Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.552.774
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Re: CPU chat tema
Friday kaže...

Jebo te led koje su to cijene...

i bit ce sve gore i gore navodno, cijene silicija idu gore 20% u 2018. LINK

18 godina
odjavljen
X3M kaže...
Friday kaže...

Ali nevjerojatno je da se apsolutno ista stvar dogadja od devedesetih - od edo rama (od kad ja pratim). Taman kad cijena padne na neku razumnu razinu dogodi se "nesto" i onda opet ode u nebu. Jebem ga ja ako je to slucajno bas svaki puta. Ja prosle godine u ljeto kupio svoj 2x8 kit za nekih 680kn ako se ne varam i to u skupom linksu.

Pazi ti taj graf...

Freak Show Inc.
18 godina
CPU chat tema

Ako niste vidjeli na redditu listu memorija koje s Ryzenom rade na preko 2900 MHz...

https://www.bug.hr/forum/topic/memorije/memorije-amd-ryzen/254649.aspx

Twitter: @191x7
18 godina
neaktivan
GdjeSuBikovi kaže...
ansha kaže...
hrvooje kaže... 

Pa i nije neka mudrost. Rastegli su čip i gate tranzistora te povećali potrošnju u mirovanju (idle) da postignu tu frekvenciju, jer ih je konkurencija sustigla. Sad troše više materijala po čipu i imaju nešto manje zarade. Ništa što AMD također ne može napraviti u sljedećem ciklusu. 

Prica o proizvodnji procesora pa kaze: "Pa i nije neka mudrost" 

Meni kao neukom seljaku, njegovo objasnjenje zvuci uvjerljivo. Cak i da grijesi, pokusava bit konstruktivan. 

Umjesto da pljucas po svemu slobodno ga pobij sa cinjenicama, ili barem linkaj nesto sta necu razumit....

Zvucis kao da se procesori rade kombinacijama vilinske prasine, sismisevih krila, zabljih ociju.... ma bolje da neznamo....

Upravo to. Nisam mislio reći da se ja kao kužim u proizvodnju procesora ili znam napraviti tvornicu istih, ali mi je bar pošto sam tehničke struke jasno kako radi tranzistor. Intel je npravio upravo to što piše sa 14++ proizvodnim procesom da preskoči Ryzen. Da nije Ryzena vjerovatno ne bi išli u smjeru fizičkog povećavanja čipa tranzistorskog gatea. Da stari i novi čip imaju jednako jezgri, noviji je veći i troši više. To i nije napredak što se tiče tehnologije proizvodnje CPU-a, ali jeste za korisnika koji želi imati veći takt. Posve je jasno što je Intel napravio. Povećati trošak proizvodnje radi više 'silikona'  i smanjiti zaradu po čipu sa dosadašnjih 80% za par postotaka je posve razuman poslovni potez, ako ćeš time pobijediti konkurenciju.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
14 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Da stari i novi čip imaju jednako jezgri, noviji je veći i troši više. To i nije napredak što se tiče tehnologije proizvodnje CPU-a, ali jeste za korisnika koji želi imati veći takt. Posve je jasno što je Intel napravio.

Krivo, s obzorom da ima 2 jezgre coffee trosi manje po jezgri na istoj frekvenciji klik1, klik2.

EDIT: Evo nakon 2 min guglanja nasao ovo u vezi tog gate pitcha.

"A third improved process, "14nm++", is set to begin in late 2017 and will further allow for +23-24% higher drive current for 52% less power vs the original 14nm process. The 14nm++ process also appear to have slightly relaxed poly pitch of 84 nm (from 70 nm). It's unknown what impact, if any, this will have on the density."

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.11.2017 11:05 (war3_tft).
16 godina
protjeran
GdjeSuBikovi kaže...

Meni kao neukom seljaku, njegovo objasnjenje zvuci uvjerljivo. Cak i da grijesi, pokusava bit konstruktivan. 

Umjesto da pljucas po svemu slobodno ga pobij sa cinjenicama, ili barem linkaj nesto sta necu razumit....

Zvucis kao da se procesori rade kombinacijama vilinske prasine, sismisevih krila, zabljih ociju.... ma bolje da neznamo....

Onda je gospodin konstruktivni mogao poslat mail u amd pa im objasnit kako napravit ryzene koji idu na 5ghz.

Da su se u amd-u sjetili te jednostavne i logicne stvari (retardi), intel bi od izlaska ryzena pa do danas prodao 14 procesora. 

18 godina
Tu listu memorija sa ja postao davnih dana,uopće nisu uredili listu nakon toga.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
odjavljen
eywa33 kaže...
Dakle, ili 4k@60hz ili 1440p@144hz.

Možemo se mi tješiti da jesu... 

Nope.
18 godina
neaktivan
Friday kaže...
X3M kaže...
Friday kaže...

Ali nevjerojatno je da se apsolutno ista stvar dogadja od devedesetih - od edo rama (od kad ja pratim). Taman kad cijena padne na neku razumnu razinu dogodi se "nesto" i onda opet ode u nebu. Jebem ga ja ako je to slucajno bas svaki puta. Ja prosle godine u ljeto kupio svoj 2x8 kit za nekih 680kn ako se ne varam i to u skupom linksu.

Pazi ti taj graf...

A gle tek ovaj moj kit:

https://www.protis.hr/products/details/memorija-adata-16-gb-ddr4-3000mhz-xpg-dazzle-led-ax4u3000316g16srd/116809?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

ovi rami fakat nemaju razloga biti tak skupi..

9 godina
protjeran

po ramovima spadaš u forumaški ultra premium playboy club 

18 godina
neaktivan
lav1000 kaže...

po ramovima spadaš u forumaški ultra premium playboy club 

Pa rami su mi slijedeća najskuplja komponenta poslije grafe koja isto košta 5 tisuca kn.

Dakle grafa : 5000 kn

Rami : 1850 kn

Proc : 1700 kn

Ploca: 800 kn

Psu: 700 kn

Kejs : 600 kn

Ne računam periferiju i da sam za slušalice dao 1800 kn =) I tastaturu 1300 kn 1500kn

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.11.2017 11:58 (toxic).
9 godina
protjeran

Toxic, nanosiš bol tim ramovima i grafi da moraju trunuti u kučištu sa r5 i b350 čipsetom 

ja sam na vrijeme ispravio svoju grešku, na tebi je red 

18 godina
neaktivan
CPU chat tema

Posve je jasno da Intel nije išao u inovacije da bi mogao poboljšati performanse. 

https://www.anandtech.com/show/11859/the-anandtech-coffee-lake-review-8700k-and-8400-initial-numbers/2

Kaby Lake was advertised as using a 14+ node with slightly relaxed manufacturing parameters and a new FinFET profile. This was to allow for higher frequencies and better overclocking, although nothing was fundamentally changed in the core manufacturing parameters. With Coffee Lake at least, the minimum gate pitch has increased from 70nm for 84nm, with all other features being equal.

Increased gate pitch moves transistors further apart, forcing a lower current density. This allows for higher leakage transistors, meaning higher peak power and higher frequency at the expense of die area and idle power.

Normally Intel aims to improve their process every generation, however this seems like a step ‘back’ in some of the metrics in order to gain performance.

O povećanju površine:

The die area of the Coffee Lake 6+2 design (six cores and GT2 graphics) sits at ~151 mm2, compared to the ~125 mm2 for Kaby Lake 4+2 processor: a 26mm2 increase. This increase is mainly due to the two cores, however there is a minor adjustment in the integrated grpahics as well to support HDCP 2.2, not to mention any unpublished changes Intel has made to their designs between Kaby Lake and Coffee Lake.

The following calculations are built on assumptions and contain a margin of error

With the silicon floor plan, we can calculate that the CPU cores (plus cache) account for 47.3% of the die, or 71.35 mm2. Divided by six gives a value of 11.9 mm2 per core, which means that it takes 23.8 mm2 of die area for two cores. Out of the 26mm2 increase then, 91.5% of it is for the CPU area, and the rest is likely accounting for the change in the gate pitch across the whole processor. 

Dakle, jasno je što je Intel učinio i u kojem je smjeru išao. Zato i kažem na komentar 'da ne zna što je Intel učinio s Coffe Lake čipom' da se točno zna što se učinilo i što se time dobilo, a što je Intel žrtvovao (izgubio).

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.11.2017 12:11 (hrvooje).
18 godina
neaktivan
lav1000 kaže...

Toxic, nanosiš bol tim ramovima i grafi da moraju trunuti u kučištu sa r5 i b350 čipsetom 

ja sam na vrijeme ispravio svoju grešku, na tebi je red 

Ja nemam razloga.

Ja sam iskreno prezadovljan s svojim setupom.

Žao mi je što nisam imao love za gtx 1080ti ali eto bude bilo s vremenom.

17 godina
toxic kaže...

Muahaha

ovo me i strah poslati poslije gtx 1060

eto gameplay s gtx 1070..

ovaj proc je zesca truba za FHD gaming

a pogledajte ryzena

ovo su pravi primjeru mutliplayera i nije me briga ... neki racku pokazuju...

Kako će se nosit sa bf5 ako je u bf1 na 100%.Intel bez K pati od anemije ko plenković . Tu će zen+ bit taman.

kradem mine iz minskog polja
18 godina
neaktivan
dery kaže...

Kako će se nosit sa bf5 ako je u bf1 na 100%.Intel bez K pati od anemije ko plenković . Tu će zen+ bit taman.

imaju sinkopu.

9 godina
protjeran

ponavljaš to danima, a nekako mi zvuči kao kad Mladen Grdović izgovara da više neće piti bevandu 

za Ti se slažem... to je i meni na listi prioriteta

18 godina
neaktivan
lav1000 kaže...

ponavljaš to danima, a nekako mi zvuči kao kad Mladen Grdović izgovara da više neće piti bevandu 

za Ti se slažem... to je i meni na listi prioriteta

Do sada sam se tražio 

Evo zapamti ovaj post pa vidi kada ću mijenjati platformu (socket) ako će to biti u iduće 2 godine plaćam ti gratis 8gb rama po tvom izboru.

18 godina
CPU chat tema

Pričajte vi što hoćešte, ali jedan 8-jezgreni FX još nije pravilno iskorišten a već je prošlo najmanje 5 godina od izlaska. Pa tek sada igre polako kuže 8 polujezgri. -.-

Twitter: @191x7
14 godina
protjeran

Zivo me zanima zasto nisu ubacili brojke o potrosnji kad su sve tako lijepo objasnili. Kad se pogledaju brojke tj cinjenice vidi se da coffee jezgra trosi manje od kaby jezgre na istoj frekvenciji, uz to sve uspjeli su jos malo povecati overklok potencijal i to sve sa manje napona u prosjeku, samo telac moze reci da je to korak u nazad. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.11.2017 12:21 (war3_tft).
13 godina
odjavljen
toxic kaže...

Do sada sam se tražio 

Evo zapamti ovaj post pa vidi kada ću mijenjati platformu (socket) ako će to biti u iduće 2 godine plaćam ti gratis 8gb rama po tvom izboru.

Ti, da nećeš mijenjat platformu sljedeće dvi godine? Prije će luci uzet ryzena nego ćeš ti izdržat dvi godine bez promjene :)

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
9 godina
protjeran

već si se ti tu omekšao, sad je samo ostanak platforme u igri, već si na vagi sa procesorom 

mali hint da ne pitaš kasnije...HG spot izgleda preko webshopa za rate ne uzima dodatnu proviziju, 928kn na 6 rata, razbilo točno na u lipu na 928kn...

procesor sam uzeo ko zadnja sirotinja jednokratno na debit 

18 godina
neaktivan
eywa33 kaže...
toxic kaže...

Do sada sam se tražio 

Ti, da nećeš mijenjat platformu sljedeće dvi godine? Prije će luci uzet ryzena nego ćeš ti izdržat dvi godine bez promjene :)

Hahaha, ne realno prije nije bilo 4k monitora.

lav1000 kaže...

već si se ti tu omekšao, sad je samo ostanak platforme u igri, već si na vagi sa procesorom 

mali hint da ne pitaš kasnije...HG spot izgleda preko webshopa za rate ne uzima dodatnu proviziju, 928kn na 6 rata, razbilo točno na u lipu na 928kn...

procesor sam uzeo ko zadnja sirotinja jednokratno na debit 

Zaista nisam.  Odakle ti to da sam na vagi? 

Pa čak ne bencham više ništa, čak ni gpu stvari ne odradim kako sam prije odrađivao. Ja se igram na pc-u i uživam.

na 4k meni nije bitno jel unutra i7 8700k, i5 8400 ili Ryzen kapiš? 

Cool mi je imati Ryzena i osjećam se baš posebno. :)

16 godina
9 godina
protjeran

i Mladenu je cool biti trijezan, ali dva dana a onda ženu našamara 

a još sad kad ti Luci uživo pokaže kavicu, kad ubaci te tvoje ramove na z370, dva klika i rade na 3800... vidit ćemo kako se posebno osjećaš 

18 godina
neaktivan
war3_tft kaže...

Zivo me zanima zasto nisu ubacili brojke o potrosnji kad su sve tako lijepo objasnili. Kad se pogledaju brojke tj cinjenice vidi se da coffee jezgra trosi manje od kaby jezgre na istoj frekvenciji, uz to sve uspjeli su jos malo povecati overklok potencijal i to sve sa manje napona u prosjeku, samo telac moze reci da je to korak u nazad. 

Suzdržat ću se od vrijeđanja, nije moj stil. Korak unazad što se tiče tehnologije proizvodnje procesora, a ne što se tiče tebe kao korisnika. 

14 godina
protjeran

Nisam vrijedao tebe nego ovog u clanku sto si linkao kad je rekao "a step backward". Pretpostavljam da impliciras na to da intela sad vise kosta taj proizvodni proces pa je iz tog razloga to korak u nazad, prvo pitanje je da li je to uopce tako, a drugo zaboli korisnika ako proizvodni proces eventualno vise kosta intel, njemu je vazno da on kao korisnik dobije bolje performanse i potrosnju za manje novaca.

13 godina
neaktivan
CPU chat tema

Jel najavljena neka nova tehnologija za 2h2018 pa će zbog toga intel izbacit z390? Ili možda 8c kava? Već su pokopali x299 6c, možda žele da x299 bude isključivo 10-18c jer je amd već donio 8c u mainstream.

14 godina
protjeran

Eto onaj link gore sta je stavio dreadmoore spominje 8 core main stream procesor, naletio sam i prije negdje na istu pricu.

16 godina
_mark0_69 kaže...

Jel najavljena neka nova tehnologija za 2h2018 pa će zbog toga intel izbacit z390? Ili možda 8c kava? Već su pokopali x299 6c, možda žele da x299 bude isključivo 10-18c jer je amd već donio 8c u mainstream.

Da bit ce 8c ice lake a mozda i kava.A ja se sjecam da sam vidio negdje na internetu da ce biti 8c procesori puno prije nego sto ce izaci kava.Vjerovatno je negdje pisalo da ce ploce z 370 imati podrsku za 8c procesore

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.11.2017 13:11 (dreadmoore).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice