Unlock Athlon II x3 i Phenom II x2 x3 procesora

poruka: 1.157
|
čitano: 244.759
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Unlock Athlon II x3 i Phenom II x2 x3 procesor
191x7 kaže...
Cattoc_C kaže...

Hmmm, kužim,no bojim se da tu imam problem, nakon što stavim na auto, sejvam opcije i restartam, računalo se više ne želi bootati. Radi, no ekran je crn, ne bi rekao da mogu doći do Biosa, jer doslovno nema ni ekrana s bijelim slovima :/ računalo samo radi, a na monitoru crnilo.

Kužim da imaš taj problem. Možda imaš cold boot bug, probaj tako kada neće bootat stisnuti reset tipku - nekima onda hoće bootat u toj situaciji.

Pretpostavljam da si probao podići napon procesora i northbridgea prije/prilikom otključavanja pa to ne trebam ni spominjati.

Zapravo i nisam još, odmah sam probao vidjeti da li mogu izvući x3 prije nego prčkam po naponima. Isprobati ću to danas onda, i restart i podići napone. Koliko se sjećam, ljudi su drugdje predlagali podići napon proca na 1.375V, a NB na 1.250V ?

I možeš li mi reći što bi bilo da probam bootati računalo bez grafičke ? Jer svaki put kada mi odbije bootati, ja moram vaditi grafičku, premjestiti jumper, vratiti grafičku, upaliti, čekati kratko, ugasiti, opet vaditi grafičku, vratiti jumper na staro mjesto, vratiti grafičku na staro mjesto, upaliti... Tako da ako budem povišavao napon za .15 ili koliko je već predloženo, kontam da ću grafičku izvaditi nekih 50 puta u jednome danu >_< Njen heatsink mi ne dozvoljava da dosegnem jumper ili bios bateriju :/

Ugl. hvala na savjetu. Namjeravam probati kada se vratim doma za par sati.

17 godina
191x7 kaže...
Cattoc_C kaže...

Hmmm, kužim,no bojim se da tu imam problem, nakon što stavim na auto, sejvam opcije i restartam, računalo se više ne želi bootati. Radi, no ekran je crn, ne bi rekao da mogu doći do Biosa, jer doslovno nema ni ekrana s bijelim slovima :/ računalo samo radi, a na monitoru crnilo.

Kužim da imaš taj problem. Možda imaš cold boot bug, probaj tako kada neće bootat stisnuti reset tipku - nekima onda hoće bootat u toj situaciji.

Pretpostavljam da si probao podići napon procesora i northbridgea prije/prilikom otključavanja pa to ne trebam ni spominjati.

To može bit Cold Bug ali nije sigurno, pogotovo ako komp više ne može dič normalno niti od petog pokušaja. Jednostavno rečeno otključane jezgre, su neispravne ili samo jedna i procesor blokira tak to ide u praksi obično kaj drugo.{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
17 godina
rambox kaže...

To može bit Cold Bug ali nije sigurno, pogotovo ako komp više ne može dič normalno niti od petog pokušaja. Jednostavno rečeno otključane jezgre, su neispravne ili samo jedna i procesor blokira tak to ide u praksi obično kaj drugo.{#}

Uglavnom kada su neispravne jezgre ne želi u Windowse ili zablokira pri prikazu POST-a. Rijetki, ali baš jako rijetki slučajevi da komp s neispravnom jezgrom-dvije ne želi ni bootati. Zato treba s većim naponima probati.

@Cattoc_C: Da probaš bez grafičke, šta bi ti pokazivalo sliku? A770DE+ nema integriranu grafičku na koju bi mogao spojiti. Svaki reset biosa moraš vaditi grafičku (jer vjerojatno imaš dual slot karticu, da je single-slot mogao bi pristupiti bateriji i jumperu), to su malo nezgodno riješili pri dizajniranju ploče.

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&amp;amp;jumpto=2529211&amp;amp;sort=asc&amp;amp;view=flat
13 godina
neaktivan

Sada sam kopao po BIOSu i napokon našao di mjenjati Voltažu, no kako mi brojke nisu iste kao i inaće spomenute želio bi provjeriti prvo da nebi nešto spalio.

Dakle, ovo su MHz i voltaža nakon resetiranja Biosa (nisamništa mjenjao odtad):

CPU Freg.adjust pretpostavljam treba biti na "ALL cores" (druga opcija je seperate cores)

CPU Freg. Multiplier je na x15.5,   3100MHz

CPU Voltage 1.3500V

NB Freh. Multiplier: x10.0,   2000MHz

NB Voltage 1.500V

HT bus speed: Auto (izbori su od 200 do 2000MHz)

HZ bus Width: Auto / 8-bit / 16-bit

Na koje brojeve bi trebao promjeniti :/ ?   Ako nekome nije problem savjetovati, bio bi zahvalan.

0 0 hvala 0
17 godina

1,5V na NB-u? Pa to će ga spržit!!! Defaultno je 1.1000V, ja svog držim na 1,1375...

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&amp;amp;jumpto=2529211&amp;amp;sort=asc&amp;amp;view=flat
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
191x7 kaže...

1,5V na NB-u? Pa to će ga spržit!!! Defaultno je 1.1000V, ja svog držim na 1,1375...

Hmmm, zašto je postavio na 1,5V onda sam po sebi :s ? Ja doslovno nikada nisam dirao voltaže ičega, a čak i da jesam, resetom biosa bi se vratilo na default, ne ?

Nemam pojma zašto je na toliko defaultom ako to nije preporučeno :/

17 godina

Sto posto je 1.100V napon NB-a koji bi trebao biti. Zapravo koji bi morao biti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Sto posto je 1.100V napon NB-a koji bi trebao biti. Zapravo koji bi morao biti.

Ok, ja sam idiot, sada sam se "igrao" s brojkama u Biosu i skužio da sam nekako krivo pročitao... Napon NBa je 1.1500V po defaultu (tako piše, 2 nule na kraju). Ipak nije bilo 1.500V kako sam ranije rekao.

Ugl, evo što sam probao (nije uspijelo):

OC Mode: asinkrono, cpu 200   >  240, pcie ostavio na 100.

CPU Freq. Multiplier x15.5   >  x13.5

CPU voltage 1.3500V   >   1.4000V

NB Freq. Multiplier: x10  >  x9

NB Voltage 1.1500V   >   1.2500V

HT Bus speed: Auto   >  x9

L3 cache: auto   >  all cores

ACC: Disabled   >  Auto

Disable-ao: Spread Spectrum, Cool 'n' Quiet.

To sam vidio preporučeno za sličnu konfiguraciju od strane Cele-a negdje na forumu. Probah restartati tipkom više puta, ništa, crn ekran dok ne resetiram bios :/

14 godina

Imam jedno pitanje: Dali se na ovom procesoru AMD Phenom II X3 720 Black Edition može otključati četvrta jezgra tj. dali on uopće ima četvrtu jezgru ili tvornički ima samo tri?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
tino26 kaže...

Imam jedno pitanje: Dali se na ovom procesoru AMD Phenom II X3 720 Black Edition može otključati četvrta jezgra tj. dali on uopće ima četvrtu jezgru ili tvornički ima samo tri?

Ako ti ploča podržava UCC, ACC ili NCC onda možeš probati, prati stabilnosti. Inače se taj procesor može otključati.

Nemoj da temperature idu preko 60°C.

14 godina

Znači postoji mogučnost da otključam četvrtu jezgru.. Pitam jer jedan lik prodaje taj procesor pa bi ga možda kupio..  Trenutno imam AMD Athlon x3 435 i nisam uspio otključati mu četvrtu jezgru (prođe POST ali ne dođe boot logo od Windowsa). Imam matičnu Asus M4a785TD-V EVO

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
tino26 kaže...

Znači postoji mogučnost da otključam četvrtu jezgru.. Pitam jer jedan lik prodaje taj procesor pa bi ga možda kupio..  Trenutno imam AMD Athlon x3 435 i nisam uspio otključati mu četvrtu jezgru (prođe POST ali ne dođe boot logo od Windowsa). Imam matičnu Asus M4a785TD-V EVO

Nisi nikako uspio ustabiliti procesor? Ni dizanjem CPU napona i napona NB-a i smanjenjem clocka i smanjenjem clocka HT sabirnice?

14 godina

CPU i NB napone nisam probao podignuti jer neznam za koliko.. Ne kužim se baš u to..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
tino26 kaže...

CPU i NB napone nisam probao podignuti jer neznam za koliko.. Ne kužim se baš u to..

Za 1-2 koraka. Ne treba previše. Recimo NB s 1.1150V na npr 1.1375V.

14 godina

Budem sad probao to napravit.. Čudno da neće.. Piše mi na POST-u AMD Phenom x4 i još neka oznaka (ne sjećam se koja), krene detektirati hardove, tu stoji nekih pola minute, minutu i onda blinka crtica u ljevom gornjem kutu ekrana i pisalo je No boot device, tak nekak i ništa.. Onda sam morao resetirati BIOS..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Skini cpu-z i vidi koji BIOS imaš, pa onda vidi ima li noviji. Ako ima skini ga i stavi. Ako ne znaš kako, onda imaš puno tutorijala pa vidi kako ili daj nekomu da ti to napravi.
Zadar živi vječno!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ovako, napon za NB mi je bio postavljen na AUTO..Na popisu nema 1.1150v. Kad sam stavio na 1.1375 i uključio ACC na POST-u piše AMD Phenom x4 b35, ispod piše 4 cores are activated i dođe do detekcije harda Auto detecting SATA1 IDE Hard Disk i tu zapne.. Ne prođe POST. A kad ištekam hard prođe POST normalno i brzo i onda naravno piše No boot device (kad nema harda).. Uvijek zapne kod detektiranja harda..

Imam zadnji BIOS, verzija 2105

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.5.2012 2:13 (tino26).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Evo ja sam uspio svog otključanog phenoma ii x4 b35 dovuć do 3.4 ghz @1.36v i temperature mi ne prelaze 47C u prime-u sa asus triton 77 hladnjakom. {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Evo kako bi to trebalo izgledat kod mene da je otključavanje Athlon x3 uspjelo ali eto nažalost nisam uspio čak ni podizanjem CPU Voltage na 15000V,CPU NB Voltage up za 2 koraka,Overclock mode Auto,Manual,spuštanjem HT Bus speed,frekvencije proca čak na 2.6Ghz.Par puta je čak uspio podići Winse ali tada se izgubi 4. jezgra i prikaže mi L2 cache size u Bios-u 768Kb umjesto 1536Kb što je po defaultu.Jel se može još šta iskemijat da bi dobio bar L2 cache,kao kad bi bio otključan u Phenom b55 ako već 4.jezgra nije ispravna?Možda isprobavanje svake jezgre pojedinačno ili ?Verzija BIOS-a je 1.80,znači najnovija.Radi se o konfi pod moj PC.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.5.2012 23:50 (explorer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Exploreru - ne treba ti mob/fotić za UEFI.

Stavi USB stick u PC - pokreni ga - uđi u UEFI.

Za "snimanje" trenutnog stanja UEFI-a je tipka F12.

Nema na čemu.

From all the things I lost, I miss my mind the most...
13 godina
neaktivan

Kihoty.Ovo sam na brzaka stavljao slike pa da ne konvertiram iz bmp u jpeg itd. bilo mi jednostavnije i brže samo prebaciti sa moba.Hvala za savjet.Eo još par fotki sa "otključanim athlonom".Sa ovakvim tzv phenom-om osim veće rate struje,ne znam jel se išta dobije u performansama {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
explorer kaže...

Kihoty.Ovo sam na brzaka stavljao slike pa da ne konvertiram iz bmp u jpeg itd. bilo mi jednostavnije i brže samo prebaciti sa moba.Hvala za savjet.Eo još par fotki sa "otključanim athlonom".Sa ovakvim tzv phenom-om osim veće rate struje,ne znam jel se išta dobije u performansama {#}

Na tim fotkama koje si okačil, nema ništa otključanog tu je samo X3 Athlon II ja vidim znači tri jezgre u CPU-Z i ništ drugo.{#} Možda imaš isti problem ko i u mom slučaju, pa ti najnovija verzija CPU-Z  totalno krivo ili zbrkano detektira otključani procesor a ista priča ide i za HWmonitor.{#}{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/unlock-athlon-ii-x3-phenom-ii-x2-x3-procesora/99959.aspx?page=19&jumpto=2730568&sort=asc&view=flat

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.5.2012 16:56 (rambox).
15 godina
protjeran

Druga slika UEFI-a -> otključan CPU.

13 godina
protjeran
Don Kihoty kaže...

Da, samo ima Athlona II X4 a ne Phenoma kao sto UEFI govori, L3 cache nije otkljucan.

clock2much
15 godina
protjeran

Uvjek kad otključaš X3 u X4 piše Phenom.

Imaš i Phenoma X4 bez L3 casha - serija X4 8xx.

13 godina
protjeran
Don Kihoty kaže...

Uvjek kad otključaš X3 u X4 piše Phenom.

Imaš i Phenoma X4 bez L3 casha - serija X4 8xx.

To nije Phenom.Svi Phenomi imaju L3 cache a on nema, to je Propus a ne Deneb, dakle rebrandirani Athlon II X4 650 preimenovan u Phenoma II X4 840 kako bi ga ljudi vise kupovali, cudna AMD politika.

clock2much
15 godina
protjeran

Nope - to je bila Propus jezgra, sa fizički odsječenim L3 memorijom koja je neispravna.

Revizije procesora su bile C3 - kao i svi Phenomi II - i clockao se ko lud.

4Ghz su išli skoro svi.

Za Athlona X4 6xx se to isto ne može reći. 4GHz svaki peti potegne.

17 godina
Don Kihoty kaže...

Je samo pogledaj u UEFI pod L2 Cache piše 1500kb,{#} a to znači samo 3 jezgre a ne 4 jer onda bi pisalo 2000kb znači opet krivo očitanje ili nije ništ otključano hm.{#}{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.5.2012 17:09 (rambox).
13 godina
protjeran

Evo bas gledam, L3 im je skinut i radi se o Denebima sa nefunkcionalnim L3 cacheom, to su prakticki Athloni II X4 sa mnogo boljim OC potencijalom.

clock2much

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Znam da djeluje zbunjujuće totalno samim time što očitava Phenom x4 sa 3 jezgre i to bez L3 cache.Zato sam i stavio pod navodnike "otključan Ahtlon" {#} jer on je otključan ustvari sa jednom onemogućenom jezgrom ali nije Athlon nego Phenom prema CPU-Z i očitanjima UEFI-ja.Jedino što čini razliku je TDP i Propus jezgra umjesto Rana.E sad,jel bi bolje bilo onda vratit na Athlon x3 po defaultu i klokat ga jer mislim da nema smisla ostavit ga otključanog i onda klokat jer je ploča sa 4+1 faznom regulacijom,a 4. jezgra ionako ne bude u funkciji?

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.5.2012 18:02 (explorer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice