Kako 2 textbox-a "spojiti" u bazu?

poruka: 5
|
čitano: 1.944
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

nisam siguran kako da definiram što bi želio... imam jednu bazu u sql-u koja se zove "podaci" i sada kad radim u VS 2005 u VB.net-u na formi imam 2 textboxa u kojima upisujem brojeve telefona. U jednom txtbox-u biram brojeve recimo +38598, +3851 i tako, a u drugi proizvoljno upisujem brojeve. kako da te brojeve "spojim" da mi ih zajedno unese u tablicu "podaci" u entitet broj_mobitela? Znači s lijeve strane izaberem recimo +38598 sa u desni txtbox upišem recimo 987654 i da mi on to upiše u stupac broj_mobitela iz tablice "podaci" kao +385987654. nadam se da razumijete što želim Osmijeh

Najbrži put do čovjekova srca je pomoću šake Chucka Norrisa.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Proguglaj malo za "ADO.NET" (bez navodnika). Tu ćeš naći sve što ti treba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Kako 2 textbox-a "spojiti" u bazu?
Pero Dinamit kaže...

nisam siguran kako da definiram što bi želio... imam jednu bazu u sql-u koja se zove "podaci" i sada kad radim u VS 2005 u VB.net-u na formi imam 2 textboxa u kojima upisujem brojeve telefona. U jednom txtbox-u biram brojeve recimo +38598, +3851 i tako, a u drugi proizvoljno upisujem brojeve. kako da te brojeve "spojim" da mi ih zajedno unese u tablicu "podaci" u entitet broj_mobitela? Znači s lijeve strane izaberem recimo +38598 sa u desni txtbox upišem recimo 987654 i da mi on to upiše u stupac broj_mobitela iz tablice "podaci" kao +385987654. nadam se da razumijete što želim Osmijeh

Da, ali sad kako si spojio bazu podatka na textBox ove. Da li "ručno" spremaš podatke ili si napravio "data bind" pa onda direktno spremaš. Ako si napravio ručno, onda je to jednostavno. Samo napišeš SQL i spojiš dva textBox-a sa "+" i upišeš to u taj stupac "broj_mobitela".

Ako pak si spajao sa databindingom e onda trebaš negjde u ADO kontroli podesiti SQL, tako da imaš nešto slično ovome

INSERT INTO neka_tablica (... , broj_mobitela, ... ) VALUES (..., textBox1.text + textBox2.text, ...)
UPDATE neka_tablica SET broj_mobitela = textBox1.text + textBox2.text WHERE neki_uvijet
da i onda si moraš i select podesiti tako da ti odvaja prvih 5 znakova i onda ih prikazuje u jednom textBox-u, a ostatak u drugome.Nešto tipa:

SELECT ..., SUBSTRING(broj_mobitela, 0, 5) as prvih_pet_brojeva, SUBSTRING(broj_mobitela, 5, LEN(broj_mobitela) - 5) as ostatak,... FROM neka_tablica WHERE neki_uvijet

Nešto takvo bi trebalo biti, iako se ne sjećam točno jer već dugo dugo nisam radio s dataBinding. Radim većinom sa onom prvom metodom, upisivanje i čitanje podataka preko dataConnectora.

Inače bilo bi ti bolje da si napraviš dva polja u tablici i da nakon toga kad vadiš podatke (gdje ti treba taj broj kao jedna cjelina) spojiš ta dva polja u SELECT-u. Nešto ovakvoga

SELECT n.prvih_pet + n.ostatak as telefonski_broj FROM neka_tablica n WHERE neki_uvijet

Jer onda moraš mijenjati samo SELECT, a UPDATE i INSERT ti ostaju isti. Ajde sad se baš ne sjećam točno kak je to išlo na ADO kontrola.

Nadam se da sam pomogao, bar malo Smijeh.
AMD Phenom 9500, GA 790x DS4, RAM : 4 GB , ATI RADEON 4850, 750GB DISK SPACE, LOGITECH x540
17 godina

a pomogao si mi malo... ;)

jel mi može netko reći kako da napravim upit da mi izbaci sva imena sa recimo prvim slovom A ili B. U VS2005 kad kliknem na datagridview i odem na add query i kad napravim upit SELECT red_broj, ime, prezime, adresa, telefon, mobitel, opis FROM student.ADRESAR WHERE ime=@imeradi mi tako da ako napišem točno ime koje već postoji da mi ga onda prikaže. ako napišem recimo samo prvo slovo A nema ničega, dok recimo kad napišem Ana izbaci mi imena i prezimena i ostalo koja sadrže ime Ana. Probao sam poslije naredbe WHERE upisati LIKE '\'&' jer sam našao tako nešto na netu ali mi ne radi. malo sam guglao ali nisam našao, našao sam samo naredbu ako počinje recimo sa slovom A da mi izbaci imena koja počinju sa A dok bi ja sam htio unesti prvo slovo a da on sam nađe ostala koja počinju s tim slovom...

Najbrži put do čovjekova srca je pomoću šake Chucka Norrisa.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Kako 2 textbox-a "spojiti" u bazu?
Pero Dinamit kaže...

a pomogao si mi malo... ;)

jel mi može netko reći kako da napravim upit da mi izbaci sva imena sa recimo prvim slovom A ili B. U VS2005 kad kliknem na datagridview i odem na add query i kad napravim upit SELECT red_broj, ime, prezime, adresa, telefon, mobitel, opis FROM student.ADRESAR WHERE ime=@imeradi mi tako da ako napišem točno ime koje već postoji da mi ga onda prikaže. ako napišem recimo samo prvo slovo A nema ničega, dok recimo kad napišem Ana izbaci mi imena i prezimena i ostalo koja sadrže ime Ana. Probao sam poslije naredbe WHERE upisati LIKE '\'&' jer sam našao tako nešto na netu ali mi ne radi. malo sam guglao ali nisam našao, našao sam samo naredbu ako počinje recimo sa slovom A da mi izbaci imena koja počinju sa A dok bi ja sam htio unesti prvo slovo a da on sam nađe ostala koja počinju s tim slovom...

Pozdrav, neznam kako si ti napravio LIKE, ali mora ti sa LIKE sigurno raditi.

Ako se ne varam onda je LIKE case sensitive naredba, tako da ti je onda najbolje da napišeš ovako

SELECT red_broj, ime, prezime, adresa, telefon, mobitel, opis FROM student.ADRESAR WHERE UPPER(ime) LIKE UPPER(' @ime% ')

Sad da SQL točno tak ide nemoj me držati za riječ, ali je nešto slično k tome. Probaj nešto s time.
AMD Phenom 9500, GA 790x DS4, RAM : 4 GB , ATI RADEON 4850, 750GB DISK SPACE, LOGITECH x540
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice