Windows vs. Linux - očima korisnika izdvojena tema

poruka: 544
|
čitano: 180.021
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Windows vs. Linux - očima korisnika
ihush kaže...

@ wyks

-ne postoji besplatna studentska verzija, postoji MSDNAA za obrazovne (i sl) ustanove.

Nošenje tih windoza kući i korištenje je jednako nelegalno kao i bilo koja druga la-torrente verzija, tj. krađa.

Ne razumijem zašto onda mogu skinuti te Windowse, dakle sa MSDNAA stranice + dobim key, na moje ime, dakle ulogiran sam sa svojim studentskim računom i dobim key na svoje ime. Ako je nošenje tih Windowsa nelegalno, gdje da ih onda instaliram i iskoristim taj key?

Darky kaže...
...

1)Po meni je krivica linux zajednice što bez obzira na distribuciju gore nije upaljen GUI (pazi radi se o predinstaliranom linuxu u tvornici gdje ga mogu podesiti kao i win da radi out of box)

2)I dok sami linuxaši ne riješite takve stvari sa OEM distribucijom dotle neće biti linuxa u široj primjeni na latopima. (NHF)

A ovo što sam njemu morao skinuti linux, on nije jedini, mnogi ga skinu upravo jer ne dobe upaljen GUI.

Danas je GUI sve (Apple je ljude naučio na šarenilo, 3) a linux opasno kaska za time sa ovakvim načinom) IMHO.

1) Jeees, ajmo sad svi Linuxaši, idemo provaliti u tvornice i poinstaliravati Gnomeove, KDE-ove i ostale DE-ove na te laptope!

2) Linux? OEM?

3) Predlažem ti da prošlu stranicu (ili pretprošlu, nisam siguran) malo prelistaš, bilo je riječi o GUI-u... Također, prije nego veliš ovakvu glupost ukucaj u Youtube: compiz fusion ili elive gem ili enlightenment 17 ili e17, možeš ukucati i eye candy ubuntu/mint/koja ti distra padne na pamet pa pogledaj nešto od toga, pa onda desno imaš related videos koji te vode na još takvih videa itd. itd. Onda kad to pogledaš možemo dalje pričati o GUI-ju na Linuxu.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
1domagoj1 kaže...
ihush kaže...

@ wyks

-ne postoji besplatna studentska verzija, postoji MSDNAA za obrazovne (i sl) ustanove.

Nošenje tih windoza kući i korištenje je jednako nelegalno kao i bilo koja druga la-torrente verzija, tj. krađa.

Ne razumijem zašto onda mogu skinuti te Windowse, dakle sa MSDNAA stranice + dobim key, na moje ime, dakle ulogiran sam sa svojim studentskim računom i dobim key na svoje ime. Ako je nošenje tih Windowsa nelegalno, gdje da ih onda instaliram i iskoristim taj key?

Nelegalna je i prodaja OEM licenci windowsa ,pa to svi (u Hrvatskoj) dućani rade!!

A za razliku od ''la-torrente'' verzija ,koje jesu krađa (i u 99 posto rizik zbog raznih integriranih ''poklona'') ,ova ima original MS aktivacijski ključ!!

Bitna je samo jedna stvar: MSDNAA licenca je legalna ,nije vezana ni za šta ,i jedamput instalirana i aktivirana ista je kao i ona iz Retail boxa!

Edit : dobro ,ispravljam :

- jedamput instalirana i aktivirana ista je kao i bilo koja druga ,kupljena u dućanu ili online!!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 20:13 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

1) Jeees, ajmo sad svi Linuxaši, idemo provaliti u tvornice i poinstaliravati Gnomeove, KDE-ove i ostale DE-ove na te laptope!

2) Linux? OEM?

3) Predlažem ti da prošlu stranicu (ili pretprošlu, nisam siguran) malo prelistaš, bilo je riječi o GUI-u... Također, prije nego veliš ovakvu glupost ukucaj u Youtube: compiz fusion ili elive gem ili enlightenment 17 ili e17, možeš ukucati i eye candy ubuntu/mint/koja ti distra padne na pamet pa pogledaj nešto od toga, pa onda desno imaš related videos koji te vode na još takvih videa itd. itd. Onda kad to pogledaš možemo dalje pričati o GUI-ju na Linuxu.

1) ne nego samo predstavnici linux zajednice trebaju lijepo sjesti sa velikim proizvođačima (ima ih manje od 10 i ljepo ih zamoliti da stave linux gore kako treba)

2) OEM je oznaka predinstaliranog softvera izravno od proizvođača, znači ne instaliraš ti ili ja. već sve dođe instalirano i podešeno kako treba

3) Ma daj kaj ti sad kompliciraš ? i o čemu ti pričaš?

GUI (grafičko korisničko sučelje) svejedno koje je jer je bilo koje lakše i ljepše od komandne linije i ako želiš približiti linux običnom smrtniku bez GUI ne možeš.

Acer se nije potrudio staviti ama baš ništa, bolje bi bilo da su dali prazan stroj i bez tog linuxa, bar ne bi izazvali ovakvu negativnu reakciju.

A ti zagovaraš elitizam i da samo genijalci mogu i smiju koristiti linux ?

Pa onda me ni ne čudi zašto linux tako slabo zastupljen na SOHO

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 18:09 (Darky).
17 godina
Darky kaže...
A ovo je samo dokaz da sama linux zajednica treba poraditi sa OEM distributerima oko same distribucije i načina prezentacije (da ima GUI obavezno)

Nije to linux distribucija uz koju se dobije laptop, nego laptop čiji je proizvođač gore stavio okljaštreni linux. Možda im se ne da zafrkavati s provjeravanjem radi li sve, možda misle da linux treba biti samo CLI, možda imaju deal s MS-om, tko zna... Ali za to nije kriva linux zajednica, već Acer. Zašto nije ljut na Acer?

I kakav si ti to drug, kada čovjeku pomažeš u kaznenom djelu? :D

Umjesto da mu budeš suučesnik, radije budi kostruktivan član linux zajednice: išamaraj ga, instaliraj mu neku normalnu distru i pristojno mu objasni da ćeš ga, ako ga slučajno vidiš s Windowsima, prodati u bijelo roblje, zajedno s mačkom. S ljudima jednostavno moraš na finjaka, inače nema mjerljivih rezultata.

Gledam te!
17 godina
Darky kaže...
ne nego samo predstavnici linux zajednice trebaju lijepo sjesti sa velikim proizvođačima (ima ih manje od 10 i ljepo ih zamoliti da stave linux gore kako treba)

Pa što to netko ranije nije rekao?! I to je sve što treba napraviti? Idem iz ovih stopa uplatiti članarinu linux zajedniciTM, pa da kao službena osoba nazovem Acer i kažem im što želim i neka onda oni tako naprave, kako sam im ja to već lijepo iznio.

Darky kaže...

Gdje ti u njegovom postu čitaš elitizam? Čovjek ti fino kaže što linux nudi. Tko hoće, posluži se, tko neće, ne mora, stvar osobnog izbora. Prije bih rekao da je anarhizam.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 18:24 (Veliki Brat).
16 godina
Windows vs. Linux - očima korisnika

Linuxova zajednica je tu da održava distre i popravlja bugove, ne mogu oni utjecati na proizvođaće koji linux da stave na laptop.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
kizo2703 kaže...
1domagoj1 kaže...

Bitna je samo jedna stvar: MSDNAA licenca je legalna ,nije vezana ni za šta ,i jedamput instalirana i aktivirana ista je kao i ona iz Retail boxa!

To nije istina. MSDNAA licenca se veže za hardver na koji se prvi put instalira.

Imao sam taj slučaj. Na laptopu mi je matična pregorila i na novom nisam mogao aktivirati tu licencu koju sam imao na starom. Nakon objašnjavanja kordinatoru MSDNAA na faksu i onoj ženi u M$ HR s "nježnim" muškim glasom sam uspio telefonski aktivirati na novom laptopu.

Bolje 5 do 12 nego ni jedna poslije 1! :)
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 10:30 (mali.ivica87).
17 godina
neaktivan
mali.ivica87 kaže...
kizo2703 kaže...
1domagoj1 kaže...

To nije istina. MSDNAA licenca se veže za hardver na koji se prvi put instalira.

Imao sam taj slučaj. Na laptou mi je matična pregorila i na novom nisam mogao aktivirati tu licencu koju sam imao na starom. Nakon objašnjavanja kordinatoru MSDNAA na faksu i onoj ženi u M$ HR s "nježnim" muškim glasom sam uspio telefonski aktivirati na novom laptopu.

S ovime je imalo dosta studenata FER-a koje ja znam problema... ali riješi se s par telefonskih poziva i uvjeravanja...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
neaktivan
Darky kaže...

1) ne nego samo predstavnici linux zajednice trebaju lijepo sjesti sa velikim proizvođačima (ima ih manje od 10 i ljepo ih zamoliti da stave linux gore kako treba)

2) OEM je oznaka predinstaliranog softvera izravno od proizvođača, znači ne instaliraš ti ili ja. već sve dođe instalirano i podešeno kako treba

GUI (grafičko korisničko sučelje) svejedno koje je jer je bilo koje lakše i ljepše od komandne linije i ako želiš približiti linux običnom smrtniku bez GUI ne možeš.

Acer se nije potrudio staviti ama baš ništa, bolje bi bilo da su dali prazan stroj i bez tog linuxa, bar ne bi izazvali ovakvu negativnu reakciju.

1) Očito ne znaš kak funkcionira community, kakvi su to sve dogovori proizvođača i najčešće MS-a i sl. Možda da proučiš slavni slučaj Foxconna, Linuxa i njihovih matičnih? Možda da pogledaš slučaj Linuxant i njihovog tainted modula i lažnog prijavljivanja kao GPL modul? Pa se ti dogovaraj s njima...

2) Malo googlea ne škodi.

3) Reagiral sam samo na ovaj tvoj post, citiram: "Danas je GUI sve (Apple je ljude naučio na šarenilo, a linux opasno kaska za time sa ovakvim načinom) IMHO.", a naročito na ovo boldano. Zato sam ti rekao, da si sve ono pogledaš, pa mi onda reci, dali Linux kaska za Appleom/Microsoftom po pitanju GUI-a ili je možda obrnuto? Također rekao sam ti da pročitaš par prijašnjih postova u vezi GUI-a jer je tamo već to prožvakano pa da se ne ponavljam opet. Otkud sve te ideje za te grafičke elemente Microsoftu? Aero? Velim, pročitaj par postova prijašnjih pa ćeš vidjeti tko kaska za kime po pitanju šarenila i ljepote GUI-a.

Ovo za elitizam niti ne želim komentirati...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 18:54 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan

a always on top opcija za prozor. neprocjenjivo. 

@Darky

Dakle dragi linux vjernici sad mi pojasnite kako mislite osvojiti ljude (početnike) sa root komandom linijom?

O kakvom se osvajanju točno radi? (misliš kao u onom filmu "Ona je sve to") Svatko koristi ono što hoće. Da je i imao GUI sutra bi te nazvao, jer je kliknio na datoteku MOHBO.exe i ništa se nije desilo. ako želiš linux za djecu, evo ga 

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 19:12 (hrvooje).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Sve je to divno i krasno ali ja jos uvijek nasumicno na linux mint-u izgubim tipkovnicu i moram se relogati da je dobijem natrag. Problem je sa mojim laptopom (i gumb za uključivanje i isključivanje touchpada je ubijao stvar) ali i dalje je iritantno. Tako da nije sve bez problema.

17 godina
neaktivan
Dr. Zoidberg kaže...
hrvooje kaže...

Sve je to divno i krasno ali ja jos uvijek nasumicno na linux mint-u izgubim tipkovnicu i moram se relogati da je dobijem natrag. Problem je sa mojim laptopom (i gumb za uključivanje i isključivanje touchpada je ubijao stvar) ali i dalje je iritantno. Tako da nije sve bez problema.

gdje si točno iz mog posta pročitao da je sve bez problema? u zadnje tri četiri godine koliko koristim linux svega je bilo samo nije bilo bez problema. al valjda sam neki mazohist pa mi je to još više budilo inat da ustrajem. 

..samo, može li mi netko objasnit izostanak jedne tako intuitivne radnje kao što je always on top. zar stvarno treba pola milijarde dolara istraživanja i izlazak win11 za tako nešto il neće da ubace samo jer se oni nisu prvi dosjetili ... ili se boje da ih netko ne tuži :)  

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
16 godina
mali.ivica87 kaže...
....

EnlightenedPhoenix kaže...
....

Evo post je ispravljen ,istina je ,nije ista verzija iz Retail boxa i OEM kutije! Zadovoljni?!

Da se ne lovite za sitnice ko pijan plota!! {#} (just kidding!)

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
14 godina
protjeran
Darky kaže...

1) Predstavnici linux zajednice su Mirko, Žarko, Joža, John, Ugudubage itd. Pojedinci. U cijelom svijetu. Znam da nisi naučen na koncept jer on ne postoji u windows svijetu pošto su windowsi komercijalan proizvod.

3) Shvati da linux i njegova zajednica nemaju veze što proizvođači stavljaju na laptope i ne mogu na to utjecati jer je linux pretežno free i sa vrlo slobodnim licencama. Pojam koji isto tako vrlo stran kod windows fanova.

GUI daleko prednjači pred windowsima. Problem u windowsima je što se gui mjenja ili promjenom verzije ili promjenom sa nekim third party komercijalnim proizvodom poput onih blesavih dock-ova. Dok za linux imaš brdo besplatnih programa koji se mjenja neovisno o verziji OS-a, i novcu. To ti je već nešto blizu pojma community koji nećemo ovdje objašnjavati. Naravno gospoda iz redmonda jednostavno obožavaju open source projekte jer tako lako mogu preuzeti neke ideje za sebe pa ih onda čak i pokušati patentirati (sjetimo se kako su genijalci imali ideju da patentiraju sudo - ovo znaju linux korisnici).

Elitizam kao takav ne postoji. Nitko nije kriv što se windows korisnici sustavno zaglupljuju u svrhu zarađivanja novca na njima. Recept ti ide ovako: Zatvori sustav, napravi ga idiot proof, stavi čim više šljaštećih gluposti i prodaj. Naravno jednostavnost korištenja dodatno odmaže jer onda tu dolaze u priču famozne štefice i slične/i koji generiraju ogromnu količinu novaca windows supportu i antivirusnoj industriji.

Druga stvar je da je microsoft imao tako dugo dominaciju, da danas i pomišljanje na rad u nekom OS-u za koji treba 2 grama mozga, sije strah među microsoft-ovim prosječnim korisnicima. Jer ne daj Bože da se mora nešto naučiti ili još gore razmišljati. Dajte mi sve na pladnju, a ja ću lijepo klikati po fejsbuku, torrentima, i igrati GTA 65.

Treće, ljudi pljuju po nečemu što ni ne razumiju. Imati linux instaliran tjedan dana ne znači da ga razumiješ i da si kompetentan pljuvat po njemu. Vrijedi i obrnuto.

Da je recimo bila obrnuta situacija i da se linux koristio na 90% desktop računala zadnjih 15 godina, sam pogled na windows i funkcionalnost bi izazvao istu reakciju kao što linux danas izaziva kod windows gotovana danas.

Dakle tu nema elitizma nego samo zdrave pameti. Ionako neš ti elitizma tipkati po terminalu. Informacijsko doba je tu, i preporuka je za svakog da nauči nešto o računalima, osim klikanja po fejsbuku i igranju igara. Ili da barem da se ne javljaju kad su ozbiljne teme u pitanju.

Hvala.

-BO-

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace.
17 godina
neaktivan

Na kraju se ovo opet pretvorilo u prepucavanje di vi mene učite da sam u krivu...

Ja sam samo dao viđenje trenutne situacije onako kako je ja vidim (i kako je naslov same teme).

I ona nije dobra za linux, jer po svim vašim komentarima ispada da u linux-u nema reda i poretka, već anarhija i ako se izuzme sam kernel svako radi kako i što hoće.

To nije dovoljno, a ni dobro kad je u pitanju protivnik kao što su apple i microsoft

Ne morate mi sad nabrajati stotine distribucija koje su izmišljene za svakojake potrebe (uz malo truda i ja mogu sam jednu takvu napraviti) i njihove prednosti jer nažalost u linux taboru ne postoji "the linux distribucija" koja bi se mogla bosti na marketinškom bojnom polju sa microsoftom.

Nemojte me krivo shvatiti, svaka se može nositi sa win ili OSX ali u javnosti to izgleda:

- svemoćni win

- preljepi OSX

- geekovi i neki hackeri na linuxu, fuj to... (recite da javnost ne doživljava linux baš tako?)

Svi vi morate znati da tržište ne kontroliraju profesionalci koji znaju, već Štefica TM i osobe njenog obrazovanja i mišljenja (mislim, samo pogledajte naš sabor, jel vam treba neki bolji primjer?)

Microsoft je tehnologiju upravo prilagodio štefici TM jer je to njihova ciljana publika koja iznosi čitavih 80% korisnika

I zato da bi linux uspio mora upravo to i napraviti, približiti se štefici TM koliko bliže može

Gnome i KDE su jaki agrumenti na strani linuxa, ali oni su top bez municije (moj je prijatelj primjer takvog propusta) (IMHO) ako se ne koriste

Do sada u zadnjih 15 godina 5 puta sam na svoj komp instalirao linux i svaki put ga skinuo, jer mi pojedni HW nije radio kako treba

Zašto?

Jednostavno baza korisnika linuxa u SOHO je toliko mala da se komercijalnim kompanijama neda ni zamarati da napišu jedan usrani driver da tv kartica proradi kako treba.

U zadnjih 15 godina linux je napredovao golemim koracima, sad još samo kaska u najvažnijem marketinškom dijelu

i to je poanta moga cijelog posta (i onog prvog i ovoga)

Ja znam da vi u HR slabo možete nešto napraviti, ali tko zna, možda i možete, ako razgovarate sa uredima velikih proizvođača kao udruga (Lenovo, ASUS, Acer, HP) i ako uspijete zamoliti da kad naručuju računala sa linuxom za našu zemlju da onda naruče da u tvornici stave nešto sa GUI i "popularno" a ne neke zbrčkarije koje odbijaju nove korisnike, onda možda linux ima šanse kod nas.

Cijeli moji postovi nisu poziv na Flame, već sugestija u u kom smjeru trebate djelovati, jer sad više ne možete reči da "nismo znali i niko nam nije rekao"

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Shvati sad i zauvijek: Linux kao takav se ne bori sa microsoft-om, ni apple-om na nikakvim marketinškim poljima. Linux nije namjenjen business modelima, linux nije namjenjen komercijalizaciji, linux nije tu da se prodaje nešto s njime ili on (mada ne zabranjuje prodaju - pr. redhat).

To je bit slobodnog software-a i open source-a. Same riječi ti to govore.

Ionako je linux "pobijedio" windowse i osx na previše polja, samo ti to ionako ni ne znaš.

Uostalom linux nije namjenjen normalnim korisnicima? A što je onda ovo:

http://www.jolicloud.com/

Stvarno nemoj ulaziti u rasprave gdje ne znaš ni osnove.

The world has finally accepted that open source is not a business model. We can now enjoy the experience in peace.
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 21:54 (Click Jack).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Darky kaže...

Ponovit ću što je 1000 ponovljeno. ZA OS NA LAPTOPU NIJE KRIV LINUX NEGO FIRMA KOJA GA JE TAMO STAVILA.

Linux je već i previše približen Šteficama, usudio bi se reći da su neke stvari jednostavnije nego na Windowsima, ali eto hardverske firme nemaju namjeru raditi drivere za linux i te se nikako ne može sprječiti. I ajde mi reci kako bi ti nagovorio Lenovo i ASUS da stave Linux kada im MS za isto plaća više nego što su Linuxaši ikad vidjeli?

I am awesome.
16 godina
neaktivan
Click Jack kaže...

Shvati sad i zauvijek: Linux kao takav se ne bori sa microsoft-om, ni apple-om na nikakvim marketinškim poljima. Linux nije namjenjen business modelima, linux nije namjenjen komercijalizaciji, linux nije tu da se prodaje nešto s njime ili on (mada ne zabranjuje prodaju - pr. redhat).

To je bit slobodnog software-a i open source-a. Same riječi ti to govore.

Ionako je linux "pobijedio" windowse i osx na previše polja, samo ti to ionako ni ne znaš.

Linux je i uvjek će biti OS za one koji žele eksperimentirati i prčkati, za one koji žele znati što OS radi. Zato mi sve više idu na jetru neke distre. Ubuntu mi je čak OK, jer je on počeo kao distra namjenjena masama, ali Debianovci koji previše kopiraju Ubuntu će me kad - tad natjerat da pređem na Slackware ili Gentoo. Širenje Linuxa masama je ok, ali doći će vrijeme kada će to preći mjeru, kada će Linuxaši staviti sigurnost i stabilnost na drugo mjesto, a na prvo jednostavnost.

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 22:18 (dj_beni).
14 godina

hm jos jedna tema za mlatit slamu{#}

moje mišljenje je da bi se od linuxa dalo napravit 2-3 distribucije koje bi imale neke šanse ovak to je sve magla.

inače linux je krasan divan, stabilan, besplatan al đaba mi to kad svaki put neka instalacija završi sa konzolom i ganjanjem riješenja po forumima.

al ako čemo iskreno linux je jako privlačan radi toga što ga riktaš sebi još da se riješi par sitnica i milina

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 22:13 (UkradenNick).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Click Jack kaže...
 To ti je već nešto blizu pojma community koji nećemo ovdje objašnjavati. Naravno gospoda iz redmonda jednostavno obožavaju open source projekte jer tako lako mogu preuzeti neke ideje za sebe pa ih onda čak i pokušati patentirati (sjetimo se kako su genijalci imali ideju da patentiraju sudo - ovo znaju linux korisnici).

neka mi netko kaže što je ms izmislio, glupe patente ne računam?
baza -> kupili ocde od sybase 96'.
sharepoint -> ideja došla od wiki portala, oni malo dotjerali, malo marketing pomogao i eto ti, inače nepotreban
.net -> inspiracija jave
C# -> kupili arhitekta od borlanda i time uništili delphi, a da ne kažem dasu pokušali patentirati sudo naredbu
silverlight -> inspiracija u flashu, smao što ms ima bolje ideje i bolje se potrudi oko šminke, a ispod haube je kako je.
jedini proizvod koji ima zagarantiranu budućnost je razvoj aplikacija u  silverlight i windows web server za te aplikacije.
a ako nowell do kraja izda full clone vs-a za linux, zbogom ms.
17 godina
neaktivan
Darky kaže...

Na kraju se ovo opet pretvorilo u prepucavanje di vi mene učite da sam u krivu...

Ja sam samo dao viđenje trenutne situacije onako kako je ja vidim (i kako je naslov same teme).

I ona nije dobra za linux, jer po svim vašim komentarima ispada da u linux-u nema reda i poretka, već anarhija i ako se izuzme sam kernel svako radi kako i što hoće.

To nije dovoljno, a ni dobro kad je u pitanju protivnik kao što su apple i microsoft

Ne morate mi sad nabrajati stotine distribucija koje su izmišljene za svakojake potrebe (uz malo truda i ja mogu sam jednu takvu napraviti) i njihove prednosti jer nažalost u linux taboru ne postoji "the linux distribucija" koja bi se mogla bosti na marketinškom bojnom polju sa microsoftom.

Nemojte me krivo shvatiti, svaka se može nositi sa win ili OSX ali u javnosti to izgleda:

- svemoćni win

- preljepi OSX

- geekovi i neki hackeri na linuxu, fuj to... (recite da javnost ne doživljava linux baš tako?)

Svi vi morate znati da tržište ne kontroliraju profesionalci koji znaju, već Štefica TM i osobe njenog obrazovanja i mišljenja (mislim, samo pogledajte naš sabor, jel vam treba neki bolji primjer?)

Microsoft je tehnologiju upravo prilagodio štefici TM jer je to njihova ciljana publika koja iznosi čitavih 80% korisnika

I zato da bi linux uspio mora upravo to i napraviti, približiti se štefici TM koliko bliže može

Gnome i KDE su jaki agrumenti na strani linuxa, ali oni su top bez municije (moj je prijatelj primjer takvog propusta) (IMHO) ako se ne koriste

Do sada u zadnjih 15 godina 5 puta sam na svoj komp instalirao linux i svaki put ga skinuo, jer mi pojedni HW nije radio kako treba

Zašto?

Jednostavno baza korisnika linuxa u SOHO je toliko mala da se komercijalnim kompanijama neda ni zamarati da napišu jedan usrani driver da tv kartica proradi kako treba.

U zadnjih 15 godina linux je napredovao golemim koracima, sad još samo kaska u najvažnijem marketinškom dijelu

i to je poanta moga cijelog posta (i onog prvog i ovoga)

Ja znam da vi u HR slabo možete nešto napraviti, ali tko zna, možda i možete, ako razgovarate sa uredima velikih proizvođača kao udruga (Lenovo, ASUS, Acer, HP) i ako uspijete zamoliti da kad naručuju računala sa linuxom za našu zemlju da onda naruče da u tvornici stave nešto sa GUI i "popularno" a ne neke zbrčkarije koje odbijaju nove korisnike, onda možda linux ima šanse kod nas.

Cijeli moji postovi nisu poziv na Flame, već sugestija u u kom smjeru trebate djelovati, jer sad više ne možete reči da "nismo znali i niko nam nije rekao"

vidi, ljudi se jednostavno neznaju prilagoditi, svi  su hakeri, ovo ono, a neznaju ništa više od Štefice ili Barice.

14 godina
protjeran
MarkoCro kaže...

neka mi netko kaže što je ms izmislio, glupe patente ne računam?
baza -> kupili ocde od sybase 96'.
sharepoint -> ideja došla od wiki portala, oni malo dotjerali, malo marketing pomogao i eto ti, inače nepotreban
.net -> inspiracija jave
C# -> kupili arhitekta od borlanda i time uništili delphi, a da ne kažem dasu pokušali patentirati sudo naredbu
silverlight -> inspiracija u flashu, smao što ms ima bolje ideje i bolje se potrudi oko šminke, a ispod haube je kako je.
jedini proizvod koji ima zagarantiranu budućnost je razvoj aplikacija u  silverlight i windows web server za te aplikacije.
a ako nowell do kraja izda full clone vs-a za linux, zbogom ms.

Excel isto tako nije njihov.

Windowsi kao koncept nije njihovo.

Ali sve je to normalno. Oni su svojim načinom i orijentacijom došli do kraja svojih mogućnosti, pa je normalno da kupuju druge kompanije i ideje jer svojim konceptima ništa revolucionarno ne mogu pridonijeti. Možda je to zbog zatvorenog koda, možda su jednostavno predugo na tržištu pa su izgubili inspiraciju, ili jednostavno kaskaju za drugima. Tko bi znao, ali očito je da takvo ponašanje nije jedinstveno samo za njih. To je tipično ponašanje velikih kompanija. Ni google ne radi baš nešto drugačije.

Moje mišljenje je da je budućnost software-a u pojedincima i otvorenim zajednicama nego u kompanijama divovima. Kad se previše baviš novcem nemaš baš vremena za kreativnost ;)

14 godina
neaktivan

Nažalost ovakve teme uvijek završe na tome da se dokazuje "tko ima većeg/veće" (politička korektnost). Bit je u tome da nekome paše jedan OS nekome drugi. Meni osobno su dobri i Windowsi i Linux. Volio bih znati za sve one koji pluju i minoriziraju Linux kada i koliko su ga uopće koristili? Paušalno govoriti da je Linux inferioran jer nešto ne radi, jer treba posegnuti za terminalom, itd je totalna bedastoća. Svaka od Linux distribucija ima vrlo jak podršku od strane korisnika i manje više je moguće riješiti skoro sve probleme. Osobno bih prije postanja nekakvih bedastoća potrošio nešto vremena i isprobao neku od distribucija tipa Ubuntu ili Linux Mint. Dual boot je vrlo jednostavno napraviti i koristiti a još lakše ga se riješiti. Zanimljivo je da nikada nema problema kada se instalira Linux nakon Wins-a a u obratno slučaju to baš i nije tako.

Što se tiče hardware-a na mojoj staroj kanti imam isti problem na Linux-u kao i na XP-u (ne prepoznavanje TV kartice) zanimljivo je da je Vista taj problem rješila (toliko o tome da je Vista smeće). Nije da mi je to nešto bitno jer je kartica analogna, biti će mi bitno kada pređem na B.Net.

Predlažem zato da spremimo kuke, motike, vile i ostali alat i prepustimo temu konvertitima i onima koji eksperimentiraju s više od jednog OS-a.

5 0 hvala 0
15 godina
Darky kaže...

Evo mog poslovnog iskustva sa linuxom

prošli tjedan moj prijatelj kupio novi laptop Acer sa predinstaliranim linuxom

Ja sam početnik na linuxu ali ipak win, gnome, kde (pa sve je to vrlo slično i treba mi vrlo malo da se snađem) i kažem ja njemu ok imaš linux besplatan je, ima sve kaj ti treba za surfanje i ono kaj njemu treba za posao.

Pozovi ako trebaš pomoć (ovdje sam ja mislio da će dobiti ubunutu ili neki sličan derivat)

Drugi dan tel. poziv "Dođi do mene ništa ne radi !" "Dolazi instaliraj mi Win 7, miči to sa moga kompa!"

Hm..

kako, zašto, di mu se linux zamjerio u pol sata????

Dođem do njega, upalim laptop i dočeka me....

....zaboravio sam ime distribucije (znači meni neka nepoznata), nakon starta automatski se pokreće linux u root u komandnu liniju

Ok ja nisam maher za linux da vidim kaj je sve gore i da osposobim GUI, pa kažem: "Ok evo imam za tebe ubuntu tu na cd-u, isti win 7 samo bolji"

Odgovor ne, ne i ne, skidaj to i stavi win

Dakle dragi linux vjernici sad mi pojasnite kako mislite osvojiti ljude (početnike) sa root komandom linijom?

Da je bio neki GUI kod samog starta i takav bio predinstaliran i da su mu se curice počele igrati sa linux igricama, da je mogao sam klikati i isprobavati ja sam siguran da bih ga nagovorio da ostane na linuxu.

No ovako vi ste ga zauvijek izgubili, a on nije jedini takav

di je tu profesionalnost i ozbiljnost sa strane vašeg tabora? (neovisno o distribuciji)

ne kužim u čemu je problem sa GUI na linuxu?

Pa svakome linux guruu nije problem srušiti mu mrsku distribucju i staviti sebi omiljenu, no zašto se ne želite pribiližiti običnom korisniku?

Stalno se furate na neki elitizam i onda ostajete u čošku i zapečku, a samim time i nema programa za široke mase, jer tko će razvijati aplikaciju za 3 korisnika (NHF)

dakle, za situaciju na samom SOHO tržištu di su u debeloj manjini sami ste si krivi.

Nije linux kriv!!!

1. Proizvođač laptopa je  kriv, jer je stavio lošu distru linux, ili ga je isporučio bez gui-a.

2. Ne možeš govorit da je linux kriv, kada linux kernel radi dobro.

stef kaže...

Previše melodramatike ....

Prijatelj nije htio slušati jer nije imao ni namjeru koristiti Linux {#}. Da je, onda bi te tražio da mu instaliraš neku normalnu distru.

E kad preždereš maćku, tvoja je, pa makar je u budućnosti hranio smećem.

1domagoj1 kaže...

Ma daajte, bolje staviti krekane Windowse, tak i tak Microsoft ima viška para, jedna krekana verzija više-manje neće ih ubiti...

Da ali kada ih se nakupi. Ma svejedno, pobrali su pare.

http://www.speedtest.net/result/917164172.png
17 godina
neaktivan

Potpisujem sve što je Mario rekao. Stvari su takve kakve jesu, trenutno na toj strani di su pare, a to ima MS. MS igra prljavo, to se vidi na svakom koraku. Pa pobogu, platili su Foxconnu da sjebu BIOS na svojim matičnim pločama tak da ne boota dobro Linux. Nakon nekog vremena najstabilniji sustav na svijetu bi javio kernel panic ili bi se smrzel, pa o ćemu onda pričamo? O tome da je cijeli MS FUD ne moramo niti govoriti, a još k tome kak je netko i spomenul, pokušali su patentirati sudo?! I još im takve stvari prolaze... No, promjenit će se sve to. Open source je budućnost. Bliža ili dalja, al je budućnost. Kak je krenulo, tak će i završiti (a krenulo je tak da su se softver i ideje slobodno dijelile među programerima dok se neki kretenski menađer nije sjetio "intelektualnog" vlasništva i tih fora, pa počeli taj softver naplaćivati...).

Linux je stvar izbora, hoćeš hoćeš, nećeš nećeš, nitko te ne tjera, ali ne pljuj po nećemu što si koristio <2 min. Ja osobno, nikad nisam rekao da su Windowsi loš sustav, dapaće, a to možete svi i vidjeti, pred godinu dana kad je 7-ica bila aktualna čak sam ju i hvalio kak je najbolji OS izašao iz MS-ovih radionica. Kad i je. Ono što prezirem je MS i njihova politika i ponašanje, ali jbg, to ti je kapitalizam. Da se razumijemo Sedmicu imam na drugom laptopu (kojeg stari koristi) i super je to sve, ali to meni nije to. Ja tu nemam nikakvi izbor, ograničen sam i sputan. Radije se zajebavam pol sata-sat vremena s instalacijom nekog drivera nego da meni netko diktira kak će moj GUI (kad smo ga se već uhvatili :D) izgledati. Hoću srediti mrežu na Sedmici, maksimum tog sređivanja je klik na onaj gumb Find and Fix Problems (ili tak nešto u tom smislu) gdje se onda vrti Troubleshooter od 7-ice, a ja samo čekam jel bu ili ne bu složil. Nema tu nikakvih conf fajlova, nikakvih skripti, prekompajliranja drajvera da rade s nekim dodatnim opcijama ili kaj već, samo sjedi i čekaj jel bu složilo ili ne. U dosta slučajeva složi, a ako ne?! Ja to ne želim. Pa se opet vraćamo na ono prvo. Linux je stvar izbora.

Budimo realni, MS se boji Linuxa. I open sourcea.

Za kraj, Darky, rekao si da ti sve to liči na anarhiju, svatko radi kaj hoće. Pa se onda povlači pitanje, kak to sve uspjeva ipak raditi i biti u nekoj sinergiji? Evo jedan citat Linusa Torvaldsa, a ujedno i odgovor na to: "Linux is evolution, not intelligent design."

Tolko od mene, nemojte zamjeriti ništa, ja nisam nikome. Ugodni blagdani! {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 2:26 (1domagoj1).

1 0 hvala 0
17 godina
Darky kaže...

To nije dovoljno, a ni dobro kad je u pitanju protivnik kao što su apple i microsoft.

Ma o čemu ti, prijatelju? Uspoređuješ korporacijske sustave sa raspršenom mrežom dobrovoljaca? Linux sustavi i jesu anahija, iz anarhije su potekli, koriste i promoviraju anarhiju. Nemoj sada riječ anarhija čitati kao kaos (jer to niti ne znači), već kao nedostatak autoritativne strukture; postoji sustav odgovornosti, ali je samo djelovanje velikom većinom na dobrovoljnoj bazi.Anarhisti bi ti rekli da je struktura upravljanja horizontalna, umjesto vertikalna.

Ljudi u linux vlak uskaču i iskaču kako je koga volja i to im ne možeš zabraniti, jer su dobrovoljci, a ne plaćeni zaposlenici. Svatko ima soje vlastite ideje (pa i ti), za koje misli da su najbolje. Normalno je da u takvom sustavu imaš razilaženja u mišljenjima i nemaš čvrsto definiranu strukturu, ali to je i čar i mana i predost takvog načina funkcioniranja. Korporacija koja bi radila po takvim princpima bi odavno zatvorila biznis, ali ovo nije korporacija, ne ponaša se kao korporacija i ne funkcionira kao korporacija. Jednostavno ne možeš uspoređivati poslovne modele firmi koje si naveo...

Darky kaže...

Svi vi morate znati da tržište ne kontroliraju ...

Ništa se ne mora, samo se umijeti mora. Opusti se :)

Darky kaže...

Super što ti postovi nisu poziv na flame, ali ako imaš taj stav, onda ili organiziraj udrugu, okupi sljedbenike i napravi što misliš da treba ili slijedi one koji su nešto organizirali ili odustani od cijele priče. To i je u temeljima filozofje OSS-a - nemoj samo plakati, nego napravi nešto.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Budimo realni, MS se boji Linuxa. I open sourcea.

Za kraj, Darky, rekao si da ti sve to liči na anarhiju, svatko radi kaj hoće. Pa se onda povlači pitanje, kak to sve uspjeva ipak raditi i biti u nekoj sinergiji? Evo jedan citat Linusa Torvaldsa, a ujedno i odgovor na to: "Linux is evolution, not intelligent design."

Tolko od mene, nemojte zamjeriti ništa, ja nisam nikome. Ugodni blagdani! {#}

pa gle moja misao je da liči na anarhiju je vezana za ovaj post

pazi različitost da i ja sam za to uvijek i nikad nisam oduševljen kada nemaš izbora, ali...

... mora postojati neki red i poredak

Problem sa linuxom je kaj upravo ovoliki broj distribucija zbunjuje ljude.

ja radim sa takvim ljudima koji su moji kupci i meni je vrlo teško objasniti čovjeku zašto je ubuntu odličan, a mint bolji ili lošiji

A ni sama linux zajednica ne pomaže u tome jer na svakog linuxaša imaš 3 distribucije (karikiram, ali mislim da shvaćaš na što ciljam {#} ) i svaki tvrdi da je njegova distribucija najbolja, a ove druge niš ne valjaju (opet maksimalno karikiram)

Ja ne zamjeram nikome, ali bez veze je kad se nađu neki voditi križarski rat protiv mene jer imam svoje mišljenje i svoj stav???

Postao sam ovaj kometar da ukažem na činjenicu u kojoj ja imam problem sa svojim klijentima i prijateljima

meni je linux zgodna opcija za ponuditi korisniku upravo iz razloga što je besplatan i stranci mogu ponuditi gotovi stroj za minimalne troškove (kako god da okreneš win koštaju 1000 kuna)

I moj post je upravo u tom smjeru da se vide slabe točke i pokušaju popraviti.

i ne linux je odavno prestao biti za entuzijaste, sad je to jako dobar OS, sa neozbiljnim marketingom koji mu je kamen oko vrata

evo sad upravo imam jedan malo stariji stroj i stranka je voljna staviti linux da isprobava i za to mi sad treba savjet, no o tome ću u posebnoj temi da ne odemo ovdje u off

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
Darky kaže...

To nije dovoljno, a ni dobro kad je u pitanju protivnik kao što su apple i microsoft.

Ma o čemu ti, prijatelju? Uspoređuješ korporacijske sustave sa raspršenom mrežom dobrovoljaca? Linux sustavi i jesu anahija, iz anarhije su potekli, koriste i promoviraju anarhiju. Nemoj sada riječ anarhija čitati kao kaos (jer to niti ne znači), već kao nedostatak autoritativne strukture; postoji sustav odgovornosti, ali je samo djelovanje velikom većinom na dobrovoljnoj bazi.Anarhisti bi ti rekli da je struktura upravljanja horizontalna, umjesto vertikalna.

Ljudi u linux vlak uskaču i iskaču kako je koga volja i to im ne možeš zabraniti, jer su dobrovoljci, a ne plaćeni zaposlenici. Svatko ima soje vlastite ideje (pa i ti), za koje misli da su najbolje. Normalno je da u takvom sustavu imaš razilaženja u mišljenjima i nemaš čvrsto definiranu strukturu, ali to je i čar i mana i predost takvog načina funkcioniranja. Korporacija koja bi radila po takvim princpima bi odavno zatvorila biznis, ali ovo nije korporacija, ne ponaša se kao korporacija i ne funkcionira kao korporacija. Jednostavno ne možeš uspoređivati poslovne modele firmi koje si naveo...

Darky kaže...

Darky kaže...

Super što ti postovi nisu poziv na flame, ali ako imaš taj stav, onda ili organiziraj udrugu, okupi sljedbenike i napravi što misliš da treba ili slijedi one koji su nešto organizirali ili odustani od cijele priče. To i je u temeljima filozofje OSS-a - nemoj samo plakati, nego napravi nešto.

@veliki brat

ako već tako hočeš, ms-u je trebalo koliko ono da naprave os koji nešto valja od njih, da nema bug-ova i sve ostalo?

25 godina.

linux sam koristio još pred 8 godina, debian i radio je dobro bez ikakvih problema sa 256 mb rama.

većina distribucija je nastala od njih nekoliko i to sam napisao da je to problem.

iz debiana je recimo nastao ubuntu, pa iz ubunta mint itd...

ne kažem da windowsi ne valjaju, ali su jednostavno preskupi i da nitko mi nije odgovorio koliko bi trebalo dati para za licence, da se u firmi ima 200 klijent računala i 10 servera + sve ostalo.

windowsi su dobri štefici jer nezna ništa više od toga.

ali ako probaš napraviti nešto specifično, jednostavno to ne radi na windowsima.

primjer je, spajanje na c-api od mysql-a  iz C-a.

izgubio sam dva dana i nisam uspio napraviti, dok je na linux radilo od prve.

pa ako netko radi u nekim programskim jezicima, koji imaju svoj package manager samo u consoli jer gui alata nema, opet na win ne radi kako treba.

što god treba specifično napraviti, na linuxu će uvijek raditi od prve kad se podesi, dok na win to nije slučaj.

a da ne kažem za industriju kad ti treba integracija sa kernelom.code kernela na win je dostupan za takve stvari ali ms partnerima i developerima ali košta masno.

a to da je linux iz anarhije su gluposti.

imao sam suse, debian, archlinux, fedoru, centos, redhat, za moje potrebe debian i archlinux rade kako treba.

instalacija jednostavna sa ogromnim brojem paketa.

freebsd dobiva GUI instaler u novoj verziji, tako da će instalacija biti jednostavna.

ms se sada fura na consolu, to sam radio pred 8 godina na debianu.

dodali su podršku za više desktopa, i kažu treba minimum 2 ili 3 Gb neznam koliko, dok je na linuxu to radilo  sa 256 mb, a to sam imao pred 8 godina.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 10:53 (MarkoCro).
14 godina
protjeran
Veliki Brat kaže...
Darky kaže...

Darky kaže...

Darky kaže...

ja nikako ne smatram, tj. ne slažem se s ostalim linux vjernicima da je neorganiziranost linuxa prednost. po mojem mu je to najveća mana. ona ga sprječava u široj upotrebi na desktopu.

ovu izjavu dokazuje popis najkorištenijih distribucija na distrowatch-u iz kojeg je vidljivo da su najkorištenije distre one organizirane s jasnim ciljevima, te od kojih developeri zarađuju, tj. kojima je to posao, a ne hobi. tko će od vas koristiti distribuciju koju održava jedan čovjek, nema puno softvera u reporitoriju, to mu je hobi, te ne zna hoće li se nastaviti baviti svojom distribucijom?

najveći dokaz ovoga je debian, distribucija koju održava zajednica, ali s jasnom vizijom i s dobrom organizacijom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 11:34 (RaNzO).
17 godina
neaktivan

Ja ne kuzim čemu to da bi se Linux trebao na desktopu upotrebljavati više...

Svi koji hoće ga već upotrebljavaju i uživaju... A za ove koji ne... Ne žalimo...

I ne kužim zašto dosta korisnika linuxa želi to proširiti na desktop korisnike... To može samo biti loše, pošto bi dovelo do unifikacije + vise malwarea + sustavnog pojednostavljivanja i djelomičnog micanja naprednih funkcija... kroz 10 godina dobili bi now windowse... samo na drugačijem kernelu...

A meni se više sviđa ovako...

BTW u svijetlu ovoga što sam rekao mislim da je OLEG najveći obožavatelj Linuxa zapravo, i baš zato ga i toliko pljuje...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.12.2010 13:31 (EnlightenedPhoenix).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice