Na mom stolnom racunalu (32-bitni Windowsi) s 4 GB RAM-a (Windowsi prepoznaju 3,25 GB) Commit Charge (maksimalna velicina virtualne memorije) mi je 5,11 GB. Nisam provjerio mogu li Windowsi stvarno do te vrijednosti ili ne, ali eto - toliko tvrde.

Cika Jova Zmaj kaže...

I hibernacija ne zahtjeva pagefile veći od RAMa, već hibernacija stvara svoj file, koji je velik kao ukupna virtualna memorija, u kojeg se sprema sadržaj memorije i registara, da se kasnije pri paljenju može učitati.

Datoteka za hibernaciju velika je kao fizicka memorija ili preciznije kao kolicina fizicke memorije koju Windowsi prepoznaju. Ako racunalo ima 2 GB hibernacijska je datoteka velika 2 GB. Ako racunalo ima 4 GB, a Windowsi prepoznaju 3,25 GB, hibernacijska je datoteka velika 3,25 GB.
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Jesi siguran? Na mom stolnom racunalu (32-bitni Windowsi) s 4 GB RAM-a (Windowsi prepoznaju 3,25 GB) Commit Charge (maksimalna velicina virtualne memorije) mi je 5,11 GB. Nisam provjerio mogu li Windowsi stvarno do te vrijednosti ili ne, ali eto - toliko tvrde.

Datoteka za hibernaciju velika je kao fizicka memorija ili preciznije kao kolicina fizicke memorije koju Windowsi prepoznaju. Ako racunalo ima 2 GB hibernacijska je datoteka velika 2 GB. Ako racunalo ima 4 GB, a Windowsi prepoznaju 3,25 GB, hibernacijska je datoteka velika 3,25 GB.
 My bad, ovo drugo je točno. Samo fizička memorija, bez pagefilea. Sorry, nisam dobro pogledao. Al ovo prvo ti nije točno, windowsi mogu napraviti pagefile proizvoljne veličine, ali to ne znaći da ga mogu adresirati. Nažalost to je baćen prostor (i jedna ogromna crna rupa na disku koja se ne smije fragmentirati ako ne želiš slušati krrrrkkkkrrr iz kučišta)
17 godina
neaktivan
Virtualna memorija

Pardon - nisam pazio, ali ipak sva sreća da vas je više primjetilo glupost.

Naravno da je trebalo pisati "ako te zanima hibernacija moraš na "PARTICIJI" imati mjesta koliko RAM-a (zapravo malo više)".

Ne u virtualnoj memoriji.

Greška jer mi se vrtila po glavi virtualna memorija i još jednom pardon.

Pozdrav

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Cika Jova Zmaj kaže...
mbaksa kaže...
Al ovo prvo ti nije točno, windowsi mogu napraviti pagefile proizvoljne veličine, ali to ne znaći da ga mogu adresirati.
Imas kakve reference za to? Naime, 32-bitni Windowsi imaju adresni prostor od 4 GB - 2 GB za aplikaciju + 2 GB za OS (za Windowse same, za zajednicke stvari). Omjer se moze prekidacem /3GB promijeniti u 3:1, u korist aplikacija. Znaci, jedna aplikacija moze koristiti adresni prostor od 4 GB, odnosno ta aplikacija moze raditi sa svojih 2 GB, dok s drugih 2 gigabajta rade Windowsi (zajednicko za sve aplikacije). Ako to imamo na umu, znaci da za samo dva pokrenuta programa trebamo ukupno do 6 gigabajta adresnog prostora (!) - a toliko memorije nije (izravno) moguce adresirati na 32-bitnom operacijskom sustavu. Znaci da se mora ostaviti onih drugih 2 GB za Windowse koji se uvijek mogu adresirati, a ovih prvih 2 GB mora biti s "virtualnim" (da ne kazem virtualnim-virtualnim) adresama. Tako da ne vidim razlog zbog kojeg bi ukupna virtualna memorija (a ne virtualna memorija za jedan proces/program/aplikaciju) bila ogranicena na 4 GB, pogotovo kad se uporabom PAE na razini Windowsa rabi 36-bitno adresiranje (bilo bi 64 GB, ali Windowsi ogranicavaju na 16 GB) - kad se koristi PAE, svaki proces idalje ima 32-bitno adresiranje.

Ne znam - s obzirom da Windowsi dozvoljavaju ukupnu virtualnu memoriju vecu od 4 GB i s obzirom na napisano, instinkt mi govori da diskovni prostor nije bacen, odnosno da Windowsi mogu raditi s virtualnom memorijom vecom od 4 GB. Imas li konkretne reference? Ja sam trazio, proucavao, ali nisam nista konkretno, nista sto bi razrijesilo dilemu.

Cika Jova Zmaj kaže...
Nažalost to je baćen prostor (i jedna ogromna crna rupa na disku koja se ne smije fragmentirati ako ne želiš slušati krrrrkkkkrrr iz kučišta)
Ova tvrdnja ti je kontradiktorna - ako minimalnu i maksimalnu velicinu paging datoteke stavis na recimo 4 GB, ne dolazi do (daljnje) fragmentacije. Ako si stavio samo maksimalnu velicinu na 4 GB (Windowsi zapravo traze da velicina paging datoteke bude < 4096 MB), a tvrdis da se toliko memorije ne moze iskoristiti, onda ni paging datoteka nece narasti na 4 GB pa nece biti bacenog prostora.
17 godina
neaktivan
Virtualna memorija

Ja sam na XP 32bit Page file "spustio" na 0MB i radio na PC-u 3 dana. Surfao, pisao, download-ao. Imam 1,5GB DDR RAM-a. Niti jedan od programa mi za to vrijeme nije javio da mu fali virtualne memorije.

Zašto to pišem?

Jer sam onda odlučio pokrenuti Company Of Heroes - i dobio zahtjev da je minimalna količina virtualne memorije potrebna za COH -768MB. Pa sam stavio PF na 1000MB..

Never interrupt your enemy when he is making a mistake.
Napoleon Bonparte

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice