Kupio sam Intelov i5-4670k. Pokušavam utvrditi jesam li imao sreće ili ne, u smislu da li je procesor dobar overkloker ili ne. Prema ovome http://www.overclock.net/t/1401976/the-gigabyte-z87-haswell-overclocking-oc-guide ispada da je dobar pokazatelj VCore na stock speedu (u tekstu niže pod: Results and what to expect). VCore bi se trebao kretati (ponavljam: at stock speed) između 1.0 V - vrhunski overkloker i 1.2 V - smeće. Po pokretanju svoga, u BIOS-u (ili UEFI kako se to sad zove, nemam pojma, stare kosti) nalazim da je moj VCore = 1.189 V dakle užas. Postavke su defaultne, a to znači turbo = on itd. No, procesor u takvom statusu ako je pogonjen zahtjevno (a moj je jedino tako pogonjen) skače na 3.6 GHz (turbo) a negdje sam krajičkom oka vidio u UEFI da čak multiplier ide na 38. Razočaran, restartam i deaktiviram sve turbo i auto opcije (EIST, SPEEDstep, Thermal monitoring, i štajaznam), fiksiram multiplier na 34 da bi shvatio da mi je VCore 1.048!!?? Šta je dakle ispravno, "at stock speed", defaultno stanje sa nekakvim nefiksnim multiplierom kada mi VCore pokazuje jadnih 1.189 V, ili disable turbo i fiksirano na stock speed kada je VCore 1.048 V? Unaprijed hvala na pomoći.
PS naravno, probat klokat pa izvest zaključak je jedno od rješenja, ali trenutno sam na stock cooleru, Thermaltake Sonic Tower koji imam za 2 mm se nemože zavidat u Gigabyte Z87M-D3H (#$%&) pa prije klokanja moram novi cooler nabavit (savjeti su dobrodošli!)