Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a) izdvojena tema

poruka: 24
|
čitano: 12.837
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitor slušalica (IEMa)

Prošlo je desetak godina otkako sam otvorio teme o gaming slušalicama i slušalicama za glazbu, a pošto se zadnjih par godina In-Ear monitori sve više spominju i koriste te postaju sve pristupačniji i jer sam i sam pomalo zaglavio u tom novom hobiju odlučio sam otvoriti temu i za ovo audio/sound područje.

Kako bi ste što bolje odredili kakve In-Ear Monitore (u daljnjem tekstu IEM) trebate pročitajte ovaj savjetnik.

 

IEM VS EarPhones / In-Ear phones / Earbuds / TWS earbuds

Kako bih vam pobliže objasnio razliku između IEM-ova i ostalih tipova slušalica koje se guraju u uši (ili ušne kanale) potrebno je da vas ukratko upoznam s pojmom zvučnika-monitora, poviješću nastanka IEM-ova te nekim osnovama tehnologije.


Povijest IEM-ova

Glazbenicima, pogotovo izvođačima na pozornicama, tokom izvedbe, nije lako (ponekad je i nemoguće) čuti kako njihov instrument zvuči, sam ili u kombinaciji s ostalima, npr bubnjevi nadglašavaju električnu gitaru, klavijaturu i slično, no nužno im je da čuju kako bi se mogli uskladiti s ostalim izvođačima/sviračima ili zvukovima. Na pozornici se ne čuje dobro ono što publika ispred pozornice čuje, što zbog položaja pojedinih instrumenata, što zbog razlika u glasnoći, rasporeda zvučnika i mikrofona itd.

Kako bi se problem (donekle) riješio, glazbenici su, sredinom prošlog stoljeća ka ovamo, počeli stavljati zvučnike usmjerene ka njima, bolje čuli svoje izvedbe i tako optimizirali svoju izvedbu. Među prvima su to radili Beatlesi kao i još neki veći bendovi.

S vremenom je "tehnologija" napredovala pa su te pojedine zvučnike prilagođavali izvedbi pojedinih instrumenata i položaju tih zvučnika na pozornicama, te su takve prilagođene zvučnike počeli zvati "monitori". Monitoring zvučnici.

Dakle, monitoring zvučnik ili zvučnik monitor, je zvučnik prilagođen izvođaču koji mu služi za nadziranje izvedbe i prilagodbu/poboljšanje. Također, koriste se tehnike pozicioniranja mikrofona i prilagodbe uređaja kako zvuk tih zvučnika ne bi bio prenošen od strane mikrofona ka publici.

No ti zvučnici imaju jedu manu - pošto su usmjereni, glazbenik mora biti na odgovarajućem mjestu kako bi optimalno čuo, čim se previše odmakne od mjesta odmah drugačije čuje zvukove i gubi prednosti monitoringa.

Tada su se neki dosjetili - koristiti slušalice, i to bubice u ušima. S tim je krenuo razvoj in-ear monitora.

Radili su se kalupi uha (školjki i ušnih kanala) kako bi se slušalice prilagodile korisniku/glazbeniku, dodavalo se više drivera (zvučnika) u same slušalice kako bi se razdvoila reprodukcija dubokih, srednjih i visokih tonova (kako bi se zvuk prilagodio potrebama glazbenika/korisnika) itd.

Naravno, custom made IEM-ovi su skupi, a za monitoring budu i posebno prilagođavani pa nisu baš prikladni za raznorazne namjene. Tu na red dolazi domišljatost proizvođača audio opreme koji su IEM-ove počeli masovno proizvoditi i prodavati kao alternativu za prethodne tipove slušalica koje idu u uši; što za glazbenike/izvođače koji si ne žele ili ne mogu priuštiti custom-made (napravljene po mjeri), što zbog entuzijasta i jednostavno -prilike. I onda su u tome priliku namirisali i Kineski proizvođači koji su u stanju ponuditi veći raspon proizvoida i niže cijene.

 

Što je Chi-fi (Chifi)

Pojam Chi-FI označava audio opremu proizvedenu u Kini od strane Kineskih proizvođača. Uglavnom lako dostupna i povoljna audio oprema ili dodatci.

Često se neopravdano smatra da je u pitanju roba niže kvalitete, no istina je sušta suprotnost - teoliko se različitih proizvodi da su proizvođači savladali sve što treba za sasvim zadovoljavajuće proizvode.

Također, cijene budu niže jer se sitni proizvođači trebaju probiti na tržišu. I česte su suradnje s recenzentima audio opreme, tako da se na Chi-Fi proizvodima nerijetko pronađe i pokoje ime nekeog recenzenta ili influencera.

 

Najčešće razlika IEM-a i ostalih in-ear slušalica

- broj magneta (zvučnika) po slušalici kod IEM-ova može biti jedan ili više, s tim da je više magneta često bolje i skuplje, slično kao kod stolnih, prostornih, sobnih ili računalnih zvučnika.

- različito tjuniranje (tuning) za određene potrebe; npr linearan frekvencijsi odziv, V-oblik frekvencijskom odziva, naglašeni određeni tonovi, prilagodba za žanrove ili instrumente.

- IEM-ovi su uglavnom veći i teži od in-ear slušalica; primarno zbog više drajvera, prilagodbi školjkama uha, većih drivera, čvrstoće izrade.

- u usporedbi s TWS rješenjima, svi IEM-ovi su žični, ne koriste Bluetooth, glazbenici ih spoje na odvojena rješenja za bežično povezivanje (prijamnike) koje najčešće nose ispod odjeće kako bi se mogli neometano kretati po pozornici

 

Na što je potrebno paziti pri izboru?

- na audio profil odnosno na zvučne karakteristike IEM-a kojeg se razmatra (dobro proučiti graf frekvencija, komentare korisnika, recenzije)

- na dizajn dijela koji sjeda u školjku uha kako si ne biste odabrali IEM koji će vam loše sjediti ili izazivati probleme neudobnosti - zapamtite, svačije školjke uha su jedinstvene i veličinom i oblikom.

- odvojivi kabel je veliki plus kako bi ste, po potrebi, mogli zamijeniti kabel s nekim koji vam bolje odgovara estetikom, duljinom, konektorom

- izmjenjivost in-ear nastavaka (earbuda)

 

Koji su najčešći tipovi in-ear nastavaka odnosno earbuda?

- silikonski - najčešći, uglavnom dolaze uz slušalice/IEM-ove u više veličina, boja i oblika, uz večinu IEM-ova dolaze u veličinama S, M i L koje nisu standardizirane tako da M jednog proiuzvođača može biti veći ili manje nego M nekog drugog

- pjena - malo skuplji nego silikonski, u pravilu bolje ispunjavaju prostor slušnog kanala i prilagode se korisniku, manje trajni

- tvrdi/plastika - nisu fleksibilni, vrlo rijetki

- spužva - za otvoreniji tip, prozračni

- custom made (pjena, silikoni, spužva itd) - ovi se rade posebno za svakog korisnika po otisku uha ili snimci uha, uglavnom skupi i često najbolji

 

Poznatiji brendovi

Uz velika imena tipa Sennheiser, Audio-technica, Bayerdnamic, AKG i slične tu su kineski razni poput KZ, Moondrop, CCA, BLON, Remax, UiiSii i slični.

 

Razlike u tipu korištenih magneta/drivera

Isto je kao kod slušalica za glazbu; neodimijski dinamični, planarni, itd. Iste prednosti i mane kao kod klasičnih (velikih) slušalica.

Također, večina IEM-ova je zatvorenog tipa i dost dobro blokiraju vanjske zvukove.

 

Preporuka modela za početak

- 7Hz Salnotes Zero Dynamic (oko 25€)

- KZ Zex Pro (ispod 50€)

- Moondrop Aria i Aria Snow (oko 75€)

 

Dodatne informacije (gdje pronaći više info)

Crinacle+, Fresh Reviews, Z reviews (Zeos Pantera), AudioBudget, Optimum Tech, Akros, Ryan-Thomas, Joshua Valour, Tech Savvy, Giz Audio, Bad Guy Good Audio Reviews...

 

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.9.2022 2:39 (191x7).
Moj PC  
9 0 hvala 2
3 godine
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Kupio nedavno Moodrop Arie, ali nisam još stigao probati. 

 
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Ima li ovih chi-fi IEM-ova sa usb c ulazom, ili sam osuđen na 3.5mm - usb c adapter da bi ih koristio na mobitelu ? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
Pandzinho kaže...

Ima li ovih chi-fi IEM-ova sa usb c ulazom, ili sam osuđen na 3.5mm - usb c adapter da bi ih koristio na mobitelu ? 

Ne mogu reći da sam vidio IEM-ove s integriranom zvučnom.

Što se donglea tiče, imaš dvije opcije, pasivni (jeftiniji, ne radi na svim uređajima i ne možeš ga koristiti npr na računalu, koristi zvučni čip mobitela/tableta) i aktivni (tje type-C DAC, ima elektroniku i radi na svemu te često ima bolji zvuk nego uređaj na koji spajaš).

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
16 godina
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

U međuvremenu sam nabavio i QKZ x HBB, dobre su za gaming, baš kako Fresh Reviews preporuča.

I na putu su mi Truthear Crinacle Zero. Za koji dan bi trebale stići. Nakon toga pravim pauzu od kupnje IEM-ova.

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Gizaudio: Mega Budget IEM Tier List (IEM-i ispod 100€)

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 mjeseci
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Relativno nove Sennheiserove ie 200-300?Jel bi 300 već bio overkil za mobitel?Naravno kad ove sadašnje odapnu...

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
NEKKO kaže...

Relativno nove Sennheiserove ie 200-300?Jel bi 300 već bio overkil za mobitel?Naravno kad ove sadašnje odapnu...

Nemam iskustva s navedenima, no koliko sam vidio u recenzijama - nisu baš najbolji IEM u toj cijeni.

 

Za gaming u sličnoj cjenovnoj kategoriji kao IE 200 ima npr Dunu Kima. Odličan IEM.

 

U kategoriji od IE 300 solidne su Kiwi Ears Orchestra Lite i Raptgo Hook X.

 

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
10 godina
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Moje iskustvo sa jedinim IEM koje sam do sad isprobao je sa Truthear x Crinacle ZERO (50$).

Citao sam dosta review-a pogotovo od Crinacle-a i htio sam probati ih jer nisu toliko skupe.

Spajao sam ih na mobitel preko pasivnog dongla te preko iBassso DC03 te preko Toppinga NX4, vecina glazbe je bila u FLAC formatu.

Pored tih imam jos SENNHEISER HD 650 te HIFIMAN HE-X4.

Na zalost nakon Sennheiser-a ove IEM slusalice mi imaju bas blijed zvuk i nema ni traga onom "famoznom" bassu i dubokim tonovima koje sam ocekivao, koji se i ovdje hvale:

 

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/truthear-x-crinacle-zero-iem-review.37380/

 

Jedino sto mogu reci da su dosta udobne u odnosu na ostale IE slusalice (one koje se dobiju sa Samsung mobitelom) ili neke druge Xiaomi bluetooth slusalice.

 

Pretezno slusam zenski vokalni jazz i Sennheiser mi je odlican za to, a ove IEM koristim za ostale aktivnosti kad ne zelim imati velike slusalice na glavi i nije mi toliko bitna kvaliteta zvuka. ;)

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

A gle, različita klasa uređaja. Meni na nijednom audio uređaju nisu imale ono nešto, tek s Akliam PD4 su prodisale (očito moje druge zvučne i DAC-ovi nemaju dovoljno snage). No tvoja oprema bi trebala biti dobra.

Moje HD 560S imaju sličnu zvučnu sliku kao serija HD 600, tako da kužim na koju razliku ciljaš.

 

E sad, ako ti je bitan kvalitetan bass (što mi je čudno jer HD 650 i Hifiman HE-X4 nemaju boostan bass), imaš opciju QKZ x HBB za 20ak eura. Glasniji nego Truthear Zero i definitivno bassniji.

 

Ali, ako ti treba zvuk sličan slušalicama koje imaš, to bi ti tek neki osjetno skuplji IEM-ovi mogli pružiti, možda Dunu Kima ili Kiwi Ears Orchestra Lite.

 

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
15 mjeseci
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Hvala na prijedlozima ali mislim da ostajem na Sennicama po pitanju sluški,mislim zamjenit stare cx 300 II nakon ohoho godina a ostajem vjeran brendu pa ce vj. biti ie 200.

 
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
NEKKO kaže...

Hvala na prijedlozima ali mislim da ostajem na Sennicama po pitanju sluški,mislim zamjenit stare cx 300 II nakon ohoho godina a ostajem vjeran brendu pa ce vj. biti ie 200.

 To je uredu. Javi dojmove.

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
12 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
Sto ce obicnom korisniku profi IEM slusalice..koje su prednosti nad obicnim IE slusama!?
AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 mjeseci
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Obićan korisnik želi probati neobične stvari po pitanju iem-ova ,pošto je zadovoljan sa takvim naglavnim/neobičnim slušalicama.Misliš da ne vrijedi te razlike u cijeni? 

16 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
volegradele kaže...
Sto ce obicnom korisniku profi IEM slusalice..koje su prednosti nad obicnim IE slusama!?
  •  
  • Bolji zvuk
  • Drugačiji zvuk
  • Veća kvaliteta
  • Bolji dojmovi
  • Veća klasa uređaja
  • Bolja prilagođenost određenoj namjeni
  • Modularnost

 

Jesi uopće pročitao prvu objavu u temi?

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
10 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Nisam mislio na boostan bass vec jednostavno HD 600 idu dublje u odnosu na IEM. Mozda sam malo nasjeo jer obicno na Audio Science Review imaju dobre recenzije pogotovo kad su napisali:

 

Truthear Crinnacle Zero IEM Listening Tests
As usual I start with my female vocals. My first reference track had excellent warmth courtesy of proper low frequency response. This continued from track to track with tonality that was just delightful. It not only sounds "right" but also enjoyable. The sound you get is like the best speaker in best room with no room modes. Of course there is no tactile feedback so deep bass doesn't sound the same but you get the picture.

16 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
10alex kaže...

Nisam mislio na boostan bass vec jednostavno HD 600 idu dublje u odnosu na IEM. Mozda sam malo nasjeo jer obicno na Audio Science Review imaju dobre recenzije pogotovo kad su napisali:

 

Truthear Crinnacle Zero IEM Listening Tests
As usual I start with my female vocals. My first reference track had excellent warmth courtesy of proper low frequency response. This continued from track to track with tonality that was just delightful. It not only sounds "right" but also enjoyable. The sound you get is like the best speaker in best room with no room modes. Of course there is no tactile feedback so deep bass doesn't sound the same but you get the picture.

A gle, teško je uspređivati slušalice otvorenog tipa i IEM-ove, to da uspoređuješ zatvoreni tip i IEM imalo bi više smisla.

No ja koristim Truthear Zero primarno za gaming gdje je analitika zvučne slike bitnija nego sama kvaliteta zvuka tj bitnije mi je da zvukove mogu precizno pozicionirati nego da su zvukovi baš idealni.

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
8 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
191x7 kaže...

A gle, teško je uspređivati slušalice otvorenog tipa i IEM-ove, to da uspoređuješ zatvoreni tip i IEM imalo bi više smisla.

No ja koristim Truthear Zero primarno za gaming gdje je analitika zvučne slike bitnija nego sama kvaliteta zvuka tj bitnije mi je da zvukove mogu precizno pozicionirati nego da su zvukovi baš idealni.

 I te Truthear Zero su ti bolje od hd 560s za gaming?

a za muziku koliko su losije napram hd 560s, samo taj bass je problem?

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.3.2023 12:59 (Mr.Natural).
16 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
Mr.Natural kaže...

 I te Truthear Zero su ti bolje od hd 560s za gaming?

a za muziku koliko su losije napram hd 560s, samo taj bass je problem?

Nisu. Ali za moju razinu igranja PUBG-a me ne ograničavaju tako da su OK, a rješavaju mi jedan veliki problem - "gamer hair" tj ne želim stabanu kosu na poslu.

 

Ja nemam problem s bassom na Truthear Zero i zvuk mi je OK. Drugačiji je to profil nego HD 560s, nije ista klasa. I da je ista klasa (budem jednom nabavio neke IEM slične cijene kao 560s), opet bi zvuk bio drugačiji.

 

Edit: I da, nema ih smisla koristiti na integriranoj zvučnoj, prosječnoj diskretnoj zvučnoj ili jeftinom usb-c na 3.5mm adapteru. Nemaju snage. Mogao bi ih netko gadno popljuvati zbog lošeg izvora.

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.3.2023 14:41 (191x7).
15 mjeseci
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Slušam ih nekih tjedan dana i nemam zamjerka osim da zahtjevaju namještanje/prilagodbu na odgovarajuće jastučiće koji su za mene silikonski.Kad stavim od mem.pjene ne pokriju(možda su preplitke) te rupice na slušalicama koje su za taj 2 stupanj slušanja,meni osobno flat/bez basa i života/neznam tkome to točno koristi.Goni to mobitel na 3.5 mm utor za slušalice bez problema,na boljem izvoru daju možda nešto detaljniji/puniji zvuk.Naspram starih cx 300 ll space šatl,ugodnije za muziku i od trenutnih sennica koje koristim za gaming.

 

 Zadovooljan kupnjom!

 

 
0 0 hvala 0
15 mjeseci
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Naručio iFi Go Link pa kud puklo da puklo za 52€,nemože bit lošije od utora za slušalice kojeg više nemamo.

 

 

Edit...dobar je prculjak,izgledom a i okusom.Eto nebi ga uzimao da nisu umirovili utor za slušalice jer mob stvarno dobro vozi ie 200 ali ovo daje jednu dimenziju više.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.4.2023 20:07 (NEKKO).
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Dosle sa Alija 2x 7hz salnotes zero, overseas dostavio (nikakve dodatna placanja, oba dvije sa dostavom platio 45$ preko ovog sellera, jedne su kostale 23.73$ i uz njih sam dobio hrpu earcapsova). Sad i njih na kompu koristim za muziku i casual igranje jer je stvarno zvuk isti ili slican kao kod Cloud Core, usput sam ih spojio i na Hyperxovu zvucnu ali tad je zvuk preglasan i sve iznad 70ak% je prepreglasno. Nikad nisam bio fan ovakvih slucalica (vecinom zbog toga sto vole ispadat) ali ovo je top za ovu cijenu ...

 

Edit: da se zahvalim 191x7 na preporuci i linku gdje uzet 

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.6.2023 21:44 (hahhaajaads).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
offline
Re: Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)
hahhaajaads kaže...

Dosle sa Alija 2x 7hz salnotes zero, overseas dostavio (nikakve dodatna placanja, oba dvije sa dostavom platio 45$ preko ovog sellera, jedne su kostale 23.73$ i uz njih sam dobio hrpu earcapsova). Sad i njih na kompu koristim za muziku i casual igranje jer je stvarno zvuk isti ili slican kao kod Cloud Core, usput sam ih spojio i na Hyperxovu zvucnu ali tad je zvuk preglasan i sve iznad 70ak% je prepreglasno. Nikad nisam bio fan ovakvih slucalica (vecinom zbog toga sto vole ispadat) ali ovo je top za ovu cijenu ...

 

Edit: da se zahvalim 191x7 na preporuci i linku gdje uzet 

 Nabavi si jeftinjak foam eartips, dobri su na Salnotes Zero. :)

https://www.gamingtribe.com/giveaway/test/191x7
7 godina
offline
Savjetnik za izbor In-Ear Monitora (IEM-a)

Evo ih konačno  Kbear Ks1 naručeno sa alia 17,49 s poštarinom 20,05 eura.Ima ih i kod nas a čak ih prije kupnje možete isprobatu u njihovom showroomu,kod nas su 32 eura a ako ih naručujete preko weba 38,64 s poštarinom.Neču pisat ni di se nalazi ni web stranicu da ne ispadne da reklamiram.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.10.2023 17:02 (SaLe44).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice