Pozdrav imam problem sa laptom još je pod garancijom ali sam mislio ako nije kvar pa da ga nešaljem na servis ako nije potrebno.Kad ga palim čuje se pištanje dva puta zaredom kratka pauza od 1.5 sek pa opet dva puta zapišti.Jeli znate što bih moglo biti ,znam prije na stolnom računalu da se tako dešafalo kad su rami u pitanju.Ako znate neki program kako mogu provjeriti ili da ga srušim Windowse pa ponovno ili da ga paljem na reklamaciju.Hvala
Problem sa Lenovo Laptopom - pištanje kod paljenja
- poruka: 15
- |
- čitano: 1.071
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Koji laptop točno (serija)?
Jel se upali laptop ili ekran?
Dva kratka na lenovu (think pad) su post error (može biti u biosu nešto... možda reset biosa riješi).
Reklamacija, nesto je vrisnulo! Ionako ga nesmijes sam otvarati jer je pod garancijom!
lenovo ideapad slim 3 15amn8,Digne sustav ali kod dizanja sustava mi to zapišti.
Po ovome ispada da su rami ,na to sam i sumnjao!
Digne sustav zapišti i onda uđe u Windowse,jel bih mogao u samim Windowsima ići na neki repair ili da ih dignem ponovno,ili taj bios reset ne znam kako se to radi.Zaboravio sam reći da ga prije toga nisam mogao upaliti pa sam ga spojio na punjač ali on mi je samo zatreperio dva puta i to je to nekako je nakon jednog vremena počela lampica za power svijetliti i počeo ga je puniti i onda sam brže bolje prebcio na eksterni stvari ali ovo je ostalo i dalje.A prije nego ga je počeo puniti sam ga na gumb reset par puta sa strane što ima.
Digne sustav zapišti i onda uđe u Windowse,jel bih mogao u samim Windowsima ići na neki repair ili da ih dignem ponovno,ili taj bios reset ne znam kako se to radi.Zaboravio sam reći da ga prije toga nisam mogao upaliti pa sam ga spojio na punjač ali on mi je samo zatreperio dva puta i to je to nekako je nakon jednog vremena počela lampica za power svijetliti i počeo ga je puniti i onda sam brže bolje prebcio na eksterni stvari ali ovo je ostalo i dalje.A prije nego ga je počeo puniti sam ga na gumb reset par puta sa strane što ima.
Ako zapišti jednom to je znak da je post prošao ok! Nerazumijem u cemu je problem, jel windowsi rade uredno, punjac, baterija? što na kraju ne radi?
Pa samo me brine to što zapišti kad dignem ekran ima taj brzi boot i onda zapišti 2 puta i opet dva puta ovo drugo nemam primjedbi ne mogu reći jel radi slabije jel ga rijetko koristim i to samo kad prebacujem sa mobitela na njega pa na hard ili kad sam negdje vani za Netflix.
On Lenovo laptops, 4 beeps usually indicate a BIOS ROM checksum error. There could be several reasons for this: CMOS battery failure: The CMOS battery is used to maintain BIOS settings and the clock. If the battery fails, it may cause BIOS data to not be saved properly
Ako pisti vise od tog jednog puta nosi na servis!
Ok,Hvala ide na servis!
On Lenovo laptops, 4 beeps usually indicate a BIOS ROM checksum error. There could be several reasons for this: CMOS battery failure: The CMOS battery is used to maintain BIOS settings and the clock. If the battery fails, it may cause BIOS data to not be saved properly
Laptopi imaju posebnu bateriju za bios? Nesto se ne sjecam da sam ih vidjao u nekoliko laptopa sto sam otvarao u zadnje vrijeme....
Laptopi imaju posebnu bateriju za bios? Nesto se ne sjecam da sam ih vidjao u nekoliko laptopa sto sam otvarao u zadnje vrijeme....
Neznam, nisam u tome samo sam kopirao tekst.
Koliko citam koriste glavnu bateriju za punjenje kondenzatora koji može izdržati nekoliko sati do nekoliko dana, mozda je nesto do toga pa ga upozorava da nemoze spremiti postavke i sl.
Neznam, nisam u tome samo sam kopirao tekst.
Koliko citam koriste glavnu bateriju za punjenje kondenzatora koji može izdržati nekoliko sati do nekoliko dana, mozda je nesto do toga pa ga upozorava da nemoze spremiti postavke i sl.
-ovisi kako koja serija.. npr biz-klasa zbog sigrnosti ima odvojen eeprom-rom za hdd-bios pass pa ni cmosreset ne resetira pass.. jer je laptop recimo lakše ukrasti od desktopa i sl razlozi.
-moje nagađanje.. samo treba ući u bios i saveati.. tj nešto je resetirano-promjenjeno, npr update-upgrade bios-firmwarea.. jer da je problem s ram-om, ne bi moglo raditi stabilno, npr integrirana grafika bi imala smetnje-smrzavanje kao i prijavljena količina dostupna osu.. mora bit nešto 'banalnije' kao baterija ili sam cheksum-save .. a ako je kondenzator-baterija loša tad će svako cold paljenje javiti isti problem odnosno ovisi koliko se takva baterija uspije nadopuniti .. za to jednostavan test, .. beep (dva-više, jer jedan je u pravilu znak za OK post) u codl bootu (cold= uključivanje isključenog-ugašenog računala).. i tad ući u bios, saveati f10..) .. napraviti soft-warm reboot npr ctrl-alt-del ili iz win-reboot.. i ako je do cmos-baterije-kondića tad ne bi trebalo biti beepa osim jednog-ok, to je razlika cold-warm (re)boota i može poslužiti kao test baterije.
(na desktopu to možete testirati-probati vađenjem cmos baterije.. sve mora raditi do gašenja-isključivanja.. a razlika za laptop je što on stalno ima izvor struje i može se koristiti i za cmos.. pa je tad možda problem povezan sa stanjem glavne baterije i sl.)
-nositi u servis? .. prvo nazvati, jer ako je normalna izmjenjiva baterija tad nema smisla + često je izuzeta od trajanja jamstva. .. tj servis će znati i reći što napraviti. .. ako je obična baterija lakše-brže je kupiti i zamijeniti, ne utječe na jamstvo, jer takve izmjenjive stvari, potrošne, nikad ne mogu biti uvijet jamsvenih uvijeta tj tad postoji pristup-otvor-poklopac i upute kako se mijenja u manualu (kao tinte za printer i sl.) .. dok posljednjih godina ima modela koji se ne mogu tako otvoriti nego moraju u servisu (može i juzer sam ali rizik oštećivanja-trganja..) i tad je to besplatan servis, pri čemu može biti naplaćena baterija kao trošak. .. no svakako prvo nazvati-pitati.
Uđeš u BIOS i odradiš "load safe defaults" ili tako nekako... da učita defaultne postavke. Na to sam mislio kad sam napisao reset biosa. Može biti da je "izgubio" postavke pa sad kenjavi.
EDIT: sad vidim da je kolega post iznad nešto slično predložio... samo sam ja škrtiji na riječima