Telefonski priključak na routeru u bridge modu

poruka: 7
|
čitano: 1.545
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
offline
Telefonski priključak na routeru u bridge modu

Dakle, svježe nam je instaliran HT-ov optički Internet sa Net+TV+telefon paketom, i ako se ne varam router u paketu je prilično standardni Huawei model. Kuća je stara, wifi signal loš, a bilo kakvo veće kabliranje vrlo problematično, tako da planiram taj router zamijeniti mesh sustavom sa žičanim backhaulom. Router bi ili prebacio u bridge mod ili potpuno uklonio i spojio mesh node direktno na optički adapter (HT podrška kaže da je to izvedivo iako naravno mi oni onda ne mogu pomoći).

 

U paketu imamo fiksni telefon koji treba ostati uključen. Moje pitanje za bilo kog tko možda zna, jer od HTa nisam dobio baš jasan odgovor - da li bi prebacivanje routera u bridge mod onesposobilo telefonske priključke na routeru? Ako da, ima li neki drugi način preko kojeg kojeg mogu spojiti fiksni telefon tako da normalno radi? Mesh sustav kojeg planiram uzeti (eero) nema RJ-11 portove, ali koliko vidim rijetko koji mesh ih ima. Mogu kupiti i neki drugi komad opreme - bitno mi je da imam mesh i da telefonska linija radi.

 

Hvala!

 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Telefonski priključak na routeru u bridge modu

umjesto kemijanja napravi ono što je predviđeno-normalno.. jednostavno novi-dodatni router (mesh) spojiš na wan port.. i to je to, modem ima liniju, telefon-ostalo dok je dodatna oprema tvoja mreža koja radi neovisno o modemu .. tj jedino treba promijeniti defaultne ip-subnet adrese ako su jednake.. a to radi automatika na malo pametnijem uređaju.

-bridge ili cgnat i sl. tražiš samo kad to trebaš, tj kad ne želiš nikakav filter-firewall ili ograničenje servera-operatera, tad je modem samo linija, tj nije ruter nego glupa kutija (a tad većinom ne rade ni ostale funkcije kao telefon-maxtv.. no to ne treba ni tražiti ako nemaš takvu potrebu-razlog..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
offline
Telefonski priključak na routeru u bridge modu

Taj bridge mode očito i dalje zbunjuje ljude :D

BRIDGE samo "dira" internet konekciju, znači nju ne diže više ruter sam nego komp/ruter/krumpir iza njega. TV, telefon i ostale gluposti koje imaš u paketu i dalje žive u ISP ruteru, jer vratimo se na početak rečenice - "diraš" samo internet konekciju. TV i telefon su recimo lokalne konekcije koje rade "lokalno" unutar ISP mreže.

Kupujem HUAWEI stickove za mobilni internet, ponude na PM ;)
 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Telefonski priključak na routeru u bridge modu

U bridge modeu imaš sve normalno, samo ako računalo spojiš bez dodatnog rotera, dobiti će direktno vanjsku IP adresu i moći ćeš spojiti samo jedno računalo.

 

Ako se spojiš direktno na optički adapter, onda nemaš ništa osim interneta, i to isključivo ako operater omogućuje takav način rada.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Telefonski priključak na routeru u bridge modu

.. za manje nesporazuma, razumijevanje.. modem je uređaj kojim imamo liniju, router je mrežni šef. To su dvije slične ali različite stvari-kutijice, mada (svaki) modem ima i ostale funkcije kao routanje, kao wlan, kao print-file-storage-multimedija.. server. Modem je linija, router je uređaj kojim konfiguriramo-upravljamo mrežom, dhcp-server dodjeljuje ip adrese u LANu dok je WAN-ip dodjeljen od operatera tj može se imati i stalni-unajmljen..

-modem služi spajanju linije, kao nekad dailup, dok router služi za mrežu, npr vpn, p2p.. a sam naziv je osnovna funkcija tj ruta-rutanje ili karikirano kao skretnica vlaka-pruga.

-da bi neke stvari bile moguće kao p2p trebamo uređaj koji te mogućnosti ima, npr router dok modem operatera može i ne mora nuditi te mogućnosti odnosno ovisimo o tome što nudi ili promjenom operatera problem itd. i u pravilu kad se to stvarno treba, kao veće fimre, ima se vlastita mrežna oprema koja to može, npr router klase firewall ili balancing itd.. što je u osnovi isti router ali 'jači' (soft).

-normalan korisnik ne treba brigde, tj svaki router ima wan port, upravo na taj port se spaja linija-modem i ostalo je automatika, .. a jedino ako treba npr otvarati portove ili vpn-p2p i sl. tad ovisno što modem nudi u pravilu zovemo operatera i tražimo prebacivanje u npr bridge (jer juzer nema pravi admin pristup modemu-opremi dok operater zapravo kontrolira sve i može npr resetirati.. a to i povremeno radi ..). Tad nam modem nije ograničenje tj ostalo radi router.. u pravilu (staro, sve se mijenja..) modem tad ne radi ništa, isključen npr dhcp, wlan.. ali to ne znači da neki ne može biti drugačiji tj sve ovisi o operateru-softwareu pa možda radi dhcp, wlan, tel., maxtv.. a možda ne (jer koriste te funkcije koje ovisno kako su u softu izvedene kad su isklučene ne mogu raditi..).

-vlastiti router mada je možda identičan operaterovom (modemu) ima tvornički-originalan soft tj mogućnosti, dok se operaterov koristi s modificiranim (rebrendanim) firmareom-softwareom tj u pravilu ograničeno, kontrolira operater.. i tad jednostavno mada su isti, isti proizvođač ne moraju imati jednake mogućnosti (+ manji rom pa ne može npr openwrt.. i sl. dok neki ostanu netaknuti i rade jednako.. po sjećanju je tako bilo s metronetovim fritz!om..).

 

osim par žica-palstike, sve radi chip tj software a cijena-klasa-mogućnosti-licence.. ovise upravo o softwareu, manje o tome ima li 4-5-više lan portova i sl. neki kao mikrotikovi nude sve kombinacije pa npr port može biti wan, lan, dmz.. fleksibilno.. no realno osim kad baš trebate, nepotrebno (većini) :)

 

-sam router je banalno jednostavna stvar, pravila, univerzalno, neovisno o osu jer to je mreža, kao željeznička pruga ili žica za struju, cijev za vodu.. uđe na port a izađe ovisno o postavci na port b i istim putem se vrati nazad.. to je osnova, ruta. Sve ostalo je stvar potrebe npr firme, nevažno za ovaj primjer kad se samo želi pokrivenost... mesh. Tad ne treba bridge i sl. ali naravno ako automatika ne podesi, tad se mora ručno, ne iste mrežne postavke-kolizija kao i upaliti wlan, podesiti brzinu-kanal-širinu pojasa, rezervirati ip za uređaje u lanu ako to trebamo itd.. tj svaki uređaj nudi ''iste'' menije-opcije, kao što su svi automobili jednaki.. jedino treba snaći se gjde je što, a važnije je znati čemu služi i kako se npr nešto naziva ili čitati RTFM :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Telefonski priključak na routeru u bridge modu

Imao doma i jedno i drugo i treće...

 

1. Bridge mode - optika u ONT, kabel iz ONT u WAN na tcom routeru, tvoj router u LAN1 na tcomu - ti dizes PPPoE konekciju, radiš NAT i sve, IPTV i telefon ostaje na tcom routeru - tvoj je samo za net

 

2. Iz ONTa u tvoj router, sve odrađuješ sam, potrebno iztagirati portove na tvom routeru pa imaš preko njega i net i maxtv i telefon (telefon je priča za sebe - treba ti ATA ili VoIP telefoni + centrala i puno važnije - IMS password do kojeg ne možeš na normalne načine nego trikovima). U ovom načinu spajanja je moguće izvoditi svakakve akrobacije sa trunk portovima i sl.

 

3. AP način - zabodeš svoj router u LAN1 na tcom routeru, staviš ga u zaseban subnet i sve uređaje spajaš preko njega. Tehnički, tad niti nema svrhu routera nego je AP/switch. Bezveze.

 

P.S. u bridge modu se uz dobar router isto da naštimati trunk ali onda i na drugoj strani (druga soba, kat...) mora biti neki L3 switch koji će znat "razbiti" trunk na tagged portove, jedan ili dva za IPTV a ostali za net...

 

P.P.S. tko treba/može/zna, može progurati i maxtv preko wifi...

 
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Telefonski priključak na routeru u bridge modu

Puno hvala svima na savjetima! Mislim da ću se s ovim dobro snaći.

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice