Komp se ruši

poruka: 43
|
čitano: 5.910
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Komp se ruši

Unatoč tome što sam mislio (pa i jučer to i napisao), komp mi se ipak nije sredio vađenjem wireless kartice, još uvijek se ruši.

Imam Intel E5800, Ati HD5650, 6GB RAM-a i ASUS P5NE-SLI matičnu ploču u Antec kućištu s 550W napajanjem. Svi driveri su ažurirani na najnovije Windows 7 64-bit, koji su instalirani i ažurirani sa svim updateima.

Komp mi se uglavnom ruši kad streamam nešto sa youtubea ili vimea (i slično) na način da se prvo ugasi slika, a zvuk se u pozadini čuje još par sekundi. Onda zvuk počne štekati i jedino rješenje je reset. Kada se sruši, slika nekada bude crna, nekada su na ekranu vertikalne linije koje mogu biti sivo-plave, nekada su šarene, ali uvijek vertikalne.

Kad se resetira, sve radi normalno. Ponekad se ne sruši danima, tjednima, onda odjednom 4-5 puta u danu.

Memtest ne nalazi greške u memoriji, alati za provjeru temperatura pokazuju normalne raspone, čak i u igrama.

Ponekad se komp sruši i dok igram igre, ali ne mogu 100% reći da kad se rušio u igrama nisam imao u pozadini uključen neki video-servis.

Eventvwr ne prikazuje nikakve greške, osim nekakve Media Player critical error koje se sada ne mogu sjetiti, ali stavit ću kad dođem doma transkript. Je li moguće da Media Player uzrokuje takav crash? Što dalje, Lastane? :)

Hvala na savjetima.

The Chinaman is not the issue here!!!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Komp se ruši

Neispravna grafička kartica?

Nekompatibilnost?

Preslabo napajanje?

Ploča neispravna?

EDIT: skeniraj disk sa HD Tune, napravi full scan. Koje napajanje imaš? Jel to novo računalo? Ako je prije radilo, a sad ne radi isključi nekompatibilnost.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.11.2012 13:18 (Brian).
14 godina
neaktivan

Rušilo se i prije dok sam imao stariju Ati grafičku, drugi hard i Windows XP, što znači da nije do OS-a, diska i nije do grafičke. Isprva sam bio uvjeren da je krepala grafička, pa sam je promijenio čak dva puta, onda sam mislio da je RAM, ali ali nije ni to jer Memtest ne javlja grešku.

Ostaje pitanje je li možda matična neispravna, a ne znam kako to testirati.

Ili eventualno napajanje... Na žalost, nemam onaj tester za napajanja... Budem probao smisliti nešto zamjensko, ali bez testera je to nabadanje jer se komp ne ruši u nikakvim pravilnim razmacima, nego potpuno nasumce, bilo ljeti ili zimi.

Hvala na savjetima. 

Ako znaš neki način da kvalitetno testiram ploču, otvoren sam za prijedloge...

EDIT: E da, napajenje je Earthwatts 500W (pogrešno sam napisao 550 prvi puta). Došlo je ugrađeno sa kućištem davnih dana kada sam ga kupovao prije jedno 5-6 godina, tako da fakat nije isključeno da je ono problem...

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.11.2012 14:10 (Abatwa).
15 godina
neaktivan
Abatwa kaže...

Rušilo se i prije dok sam imao stariju Ati grafičku, drugi hard i Windows XP, što znači da nije do OS-a, diska i nije do grafičke. Isprva sam bio uvjeren da je krepala grafička, pa sam je promijenio čak dva puta, onda sam mislio da je RAM, ali ali nije ni to jer Memtest ne javlja grešku.

Ostaje pitanje je li možda matična neispravna, a ne znam kako to testirati.

Matičnu ne možeš sam testirati, jedino prebaci sve komponente u komp od frenda pa tako eliminiraj matičnu. Kod njega može da sve radi, onda je u matičnoj problem.

Jesi flashao BIOS?

14 godina
neaktivan

Jesam, morao sam flešati BIOS da bi ovaj proc radio na ploči. To je tada, prije godinu i pol dana, bila zadnja verzija i ona je bila stara valjda 2 godine.

Što se tiče prebacivanja ploče, opet isti problem, obzirom da su rušenja totalni rendom i recimo ovih zadnjih tjedan dana se nije ni jednom srušio do sinoć, bilo bi malo nezgodno čekati da se to rendomizira...

Budem danas isprobao drugo napajanje pa ću vidjeti kroz idućih par dana...

15 godina
neaktivan
Abatwa kaže...

Jesam, morao sam flešati BIOS da bi ovaj proc radio na ploči. To je tada, prije godinu i pol dana, bila zadnja verzija i ona je bila stara valjda 2 godine.

Ne mora biti do biosa, ali sigurno ima noviji od ovog koji imaš. Probaj ići redom:

1. testiraj memoriju, svaki modul posebno i u drugom utoru

2. ako prođu test onda sve zajedno testiraj

3. skeniraj disk sa HD Tune, napravi full scan obavezno

4. sa HW monitorom, RealTemp, CoreTemp opet izmjeri temperature, možda ti nešto krivo očitava, a pogledaj u BIOSU isto temperature

5. instaliraj drivere za grafičku karticu tako da obrišeš stare, nemoj beta stavljati i nemoj replace drivera, obriši i novu instalaciju

6. posudi neko jače i kvalitetnije napajanje

14 godina
neaktivan

Probat ću večeras sa time pa ću vidjeti...

15 godina
neaktivan

Napajanje obavezno.

14 godina
Komp se ruši
Ja bih rekao da ti je graficka na izmaku snaga
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Grafička je stara godinu i pol, tak da sam siguran da nije ona, koliko mogu biti siguran, a osim toga, to se dešavalo i na staroj Ati 1950 Pro na XP-u. Meni isto miriši da bi najprije moglo biti napajanje ili konflikt među uređajima. Nisam baš danas stigao poskenirati sav RAM jer mi treba preko jednog sata za jednu pločicu na svakom od četiri utora pa to malo traje...

Ovo je transkript onog Media Player errora iz eventvwr-a:

Log Name:    System

Source:     Microsoft-Windows-WMPNSS-Service

Date:      20.11.2012. 22:46:32

Event ID:    14332

Task Category: None

Level:      Error

Keywords:    Classic

User:      N/A

Computer:    Vex-PC

Description:

Service 'WMPNetworkSvc' did not start correctly because CoCreateInstance(CLSID_UPnPDeviceFinder) encountered error '0x80070422'. Verify that the UPnPHost service is running and that the UPnPHost component of Windows is installed properly.

Event Xml:

<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">

<System>

<Provider Name="Microsoft-Windows-WMPNSS-Service" Guid="{6A2DC7C1-930A-4FB5-BB44-80B30AEBED6C}" EventSourceName="WMPNetworkSvc" />

<EventID Qualifiers="49165">14332</EventID>

<Version>0</Version>

<Level>2</Level>

<Task>0</Task>

<Opcode>0</Opcode>

<Keywords>0x80000000000000</Keywords>

<TimeCreated SystemTime="2012-11-20T21:46:32.000000000Z" />

<EventRecordID>20496</EventRecordID>

<Correlation />

<Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />

<Channel>System</Channel>

<Computer>Vex-PC</Computer>

<Security />

</System>

<EventData>

<Data Name="ServiceName">WMPNetworkSvc</Data>

<Data Name="ErrorCode">0x80070422</Data>

</EventData>

</Event>

Obzirom da su Windowsi krekani (da, imam licencu, ali sam premašio broj aktivacija, a ne da mi se zvati Microsoft, a dešavalo se i na legalnom XP-u, tako da ne bi to smio biti problem...), moguće da se radi o tome da Media Player pokušava kontaktirati Aktivacijski server za Win 7, a Win loader mu ne dopušta (ili kajgot već)

15 godina
neaktivan
Abatwa kaže...
Grafička je stara godinu i pol, tak da sam siguran da nije ona, koliko mogu biti siguran, a osim toga, to se dešavalo i na staroj Ati 1950 Pro na XP-u. Meni isto miriši da bi najprije moglo biti napajanje ili konflikt među uređajima. Nisam baš danas stigao poskenirati sav RAM jer mi treba preko jednog sata za jednu pločicu na svakom od četiri utora pa to malo traje...

Prvo skeniraj svaku komponentu. Nakon toga ćemo dalje, bitno da eliminiramo memoriju, HDD, GPU...
14 godina
Komp se ruši

Ja bih rekao PSU,ukoliko je neki shroteks to je onda 100% PSU,kondići su počeli odlaziti i do toga je.

Uzmi drugi PSU i probaj.

evilmage007@gmail.com skype evilmage007
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

PSU nije šroteks, to je 500W Earthwatts koji je došao sa Antec kućištem, tako da nije šroteks, ali je star već jedno 6 godina, tako da stvarno moguće da odlazi. Inače, provjerio sam sad i zadnji revision BIOS-a za tu ploču sam već stavio i iz 2009. je. Not very new...

14 godina
neaktivan
Brian kaže...
Abatwa kaže...

Prvo skeniraj svaku komponentu. Nakon toga ćemo dalje, bitno da eliminiramo memoriju, HDD, GPU...

Memoriju sam inače već poskenirao prije, ali sve četiri pločice zajedno, sad sam počeo skenirati svaku pločicu u svakom slotu zasebno, što ću napraviti čim stignem, malo me posao koči u napretku (oh, ironijo...) :)

14 godina
Abatwa kaže...

PSU nije šroteks, to je 500W Earthwatts koji je došao sa Antec kućištem, tako da nije šroteks, ali je star već jedno 6 godina, tako da stvarno moguće da odlazi. Inače, provjerio sam sad i zadnji revision BIOS-a za tu ploču sam već stavio i iz 2009. je. Not very new...

Svako napajanje koje dolazi s kučištem je šroteks,to je napajanje malo bolje od MSa i ništa drugo.

evilmage007@gmail.com skype evilmage007
14 godina
neaktivan

Ha, baš sam danas čitao review za to napajanje i ocijenjeno je veoma visokim ocjenama. Antec ipak ima određeni ugled i sumnjam da bi ga brljali sa lošim PSU-om. Enivej, upravo se komp srušio za vrijeme HDTune-a, dok su temperature sve bile između 40 i 50°C, na što sam skroz popi*dio i instalirao Win 8 (legalni). Sad ćemo vidjeti kako oni rade. Za sada su performanse bolje od Sedmice, a vidjet ću kak će biti nakon instaliranja updatea...

15 godina
neaktivan
Abatwa kaže...

Ha, baš sam danas čitao review za to napajanje i ocijenjeno je veoma visokim ocjenama. Antec ipak ima određeni ugled i sumnjam da bi ga brljali sa lošim PSU-om. Enivej, upravo se komp srušio za vrijeme HDTune-a, dok su temperature sve bile između 40 i 50°C, na što sam skroz popi*dio i instalirao Win 8 (legalni). Sad ćemo vidjeti kako oni rade. Za sada su performanse bolje od Sedmice, a vidjet ću kak će biti nakon instaliranja updatea...

Mogao si Ubuntu staviti. Srušio se za vrijeme HD Tune? Imaš ozbiljnih problema sa računalom. Probaj sa drugim napajanjem prvo.

14 godina
neaktivan

Ubuntu mi ne igra jer igram... Battlefield za sada pokazuje nevjerojatno poboljšanje u performansama, sve radi ko urica, a hoće li se rušiti ćemo vidjeti. Ako se pokaže da je stabilan, znat ćemo da je problem bio u nekom od drivera za sedmicu. Ako ne, vraćam se na square 1. BTW, koji biste stress test preporučili za testiranje stabilnosti? Znači, nešto što će satrat sustav do kraja, ali na način da se sruši ako je nešto krivo sa CPU ili PSU...

13 godina
neaktivan
Komp se ruši

Imo sam i ja ovaj problem,ja mislim da sam skuzio sta trebate da uradite,prilikom mjenjanja xp-a na win7 nemojte radit fast format hdd-a,uradite onaj slow format jer se tada bolje disk obrise,meni je pomoglo nakon toga  se vise negasi pc.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Abatwa kaže...

Ubuntu mi ne igra jer igram... Battlefield za sada pokazuje nevjerojatno poboljšanje u performansama, sve radi ko urica, a hoće li se rušiti ćemo vidjeti. Ako se pokaže da je stabilan, znat ćemo da je problem bio u nekom od drivera za sedmicu. Ako ne, vraćam se na square 1. BTW, koji biste stress test preporučili za testiranje stabilnosti? Znači, nešto što će satrat sustav do kraja, ali na način da se sruši ako je nešto krivo sa CPU ili PSU...

Intel Burn Test.

13 godina
Abatwa kaže...

Testiraj sa OCCT testom 1 sat. Snjim možeš testirati CPU i memoriju, grafičku karticu, vidjeti koliko PSU isporučuje napona prilikom testa i temperature.

15 godina
neaktivan

Također i prime95 test možeš pokrenuti.

14 godina
neaktivan

Nisam bio doma čitav dan, ali sam jutros stavio HDTune i sve 'kockice' su zelene :) Stavit ću i OCCT, Prime95 i IntelBurnTest kroz večer...

14 godina
neaktivan

Nakon još nekoliko rušenja jučer, izvadio sam 2x1 GB RAM-a i ostao na 2x2 GB. Moguće je da je ta čudna kompozicija memorije rušila računalo jer se nakon toga nije više rušilo. Osim toga, provukao sam Prime95 od sinoć u 1 do jutros u 8 i uredno je radio svih 7 sati...

Javit ću ako bude štogod novosti, večeras ću staviti OCCT da radi cijelu noć pa ćemo vidjeti.

BTW, za one koji možda čitaju ovaj thread i pitaju se kako testirati napajanje, u Linksu je dijagnostika kvara 100kn, a istovremeno, u istom dućanu možete kupiti:

http://www.links.hr/artikl-052.799.149

EDIT: Naravno, testirao sam izvađeni RAM na drugom računalu i nema grešaka :S

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.11.2012 12:00 (Abatwa).
13 godina
Komp se ruši

Aku su izvađeni RAM-i ispravni, onda je moguće da jedan od DIMM slotova nije spravan na tvojoj ploči. Probaj sa samo jednom pločicom RAM memorije testirati jedan po jedan DIMM slot.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.11.2012 14:21 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Trenutno su mi glavni kandidati ploča i PSU jer se danas srušio (iako samo jednom) i bez izvađenih pločica, a i prije je memtest prošao ispravno na svim pločicama skupa. Ovih dana bi trebao dobiti tester za PSU pa ću pokušati to eliminirati... Slutim da Memtest ne bi otkrio grešku na DIMM-u jer kad bi - otkrio bi je i na prvom skenu sa svim pločicama, kaj ne? Ali, probat ću...

18 godina
Komp se ruši

Zanimljivo. Ajd probaj sve rastaviti i sastaviti izvan kućišta pa tako koristiti. Usput sve očisti i prekontroliraj kondenzatore na matičnoj.

Twitter @191x7 za pomoc oko racunala i preporuke hardvera...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Komp se ruši

Imao slican problem (ustvari kolega na kompu)...Simptomi skoro isti, sumnjao na maticnU. Ali se na kraju ispostavilo loše napajanje. Ulozio koju kunu u kvalitetno napajanje i sve 5 :D

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.11.2012 23:34 (Ivan the Terrible).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

I tak...nakon nekoliko dana povučenog testiranja, dao sam grafu bratu, koji je svoju dao meni. Moj komp sad radi normalno...a njegov se ruši...

Evo, slušam savjete za kupnju nove grafe, Nvidia, do 1300kn...

18 godina
Abatwa kaže...

Evo, slušam savjete za kupnju nove grafe, Nvidia, do 1300kn...

Ako mora biti nVidia, onda GTX 650 Ti: http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=gtx+650+Ti

Ali na tvom mjestu ja bih prije uzeo Radeona HD 7850 http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=HD+7850

7850 je puno jača kartica -> http://www.anandtech.com/bench/Product/549?vs=680

Twitter @191x7 za pomoc oko racunala i preporuke hardvera...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice