Otvori svoj najdraži terminal emulator i napiši ping ipadresa.
Raspberry Pi - Projekti, Ideje, Savjeti...
- poruka: 1.326
- |
- čitano: 548.779
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Otvori svoj najdraži terminal emulator i napiši ping ipadresa.
opet problem,nisam nikad koristio linux,i ovo nešto malo što znam sam pročitao,tako da neznam koji emulator je najlakši ili najbolji
ako može koji prijedlog
edit: nema veze,skinuo sam najnoviju verziju openeleca i sad sve radi kako treba,zahvaljujem na savjetima
Vjerojatno sam te zbunio. Uglavnom terminal emulator, console, cmd, commad prompt su zapravo u principu iste stvari. (Ispod haube jako različite, ali nije bitno). Tekstualno sučelje u koje upisuješ naredbe. U windowsima je command prompt, a u linuxu svaka distribucija ima svoj pa imamo xTerm, gnome-terminal itd. U principu sve je to isto. Nadam se da je jasnije.
Jel problem ako sa pi-em koristim micro sd karticu (sa adaprterom) ili to nema veze?
Jel class4 ok ili da idem na više?

Samo da obavijestim ekipu... :)
Jucer oko podne poslao upit u "AP Element" (bivši ALTPRO), oni mi polsali ponudu, ja sam odmah platio putem internet bankarstva i danas u 12h su mi javili da mogu doci podignut svoj primjerak Raspberry-a.
Također onih 70 kn za narudžbu ispod 400 kn ne zaračunavaju ako ga pokupite osobno kod njih.
Sve skupa me koštalo 369,91kn (295,93kn+PDV).
Pozdrav!

kakvo napajanje imaš najviše ima problema sa napajanjem ako se sve ušteka u rpi
Najbolje je imati hub koji ima svoje dodatno napajanje.
pitanje malo iskusnijim od mene:
naime, stigla mi je ta krasna pločica - RPi, našao sam sd karticu od 2gb, skinuo image opelelec sustava i snimio ga na sd karticu. našao punjač (nokia 1,3a 5v), uštekao tipkovnicu, sd karticu i s-video kabel i nece se upaliti, monitor javlja da nema signala. da li mozda treba preko hdmi pokretati ili? na RPi svijetli jedna crvena led lampica (druga po redu), i cini mi se ko da prva svijetli zeleno, ali jako slabo.
Ideje? Savjeti?
ako imaš multimetar, provjeri napajanje ili probaj pokrenuti bez tipkovnice, možda ona previše struje povuće...
ili probaj ponovno snimit image na sd karticu, probaj cak i sa nekom drugom distribucijom...
on bi se trebao podići bez ikakvog monitora ili tv-a spojenog...
pitanje malo iskusnijim od mene:
naime, stigla mi je ta krasna pločica - RPi, našao sam sd karticu od 2gb, skinuo image opelelec sustava i snimio ga na sd karticu. našao punjač (nokia 1,3a 5v), uštekao tipkovnicu, sd karticu i s-video kabel i nece se upaliti, monitor javlja da nema signala. da li mozda treba preko hdmi pokretati ili? na RPi svijetli jedna crvena led lampica (druga po redu), i cini mi se ko da prva svijetli zeleno, ali jako slabo.
Ideje? Savjeti?
ako gori samo crvena može biti da ti je preslab adapter napajanja ili kartica nije podržana(neke kartice nece raditi)
Prvo probaj samo sa karticom bez da ista drugo uštekaš moguće da ti miš i tipkovnica povuku previše napona.
http://www.berryterminal.com/doku.php/berryboot
bootloader s kojim možete više OS-a imati na jednoj SD kartici,može se čak i OS instalirati na usb ili hard disk
za emulatore konzola arkada i os-ova
Raspberry PI chameleon
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V3owTKu2lJo
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YKqLBr9RLoU
Probao sam samo karticu al nece. budem probao sa 4gb sdhc karticom, mozda bude htjelo. Napajanje je navedeno 1.3a, to je 1300ma, valjda? ispravite me ak grijesim. trebalo bi biti dobro. i 5v je.
Pi je stigao
Što staviti na karticu, archlinux, raspbian wheezy...?
Može i preporuka nekih programa.
Molim i preporuku neke mini tipkovnice + miš (nešto kao ovo, a može i nešto bolje, jeftinije ako ima), a da provjereno radi ok sa Pi-em.
Pi je stigao
Što staviti na karticu, archlinux, raspbian wheezy...?
Može i preporuka nekih programa.
Molim i preporuku neke mini tipkovnice + miš (nešto kao ovo, a može i nešto bolje, jeftinije ako ima), a da provjereno radi ok sa Pi-em.
Zavisi za što ti treba tj. za što ćeš ga koristiti. Isprobaj što ti se svidi. Ako samo za multimedijski centar onda ti preporučam openelec
Za tipkovnicu ti ne znam meni radi sa tv daljincem preko hdmi kabla.
Može li wifi stick direktno u pi ili mora u hub s napajanjem (pi je model b revision 2) i može li taj model pi-a imati napajanje preko hub-a?
Ako idem na overclock moram li napraviti i overvoltage ili ne ?
Vidim da se vode polemike o tome treba li stavljati heatsink na pi ili ne, koje su vaše preporuke ?
Može li wifi stick direktno u pi ili mora u hub s napajanjem (pi je model b revision 2) i može li taj model pi-a imati napajanje preko hub-a?
Ako idem na overclock moram li napraviti i overvoltage ili ne ?
Može direktno u rpi bar tako meni radi, inaće ovisi o kvaliteti napajanja 1A ne preporućam više da ne bi rpi potegnuo više struje pa pregorio.
Za napajanje ti ne znam dali radi preko hub-a ako hub daje dovoljno struje ??
Za overclock budeš morao pitati google tamo postoje tablice za to i kako se radi.
Može direktno u rpi bar tako meni radi, inaće ovisi o kvaliteti napajanja 1A ne preporućam više da ne bi rpi potegnuo više struje pa pregorio.
Ja sam sa pi-em direkt iz UK naručio i napajanje (punjač) i ono je 5V 1200mA, nadam se da nebude problema.
Ja sam sa pi-em direkt iz UK naručio i napajanje (punjač) i ono je 5V 1200mA, nadam se da nebude problema.
Da to je ok orginal je ipak najbolje imati
Samo da vas pitam... raspbmc mi zna biti nestabilan... Jel tko od vas goni openelec? Kakva su vam iskustva po pitanju stabilnosti? Ne da mi se svako par dana hardresetat rpi.
Samo da vas pitam... raspbmc mi zna biti nestabilan... Jel tko od vas goni openelec? Kakva su vam iskustva po pitanju stabilnosti? Ne da mi se svako par dana hardresetat rpi.
Meni najbolji.
Svakodnevna nadogradnja(zna biti mušićava) za sada radi ok.
http://openelec.thestateofme.com/
http://openelec.thestateofme.com/official_images/
Kako uči kao administrator u pi sa drugog računala (pomoću puttya)?
Enableas SSH na Rpi-u
spojis se sa puttyem na IP adresu koju je Pi dobio (DHCP ili staticki, nebitno).
user: pi
pwd: raspberry
Trebali bi znati koji os uopce koristiš na Rpi ??
Edit: ustvari najbolje bibilo da znamo kaj hoces napraviti tocno.
zar svugdi nije isto?
zar svugdi nije isto?
u globalu ovo kaj si napisao je ok ali ako koristis drugi OS na Rpi nije usser i password svugdje isti
zar svugdi nije isto?
u globalu ovo kaj si napisao je ok ali ako koristis drugi OS na Rpi nije usser i password svugdje isti
E da, to sam zaboravio
Riješio sam ovako:
Enable root password:
sudo passwd root
Then enter preferred password twice.
log out as current user.
Log in as 'root' using your chosen password.