DVD-R, proslost ili ne?

poruka: 6
|
čitano: 2.440
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
DVD-R, proslost ili ne?

Inspiriran temom o floppyju, pitam se kakva je buducnost DVD-R (ili RW) medija? Tiskani DVD mediji ce sigurno biti jos dugo u upotrebi, na njima jos uvijek dolaze filmovi, muzika, softver, itd... dok ih ne zamjeni BluRay ili neka druga tehnologija.

Medjutim, s obzirom da su cijene USB flash stickova od 4GB, 8GB prilicno niske, i savrseni za razmjenu jel.. khm... datoteka. Smijeh Za trajniju arhivu cijene hard diskova su se opasno priblizile cijeni DVD-R medija (trenutno je oko 0.5kn/GB za DVD-R, 1kn/GB za HDD), uz veliku prednost u trajnosti, pouzdanosti (puno je jednostavnije staviti diskove na neki server i periodicki raditi provjeru ispravnosti datoteka, nego rucno provjeravati arhivu od stotinjak i vise DVD-ova) i upotrebljivosti na strani HDD-a. Pa je pitanje, cemu onda vise danas sluze DVD-R mediji? Da li ih jos uvijek korisite? Za sta? Planirate li ih i dalje koristiti u buducnosti?

Think locally, act globally...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: DVD-R, proslost ili ne?

Kada posudim neki softver,flim,glazbu ili nesto cetvrto u unaprijed znam da mi se nece  vratiti onda snimam na DVD,njih zapravo ni ne trazim nazad jer je cijena stvarno niska.

Disk je dobar kao medij za backup velikih kolicina podataka ali ipak za sve manje je DVD (jos uvijek) nezamjenjiv.

16 godina
neaktivan
DVD-R, proslost ili ne?

Prije nekoliko godina sam prognozirao da će USB stickovi zamjeniti DVD-R medije (RW je odavno mrtav). Čini se da nisam bio u pravu. Ne znam što toliko privlači ljude da podatke spremaju na DVD koji očito ima velike nedostatke nasprem HDD-a. Vjerovatno zato što je lako prenosiv?

0 0 hvala 0
17 godina
RE: DVD-R, proslost ili ne?

Gle,HDD je odlican dok si u svom stanu/kuci,cim trebas negdje nesto odnijeti vec imas problem,OK ako ces odnijeti HDD kod nekoga i nesto skopirati i odmah vratiti nazad.

A sto ako nekome ostavis HDD na par dana a tebi treba ili imas gore nekih privatnih tekstova/slika?

A kad disk rikne odu svi podaci a na DVD-u eventualno par datoteka.

Imaju  dosta prednosti i nedostataka oba nacina backupa,HDD moras kupiti odmah,a DVD komad po komad itd...

16 godina
neaktivan
DVD-R, proslost ili ne?

DVD+-R format polako umire, bit ce on jos dugo tu, uostalom i CD-i su jos alive & kicking ali ipak gube utrku sa prijenosnim hardovima.

Meni osobno DVD medij je banana. Cim ga malo grebnes odmah zajebava, nece kopirati filmove, steka, radi-ne radi.

Ma ja ljepo palim ili na CD-e ili na HDD a DVD-i su za brzo snimanje podatake koji ce u kratkom vremenu postati nepotrebni.

0 0 hvala 0
17 godina
DVD-R, proslost ili ne?

Za mene su već prošlost. Ne znam kada sam zadnji put nešto snimio na DVD/CD?

Sve držim na diskovima. I ne znam više za uređaj koji nema usb konektor i/ili media card reader ili nešto slično.

'Proširenjem' interneta i pojeftinjenjem uređaja tipa Popcorn Hour DVD-u su dani odbrojani. To ostaje samo nešto za kolekcionare.

Ke?
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice