Instalacija Windows 10 na starije računalo

poruka: 4
|
čitano: 2.220
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Instalacija Windows 10 na starije računalo

Imam 14 god star PC - Intel (R) 2,66 Ghz, 2,00 GB RAM , 32-bit

 

Bi li se moglo na njega instalirati WIN 10? ili bolje novi PC pa fino staviti WIN 12?

Na Youtubeu sam vidio slučaj gdje je lik uspio instalirati WIN 11 na Pentium II iz 1998

 
0 0 hvala 0
14 godina
online
Re: Instalacija Windows 10 na starije računalo

Možeš instalirati ali ne znam koliko je korisno. Postoje i "olakšane" distribucije windowsa (npr WinPE). Ovisno od toga što želiš raditi tim računalom možda je neki drugi OS bolji izbor. Stari PC može biti koristan, ali treba imati realna očekivanja. 

15 godina
offline
Re: Instalacija Windows 10 na starije računalo
jozef kaže...

.. Postoje i "olakšane" distribucije windowsa (npr WinPE). ..

 -ne, ne postoje 'distribucije', PE nije olakšana-distribucija, postoji samo jedan win. Ostalo je točno, tj očekivanja i realnost (mogućnosti, ograničenja HWa).

 

-problem su besmisleni requirementsi koje ms traži za w11, kao tpm+secboot+... koji s osom nemaju veze, os radi neovisno-jednako, to je samo 'sigurnosni fičer', ne rad osa-appsa.

-pravi requirementsi traže odgovarajuću količinu ram-a, smidove-cpu kao sse4.2+ .. kao vga-gpu recimo dx-9-12.

.. no realno, osevi (svi, win-lin-mac) se nisu nešto mijenjali u potebnom-poželjnom minimu-optimumu-željenom u proteklom desetljeću, pa ako jedan os radi ok, radit će ostali-svi, jednako.

 

-promjene:

- nema više 32bitnih verzija (ima..), taj uvjet zadovoljava 99% računala (pa i 100%) tako da to nije problem. 32-64 zapravo rade isto-slično, osim što 64 ima sve što i 32 + 64.. i zato traži više, resursa, troši više resursa npr za drivere, za sve, desetogodišnji minimum ram-a je +4gb i s time će raditi svako računalo-os, radit će i s manje, 1-2 ali to nije dovoljno za korištenje-appse, browser traži barem 2gb, kao i igre, sve je danas multimedija, svi traže iste resurse kao što to traže igre, tj vga mora zadovoljiti recimo dekodiranje h264.. bez vga-gpu to mora cpu i tad mu je još teže.

-cpu.. realno tadašnji prosjek c2d 2-core-a i nedostatak smid-ova, nedostatak nove vga-gpu daju loše performanse, tj os će raditi normalno, no ništa više, browsanje jer traži ram i gpu, može raditi 'word'..  usporediti s mobitelima prije desetljeća i danas, koliko cpu jezgara, snage, koliko rama.. današnji mobitel je duplo jači od tadašnjeg prosječnog računala i ima nove čipove-dekoder-gpu za recimo playanje h264-265.. i zato to radi glatko.

-ali može se.. tj vga-gpu je lako dodati, osim problema da je skok cijena podigao sve na početne od 100€ .. i time se ne isplati kupiti (novu), prije skoka cijena gpu u trgovini su nove gpu (početne klase) bile cijene oko 30€ .. bez odgovarajuće gpu nema smisla koristiti računalo, nevažno koji os, dok se pod korištenjem govori o 'prosječnom korisniku-potrebama' (mada je to nedefinirano-nepoznato) :) .. no recimo prvi kriterij 'za surfanje' ovisi o tome.

-idući kriterij, ram, +4gb, ako može 8gb poželjno.. no to nije problem, kao ni instrukcije cpu-a ali treba znati koja apps se koristi, što traži, npr novi photoshop vs stari-odgovarajuće generacije, recimo za mac-hakintoša ili zamjenu gpu na radeonku je minimalni uvjet cpua see4.2, bez tog ne može raditi gui-metal koji je od mac11+ .. i tad se ne može dodati recimo radeonka jer cpu nema potreban minimum, a razlika što je to mac-računalo dok su win-lin odvojeni-zdelanci tj hw-sw je odvojen i moguće su bezbrojne-sve kombinacije. .. cpu ispod te generacije cca 2010-2012 je granica, dok juzeri samo vide-čuju-znaju za recimo 64bitni os-instrukcije ili broj corea i clock-mhz.

 

-skratimo, može w11, ali naravno računalo-hw stariji od 2018 ne zadovoljava ms-ov uvjet, kao tpm2.0.. sam cpu može, tj postavljena granica je na intel-7-8 seriju ali su te dvije serije što se cpu mogućnosti tiče jednake, tj sve ostalo povezano s tpm je stvar mbo, matične, priključak.. dok cpu samo radi dekodiranje što su simd-instrukcije kao see4.2, avx, avx2 itd.. tj može biti i novo računalo, dovoljno da u biosu ne uključite uefi fičere kao secboot ili tpm i win11 se neće instalirati, 'nekompatibilno', tj hoće ako modificirate installer.. ms upute ili rufus. .. tj w10 i w11 su jednaki, osim te umjetne granice koja nema veze s radom računala.

.. ostali strariji winver, npr win7 je mrtav.. jedini logičan izbor je w10, tj radit će jednako kao što bi radio i win7, tj os-soft je vječan, nepoderiv, može raditi vječno, jednako, no ostatak se promjenio, uvjeti-internet-appsi.. upravo je chrome ugasio support za w7.. što će os bez novijeg browsera? što će bez igara, appsa? .. tj može ako koristi starije ali to za internet nije upotrebljivo, korištenje je to koje određuje os, ne želje korisnika dok je izbor ograničen kao u fordovoj poslovici, kupac može birati bilo koju boju auta.. dok bira crnu :) ..

 

cpu kao c2d je slabašan, dvojezgraš bez naprednih instrukcija koji bi sve morao obaviti, tj ako ne ovisi o integriranoj gpu, ako se doda neka zasebna, može i starije recimo nv-700 serija.. i ako ima +4gb rama, poželjno je više, radit će .. no uz realna očekivanja, poželjno je svakako zamjeniti hdd nekim ssd-om, cijene su prihvatljive, u radu je ogromna razlika-brzina, no koliko se tad isplati ako se to kupuje u odnosu na kompletno novo računalo (kutija) koje starta od recimo 200€ .. i ima sve, može sve + jamstvo, dok staro ako se nadogradi i dalje postoji velika šansa da idući dan crkne-kvar jer naprosto je staro + opterećenja koja nove app-fičeri traže i ako se doda jača gpu tad treba napajanje dok će stara mbo jedva podnositi opterećenje, hlađenje itd.. i to u situaciji da takvih računala po oglasniku ima za cca 100€ (500-1000kn) tj realni pokazatelj vrijednosti-cijene-mogućnosti ili koliko ima smisla tako nešto raditi ako neće zadovoljiti ili sutra sve bacimo jer je naprosto crklo. .. no dio juzera može, dio ima stare komponente-višak, kao i kupnja preko oglasnika pa može se, no na kraju priče i dalje imate staro računalo, koje će jedva raditi, tj pitanje od kojeg treba krenuti je što želite raditi, tj koje apps koristiti, browser, office, igre, adobe.. ostalo.. to je ono što određuje stvarne potrebe, to je kriterij, ne da juzer bira os, nego appsi biraju-uvjetuju tj ono za što se računalo korisit a os je samo os, može, nije problem os ili izbor osa nego starenje-realnost koje u ITu za desetljeće znači jednako kao milijarda godina za dinosaure ili usporediti s tv promjenom digitalnih prijemnika dvbt-dvbt2hevc.. kao uvjetima pri čemu stari tv može biti ispravan ali je beskoristan ako ne može prikazati tv program, tj to je razlika tko određuje kriterij-uvjet, to nije tv-korisnik to je ona druga strana, odašiljač-operater-standard.

 

-kraći odgovor, instaliraj w10, radit će, radit će jednako kao i svaki drugi os ili kao što bi recimo w7 radio da ms to želi, da ga nije ubio.. (bez supporta) pri čemu je 'soft vječan' no nije svemoguć tj ako upotreba ovisi o drugoj strani tad je kriterij druge strane važan.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
5 godina
offline
Re: Instalacija Windows 10 na starije računalo
robertini kaže...

Imam 14 god star PC - Intel (R) 2,66 Ghz, 2,00 GB RAM , 32-bit

 

Bi li se moglo na njega instalirati WIN 10? ili bolje novi PC pa fino staviti WIN 12?

Na Youtubeu sam vidio slučaj gdje je lik uspio instalirati WIN 11 na Pentium II iz 1998

 Uspjeti instalirati i koristiti ga su potpuno dvije razlicite stvari....

Ja predlazem win 13 ;)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice