Komp se ne pali, crko hdd??

poruka: 17
|
čitano: 6.382
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Komp se ne pali, crko hdd?? RIJEŠENO

ljudi evo mislim da je komp sad stvarno crko, tj mislim da mi je crko hdd ali nisam siguran pa bih htio vašu pomoć

naime, kroz prošli tjedan mi se znalo dogodit da se komp sam od sebe resetira ali ipak kako je počela škola nisam imao vremena nešto detaljnije to proučit.

to se dogodilo mislim da tri puta, ali kažem da komp nije niti bio mnogo u pogonu tako da je i to puno.

e i onda, prekjučer komp mi se opet sam od sebe restartao ali ovaj put nisam niti bio za kompom nego sam nešto drugo radio tih 5 minuta, ali sam čuo po onom zvuku da se komp restarta i kada sam se vratio pisalo je na ekranu: boot failure...

pokušao sam ponovo upalit komp i onda mi se pojavila sljedeća poruka (pojavi mi se ono da stisnem del za ulazak u bios a nakon toga ništa, pa onda ovaj tekst:

intel boot agent version 4.0.22

client MAC ADDR: 00 10 DC 96 FC 00

GUID: FFFFFFFF-FFFF-FFFF-FFFF-FFFFFFFF

DHCP...

malo nakon toga:

PXE EP3 no boot filename received

PXE MOF exiting intel PXE ROM

i još nakon toga:

boot failure

insert boot diskette in A...

ja sam stavio i cd sa windovsima jer sam prvo mislio da je problem softverski, ali onda kada sam htio reinstalirat windowse piše mi da ne nalazi niakakvu particiju sa instaliranim winsima. probao sam repairat i opet isto.

onda sam probao sam spotmao boot cd, tamo ima opcija za recover tih boot filenameova i kad ono i tamo mi piše da ne nalazi nikakavu particiju. onda sam još išao provjerit je li mi nalazi bilokakve podatke pod recover data ali piše da ne nalazi nikakve podatke.

tak sam na kraju zaključio da mi je valjda crko hdd, ali nadam se da vi znate nešto više (a sigurno znate)

mogu li ja išta pokušat popravit ili je baš crko skroz? komp mi je star i ionako sam planirao ove godine novi kupit pa onda ako se treba nešt puno mijenjat i popravljat onda mi je valjda bolje da kupim sve novo.

ima li šanse da je nekako barem spasim podatke koje su bili na tom hdd-u ili kako da ga pokušam popravit.

hvala unaprijed na pomoći, makae je već skoro 11 sati, ali hakeri su uvijek budni nadam se

EDIT:  hvala ljudi riješeno napokon!!!Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.9.2010 18:25 (Smata123).

0 0 hvala 0
15 godina

isprobaj pomoću neke live linux distribucije sa cd-a da pristupiš podacima na hd-u

možda upali pa se uspije ponešto podataka spasiti...

Sve je prolazno, samo se ja mijenjam... Jedina konstanta mi je google...
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

znači hdd je crko ili nije?

može mi netko malo pojasnit s tim linuxom kako da pristupim podacima ako mi se komp neće upalit.

0 0 hvala 0
15 godina

hdd ti je sasvim sigurno pogubio boot podatke, a dal je crko ne znam vrlo je moguće.

bilo koja live cd distribucija ti služi da podigneš taj OS koji je na tom cd-u, a to je moguće jer se oni ne instaliraju tj. hdd nije potreban u tom procesu.

najjednostavnije da provjeriš da li je hd gecrkno totalno je kako sam predložio.

nabaviš bilo koju noviju linux live cd distribuciju.

pokreneš komp i kod pojave onoga ekrana za bios pritisneš DEL ili F2 ili F11 ili koju već tipku za ulazak u BIOS piše na tom screenu kod paljenja kompa.

zatim uđeš u opcije BOOT u biosu i postaviš CD, DVD uređaj kao prvi u redu za bootanje, hdd izbrišeš totalno iz te opcije ili ga postaviš kao zadnjega.

ubaciš taj cd koji si nabavio sa live distribucijom u komp.

promjene koje si napravio u biosu spremiš i napraviš restart kompa.

kod starta komp će podignuti OS sa cd-a i ako imaš sreće prikazati da imaš pristup hdd-u i podacima.

nasnimi si to što si uspio dobiti na usb ili neki medij...

za neke bolje rezultate imaš Hiren's boot cd sa alatima, ali je tamo podosta alata i potrebno je dosta više znanja pa je prtljanje napamet sa tim jako loša opcija i samo možeš pokvartiti svoje šanse za povratak podataka ako se ne znaš time služiti.

na njemu imaš recimo Mini windows XP koji se može bootati kao i ove live linux distribucije sa cd, dvd medija.

procedura je ista kao što sam već prethodno napisao ako želiš isprobati recimo ovako preko mini windows xp-a izvući podatke.

sretno Namigiva

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
RE: Komp se ne pali, crko hdd??
scaramush kaže...

hdd ti je sasvim sigurno pogubio boot podatke, a dal je crko ne znam vrlo je moguće.

bilo koja live cd distribucija ti služi da podigneš taj OS koji je na tom cd-u, a to je moguće jer se oni ne instaliraju tj. hdd nije potreban u tom procesu.

najjednostavnije da provjeriš da li je hd gecrkno totalno je kako sam predložio.

nabaviš bilo koju noviju linux live cd distribuciju.

možeš mi molim te stavit link od biločega sa čim mogu pokrenut winse. na netu ima puno toga a bojim se da ne skinem nešto krivo.

i bilo bi dobro kada bi bilo nešto manje od 500 MB jer sa laptopa nemogu mnogo skidat.

dobro, ali i ako uspijem spasiti podatke što nakon toga?

moram kupit novi hdd ili? dat na popravak? ako moram dat na popravak onda bolje da dam njima i da mi probaju spasit podatke...

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 15:09 (Smata123).
15 godina

hiren's boot cd link za skidanje

raspakiraj, nasnimi kao boot cd,  pokreni si mini windows xp i probaj spašavanje, mislim da su tebi ipak win xp bliži i draži od nekih linuxa Namigiva

veliko oko 300Mb mislim.

za testove hdd-a ne znam nisam ih radio na diskovima koji nisu bili u stanju podignuti OS, navodno je HD tune dobar program za provjeru karakteristika hdd-a.

to moraš nekoga drugoga pitati, mislim da je boxer dobar forumaš po tom pitanju da zna kvalitetno riješenje tvoga problema.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Smata123 kaže...

možeš mi molim te stavit link od biločega sa čim mogu pokrenut winse. na netu ima puno toga a bojim se da ne skinem nešto krivo.

i bilo bi dobro kada bi bilo nešto manje od 500 MB jer sa laptopa nemogu mnogo skidat.

dobro, ali i ako uspijem spasiti podatke što nakon toga?

moram kupit novi hdd ili? dat na popravak? ako moram dat na popravak onda bolje da dam njima i da mi probaju spasit podatke...

Pozdrav, prije nego što latiš posla oko kompa, prvo uđeš u Bios i pogledaj dali je na popisu hard disk a ako nije na popisu u Biosu, onda je problem u kabelu. Kabel kojim se povezuje matične i hard disk, kabel izvadiš i stavi natrag i probaj ako se pojavi na popisu tj prepozna u biosu, onda je ok, probaj sad podići windowsi.  Ako ima problema kod stalnog restarta problem je u sistemsku datoteku koji fale datoteku u windowsima onda se nemože podići pa se javlja kao file failure. Rješenje: Reinstaliraš sve načisto. Ili ako čuješ da na hard disku koji stalno klapće kad ono zvuči klak-klak to je znak da je hard disk otišao. I pogledaj u Biosu dali je namješten pravo vrijeme jer zna od dugog nekorištenja kompa isprazni bateriju pa onda vrača na staro vrijeme i može uzrokovat restartanje., A baterija se nalazi u matičnoj ploči a izgled je kovanica jedna kuna. Bateriju se lako promjeni. Tip baterije je CR2032. Osmijeh

Nenad
15 godina
neaktivan

evo sad sam stavio skidat pa ću probat izvuć nešt podataka, valdja neče bit problema...

a nadam se da će se netko javit još tko zna što moram napravit sa hdd-om i dali moram kupit novi

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Nello kaže...

Pozdrav, prije nego što latiš posla oko kompa, prvo uđeš u Bios i pogledaj dali je na popisu hard disk a ako nije na popisu u Biosu, onda je problem u kabelu. Kabel kojim se povezuje matične i hard disk, kabel izvadiš i stavi natrag i probaj ako se pojavi na popisu tj prepozna u biosu, onda je ok, probaj sad podići windowsi.  Ako ima problema kod stalnog restarta problem je u sistemsku datoteku koji fale datoteku u windowsima onda se nemože podići pa se javlja kao file failure. Rješenje: Reinstaliraš sve načisto. Ili ako čuješ da na hard disku koji stalno klapće kad ono zvuči klak-klak to je znak da je hard disk otišao. I pogledaj u Biosu dali je namješten pravo vrijeme jer zna od dugog nekorištenja kompa isprazni bateriju pa onda vrača na staro vrijeme i može uzrokovat restartanje., A baterija se nalazi u matičnoj ploči a izgled je kovanica jedna kuna.

evo pogledao sam, i pod boot device mio nalazi samo floopy, cd i neki BBS (neznam što je to) ali hdd-a nema. neznma je li se može i negdje drugdje to pogledat, ali pod boot deviceom nema hdd-a, a koliko ja znam trebao bi biti. sat i vrijeme su u redu, pokazuju točno vrijeme.

neću još onda sad ništa sa tim cd-om, pokušat ću nešto s tim kabelom, ali ja neznam niti gdje je to niti kaka da ga izvadim i ponovo ukljućim, može još malo pojašnjenja?

kako izgleda, gdje se nalazi? nisam još nikada ulazio u kućište tako da bi to mogao biti problem, osim ako ga je lako naći i ponovo priključiti. treba mi još malo pojašnjenja. možda ako ima kakva slika komponenata i tih kabela, puno bi mi pomoglo to

hvala puno

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.9.2010 15:59 (Smata123).
15 godina
neaktivan

sutra ću onda probat spojit taj kabel, danas nisam stigao

nadam se da će to riješit problem, u svakom slučaju vam se još javim

EDIT: evo još nisam pokušao bojim se da nešto ne userem da ne spojim krivo žicu ili tako nešto, ali svakako ću danas barem otvorit kućište i pokušat nešto spojit.

ako ima netko još kakvu uputu molim da mi kaže jer nisam nikada još prčkao po kučištu tako da mi je svaka uputa vrijedna. popodne ću to tek probat tako da me još stignete uputit

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.9.2010 14:03 (Smata123).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

sutra ću onda probat spojit taj kabel, danas nisam stigao

nadam se da će to riješit problem, u svakom slučaju vam se još javim

EDIT: evo još nisam pokušao bojim se da nešto ne userem da ne spojim krivo žicu ili tako nešto, ali svakako ću danas barem otvorit kućište i pokušat nešto spojit.

ako ima netko još kakvu uputu molim da mi kaže jer nisam nikada još prčkao po kučištu tako da mi je svaka uputa vrijedna. popodne ću to tek probat tako da me još stignete uputit

EDIT 2 oprostite zbog duplog posta Šutim

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.9.2010 14:06 (Smata123).

0 0 hvala 0
15 godina

kako si rekao da je stariji komp onda valjda ima HDD spojen preko ATA kabla, vidi sliku 1. izgled kabla

samo ga pritisni na matičnoj kao i na samom HDD-u da zubići sastrane utikača potpuno sjednu ( tzv osigurači utikača kabla od ispadanja iz ležišta ).

ne moraš nikakve žice da diraš vidiš i sam na slici 2. da to već i djeca znaju dobro da pregledaju kablove.

sorry, malo humora da se opustiš i shvatiš da je to vrlo jednostavno Namigiva

slika 1. slika 1.
slika 2. slika 2.
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

hvala scaramush na uputama, uspio sma otvorit kućište i nakon čiščenja hrpe prašine malo sam proučio kako je to sve spojeno.

ata kablovi mi se čine u redu spojeni, ali našao sam mnogo onih snopova žica (crveno crne žute) koje nisu nigdje spojene. je li to normalno?

kako mi je ovo prvi put da otvaram kučište neznam jesu li tako već bile od početka ili su se nekako pomakle (možda kada sam pomicao kućište?)

ti snopovi crveno crno žutih žica nisu nigdje spojeni ali nemogu nać neki prikladan utor da ih ukopčam. jel ih uopće treba ukopčat?

znači nisam baš mnogo napravio, ata kablove sam provjerio i sve mi se čini ok osim tih žica. što još da provjerim?

da probam upalit komp ili mu prvo moram vratit bočne strane kučišta pa onda? možda se dogodi čudo pa proradi

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.9.2010 16:39 (Smata123).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Smata123 kaže...

hvala scaramush na uputama, uspio sma otvorit kućište i nakon čiščenja hrpe prašine malo sam proučio kako je to sve spojeno.

ata kablovi mi se čine u redu spojeni, ali našao sam mnogo onih snopova žica (crveno crne žute) koje nisu nigdje spojene. je li to normalno?

kako mi je ovo prvi put da otvaram kučište neznam jesu li tako već bile od početka ili su se nekako pomakle (možda kada sam pomicao kućište?)

ti snopovi crveno crno žutih žica nisu nigdje spojeni ali nemogu nać neki prikladan utor da ih ukopčam. jel ih uopće treba ukopčat?

znači nisam baš mnogo napravio, ata kablove sam provjerio i sve mi se čini ok osim tih žica. što još da provjerim?

da probam upalit komp ili mu prvo moram vratit bočne strane kučišta pa onda? možda se dogodi čudo pa proradi

Ove što sam označio žutom bojom, nema straha,to je normalno i za to služi kada ugradiš tj. dodaješ neki CD ili DVd pržilicu ili Hard disk pa onda taj kabel napajanje ide za njega. To svaki računalo ima u sebu. Crveno, žuti i crno to su ti napajanje i služe za hard disk i cd/dvd pržilicu. Dali ga vidiš hard disk, ako neznaš gdje je, nalazi se gornje kod prednje kučiste je CD Pržilicu a donje ima Floppy disk a iza njega je hard disk. Lako se prepoznaš. Samo polako i nemožeš fulat niti pogrešiš. Vrlo lakoćom će naučiti. Mene nije niko naučio kad sam otvarao i sam naučio i poslije postaješ kao pravi majstor. Sličan kada naučiš bicikl i nakon svladanja i lakoćom voziš bicikl. Zar ne?Namigiva

Nenad
15 godina
neaktivan

evo probao sam upalit komp i ništa nisam napravio. sve po starom.

imam i dva crveno crno narančasto žuta sopa žica, jel oni nečem služe?

hvala nello na objašnjenju, skužit ću ja sve polakoNamigiva

ako imaš još kakvu ideju što da probam, javi

još ću malo prčkat po tim žicama, a onda ću probat sa onim mini windowsom xp spasit podatke ako uopće on prepozna hdd...

najbolje da ja to odnesem nekom na popravak ako se ne sjetite nečega.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

LJUDI RIJEŠENO!!!!!!!!!!!!!!

uopće neznam kako ali sad se upalio komp i sve radi!!!!

još jednom sam išao nešt prčkat po njemu, ali ništa posebno i odlučio ga ponovo prikopčat kad ono radi!!!

hvala nello i scaramush pomogli ste puno!!

neznma kako je sada sve proradilo ali bitno da radi!!Smijeh

puno hvala ljudi! Smijeh 

ipak se ispatilo to prčkanje, još jednom vam hvala i nadam se da više neće bit problema.

pozzCool

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Smata123 kaže...

LJUDI RIJEŠENO!!!!!!!!!!!!!!

uopće neznam kako ali sad se upalio komp i sve radi!!!!

još jednom sam išao nešt prčkat po njemu, ali ništa posebno i odlučio ga ponovo prikopčat kad ono radi!!!

hvala nello i scaramush pomogli ste puno!!

neznma kako je sada sve proradilo ali bitno da radi!!Smijeh

puno hvala ljudi! Smijeh 

ipak se ispatilo to prčkanje, još jednom vam hvala i nadam se da više neće bit problema.

pozzCool

Nema na čemu.Smijeh Vidiš da nije teško i lako naučiš Osmijeh Ipak drago mi je da si riješio probleme i uveliko smo tebi pomogli. Namigiva

Nenad
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice