Odabir laptala za linux debian(ili ubuntu)

poruka: 8
|
čitano: 3.339
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

dakle, znamo svi da je linux kernel kompatibilan i sa sendvicem sa poli parizerom, ali pod uvjetom da je friski psenicni kruh i nova zvjezdina majoneza...

htio sam reci, razmisljam kupiti novi komp, a cilj mi je staviti si debian (ili ubuntu w/o studio) gore, ali da prepoznaje sav hardware.. jer mi je frend na kompu imao problema sa grafickom, drugi sa procesorom, treci sa ram-om... pa ako netko moze reci kakav procesor najbolji, kakva graficka najbolja, a da je 13inch i manji...(a da nije netbook neki, to sada imam i preslaboo je)...

ja  vam se zahvaljujem i obrisite si vi windowsasi sistem 32, tamo vam ima najvise virusa ako ih imate...;)

mjenjam sobnu lampu za dvosobnu..
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Acer ima odličnu ponudu laptopa sa predinstaliranim Linuxima, a i ako nemaju, opet sve radi savšeno. Ja sam se bojao da mi neće raditi sa laptopom (Acer Aspire Timeline X 3820 TZ) pa radi sve bez problema, jedino trebam još malo poraditi i srediti program za štednju baterije.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Odabir laptala za linux debian(ili ubuntu)

najbolje ti je odlučiti po konfiguraciji i cijeni, pa kad suziš izbor, onda je lako provjeriti radi li sve

16 godina
mihaeeel kaže...

..

ja  vam se zahvaljujem i obrisite si vi windowsasi sistem 32, tamo vam ima najvise virusa ako ih imate...;)

Mora bit tip brašna 500, majoneza s maslinovim uljem, tad sve radi k'o podmazano (zbog spomenutog ulja.)

Linuxa nema dva-tri, linux je jedan, aktualni kernel podržava većinu stvari na tržištu...

Svaku distru možeš instalirati na svaki hardware. Ovisno o problemima (svaki je rješiv) samo je pitanje potrebe, želje ili znanja.

Nijedno nije vidljivo u pitanju, osim sasvim nevezanog/nepotrebnog savjeta o 'brisanju virusa'.

Dali je tema s tvojim pitanjem u vezi savjeta ili pljuvanja po M$u(?).

- za prvi dio, uzmi HP EliteBook 2740p ili MacBook Pro (ako je 13" željeni cilj.. jedini izbor -kao svaki javni natječaj.)

Skrati muke, kupi maca i koristi OSXxx...ili XP {#}

-naglasak na 'koristi'. - Ili je neki drugi razlog postu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

hahahahah...

ma ne pljujem po M$u, ali hocu reci da mi se ne svida...

ali da se vratim na pitanje... imam slackware, krv sam propisao i presao kriznji put dok sam nastelao internet preko usb-a (vip vodafone mobile connect), a za wirelles da i ne govorim....sada pokusavam sa debianom, ne ubuntuom jer je u ubuntu root u k*&^cu,a debian je ipak- debian, cisti..:)

a linuxov kernel ima najbolju podrsku za hardware stariji od pola godine do starosti do 3 godine.. i zato me zanima na sta da ciljam nutra, cisto tako da ne uzmem neki laptop na kojem nece raditi mis tj multitach, da mi koristi sav ram bla bla bla...

a za mac treba malo vise love izdvojiti...:( a i kada bih ga uzeo, vjerojatno ne bih razmisljao o linuxu..

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mihaeeel kaže...

hahahahah...

..

a za mac treba malo vise love izdvojiti...:( a i kada bih ga uzeo, vjerojatno ne bih razmisljao o linuxu..

-ok {#}

nije mac skup, u toj klasi je HP skuplji (provjeri). Pošto je dimenzija do-13", nema 'jeftikanera', pa MAcBoobPro startni model=9k kn, skoro dvostruko manje od navedenog HPa 2740p.

Dodaj Sonyjev VAIO, Alienware.. .. nije mac skup, kad se odmakneš od niže kategorije. (mada ni jedan ne vrijedi polovicu prodajne cijene).

Sad daješ konkretna pitanja, pa konkretniji odgovor. -Zaboravi linux i podršku za sve što nije direktno hardware kao vip, zaba, ... To je rezervirano za win (i OSX), nema naznaka da će se (ikad?) promijeniti.

btw. OSX je neki BSD, kao i Sony PS3...

Nije dobro imati predrasude prema nekom OSu, software je samo software, manje-više isti. Razlika je uvijek u korisniku.

Tu je glavna prednost windowsa, na njima sve radi, driveri, prosječni korisnici..., pa i virusi.

Život je prekratak da bi gubio vrijeme u konzoli tipkajući make foo, make install.. da bi već idući dan iz nekog razloga (recimo kvar, nadogradnja.. , tehnološke promjene su brze..) morao ponoviti umjesto da mi computer služi onako kao što je (idealistički) zamišljeno, tj. da mi štedi vrijeme... da radi umjesto mene, ne da ja stalno radim na njemu samo održavanje.

-Koristi stvari, nemoj im služiti, jer za posao, Win ili OSX, osim mreže gdje savršeno može linux, nasuprot, za zabavu... ili je tebi oblik zabave 'natjeravati' VIPov stick da radi.

Dali ovo pomaže kod odabira? -nevjerujem. Kao ni za promjenu mišljenja...

-Pa recimo pokušaj sreću s nekim HP ProBook 4520s podržava SUSE dakle s te strane je OK i mislim da je cijena 4-5k kn (ako nisam pomješao modele).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen
mihaeeel kaže...

hahahahah...

ma ne pljujem po M$u, ali hocu reci da mi se ne svida...

ali da se vratim na pitanje... imam slackware, krv sam propisao i presao kriznji put dok sam nastelao internet preko usb-a (vip vodafone mobile connect), a za wirelles da i ne govorim....sada pokusavam sa debianom, ne ubuntuom jer je u ubuntu root u k*&^cu,a debian je ipak- debian, cisti..:)

a linuxov kernel ima najbolju podrsku za hardware stariji od pola godine do starosti do 3 godine.. i zato me zanima na sta da ciljam nutra, cisto tako da ne uzmem neki laptop na kojem nece raditi mis tj multitach, da mi koristi sav ram bla bla bla...

Pogledaj laptop koji sam ti naveo-na njemu sve radi kako spada (osim što mu baterija upola kraće traje nego na Winu). Ako trebaš nešto za ured,surfanje itd,nema boljeg. Ja sam uspio dobiti 16 h rada na bateriju u Win7 i 8 h rada u Mintu.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697
15 godina
neaktivan

hm.. neki igraju igrice na kompu, drugi pisu tekstove, meni je zabava uciti kako radi linux i pokusavam ga shvatiti, a sada ga dosta razumijem i sa frendom sudjelujem u izgradnji nove distre(biti ce mocna)...ne zelim razmisljati o windowsima...

imam sada asus eeepc 1000ha i nervira me sta ne mogu promijeniti procesor jer je direktno zalemljen, ventilator je slab, malo je presitan laptop i nema end2end ekran i ima samo 3 usb porta i spor je pc jer ima 1.6ghz proc i nema graficku karticu kvalitetnu odnosno ima ono smece intelovo 945 bla bla bla...

ovo do 13 inch razmisljam zato sta mi se gadi taj okvir kao na slici u dnevnom boravku... mac je lijep sta se toga tice...

mogao bih si uzeti onaj mali 11.x incha  polovan, vjerojatno cu naletiti na neki dobar...

hvala za savjet...

:)

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice