Custom-built server

poruka: 10
|
čitano: 2.615
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Custom-built server

Poznanik me nedavno zamolio da mu pokušam složiti custom-built server za nezahtjevne zadaće. Stvar je u tome da čovjek ima neka 2 x 4U Super-Micro kućišta iz prethistorijskih dana koje bi volio iskoristiti da radi nešto pametno. Koliko sam uspio pohvatati konce, želio bi unutra ubaciti matičnu ploču, neki x64 procesor, hrpu RAMa te ponešto HDD-ove na tome zavrtiti Hyper-V server sa nekoliko virtualki (uglavnom za testiranja i sl. stvari).

E sad... Pošto bi ovo bio neki hibrid između PC i server hardvera, treba mi savjet ekipe koja prati onaj PC dio - što je trenutno najbolji omjer uloženo / dobiveno za navedene stvari (matična, Intel x64 procesor, min. 8 GB RAM-a i npr. 1 x 500 GB HDD + 1 x 1TB HDD)? Onaj serverski dio priče ću mu ja odraditi bez problema.

Slobodno komentirajte, nema glupih odgovora - samo glupih pitanja. {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.5.2011 17:18 (vlad0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Custom-built server

Ja bih ciljao na nesto tipa i5 2500-2600, ili i7 2600, ovisno koliko je zeljan olaksati novcanik. i7 osim logicno veceg broja konja ispod haube, ima i Hyper Threading, iako nisam siguran koliko je HT bitan za serverske namjene...

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
14 godina
neaktivan

Prvo pitanje :  Za sto se planira koristiti server? EDIT - sada vidio da se planira HyperV .

OBAVEZNO idi sa diskovima u RAIDU - ako imas mogucnosti, ubacite i neki hardverski raid kontroler ( 3ware, LSI, adaptec, itd... ), pogotovo sto HyperV stavlja virtualne diskove u VHD fileove( moguce dodijeliti fizicki disk virtualci, ali neznam koliko ti ima smisla ), te je manipulacija podacima sporija nego sa pravim diskom, a soft radi ce to jos vise usporiti.

Posto se radi od serveru za virtualizaciju, jako ces profitirati sa vecim brojem diskova i velikom kolicinom rama.  Ako se slaze server za imalo ozbiljne zadace , uzmi ECC ram i serverske procesore ( Xeon ili Opteron ), te enterprise grade diskove ( Seagate Constellation, Hitachi Ultrastar, itd... ).

SSDove jos nebi preporucio za server ( omjer cijene/kapaciteta - naravno, zavisi o namjeni servera. Ako se radi o nekom DB serveru, jako ces profitirati sa SSD-ovima ) , pogotovo sto su oni server-grade ultra turbo skupi, a jeftiniji su ograniceni brojem citanja/pisanja ( i serverski su, ali se tu radi o puno vecoj brojci ).

Da li kuciste ima redudantna napajanja?

Koliko se planira uloziti krznenih zivotinjica u  sve to?

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.5.2011 17:08 (Alesandro).
17 godina
Custom-built server

Dobro provjeri kućište i format matične ploče koje podržava, te napajanje.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...

Dobro provjeri kućište i format matične ploče koje podržava, te napajanje.

Nisam još stigao osobno baciti oko - to ću vjerojatno tek sutra stići, ali dobio sam info preko telefona da standardna ATX-ica ide unutra i da su napajanja 24-pinska / 4-pinska (ploča / procesor). Kućišta su komada 2, jedno ima redundantno napajanje, drugo nema.

BTW, unutra se ne planiraju trpati nikakvi SSD-ovi i sl. high cost hardver - serveri će se koristiti isključivo za testiranje deploya aplikacija na razne platforme koje će se vrtiti pod Hyper-V-om. Dakle ništa što bi zakucavalo procesor ili diskove. Zato čovjek i ide na neko PC rješenje gdje će uštedjeti dosta para, a kako su kućišta 4U (u prvom postu sam krivo napisao bio 2U, automatski) sve će mu stati bez problema.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.5.2011 17:18 (vlad0).
14 godina
neaktivan

Onda uzmi neki cpu sa sto vise coreova i sto vise rama utrpaj u stoj...to je generalno to :D Izbor ploce i cpua prepustam tebi :D

15 godina
neaktivan
Alesandro kaže...

Onda uzmi neki cpu sa sto vise coreova i sto vise rama utrpaj u stoj...to je generalno to :D Izbor ploce i cpua prepustam tebi :D

OK, vidim da me nitko nije shvatio jer je ovo upravo boldano ono oko čega tražim savjet. {#} Koji je trenutno na tržištu najbolji omjer uloženo/dobiveno što se tiče ploče + procesora + klasičnih 7200 diskova? Zadnji put sam bio u toku s tim prije nekih godinu dana kad sam sebi slagao komp, a nije da imam vremena baš pratiti tržište ako mi osobno to ne igra. Plus, znam da ovdje ima hrpa ljudi koji to prate svakodnevno i vjerojatno mogu izbaciti dobar savjet.

Što se love tiče... A što ja znam, matična, procesor, 8 GB RAM-a i diskovi... Jedno 2 × max. 4500-5500 kn?

14 godina
neaktivan

ja bi isao na nesto ovako...6 core cpu, 16 gb rama, 2x 1 TB HDD, ploca sa raidom. Vjerujem da ce ti neki preporucivati Intela, posto kao ima vece performanse, ali ima manji broj pravih coreova, sto ti je bitnije za virtualizaciju.

Mislim da nema smisla uzimati jaci CPU, posto bi to IMHO  bilo bacanje novaca, pogotovo kada se uzme u obzir za sto ce se koristiti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.5.2011 18:37 (Alesandro).
15 godina
neaktivan
Alesandro kaže...

ja bi isao na nesto ovako...6 core cpu, 16 gb rama, 2x 1 TB HDD, ploca sa raidom. Vjerujem da ce ti neki preporucivati Intela, posto kao ima vece performanse, ali ima manji broj pravih coreova, sto ti je bitnije za virtualizaciju.

Mislim da nema smisla uzimati jaci CPU, posto bi to IMHO  bilo bacanje novaca, pogotovo kada se uzme u obzir za sto ce se koristiti.

U biti nije loša konfiguracija za ovakvo nešto, jedino nisam uspio naći podržava li ova ploča uključivanje H/W virtualizacije - ako ne, Hyper-V ne bude šljakao.

14 godina
neaktivan

Skoro sam siguran da podrzava. Ja imam Asrock ( http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=05030314&id_artikl=050.303.437 ) i uredno mi radi HyperV i VirtualBox

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice