Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

poruka: 5
|
čitano: 1.909
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitor slušalica (IEMa)

Prošlo je desetak godina otkako sam otvorio teme o gaming slušalicama i slušalicama za glazbu, a pošto se zadnjih par godina In-Ear monitori sve više spominju i koriste te postaju sve pristupačniji i jer sam i sam pomalo zaglavio u tom novom hobiju odlučio sam otvoriti temu i za ovo audio/sound područje.

Kako bi ste što bolje odredili kakve In-Ear Monitore (u daljnjem tekstu IEM) trebate pročitajte ovaj savjetnik.

 

IEM VS EarPhones / In-Ear phones / Earbuds / TWS earbuds

Kako bih vam pobliže objasnio razliku između IEM-ova i ostalih tipova slušalica koje se guraju u uši (ili ušne kanale) potrebno je da vas ukratko upoznam s pojmom zvučnika-monitora, poviješću nastanka IEM-ova te nekim osnovama tehnologije.


Povijest IEM-ova

Glazbenicima, pogotovo izvođačima na pozornicama, tokom izvedbe, nije lako (ponekad je i nemoguće) čuti kako njihov instrument zvuči, sam ili u kombinaciji s ostalima, npr bubnjevi nadglašavaju električnu gitaru, klavijaturu i slično, no nužno im je da čuju kako bi se mogli uskladiti s ostalim izvođačima/sviračima ili zvukovima. Na pozornici se ne čuje dobro ono što publika ispred pozornice čuje, što zbog položaja pojedinih instrumenata, što zbog razlika u glasnoći, rasporeda zvučnika i mikrofona itd.

Kako bi se problem (donekle) riješio, glazbenici su, sredinom prošlog stoljeća ka ovamo, počeli stavljati zvučnike usmjerene ka njima, bolje čuli svoje izvedbe i tako optimizirali svoju izvedbu. Među prvima su to radili Beatlesi kao i još neki veći bendovi.

S vremenom je "tehnologija" napredovala pa su te pojedine zvučnike prilagođavali izvedbi pojedinih instrumenata i položaju tih zvučnika na pozornicama, te su takve prilagođene zvučnike počeli zvati "monitori". Monitoring zvučnici.

Dakle, monitoring zvučnik ili zvučnik monitor, je zvučnik prilagođen izvođaču koji mu služi za nadziranje izvedbe i prilagodbu/poboljšanje. Također, koriste se tehnike pozicioniranja mikrofona i prilagodbe uređaja kako zvuk tih zvučnika ne bi bio prenošen od strane mikrofona ka publici.

No ti zvučnici imaju jedu manu - pošto su usmjereni, glazbenik mora biti na odgovarajućem mjestu kako bi optimalno čuo, čim se previše odmakne od mjesta odmah drugačije čuje zvukove i gubi prednosti monitoringa.

Tada su se neki dosjetili - koristiti slušalice, i to bubice u ušima. S tim je krenuo razvoj in-ear monitora.

Radili su se kalupi uha (školjki i ušnih kanala) kako bi se slušalice prilagodile korisniku/glazbeniku, dodavalo se više drivera (zvučnika) u same slušalice kako bi se razdvoila reprodukcija dubokih, srednjih i visokih tonova (kako bi se zvuk prilagodio potrebama glazbenika/korisnika) itd.

Naravno, custom made IEM-ovi su skupi, a za monitoring budu i posebno prilagođavani pa nisu baš prikladni za raznorazne namjene. Tu na red dolazi domišljatost proizvođača audio opreme koji su IEM-ove počeli masovno proizvoditi i prodavati kao alternativu za prethodne tipove slušalica koje idu u uši; što za glazbenike/izvođače koji si ne žele ili ne mogu priuštiti custom-made (napravljene po mjeri), što zbog entuzijasta i jednostavno -prilike. I onda su u tome priliku namirisali i Kineski proizvođači koji su u stanju ponuditi veći raspon proizvoida i niže cijene.

 

Što je Chi-fi (Chifi)

Pojam Chi-FI označava audio opremu proizvedenu u Kini od strane Kineskih proizvođača. Uglavnom lako dostupna i povoljna audio oprema ili dodatci.

Često se neopravdano smatra da je u pitanju roba niže kvalitete, no istina je sušta suprotnost - teoliko se različitih proizvodi da su proizvođači savladali sve što treba za sasvim zadovoljavajuće proizvode.

Također, cijene budu niže jer se sitni proizvođači trebaju probiti na tržišu. I česte su suradnje s recenzentima audio opreme, tako da se na Chi-Fi proizvodima nerijetko pronađe i pokoje ime nekeog recenzenta ili influencera.

 

Najčešće razlika IEM-a i ostalih in-ear slušalica

- broj magneta (zvučnika) po slušalici kod IEM-ova može biti jedan ili više, s tim da je više magneta često bolje i skuplje, slično kao kod stolnih, prostornih, sobnih ili računalnih zvučnika.

- različito tjuniranje (tuning) za određene potrebe; npr linearan frekvencijsi odziv, V-oblik frekvencijskom odziva, naglašeni određeni tonovi, prilagodba za žanrove ili instrumente.

- IEM-ovi su uglavnom veći i teži od in-ear slušalica; primarno zbog više drajvera, prilagodbi školjkama uha, većih drivera, čvrstoće izrade.

- u usporedbi s TWS rješenjima, svi IEM-ovi su žični, ne koriste Bluetooth, glazbenici ih spoje na odvojena rješenja za bežično povezivanje (prijamnike) koje najčešće nose ispod odjeće kako bi se mogli neometano kretati po pozornici

 

Na što je potrebno paziti pri izboru?

- na audio profil odnosno na zvučne karakteristike IEM-a kojeg se razmatra (dobro proučiti graf frekvencija, komentare korisnika, recenzije)

- na dizajn dijela koji sjeda u školjku uha kako si ne biste odabrali IEM koji će vam loše sjediti ili izazivati probleme neudobnosti - zapamtite, svačije školjke uha su jedinstvene i veličinom i oblikom.

- odvojivi kabel je veliki plus kako bi ste, po potrebi, mogli zamijeniti kabel s nekim koji vam bolje odgovara estetikom, duljinom, konektorom

- izmjenjivost in-ear nastavaka (earbuda)

 

Koji su najčešći tipovi in-ear nastavaka odnosno earbuda?

- silikonski - najčešći, uglavnom dolaze uz slušalice/IEM-ove u više veličina, boja i oblika, uz večinu IEM-ova dolaze u veličinama S, M i L koje nisu standardizirane tako da M jednog proiuzvođača može biti veći ili manje nego M nekog drugog

- pjena - malo skuplji nego silikonski, u pravilu bolje ispunjavaju prostor slušnog kanala i prilagode se korisniku, manje trajni

- tvrdi/plastika - nisu fleksibilni, vrlo rijetki

- spužva - za otvoreniji tip, prozračni

- custom made (pjena, silikoni, spužva itd) - ovi se rade posebno za svakog korisnika po otisku uha ili snimci uha, uglavnom skupi i često najbolji

 

Poznatiji brendovi

Uz velika imena tipa Sennheiser, Audio-technica, Bayerdnamic, AKG i slične tu su kineski razni poput KZ, Moondrop, CCA, BLON, Remax, UiiSii i slični.

 

Razlike u tipu korištenih magneta/drivera

Isto je kao kod slušalica za glazbu; neodimijski dinamični, planarni, itd. Iste prednosti i mane kao kod klasičnih (velikih) slušalica.

Također, večina IEM-ova je zatvorenog tipa i dost dobro blokiraju vanjske zvukove.

 

Preporuka modela za početak

- 7Hz Salnotes Zero Dynamic (oko 25€)

- KZ Zex Pro (ispod 50€)

- Moondrop Aria i Aria Snow (oko 75€)

 

Dodatne informacije (gdje pronaći više info)

Crinacle+, Fresh Reviews, Z reviews (Zeos Pantera), AudioBudget, Optimum Tech, Akros, Ryan-Thomas, Joshua Valour, Tech Savvy, Giz Audio, Bad Guy Good Audio Reviews...

 

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.9.2022 2:39 (191x7).
Moj PC  
7 0 hvala 2
23 mjeseca
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Kupio nedavno Moodrop Arie, ali nisam još stigao probati. 

 
1 0 hvala 0
10 godina
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Ima li ovih chi-fi IEM-ova sa usb c ulazom, ili sam osuđen na 3.5mm - usb c adapter da bi ih koristio na mobitelu ? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
Pandzinho kaže...

Ima li ovih chi-fi IEM-ova sa usb c ulazom, ili sam osuđen na 3.5mm - usb c adapter da bi ih koristio na mobitelu ? 

Ne mogu reći da sam vidio IEM-ove s integriranom zvučnom.

Što se donglea tiče, imaš dvije opcije, pasivni (jeftiniji, ne radi na svim uređajima i ne možeš ga koristiti npr na računalu, koristi zvučni čip mobitela/tableta) i aktivni (tje type-C DAC, ima elektroniku i radi na svemu te često ima bolji zvuk nego uređaj na koji spajaš).

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
14 godina
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

U međuvremenu sam nabavio i QKZ x HBB, dobre su za gaming, baš kako Fresh Reviews preporuča.

I na putu su mi Truthear Crinacle Zero. Za koji dan bi trebale stići. Nakon toga pravim pauzu od kupnje IEM-ova.

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice