Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx)
- poruka: 5.818
- |
- čitano: 962.383
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
zanima me kolika je neka max sigurna voltaza za 24/7 na 4.0+ za moj proc?
trenutno je na 3.5ghz pri 1.34v...ali htio bi preko 4 ako je ikako moguce
To ti je sad super i ostavi si tako. Preko 4.0Ghz nećeš sigurno s tim hladnjakom. Zašto želiš uopće clockat još kad nigdje nećeš ni osjetiti razliku.
temperature proca su mi 40 max u loadu(dok se igram), a izmuzao bi jos malo jer osjetim povremeno frame dropove, iako mislim da je to do igrice (wot) jer je ocajno optimizirana, ali svejedno bi volio podic si jos minimalni fps...mozda bi mogao i iz graficke jos malo soka povuc(ona ide do 58 u loadu)?
zanima me kolika je neka max sigurna voltaza za 24/7 na 4.0+ za moj proc?
trenutno je na 3.5ghz pri 1.34v...ali htio bi preko 4 ako je ikako moguce
Za AMD procesore je sve iznad 1.45v previše za 24/7 upotrebu.
Sada ti je procesor super, imaš loš hladnjak za 4GHz tj za više napona!
CPU voltage control, opcija na dnu je opcija za mijenjanje napona procesora(V-core).Pokusaj dignuti frekvu procesora preko clock ratia ako ti je otkljucan.Ako nije dizes preko toga sto si oznacio.Sukladno tome moras podesiti memoriju i njen mnozitelj kao i frekvu HT-a koju ces morati ostaviti nesto iznad 2GHZ ili dodati napon za vecu frekvenciju.
Nisam baš sve skužio što trebam radit. Znači dižem napon procesora na CPU voltage control, frekvenciju dižem preko clock ratia ako je otključan ili CPU frequency ako nije. Kako dižem frekvenciju spuštam memory clock po potrebi. Što trebam radit s HT link frequency i HT link voltage control? Dižem jedno ili drugo il oboje? I kako ću znati koliko to trebam dignit?
Ispričavam se na glupim pitanjima, ovo mi je prvi pokušaj OC-a.
HT frekvu drzi do nekih 2100-2150MHZ jer ce ti biti nestabilna preko te frekve bez dizanja napona(stock frekva je 2000MHZ).Dakle nemoj dizati nego spustaj HT frekvu pomalo kako i overclockas proc a napon HT-a uopce ne diraj.
Evo ja sam došao do 3.8Ghz (imam neko jadno hlađenje) temperatura je oko 45-60 Pod full LOAD....Prie kada sam još imao staro napajanje od 350w isto na 3.8Ghz napon je bio 1.43V a sada je 1.072v neznam bojim se klokati na više jer imam slab hladnjak...Baš me zanima do kolko mogu iči sa tim procesorom i sa vodenim hlađenjom H60
Evo ja sam došao do 3.8Ghz (imam neko jadno hlađenje) temperatura je oko 45-60 Pod full LOAD....Prie kada sam još imao staro napajanje od 350w isto na 3.8Ghz napon je bio 1.43V a sada je 1.072v neznam bojim se klokati na više jer imam slab hladnjak...Baš me zanima do kolko mogu iči sa tim procesorom i sa vodenim hlađenjom H60
Validaciju molim.
Evo validacije moga Athlon na 3.65 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2310010 bez dizanja napona.Uredno prelazi OCCT i radi 24/7.
Izgleda da moj procesor baš i ne voli OC. Oproba sam ga na 3750 MHz i napon na 1,45 V i ruši se nakon par minuta OCCT. Probat ću poslin malo smanjit čisto da vidin na koliko je stabilan.
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2310018
EDIT: Zašto mi pod core voltage piše 1,104 V a ja sam u biosu najestio na 1,45 V?
CPU-z krivo očitava il sam ja nešto krivo namjestio?
Izgleda da moj procesor baš i ne voli OC. Oproba sam ga na 3750 MHz i napon na 1,45 V i ruši se nakon par minuta OCCT. Probat ću poslin malo smanjit čisto da vidin na koliko je stabilan.
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2310018
EDIT: Zašto mi pod core voltage piše 1,104 V a ja sam u biosu najestio na 1,45 V?
CPU-z krivo očitava il sam ja nešto krivo namjestio?
Zato jer imas ukljucen QnQ. (cool n quiet)! iskljuci to i spread spectrum iskljuci. Koja je stock voltaza? Probaj smanjit bus speed za 5mhz i iskljuci ovo kaj sam ti napiso i onda testiiraj i vidi oce proc
Stock napon je 1,325 V.
Otključana je jezgra i L3.
U principu ako imas otkljucanu jezgru ti netreba oc a i oc potencijal je smanjen radi otkljucane jezgre. moj savjet : ili 3 jezgre i oc ili 4 jezgre @ stock. mislim da ti je 4 jezgre sa l3 sasvim zadovoljavajuce i nepotrebno je jos clockat jedino ako ti je cpu bottleneck.
U principu ako imas otkljucanu jezgru ti netreba oc a i oc potencijal je smanjen radi otkljucane jezgre. moj savjet : ili 3 jezgre i oc ili 4 jezgre @ stock. mislim da ti je 4 jezgre sa l3 sasvim zadovoljavajuce i nepotrebno je jos clockat jedino ako ti je cpu bottleneck.
Ma nemam potrebe klokat procesor al nisam to nikad radio i zanima me do koliko ide proceosr.
Sad sad smanjio na na 3675 MHz i HT frekv. na 1950 MHz i ne izbacica mi error u 10 minuta testa. Znam da trebam više testirat al ovo je samo za prvu ruku.
Jel mi možda izbaciva error prvi put jer mi je HT frekvencija bila visoka (ne sjećam se točno koliko al mislim da nije išla preko 2150 MHz kao što mi je zoharbizo preporučio)?
najbolje da ti je 2000MHz ili manje...
na mojoj ploči iznad 2050MHz nije stabilno, dok na frekvenciji nižoj od 2000MHz radi bez problema i nema (vidljivog) pada performansi
Imao sam Athlona II X4 i HT je uredno radio na 2150MHZ.Najbitnije je HT drzati sto blize stock frekvi(2000MHZ).
Imao sam Athlona II X4 i HT je uredno radio na 2150MHZ.Najbitnije je HT drzati sto blize stock frekvi(2000MHZ).
to ti više ovisi o ploči nego o procesoru koliko znam...
Istina, vise ovisi o ploci nego o samome procesoru.No ja sam imao staru AM2+ plocu tada pa sam mislio da ide ok i na AM3 ali ocito nije tako.
Jeli se išta gubi na preformansama ako je spušten ispod 2000MHz?
I još jedno pitanje u vezi windows expirience index-a. Kako sam dizao frekvenciju procesora tako sam spuštao memoriju, ona sad radi na 1666 MHz. Išao sam odvriti taj test u windowsima da vidim ima li razlike u ocjenama i procesor je skočio s 7,3 na 7,4 a memorija s 7,4 na 7,6. Zašto se ocjena od memorije povećala?
I kakva je ovo NB frequency? Jel me to triba što zabrinjavat?
NB frekvu spusti na frekvu HT-a ili ostavi kao takvu ako nema problema.Inace HT ostavi na 2GHZ,ne trebas ici na manje frekve.Taj WIN EXP Index ne znaci nista tako da uopce nemoj gledati te ocjene(BTW memorija ti radi na visem taktu od stock takta, stock je 1600 a tebi radi na 1666, zato imas skok u WIN EXP Indexu).
Hvala puno na pomoći :)
Sutra ću odvrtit neke testove, prime95 dva sata, jel to dosta?
I evo slika iz biosa samo da mi netko kaže jel sve dobro namješteno :), napon je na 1,450 V, to se ne vidi na slici
Zaboravio sam napisat da je idle temperatura oko 35 stupnjeva, load oko 65, sutra ću provjerit kad odvrtim testove. Jesu ovo uredu postavke za 24/7 rad?Da, to su ok postavke.
Hvala puno na pomoći :)
Sutra ću odvrtit neke testove, prime95 dva sata, jel to dosta?
I evo slika iz biosa samo da mi netko kaže jel sve dobro namješteno :), napon je na 1,450 V, to se ne vidi na slici Zaboravio sam napisat da je idle temperatura oko 35 stupnjeva, load oko 65, sutra ću provjerit kad odvrtim testove. Jesu ovo uredu postavke za 24/7 rad?
To su dobre postavke, samo vrti OCCT 2h, on je žešći od Prime-a!
Hm zapravo ne baš u praksi ako sve radi ok, i stabilno može on radit i na još višljoj frekvenciji ne bu škodilo sigurno kolko visoko ovisi o nekom procu kaj drugo. No zato treba testirat ko obično i ak je sve ok, nema frke meni je na prošlom Athlon II X2 radil HT na 2350mhz a sad na ovom Phenom lažnjaku radi na 2200mhz bez problema.
stavio bih valdizaciju ali neče
Ostavi Prime95 skini si OCCT i tamo testiraj ako u 10 min ne izbaci grešku onda je ok.