Imam vrlo zanimljiv problem, nakon izmjene matične ploče na laptopu (HP DV7-4xxx), pojavio se čisto bijeli ekran, što obično znači da je ekran u redu (radi njegovo pozadinsko osvjetljenje) ali ne dobija podatke o slici pa samim tim nema šta da prikaže, uzrok ovog je obično loša grafička ili loš flet (naravno moguće je i da se otpoje neke stvari na ekranu).
Da bih testirao ovo dvoje u nedostatku 17.3 inčnog ekrana koji je originalan koristio sam 15.6 inčni ekran sa istim brojem pinova, na njemu je slika bila sasvim uredna.
Iz ovog sam zaljučio da je problem u ekranu, uzeo sam ekran iz potpuno ispravnog laptopa istog proizvođača i iste serije, prikopčao, napravio reset BIOS-a (držanjem power tipke 45 sekundi kada računar nema nikakvo napajanje) i opet dobio čisto bijeli ekran, promijenio flet kabal, provjerio priključke, i opet ništa.
Nakon toga sam taj ekran vratio u laptop u kojem je bio i radio, i opet dobio čisto bijeli ekran, promijenio flet, provjeravao priključke, nema promjene.
Obje matične uredno rade na 15.6" ekranu.
Moram navesti da ekrane nisam oštetio prilikom vađenja jer sam to radio jako mnogo puta (i da jesam ne vjerujem da bih oštetio obadva), naime radio sam kao serviser ranije.
Ako neko ima nekakvu ideju šta pokušati ili kako objasniti ovakvo nešto neka piše...

toni-audio.com.hr