Help - grom uništio MBO

poruka: 17
|
čitano: 1.583
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Help - grom uništio MBO

Pozdrav,

Grom mi je ubio PC i sad sam u govnima :)

Ovako radi se o i5 2500k, Asrock z68 Pro3 MBO. Nitko od frendova nema taj socket pa nemam di isprobati šta je krepalo.

Kako je najlakše ispitati i vidjeti šta sve mijenjati?? Komp uopće ne reagira, ne uključuje se.

Vidim da više nema ni tih MBO za kupiti. Preporuke pliz... Hvala.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Help - grom uništio MBO
Da ti nije slučajno napajanje prdnulo? Kreni od toga.

Jesi li osjetio miris spaljenog? Ja sam tako skuzio da mi je napajanje jer je baš jako smrdilo naspram ostalih komponenti ;)

[19xx]C3c1l
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ma nemam drugo napajanje, tako da nemam ni s čim probati.

ima li koja dobra duša da mi može pomoći? da ne kupujem napajanje ili nešto od komponenti bez razloga?

hvala.

13 godina
protjeran
Pa dobro nije valjda da nemas ni jednog prijatelja kod kojeg to mozes provjerit?!
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
14 godina
Popeye kaže...

ma nemam drugo napajanje, tako da nemam ni s čim probati.

ima li koja dobra duša da mi može pomoći? da ne kupujem napajanje ili nešto od komponenti bez razloga?

hvala.

Pa malo gurni nos u to napajanje ili MBO, pa ako smrdi po paljevini znači da je frknulo, kad već ne možeš nigdje provjerit...

13 godina
protjeran
100-200kn u dep i pravac u neki servis! Osim ako ti se netko s foruma javi!
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
10 godina
odjavljen
Help - grom uništio MBO

Frendu se isto dogodilo, dao ga na servis i ustanovilo se da mu je mrežna na matičnoj spržena. Dali mu externu i radilo je normalno.

Iskreno ne znam zašto se zbog toga komp ne želi upaliti, ali eto, još nešto za razmatranje.  

0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen

Ja sam imao slučaj da zbog tastature komp ne daje znakove života. Stavio svoju radi uredno a moj komp uredno radi sa tom "neispravnom"... Pa ti sad vidi logiku...

A zbog modema sam vidio puno kompova koji ne daju znaokove zivota. Izvadis modem uredno radi a modem ionako niko ne koristi...

Kupi napajanje skini sa ploče sve osim proca pa vidi radi li i onda po redu.....

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2016 14:55 (Torent).
15 godina
Help - grom uništio MBO

Ako budeš odlučio da računar nosiš u servis nikako nemoj tamo reći da ga je grom spržio. Reci samo da si surfao po internetu kad je stao. U suprotnom serviseri će reći da je i kućište otišlo a ne samo ploča, procesor, napajanje, RAM....

Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina
Help - grom uništio MBO

grom opalio u računalo?? kako se dogodi tako nešto i kako to spriječiti?? osim naravno očitog rješenja da se ugasi računalo, postoje li načini zaštite da računalo radi?

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2016 23:08 (Cansee).
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
Help - grom uništio MBO

Kakako grom može oštetiti računalo?

Ima milion načina isto koliko ima komponenti u računalu. Kada grom udari u nekakav dio nadzemne električne instlacije (električne vodiče na krovu, telefonske vodove...) ogromnakoličina napona (stotine, tisuće do nemjerljivo volti), i velike snage ( stotine do nemjerljivo ampera) proteče kroz žice. Svi električni uređaji spojeni na električnu ili telefonsku a i nadzemnu kablovsku televiziju dobiju strujni naponski udar. On je najčešće dovoljan da upokoji većinu uređaja uključenih u struju ( prežive štednjaci, većina frižidera, elektromotori....) Uređajui sa elektronikom bivaju oštećeni ili uništeni. 

Kako spriječiti ?

Jedini efikasni lijek je isključivanje iz struje (ištekati),strujnikabel,  odpojiti mrežni (lan) kabel, telefonski kabel i antenu iz tv-a.

Podvarijanta ali i ne 100 % sigurna je nabava prenaponskih utičnica i produžnih kablova. Zbog čega nije 100% sigurno, nije zbog na početku spomenutih ekstremnih napona i snage strujnog udara koji sa iskrom koja može biti poprilična, premosti sve zaštite i opet spali uređaje.

Ima još jedna varijanta a to je nabava UPS- ili ti neprekidnog napajanja pa preko njega napajati kompjuter i periferiju.... (mislim da ni ta varijanta nije 100 % sigurna...)

Zbog toga prenaponske zaštite imaju do kolikog prenapona štite (najčešće 1500-3000 volti).

Naponski i strujni udar groma može uvelike premašiti te granice.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.1.2016 13:27 (Mac_os).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
A od kud si ti da u ovo doba godine ima grmljavine?
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Help - grom uništio MBO

to je Thor učinio, ugursuz 1. na tvojem mjestu tužio bih ga njegovom ćaći Odinu pa nek on plati popravak. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Cansee kaže...

grom opalio u računalo?? kako se dogodi tako nešto i kako to spriječiti?? osim naravno očitog rješenja da se ugasi računalo,postoje li načini zaštite da računalo radi?

U večini situacija komp ili opremu ne možeš/ne stigneš ugasit, zato i postoji određena prenaponska ili UPS zaštita+ispravan gromobran bilo za kučne ili poslovne potrebe.Preventivna prenaponska zaštita je vrlo bitna, ali o tome večina ljudi uopče ne razmišlja.Bolje je sprječit nego lječit, ali lakše je ovako pa neče baš mene udarit grom ili prenapon boli me đon.E pa kad udari neka prosječna gromina, nakon toga je zlo i naopako i tek onda ljudi razmišljaju o kupnji prenaponske zaštite.

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/grom-posljedice/102421.aspx?page=0&jumpto=1977879&sort=asc&view=flat

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/grom-udario-pc/190560.aspx?page=0&jumpto=3732222&sort=asc&view=flat

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/grom-udario-pc/190560.aspx?page=0&jumpto=3733428&sort=asc&view=flat

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.1.2016 2:50 (rambox).
11 godina
Help - grom uništio MBO

Ja ću samo offtopic, meni je grom tako unistio isto matičnu,ali to još na starom athlonu.Pukno je grom jedno 100m od kuće i iza toga sam isao upalit komp i samo se zadimiio.Od toga dana, nabavio prenaponsku utičnicu i prošlo je više od 10g izmjenio 2-3 kompa i nikada ništa. To nije odgovor na tvoje pitanje,ali za ubudće da znaš, obavezno neka vrsta zaštite pogotovo jer su tvoje komponente još donekle dobre i na cijeni. A jako rijetko naći novu matičnu 1155, jedino preko njuškala. I ove nove matične koliko sam skužio imaju nekakvu vrstu zaštite od takvih slučajeva

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zaštita matične od udara???? Pa strujni udar može doći preko napajanja i preko mrežne kartice ako je spojena (udar preko naponske mreže pa preko routera) ... Ovo zadnje mislim da nema zaštitu ama baš nikakvu... Udar preko napajanja....paa.... možda napajanje ima neku zaštitu, ali mislim da je ono prvo koje "ispušta dušu"
9 godina
odjavljen

Nije toliko bitno da je prvo koliko je bitno da bude jedino koje je ispustilo dusu...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice