Ponovna instalacija OEM-a

poruka: 20
|
čitano: 4.804
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Prije sam imao vistu OEM Home Premium i njezin cd. Sad sam instalirao WIN 7. Smijem li vistu instalirat na isto računalo kao drugi OS, ali na drugi HDD. Konfiguracija računala je ista kao što je bila na visti.

Unaprijed hvala.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.3.2010 21:06 (captain_soap_McTawish).

0 0 hvala 0
15 godina

Itko???

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pc je isti ,dakle ,ne vidim nikakav problem. Prije godinu dana ,premještal sam Vistu s jednog harda na drugi i uredno ju aktiviral ,bez ikakvih problema.

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Prvi problem bi bio to što zapravo ni nebi smio od "OEM-a" imati instalacijski medij :)

Ali inače u svakom slučaju smiješ instalirati pošto je isto računalo, odnosno ista matična ploča! U slučaju da ti ne želi aktivirati sustav - 0800 300 300 - Microsoftova služba za korisnike i oni bi trebali problem rješiti, no mislim da bi trebalo sasvim uredno sve raditi!

SilvioS, MSP Lead

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Ponovna instalacija OEM-a
SilvioS kaže...

Prvi problem bi bio to što zapravo ni nebi smio od "OEM-a" imati instalacijski medij :)

Ali inače u svakom slučaju smiješ instalirati pošto je isto računalo, odnosno ista matična ploča! U slučaju da ti ne želi aktivirati sustav - 0800 300 300 - Microsoftova služba za korisnike i oni bi trebali problem rješiti, no mislim da bi trebalo sasvim uredno sve raditi!

Ovo mi baš nije najjasnije, kako to nebi smio?

Ponovna instalacija OEM verzije bi trebala bez problema prolaziti ako si promjenio disk. Problem može nastati ako je više toga istovremeno promjenjeno.

17 godina
Perica kaže...
SilvioS kaže...

Ovo mi baš nije najjasnije, kako to nebi smio?

Mislim da kod OEM, windows dolazi instaliran na komp, i ti ne dobijes CD, a kod RETAIL dobijes CD pa snimaj koliko hoces.

Ispravite me ako grijesim.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
15 godina
neaktivan

Grjesis

16 godina
neaktivan
JoeFly kaže...

Grjesis

pojasni u čemu griješi?

17 godina
neaktivan

Griješi u tome da OEM isključivo dolazi kao predinstaliran na računalu bez CD-a jer ga je također moguće kupiti na CD-u uz novo računalo ili komponente.

2 0 hvala 0
17 godina

Da, bio sam u krivu, OEM je takoder moguce dobiti na CD-u, ali uz OEM nemas direktnu podrsku microsofta, nego trgovine u kojoj si kupio CD.

bolje objasnjenje sam nasao na pctrikovi.com.

Izvor PcTrikovi.com:

OEM je licenca za krajnjeg korisnika proizvoda, koja nije prenosiva i nemože (može, ali nije legalno) se prenositi ili upotrijebiti za dva ili više računala.
OEM Windows može doći u dva načina:
1.Kao predistaliran na novom računalu kojeg kupujete u trgovini i kao takvo može biti zaključano sa licencnim informacijama u BIOS-u.
2.Kao zasebna instalacija na DVD-u, a koja doalzi u običnoj kutiji bez ikakvih dodatnih "fancy" stvari, kao što su uporabe za instalaciju i slično, koju je nakon instalacije moguće aktivirati.
OEM verzija NEMA službenu podršku od Microsofta, već od proizvođača računala uz kojeg ste dobili Windows ili od domaćeg preprodavača (Microsoft partnera).

Retail je prenosiva kopija Windowsa i u praksi može se instalirati na više računala (samo u dogovoru sa Microsoftom) ili ponovo instalirati na računalo na kojem je prethodno bila.
Retail kopija dolazi sa svim svojim "fancy" stvarima, kao npr. vodič za instalaciju, podrška za krajnjeg korisnika direktno sa/od Microsofta i slično i u kutiji bi se trebale nalaziti obje arhitekture (x86 i x64).

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.3.2010 9:04 (goodye).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Instaliraj OEM koliko god hoćeš i di god hoćeš, dokli god imaš jednu radnu kopiju.

Ja bi baš voliko vidjeti taj sud koji će me kazniti zbog mjenjanja harda u kompu i nemogućnosti instaliranja starih windowsa. Ono zbog komponente od cca 500 kuna moran kupiti novi OS od 1 300. Pa kačio bi se snjima do iznemoglosti.

Tehnika narodu!!!!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
terhardp kaže...

Griješi u tome da OEM isključivo dolazi kao predinstaliran na računalu bez CD-a jer ga je također moguće kupiti na CD-u uz novo računalo ili komponente.

Ne, koliko sam ja upoznat s time, Microsoftovi OEM OSovi nisu dostupni krajnjem korisniku na instalacijskom mediju. Ono što krajnji korisnik može dobiti je System Restore DVD kojeg može besplatno naručiti (ali plati poštarinu), ili odnijeti kod servisera da mu instalira sve, ali sam medij ne može dobiti na legalan način.

SilvioS, MSP Lead
15 godina

To je točno no prodavači su meni dali instalacijiski cd. Prije sam imao vistu pa sada imam 7.

17 godina
SilvioS kaže...
terhardp kaže...

Ne, koliko sam ja upoznat s time, Microsoftovi OEM OSovi nisu dostupni krajnjem korisniku na instalacijskom mediju. Ono što krajnji korisnik može dobiti je System Restore DVD kojeg može besplatno naručiti (ali plati poštarinu), ili odnijeti kod servisera da mu instalira sve, ali sam medij ne može dobiti na legalan način.

Naravno da može, bez problema, ako je tako prodano (računalo + OEM instalacija).

15 godina
neaktivan

Da ne ulazimo u detalje, DVD nisi trebao dobiti ali (srećom) dobio si (pošto to tako kod nas funkcionira :) ) i moći ćeš instalirati vjerojatno bez problema. Ako budeš imao problema s aktivacijom -> 0800 300 300

SilvioS, MSP Lead
17 godina
neaktivan
SilvioS kaže...
terhardp kaže...

A šta je onda recimo sa nama studentima koji imamo preko MSDN AA-a dostupne Windowse (7) Professional?! Dotični Windowsi su naravno OEM verzija. Jedini način da ih dobijem je da skinem na faksu (bilo s kompa u vlasništvu faksa ili sa svog laptopa, ali da sam na mrežu od faksa spojen - naime, IP je bitan) i da si ih zapržim ili stavim na USB, pa poslije doma zapržim. Kak god okrenem imam medij s kojeg mogu instalirat (i dobio sam ga na legalan način).

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.3.2010 19:25 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

Svi su sa aktivacijom i upgrade-om s tim da se u iznimnoj situaciji mogu koristiti kao OEM!

Ipak je to Microsoft Developer Network a ne trgovina :)

SilvioS, MSP Lead
17 godina
SilvioS kaže...

Da ne ulazimo u detalje, DVD nisi trebao dobiti ali (srećom) dobio si (pošto to tako kod nas funkcionira :) ) i moći ćeš instalirati vjerojatno bez problema. Ako budeš imao problema s aktivacijom -> 0800 300 300

Funkcionira kod samog MS-a. Čak i sam MS šalje. Osmijeh

15 godina
neaktivan

To je System recover disk :)

SilvioS, MSP Lead
16 godina
SilvioS kaže...
terhardp kaže...

-OEM po logici se nebi smio prodavati. ... -zaboravi sad logiku, prihvati poneki savjet.

OEM se legalno kupuje, OEM dolazi na CDu/DVDu... i takav naš OEM je podjednake cijene kao američki retail.

btw. za OEM MS nema nikakve odgovornosti, support itd. ali ni tu nema pretjerane logike, pa ga se može reaktivirati na 0800...

SilvioS kaže...

To je System recover disk :)

-na sys.rec. disku piše System Recovery... i ime kao HP. na OEM disku piše OEM i npr HP ili bez tog.

-prolistaj malo ponudu u trgovinama.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.3.2010 2:12 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice