Ovdje sam nedavno spominjao ultrairitantni namet od 4.5 kn za beznačajne paketiće kojim su nas poštari odnedavno počeli gnjaviti (neki tvrde da to vrijedi odavno ali ja sam bome još proljetos hrpu sitnih stvari sa eBay-a većinom bez te gnjavaže nabavio). E sad, ovo nije opet o istom (inače ne bih načinjao novi thread) ali je vezano.
Dakle nedavno sam naručio nekoliko sitnih paketa sa eBay-a, između ostaloga 3 primjerka jedne te iste sitnice od različitih sellera (moja navika kojom si štedim vrijeme za jako jeftine stvari sa eBay-a s obzirom da se stvari iz Kine relativno često zagube a još češće nisu ono što očekuješ, pa zaključiš da 1 od 3 mora valjat). Anyway dobio sam u sandučić (kako niko nije bio doma taj dan ujutro) žuti papirić da moram doć na poštu po to, što mi je žešće išlo na ***** s obzirom da je to sitnica od 1$ vrijednosti, al sam na kraju ipak otišao, rekoh ajd da skoknem i završim s tim. I tako sam izgubio po ure vremena na vožnju do tamo i nazad samo da bih otkrio da je red NEVIĐENO dug, sve do pola ulice vani, kako nisam nikad dosad u životu vidio (a bio sam tamo masu puta). Procijenio sam da će trebati bar 45-60 minuta čekati i rekoh si da ne bih toliko čekao u onom redu za išta manje od 500 kn vrijedan paket, a za onaj od 1$ rekoh si nek ga oni lijepo vraćaju u Kinu kad nisu sposobni normalnu poštansku uslugu obavljati, i odoh doma...
E sad priča postaje zanimljiva. Znam jednog lika koji radi za poštu (kojeg neću imenovat naravno) koji mi je na kraju dao taj paketić odma bez ikakvih redova i potpisa i pizdarija (ništa u Hrvatskoj bez poznanstava !
), međutim znajući da ne mogu njega gnjaviti sa svaku živu sitnicu od 1-2-3 $ koju naručim sa eBay-a (a kakvih je masu) pitam ja njega za ubuduće da li sad poštari uopće ostavljaju te male paketiće u sandučiću ako nikoga nema doma (da plati 4.5 kn tj.). I on mi (kao insider koji zna šta govori) kaže da ne, dakle uopće nikad ne ostavljaju u sandučićima te paketiće za koje gule namet 4.5 kn, ili si doma i platiš, ili se vraća na poštu. Također mi je rekao da su taj dan ljudi na pošti čekali po URU I PO DO DVI URE i da su zamalo izbili neredi. Potvrdio je moj dojam da je u zadnje vrijeme skočio broj ljudi tamo čeka red, vjerovatno kao posljedica te politike u vezi tog nameta, i da se pošta jedva nosi sa tim.
Dakle da rezimiramo. Poštari NI DOSAD nažalost zbog teške kronične lijenosti nisu donosili (bar meni) pakete veće od poštanskog sandućića (čak i kad sam kod kuće) nego bi samo donijeli žuti papirić da ja moram doći po njih, a sad ni male paketiće koje su bar dosad ostavljali u sandučiću (proljetos sam ih primio 20-30) neće uopće više ostavljati u sandučiću (nego ili si doma i platiš ili šipak, a niko normalan osim penzionera ne može biti svako jutro kod kuće), tako da će poštanski sandućići odsad služiti ISKLJUČIVO ZA REKLAME I RAČUNE (umjesto za ono za što su izmišljeni).
S druge strane sad bi i za velike pakete i za svaki mali paketić (ako si ne možeš priuštiti konstantno sjedenje kod kuće) trebalo ići na poštu, na kojoj su duži redovi nego ikad, i gubiti sate i sate na čekanje i to svako malo (ako često naručujete sitne stvari sa eBay-a).
Što vodi do sljedećeg zaključka - kako stanje stoji ja ću morati totalno odustati od webshoppinga za razne sitnice sa eBay-a koje odi ne mogu naći ili mi ih se ne da tražiti, i samo 1-2 puta godišnje naručivati veće i vrijednije stvari, iako imam i eBay account i PayPal account i bank account i Internet vezu i sve ostalo što bi čovjek rekao da je nužno, jednostavno zato što poštanska služba u mojoj zemlji odbija raditi svoj posao i dostavljati pakete (a ja naravno ne mogu 2-3 puta tjedno izgubiti pola popodneva na čekanje redova u pošti, niti biti uvijek jutrom doma, kao i svatko normalan). Ili to ili će uskoro pošta krahirati pod tolikom navalom ljudi na poštanske urede jer ne mogu dobiti svoje pakete u svoje poštanske sandučiće, pa će morati promijeniti tu politiku jer uskoro neće moći ni oni izdržati toliko duge redove (kao što rekoh čak i onaj poštar kaže da su duži nego ikad).
Šta vi mislite o tome i šta mislite učiniti oko toga ako kao ja učestalo webshoppingate ?