Intel Sandy Bridge - Prvi Reviewi

poruka: 18
|
čitano: 5.260
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

LINK

"Intel je konačno nakon dugih najava i isčekivanja tržištu ponudio novu procesorsku mikroarhitekturu i nove platforme. Kao što smo iz teksta vidjeli, na razini procesorske jezgre se nisu dogodine znatnije izmjene i performanse po taktu su ostale manje-više jednake kao i kod prethodne generacije. Ono što donosi prednost su viši taktovi koji su omogućeni usavršavanjem 32 nm proizvodnog procesa te naprednija Turbo Boost tehnologija. Opsežan je posao napravljen na strani potpune integracije grafičke jezgre te na dodavanju nekih novih za multimedijalne sadržaje bitnih elemenata. Sandy Bridge kako sam Intel kaže naša računala pretvara u Smart rješenja koja su više no ikad okrenuta multimedijalnim sadržajima. Pri tome su se izgubile neke stare vrijednosti poput overclockiranja povećanjem osnovnog takta, koji je u konačnici uvijek donosio i velike pomake u performansama. K modeli koji donose otključane množitelje zanimljivi su, no ne i ekstremnim overclockerima koji će teško izvući više od 5.7GHz zbog postojanja toga krajnjeg množitelja diktiranog od strane same arhitekture. 

I dok je i7-2600K iznimno brz procesor te pogodan za višedretvene aplikacije, cijena od 317 USD koja bi se u našim uvjetima mogla pretvoriti u isti taj iznos u Eurima, pa uz pridodani joj porez neće biti više tako isplativa kao u SAD-u. Zbog toga je i5-2600K bolji izbor jer košta trećinu manje, a donosi jednake overclocking mogućnosti i visoki prag isplativosti. Vjerujemo kako će upravo taj procesor biti najveći hit i među entuzijastima s našeg foruma. Zaključani procesori kao što je i5-2300 neće biti naročito popularni kod naprednijih korisnika, no prosječno će računalo učiniti i više no dovoljno moćnim za većinu zadaća koje bi se pred njega mogle staviti. Što se tiče integrirane grafike stvar je više nego jasna. Jače, HD 3000 rješenje eliminira potrebu za kupovinom bilo kakve diskretne grafičke kartice u cjenovnom razredu do 50-tak €, dok se sa HD 2000 rješenjem ipak nećete previše naigrati. Prave vrijednosti ovih integriranih rješenja vidjeti će se u prijenosnicima gdje će donijeti novu razinu performansi uz zadržanu nižu potrošnju električne energije. Sandy Brigde tako donosi novu razinu performansi i mogućnosti u srednji tržišni segment, a po sasvim prihvtljivim cijenama. Zbog toga vjerujemo kako će ga tržište vrlo dobro prihvatiti."

- PCEkspert

LINK 2

"It's not often I am as impressed with hardware as what we've just reviewed. Typically when you test processors you see small performance increases. When you set aside all the new technologies and features for a minute and just look at the processors for what they are, then everybody can agree that Intel made incredible steps with the new architecture....."

- guru3D

LINK 3

In terms of absolute CPU performance, Sandy Bridge doesn't actually move things forward. This isn't another ultra-high-end CPU launch, but rather a refresh for the performance mainstream and below. As one AnandTech editor put it, you get yesterday's performance at a much lower price point. Lynnfield took away a lot of the reason to buy an X58 system as it delivered most of the performance with much more affordable motherboards; Sandy Bridge all but puts the final nail in X58's coffin. Unless you're running a lot of heavily threaded applications, I would recommend a Core i7-2600K over even a Core i7-980X. While six cores are nice, you're better off pocketing the difference in cost and enjoying nearly the same performance across the board (if not better in many cases).

-Anandtech 

Vaša mišljenja?

Moj PC  
7 0 hvala 6
15 godina
neaktivan

Ovi novi procesori su pun pogodak. i7 2600 je u nekim slučajevima i bolji od šestorojezgrenog i7 980x, a da ne govorim da je dvostruko jeftiniji od njega. i5 2500 preuzima ulogu best buy proizvoda. Iako je otežano overclockiranje to se može lako nadoknadit kupnjom K verzije koja ima otključan množitelj koja je samo oko 20-30 dolara skuplja (ne znam kako će to kod nas). Za laptope bez posebne grafičke Intel s novom GMA HD postiže dvostruke performanse u odnosu na prošlu core i7/i5/i3 generaciju.

0 0 hvala 0
15 godina

i5-2500K vjerojatno novi best buy {#}

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam jedno pitanje (do sad mi nitko nije znao odgovoriti na njega) : Jel se koji od trenutnih procesora može koristiti na ovim 1155 pločama ili samo ovi budući procesori koji izlaze tek za koji mjesec?

Ako nemogu postojeći, koja je svrha prodaje te ploće ako ju nemožeš iskoristiti još neko vrijeme?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Intel Sandy Bridge - Prvi Reviewi
Schtefek kaže...

Imam jedno pitanje (do sad mi nitko nije znao odgovoriti na njega) : Jel se koji od trenutnih procesora može koristiti na ovim 1155 pločama ili samo ovi budući procesori koji izlaze tek za koji mjesec?

Ako nemogu postojeći, koja je svrha prodaje te ploće ako ju nemožeš iskoristiti još neko vrijeme?

Na ploče sa 1155 socketom idu samo nadolazeči procesori kodnog imena Sandy Bridge.

I'll be back
15 godina

Koliko sam ja uspio shvatiti jedino su CPU hladnjaci 1156 i 1155 ploča kompatibilni, tj. isti je razmak rupa na pločama.

0 0 hvala 0
15 godina

Jako su me zadivile integrirane grafičke...

Jače su čak i od jedne HD 5450 i to dosta...{#}

Moj PC  
2 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

HD3000 takt od 1350 MHz pa to je odlično, znači ako se ne igraš dosta je ta integrirana?

A koliko vidim P67 ploče ne podržavaju integriranu grafiku ?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Kolko ce odprilike doci četverojezgrene i5-ice i jel neko zna o kakvoj se grafici radi u tim i-5icama?
Jesu LGA 1155 skuplje od LGA 1156 maticnih istih performansi?
Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sign.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Me$$y kaže...
Kolko ce odprilike doci četverojezgrene i5-ice i jel neko zna o kakvoj se grafici radi u tim i-5icama?

Core i5 2600K će vjerovatno doći oko 1600-1900kn.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | Battlestar Galactica 75 -The Bucket- and Battlestar Pegasus 62 -The Beast-
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.1.2011 15:33 (Hyperion).
16 godina
neaktivan
MatkoBB kaže...

Koliko sam ja uspio shvatiti jedino su CPU hladnjaci 1156 i 1155 ploča kompatibilni, tj. isti je razmak rupa na pločama.

Točno.

15 godina
Hyperion kaže...
Me$$y kaže...

Core i5 2600K će vjerovatno doći oko 1600-1900kn.

Da bar... onda bi 2500K trebao doći oko 1200 kn, što je teško za vjerovat...

Mislim da će 2500K biti oko 1500 kn, a 2600K preko 2000 kn..

15 godina
neaktivan

Jel mi može netko dat link za listu svih novih procesora po jačini jer nisam baš pratio zadnjih dana.

EDIT:I jel se isplati prelazit sa naklokanog i5 750 na neki od tih novih i5 procesora što se tiće igara, nikakav profi rad.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.1.2011 16:27 (razorst3).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
razorst3 kaže...

Jel mi može netko dat link za listu svih novih procesora po jačini jer nisam baš pratio zadnjih dana.

EDIT:I jel se isplati prelazit sa naklokanog i5 750 na neki od tih novih i5 procesora što se tiće igara, nikakav profi rad.

Mislim da ne jer sa svojim procesorom još možeš dugo pokretat sve igre.

visit http://www.youtube.com/user/zoja26pro?feature=mhum
15 godina
razorst3 kaže...

Zbog igara se definitivno ne isplati...

Jer i5 naklokani jos uvijek "dere" {#}

16 godina
neaktivan

Prvo,ovo su fantasticni procesori....performanse su zadivljujuce.

Jako sam impresioniran

Cestitke Intelu!

Ko mogne ovo kupiti stvarno ce se namiriti na jedan poduzi period.

Samo treba biti pametan pa sacekati koliko toliko prihvatljive cijene.

Ovdje govorim o onima koji kupuju novi PC ili o onima koji zaista imaju starije PC-ove(4,5,6 godina)

Ali ipak mislim da svi oni koji posjeduju vec postojece i7 (X58) i i5 (P55) procesore ne bi po mom misljenju

trebali razmatrati opciju nadogradnje na Sandy Bridge.Mislim da su takvi isto tako mirni bar za 2-3 godine.

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
Schtefek kaže...

Ova asrokica podržava soc. 1156 i 1155 procesore

Edit: ipak ne. Smutilo me to da podržava LGA 1156 pa pošto je P67 mislio sam da poržava i ove. ATiGamer hvala na ispravci.
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.1.2011 20:23 (Anti-fa).
15 godina
neaktivan
Anti-fa kaže...

Ova asrokica podržava soc. 1156 i 1155 procesore

Ne, podržava samo 1156 proceve

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice