Haswell i5-4670k - dobar ili loš?

poruka: 24
|
čitano: 6.175
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Kupio sam Intelov i5-4670k. Pokušavam utvrditi jesam li imao sreće ili ne, u smislu da li je procesor dobar overkloker ili ne. Prema ovome http://www.overclock.net/t/1401976/the-gigabyte-z87-haswell-overclocking-oc-guide ispada da je dobar pokazatelj VCore na stock speedu (u tekstu niže pod: Results and what to expect). VCore bi se trebao kretati (ponavljam: at stock speed) između 1.0 V - vrhunski overkloker i 1.2 V - smeće. Po pokretanju svoga, u BIOS-u (ili UEFI kako se to sad zove, nemam pojma, stare kosti) nalazim da je moj VCore = 1.189 V dakle užas. Postavke su defaultne, a to znači turbo = on itd. No, procesor u takvom statusu ako je pogonjen zahtjevno (a moj je jedino tako pogonjen) skače na 3.6 GHz (turbo) a negdje sam krajičkom oka vidio u UEFI da čak multiplier ide na 38. Razočaran, restartam i deaktiviram sve turbo i auto opcije (EIST, SPEEDstep, Thermal monitoring, i štajaznam), fiksiram multiplier na 34 da bi shvatio da mi je VCore 1.048!!?? Šta je dakle ispravno, "at stock speed", defaultno stanje sa nekakvim nefiksnim multiplierom kada mi VCore pokazuje jadnih 1.189 V, ili disable turbo i fiksirano na stock speed kada je VCore 1.048 V? Unaprijed hvala na pomoći.

PS naravno, probat klokat pa izvest zaključak je jedno od rješenja, ali trenutno sam na stock cooleru, Thermaltake Sonic Tower koji imam za 2 mm se nemože zavidat u Gigabyte Z87M-D3H (#$%&) pa prije klokanja moram novi cooler nabavit (savjeti su dobrodošli!)

0 5 hvala 0
15 godina

U tvom slučaju imaš dvije stvari koje su nespojive sa klokanjem. Prva je stock cooler, a drugi - 4 VRM faze napajanja procesora. Napon se diže iz razloga što 4 VRM-a ne mogu isporučiti dovoljno struje za procesor.

Moj PC  
4 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Haswell i5-4670k - dobar ili loš?
phoenix2003 kaže...

U tvom slučaju imaš dvije stvari koje su nespojive sa klokanjem. Prva je stock cooler, a drugi - 4 VRM faze napajanja procesora. Napon se diže iz razloga što 4 VRM-a ne mogu isporučiti dovoljno struje za procesor.

Zahvaljujem na javljanju.

Za stock cooler znam, pa napisao sam da onaj koji imam, i koji sam planirano, Thermaltake Sonic Tower ne može stat na ovu ploču, dakle slijedi kupovina novog hladnjaka. To nije razlog da se ne bavim ovim pitanjem (VCore at stock speed) do tada.

Ovo drugo ne kužim, molim te malo mi pojasni. Iz čega u mom postu si zaključio da 4 VRM-a (šta god to bilo - ok, odguglao, voltage regulation module) ne mogu isporučiti dovoljno struje za procesor??? Sve što sam ja napravio je iz kutije izvadio, instalirao, pokrenuo, pročitao da uvid u VCore daje signal jesam li imao sreće ("Haswell hate"), vidio da je VCore visok na default-u, isključio turbo i auto opcije, fiksirao time multiplier na 34 (stock) i vidio da je tada VCore znatno manji. Pitam, da li konstatacija "at stock speed" znači a) default iz kutije stanje, ili b) fiksirano na 34x tj. 3.4 GHz?

15 godina

Pokušaću da budem što kraći i što jasniji.  VRM je zadužen da procesor napaja električnom energijom. Pretpostavljam da znaš da se tok struje mjeri u Amperima (A) a napon u Voltima (V). Snaga koju razvija određeni potrošač (u ovom slučaju tvoj CPU) mjeri se u Watima (W) koji je produkt struje i napona (W=A*V). Kada ploča ima više (8 i više) VRM-ova, može da zadovolji potrebe procesora za strujom (A) i ne mora da diže napon (V) kako bi procesor mogao da razvije željenu snagu (W). Veliki dio te snage se raspe u toplotu koju hladnjak treba da odvede sa procesora.

Moj PC  
4 0 hvala 2
15 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...

Pokušaću da budem što kraći i što jasniji.  VRM je zadužen da procesor napaja električnom energijom. Pretpostavljam da znaš da se tok jačina struje mjeri u Amperima (A) a napon u Voltima (V). Snaga koju razvija određeni potrošač (u ovom slučaju tvoj CPU) mjeri se u Watima (W) koji je produkt struje i napona (W=A*V). Kada ploča ima više (8 i više) VRM-ova, može da zadovolji potrebe procesora za strujom (A) i ne mora da diže napon (V) kako bi procesor mogao da razvije željenu snagu (W). Veliki dio te snageCijela ta snaga se raspe u toplotu koju hladnjak treba da odvede sa procesora.

Evo malo ispravke.

Svi smo mi Mentalist.
11 godina
neaktivan

Nije mi baš bio potreban kurs iz osnova elektrotehnike, ali valjda neće škodit :). Mislim da shvaćam šta mi želiš kazat: da ova ploča nije dovoljno dobra za ovaj procesor. To bi bila vijest dana da je tako. Sasvim je dobra. Još te jednom molim da mi objasniš gdje si zaključio da procesor ne dobija dovoljno struje? Pa da zbog toga vuče više volti? Procesor i ploča izvađeni iz kutije i upaljen komp, a ti kažeš da mi VRM-ovi ne daju dovoljno struje procesoru??? Sorry, ne shvaćam. Evo ovdje http://www.overclock.net/t/1401976/the-gigabyte-z87-haswell-overclocking-oc-guide se nekoliko puta spominje upravo ta ploča i i5-4670k u kontekstu overklokiranja. Dakle?

14 godina

Prije je do toga da ploča automatski stavlja previsok napon. Takva je i moja, na stock s turbom digne voltažu dobrano, a kad sam namjestio manual offset mode radi undervoltan na 4GHz {#} I hladniji je nego na stocku.

Blago budalama.
11 godina
neaktivan
buljo781 kaže...

Prije je do toga da ploča automatski stavlja previsok napon. Takva je i moja, na stock s turbom digne voltažu dobrano, a kad sam namjestio manual offset mode radi undervoltan na 4GHz {#} I hladniji je nego na stocku.

E to je već odgovor, hvala! :) Tako sam i ja zaključio čitajući gornji članak o klokanju Haswell-a na Gigabyte. Zato i jesam stavio sve na manual i fiksirao na stock, tj. 34x. Tada sam primjetio da mi VCore iznosi 1.048V, što bi sugeriralo da sam imao sreće i zapao me vrlo dobar Haswell (= sa dobrim klokerskim potencijalom). Za razliku od prethodno, kad sam (default, iz kutije, turbo on, itd.) vidio da je multiplier 36 (ili 38, sad više ne pamtim), a VCore 1.189V, što bi sugeriralo da nisam imao sreće i da me je zapalo smeće.

17 godina
neaktivan

Problem, recimo to tako, haswell procesora i njihovih ploča je u tome što je tvornički napon postavljen poprilično visoko. Za tih 3.6GHz pod turbom ploča mu daje skoro 1.2v, a s tim naponom bi vjerojatno bi stabilan do nekakvih 4.2GHz. Najbolje ti je isključit turbo i stavit množitelj na recimo x40, tj. takt na 4GHz. Sve ostalo ostavi na automatski, i napon. Onda ga u windowsima optereti na 100% par sekundi sa recimo cinebenchom 11.5, samo da vidis koliki mu napon ploča daje. Onda se vratiš u bios i uz pomoć offseta smanjiš taj napon na nekakvih 1.1v. Ne znam sad napamet, ali ja mislim da vcore staviš na normal a sa offsetom biraš za koliko da smanji taj normalni, automatski napon.

Onda opet nazad u windowse, opet ga opteretiš na 100% i pratiš napon i temperature(AIDA64 je jedan od boljih programa za to). Pokušaj to napravit pa javi temperature, napon itd. Inače ta ploča je sasvim dovoljna za nekakvo normalno clockanje tog haswella. 

Moj PC  
2 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Problem, recimo to tako, haswell procesora i njihovih ploča je u tome što je tvornički napon postavljen poprilično visoko. Za tih 3.6GHz pod turbom ploča mu daje skoro 1.2v, a s tim naponom bi vjerojatno bi stabilan do nekakvih 4.2GHz. Najbolje ti je isključit turbo i stavit množitelj na recimo x40, tj. takt na 4GHz. Sve ostalo ostavi na automatski, i napon. Onda ga u windowsima optereti na 100% par sekundi sa recimo cinebenchom 11.5, samo da vidis koliki mu napon ploča daje. Onda se vratiš u bios i uz pomoć offseta smanjiš taj napon na nekakvih 1.1v. Ne znam sad napamet, ali ja mislim da vcore staviš na normal a sa offsetom biraš za koliko da smanji taj normalni, automatski napon.

Onda opet nazad u windowse, opet ga opteretiš na 100% i pratiš napon i temperature(AIDA64 je jedan od boljih programa za to). Pokušaj to napravit pa javi temperature, napon itd. Inače ta ploča je sasvim dovoljna za nekakvo normalno clockanje tog haswella. 

Zahvaljujem. Veći dio tih savjeta sam vidio i u navedenom članku, i takva mi je namjera krenut u klokanje jednom kad nabavim pristojni hladnjak (još nemam blage veze koji bi bio dovoljno dobar a ne preskup, btw - meni je cilj stabilan 24/7 OC na 100% pogon sve 4 jezgre a ne neki rekord, dakle bio bih zadovoljan ako stabilno budem imao 4.2-4.4). Može se krenut i na npr 40x i neki 1.22 VCore, pa ako je stabilan podizat množitelj, itd. Mislim da s tim neću imat problema. Ovdje sam samo želio (u pauzi dok nemam hladnjak) utvrdit ako nezko zna kako točno tumačit ovo iz članka (slika). Jer spominje se stock speed (ili multiplier at stock), a to nemaš ako nisi isključio turbo. Sa turbom off, meni je VCore 1.048, i samo sam želio da mi netko potvrdi da li sam dobro shvatio to sve skupa. :)

17 godina
neaktivan

Eh sad ne znam jesu li oni gledali taj VID sa turbom ili bez. Inače to što pišu ima smisla, ali su slabo objasnili. Dok ne nabaviš cooler možeš ovako provjerit kakav ti je proc: isključiš turbo, staviš multi na x34, i polako spuštaš napon preko offseta sve do ti ne postane nestabilan, počne se resetirat pod opterećenjem, smrzavat itd. S tim ćeš dodatno spustit temperature. Ako dođe do toga da ne možeš niti u bios uć zbog preniskog napona, a nebi trebalo, napraviš clear cmos na ploči, resetiraš sve na tvorničke postavke. Pogledaj u manualu od ploče kako.

Ali kakav god da te primjerak dopao, mislim da ti nekakvih 4.2GHz uz 1.2v neće bit nikakav problem, tako da ne trebaš toliko obraćat pažnju na to. Bude boljih i lošijih primjeraka, ali svaki je dovoljan za neki normalan 24/7 overclock.

Moj PC  
2 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

Odlični savjeti, tenks.

11 godina
neaktivan

BTW, čini se da je Arctic Cooler Freezer 13 dobar izbor za mene, niti 200 kn u Links-a, a zadovoljava sve osim natprosječnih overclocka. Value for money.

0 1 hvala 0
13 godina
protjeran

Sad rekao bi da si u krivu, ako sam ja na Z87M-D3H napravio liku da radi stabilno na 4.6ghz 4770k rekao bi da ti pričaš gluposti

AŠrot Superman, Gigabyte Kryptonite, If you want ŠROT buy ASRock, if you want quality buy Asus
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Bulldozer kaže...

Sad rekao bi da si u krivu, ako sam ja na Z87M-D3H napravio liku da radi stabilno na 4.6ghz 4770k rekao bi da ti pričaš gluposti

Na šta se odnosi tvoja primjedba? Tko je u krivu? Misliš da može OC bit puno više od 4.2-4.4? Vjerojatno da, ali treba radit 100% load 24/7 pa tako mjesecima odn. godinama.

11 godina
neaktivan

BTW ovo je stanje sada u 100% load, turbo off, 34x tj. stock speed, stock cooler, ambijent 22C. Da li neko razumije zbog čega je bus speed 99.77 a ne 100 MHz?

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 12:41 (Juzer II).

0 1 hvala 0
13 godina
protjeran
Juzer II kaže...
Bulldozer kaže...

Na šta se odnosi tvoja primjedba? Tko je u krivu? Misliš da može OC bit puno više od 4.2-4.4? Vjerojatno da, ali treba radit 100% load 24/7 pa tako mjesecima odn. godinama.

Phoenix, Phoenix, ddd

AŠrot Superman, Gigabyte Kryptonite, If you want ŠROT buy ASRock, if you want quality buy Asus
11 godina
neaktivan
11 godina
neaktivan
Juzer II kaže...

BTW ovo je stanje sada u 100% load, turbo off, 34x tj. stock speed, stock cooler, ambijent 22C. Da li neko razumije zbog čega je bus speed 99.77 a ne 100 MHz?

Instalirao Arctic Cooler Freezer 13 umjesto stock coolera, također zamjenio mali kučišni ventilator većim. Temperature na stock (3.4 GHz):

Prethodno:

Idle cca 45C

100% load cca 64C

(ambijent 22)

Sada:

Idle cca 32C

100% load 44C

(ambijent 20)

Stvari izgledaju dobro, idemo u klokanje.

11 godina
neaktivan

Prethodno:

Idle cca 45C

100% load cca 64C

(ambijent 22)

Sada:

Idle cca 32C

100% load 44C

(ambijent 20)

Stvari izgledaju dobro, idemo u klokanje.

Dva-tri boota i prvi znakovi dugotrajne stabilnosti (40 min 100% load) na 4.2 GHz (42x, 100 MHz), VCore 1.28V, Vrin override 1.8V, Ring voltage 1.15V, Turbo off, C1E, C3, C6/C7, EIST sve disabled. Temperature na 100% load su prosječno 65-67 C. Memorija nedirnuta.

12 godina

ja cekam svoj seidon 240m pa idemo OC

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Juzer II kaže...

Dva-tri boota i prvi znakovi dugotrajne stabilnosti (40 min 100% load) na 4.2 GHz (42x, 100 MHz), VCore 1.28V, Vrin override 1.8V, Ring voltage 1.15V, Turbo off, C1E, C3, C6/C7, EIST sve disabled. Temperature na 100% load su prosječno 65-67 C. Memorija nedirnuta.

Izgleda da me je ipak zapao crappy Haswell. Zaustavio se na 4.3 GHz sa VCore 1.328V. Ostalo kao gore. Može se bootat na 4.4 ali teško uspijeva izdržat 100% opterećenje bez VCore na 1.35V i više, pa sam zaključio da nema smisla. Ovako, 100% load daje temperature 69-68-66-64. That's it from me. :)

13 godina
neaktivan

Moj je na 1.02 stock...clockao ga nisam jer imam default cooler...e sad sta kupit od 200-300kn? Hyper 212+?

13 godina
neaktivan
Juka.sb kaže...

Moj je na 1.02 stock...clockao ga nisam jer imam default cooler...e sad sta kupit od 200-300kn? Hyper 212+?

Maticna AsRock z87 extreme4..

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.12.2013 13:53 (Juka.sb).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice