CPU problem s temperaturom

poruka: 4
|
čitano: 1.831
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav svima!

Imam jedan problem. Jučer sam kupio Athlon X2 6000+, hladnjak AC Freezer 64 Pro i AC Ceramique pastu
koju sam nanio u tankom sloju na CPU prethodno detaljno očistivši i bazu hladnjaka i procesora.
Hladnjak je dobro "sjeo" na CPU i za početak sam ga clocknuo na 3,3 gige (Brisbane model, dakle default na 3,1).
Temperature u Everestu su sljedeće : 55-63 za idle nakon sat vremena rada u Windowsima, a u loadu nakon
sat vremena u Primeu čak 80 stupnjeva te dolazi do beep-a s matične! Coretemp je očitavao u loadu 65 stupnjeva.

Također sam primjetio da je brzina vrtnje Freezera konstantno oko 2400 RPM - je li i to nekakav znak? Ne bi li se trebao

sporije okretati ukoliko temperatura nije jako visoka?

Dodatno, prije 10 minuta (01:00) mi se komp ugasio sam od sebe dok sam pisao nešto.

Prema tome, nešto ne štima i molim vas sve za nekakve savjete što mi je činiti. Pomislio sam da bi možda trebao
ošmirglati bazu hladnjaka i procesora te ispolirati i staviti malo MX-2 pa onda opet istestirati? Što vi mislite, u
čemu bi mogao biti problem?
Ostatak konfe je: ABIT AN52 s najnovijim BIOS-om, XFX 8800GT s Accelero S1 @ 700/2000, 4 GB Rama, Corsair CX 400 i
dodatna dva Sharkoon 12 cm ventilatora za hlađenje kante (jedan upuhuje, drugi ispuhuje). OS je Windows Xp Pro SP3,
"friško" instaliran na 250GB Seagate 7200.10 hard i svi najnoviji driveri. Kučište je zatvoreno a komp se
nalazi u sobi s centralnim grijanjem (ako vam to što pomažeOsmijeh)
Što se tiče klokanja - CPU external clock je podignut s 200 na 213 MHz, ostalo je sve po defaultu:
PCIE clock: 100 MHz
Multiplier: x15,5
Voltages:
CPU Core : 1,425 V
DDR2: Auto
HT: 1,20 V
NB: 1,20 V
DDR2 Reference: 0,0 %

Hvala unaprijed!Osmijeh

p.s. Također sam primjetio da mi u Everestu temperatura proca u idle-u dok ne radim ništa osim gledam temperaturu ponekad skače u roku sekunde i za 5-15 stupnjeva! Npr. sa 48 na 61 ili s 50 na 59 i sl. Probao sam u BIOS-u isključiti i Cool'n'Quiet kao i one postavke za CPU Eq pod CPU Health ali ništa se ne mijenja.

Courage of the heart is very rare...
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 1:03 (Nicodemus).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mali update.

Danas sam opet očistio proc i hladnjak i opet stavio paste, napravio clear cmos i opet stavio najnoviji BIOS.

Nakon sat vremena u Prime-u, s otvorenim kučištem (za razliku od jučer), temperature procesora (bez clockanja, na defaultu) su bile sljedeće:

Everest:

CPU - 67

1.jezgra - do 36

2.jezgra - do 35

Core temp:

1.jezgra - do 57

2.jezgra - do 55

HW Monitor:

Core #0 - do 35

Core #1 - do 36

AMD64 CPU Assistant:

1.jezgra - do 36

2.jezgra - do 34

Abit EQ (alat dobiven uz matičnu ploču):

CPU - 67

Hladnjak je na dodir (i pri bazi i heatpipeovima i rebarcima) bio mlačan, gotovo hladan i daleko od vrućeg kao što sugeriraju Everest i Abitov alat.

No, dogodilo se još nešto. Dok sam pisao ovaj post komp se jednostavno ugasio i odmah krenuo podizati i pritom se još dva puta ugasio pri podizanju Windowsa. Također, primjetio sam BSOD na djelić sekunde oba puta, no prebrzo se maknuo da vidim što piše.

Zatim sam izvadio keks memorije koji sam kupio prekjučer kad i proc i ostalo (1GB DDR2 Crucial) te zasad, nakon pola sata testiranja, nema gašenja kompa. U ostala tri memorijska utora nalaze se po 1GB DDR2 Goodram memorije.

Ovo sam napomenuo iz razloga što možda memorija uzrokuje ova gašenja, ali možda je i procesor? Što vi mislite?

Sve komponente su kupljene u Linksu, btw.

Svaka pomoć i mišljenje je dobrodošlo!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

vjeruj ti ovim nizim temp.

mislim da je ram posto se problemi desavaju odkad si kupio nove.

intel q6600@4.0GHz,500gb hard (7200.12, jedna ploca 500gb),4gb ram@1100 cl5, corsair520w hx(modularno), 4870 1GB oc840/950(3800)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: CPU problem s temperaturom
benko kaže...

vjeruj ti ovim nizim temp.

mislim da je ram posto se problemi desavaju odkad si kupio nove.

Hvala na odgovoru i mišljenju!Osmijeh
Da, i ja mislim da bi bilo pametnije vjerovati ovim nižim temperaturama - prst je ipak prst!Belji se
Nego, vratio sam u 4. utor taj 1Gb RAM-a Crucial-a što sam kupio prekjučer i testirao skupa s one 3 gige starije
memorije u Memtestu nekih sat i pol i nije bilo niti jedne greške. Weird.
Valjda nije matična? A opet, može biti da je hard, iako nikad nisam s njim imao problema. Ili pak Windowsi,
ali to sumnjam jer su ti isti bili instalirani na mojim i tuđim kompovima puno puta i nikad ništa.
Imate kakvih još prijedloga?

p.s. @LUXX : Ispričavam se na duploj temi - nisam znao gdje postati.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice