Problem sa Leadtek 1920 TV Pro

poruka: 2
|
čitano: 2.698
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

zamolio bih ako bi neko mogao da da kakav savjet oko sledećeg problema.

Posjedujem kablovsku televiziju koju gledam preko LCD monitora (Samsung SN2233, max. rez. 1920x1080). Ranije sam gledao analogne kanale preko interne Leadtekove kartice Winfast TV2000 XP Global, i sa slikom nije bilo nikakvih problema.

Prije dva mjeseca sam odlučio da uzmem digitalni paket kablovske televizije, od provajdera sam dobio DVB-C risiver sa SCART izlazom. S obzirom da mi monitor ima samo VGA ulaz, posle višednevne potrage uspio sam da dobijem sliku sa risivera sledećim sistemom.

SCART -> S-Video -> LCD TV BOX -> VGA monitor.

Slika na monitoru je bila solidne kvalitete, ali često neprirodnih boja (obično u tamnim scenama na programu se jedva išta naziralo, a kod svijetlih, boje su bile prejake). Taj TV BOX je meni nepoznate marke (MTV TV BOX), koštao je 35€, nisam ga mogao naći ni na internetu, iz popratnog materijala se ne može saznati ni proizvođač, čak ne piše ni "Made in...". Maksimalna podržana rezolucija je 1368x1050 što je manje od moje grafičke, pa je u slučaju da koristim PC preko njega, bilo određenih problema sa propagacijom signala (u zahtjevnim aplikacijama).

Prateći malo situaciju, odlučio sam da taj tuner zamijenim sa Leadtek Winfast 1920 TV Pro, koji je nahvaljen kojekuda kao jedan od najboljih tunera na tržištu. Taj tuner sam platio 62€, btw.

Međutim, uslijedilo je veliko razočaranje nakon priključenja sistema. Naime, slika je lošijeg kvalteta, neke boje nisu ok (npr., bijela je siva i sl.). Na analognom spektru kanala iz kablovske, prilikom skeniranja (koje je jako brzo) kanali koje pronađe u skeniranju su fantastične kvalitete za vrijeme skeniranja, ali nakon što zabrši skeniranje, kvaliteta draastično opada. Jedan kanal je crno/bijeli, drugi ima blur efekte, oštrina slike je neodgovarajuća, itd.

Što se tiče signala sa DVB-C, problem je sličan. Slika posjeduje zrnasti šum koji jako kvari kvalitet slike.

Da podvučem, slika koju sam dobio sa novim tunerom je lošija nego na onom nepoznatom jeftinijem, iako prilikom skeniranja, prikazuje kanale savršene kvalitete. Boje su ipak prirodnije, ali jako smeta taj "zrnasti šum" i presijavanje boja.

Ako ste sve ovo pročitali, hvala vam na strpljenju. A ako imate kakav savjet, hvala još jednom unaprijed.

Lijep pozdrav.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Update:

Uspio sam dobiti prihvatljiv kvalitet slike. Procedura je bila da stopiram sliku, kako bih dobio uzorak za podešavanje (iskoristio sam OSD ekran DBV-C risivera, a može i sa opcijom "freeze" slike na nekom kanalu). A, nakon toga pješadija... podešavanje osvjetljenja, kontrasta, boja, zasićenja, itd... dok se nije dobio rezultat. Tako da je sada slika na S-Video ulazu ok, PC ok, jedino neshvatljivo, CATV i dalje nije upotrebljiva.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.1.2011 21:50 (dko2c).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice