Apple iMac 27"/i3 3.2/4GB/1TB...wtf?!

poruka: 2
|
čitano: 1.951
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Apple iMac 27"/i3 3.2/4GB/1TB...wtf?!

Radim u IT branši i otprilike znam kako se formiraju cijene kod nas u odnosu na cijene koju su vani. Kada recimo Intel objavi cijene svojih procesora (na 1000 komada) onda jednostavno na tu cijenu stavimo maržu uvoznika s zavisnim troškovima, maržu trgovca i PDV i to je to....no Appleovi uvoznici, distributeri i njihove maloprodajne cijene me fasciniraju. Znači navedeni iMac kod nas sa PDV-om košta 13.919,00 kn...isti takav u americi sa svim porezima, trgovačkom maržom i svim zavisnim troškovima dođe cca 8.800,00 kn. To znači da je to isto računalo 60% skuplje kod nas nego u Americi. Znam da je tema već prožvakana 1000x ali svejedno svaki puta ostajem fasciniran njome. Ne radi se tu o brandu, pohlepi države, appleovoj politici cijena ili sličnom nego čini mi se jednostavno o pohlepi naših trgovaca. Naime koliko sam shvatio obično kod nas i uvoznici appleovih proizvoda su ujedno i maloprodaja tako da to još više potvrđuje moje navode. Ako taj iMac tamo košta cca 8.800,00 kn i iz te cijene onako laički izbijemo porez, trgovačku maržu i veleprodajni rabat doći ćemo sigurno do nekakve nabavne cijene od cca 5.500,00 kn za uvoznika za dotično računalo. Na tu cijenu treba dodati sve troškove (carina, PDV, transport, zavisni troškovi, maloprodajna marža...) i nitko me ne može uvjeriti da na to trebamo dadati 8.500,00 kn da bi se došlo do cijene od cca 14.000,00 kn za to isto računalo. Kada bi to računalo bilo cca 10.000,00kn kod nas mislim da nitko ne bi mogao ništa prigovoriti, a vjerujem da bi i trgovac i uvoznik dovoljno zaradili.

Pišem ovo jer sam frustriran. Želim kupiti to izvrsno računalo, ali jednostavno ga ne želim preplatiti. Ne znak kakva su iskustva s uvozom...Austrija...Italija...pa molim upućene da mi pomognu svojim iskustvima gdje i kako kupiti iMaca, a da ga ne preplatim....u HR očito ne...

Unaprijed veliko hvala...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Apple iMac 27"/i3 3.2/4GB/1TB...wtf?!
Koliko se sjećam, ako nekako možeš nabaviti Apple računalo vani (hint: ne samo u US-and-A), Apple bi trebao priznavati garanciju i u HR. Preporučam provjeriti informaciju, ali znam da sam ju baš nedavno negdje vidio. Doduše, još ostaje problem hoće li ti to išta vrijediti kod naših lihvara gdje bi moguću garanciju trebao i ostvariti u slučaju nekakve nazgode, ali što je tu je...
Gledam te!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice