Imam problem! skidao sam sinoć torrent i skinuo neki exe file, te ga slučajno instalirao. nakon pol sata počeli su mi se mjenjati ekstenzije na svim file-ovima na cijelom kompu. Ugl, 100GB podataka je otišlo u nepovrat. Dobio sam u svakom folderu jpeg što je to, kako se riješiti itd. Raspitao sam se kod nekolicine informatičara, te su mi rekli da trebam platiti određenu sumu da dobijem Decryption key kako bi povratio file ove. Moje pitanje je : Da li postoji neko rješenje ili sam izgubio podatke zauvijek? Kako da saznam kako da platim, ako je to uopće pametno?
RSA-2048 problem sa virusom
- poruka: 6
- |
- čitano: 1.253
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ransomware, najjednostavnije rečeno kriptira sve podatke ključem koji se ne može razbiti, a dekripcija je moguća samo pomoću dekripcijskog ključa. Nitko ne garantira da će plačanjem napadaš dati dekripcijski ključ. Uglavnom, ne isplati se ako nije nešto od životne važnosti. Bitno je očistiti komp i imati backup. Pamet u glavu kod sumnjivih exe fileova.
Dodatno, možeš probati program za povrat obrisanih datoteka jer ransomware obično prvo napravi kopiju datoteke, a onda briše original. Ovako nema šanse osim backupa.
prvo stani (ugasi PC..), tad se raspitaj.
Ako postoji šansa, možeš vratiti podatke. Razbiti key sigurno nećeš u RL životnom vijeku. Ako su podaci jako važni, provjeri koliko dana-cijena, skupo i postaje skuplje..
-ne daj amaterima ni blizu 'da proba'..
nije mi naravno sve bitno, ali neke su mi stvari od "životne važnosti" pa me zanima da li postoji nekakav program koji dešifrira pojedinačno file-ove?
Ne. Dobro veli kolega, što manje raditi na tom računalu da ne kriptira još nešto. Prvo makni cryptowall sljedeći KORAKE.
EDIT: Tek nakon toga možemo pričati o eventualnom vraćanju obrisanih datoteka jednim od softwarea za to (tipa Recuva), bolje da ti uskoči netko blizu tko se razumije ako nisi na "ti" s ovim dijelom u vezi micanja ransomwarea.