Smartphone? OS? who, what?!?!

poruka: 76
|
čitano: 11.343
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

uglavnom, za nekih mjesec dana mi ističe sadašnja pretplata (tmobile) i namjeravam kupit smartphone.

Pravo za reć ni ne kontam točno što je smartphone. Već 10 ak dana švrljam po netu tražeći relevantne podatke a tamo samo o novim verzijama ice creama, droida, androida, windowsa 7, 8, 9. Nemam pojma o čemu se zapravo radi.

Ono što meni treba u prvu ruku je mob koji ima pristup netu da mogu surfat i čitat mailove a i sve te silne aplikacije dobro dođu.

Za početak skonto sam da postoje iphone kao svijet za sebe, HTC sa nekoliko verzija, experia sa još više verzija, sad ima i motorola, samsung galaxy isto sa nekoliko verzija i nokia. Osim iphone ovi drugi koriste android, windows i štajaznam

E sad, mene zanima za početak koji model odabrati od pojedinog branda da suzim izbor. da pojednostavim recimo da je to kategorija IPHONE 4s.

Nakon toga zanima me što znači ako je moj mob na androidu a cura ima Iphone - jeli tu išta kompatibilno? Isto je pitanje i za windows i ostale. Znači koliko sam ograničen kad se opredijelim za jednu marku i za jadnu vrstu OS-a.

U konačnici me zanima koji mob da kupim?? (pare nisu problem, ide na fimu)

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Smartphone? OS? who, what?!?!
erazmo kaže...

uglavnom, za nekih mjesec dana mi ističe sadašnja pretplata (tmobile) i namjeravam kupit smartphone.

Pravo za reć ni ne kontam točno što je smartphone. Već 10 ak dana švrljam po netu tražeći relevantne podatke a tamo samo o novim verzijama ice creama, droida, androida, windowsa 7, 8, 9. Nemam pojma o čemu se zapravo radi.

Ono što meni treba u prvu ruku je mob koji ima pristup netu da mogu surfat i čitat mailove a i sve te silne aplikacije dobro dođu.

Za početak skonto sam da postoje iphone kao svijet za sebe, HTC sa nekoliko verzija, experia sa još više verzija, sad ima i motorola, samsung galaxy isto sa nekoliko verzija i nokia. Osim iphone ovi drugi koriste android, windows i štajaznam

E sad, mene zanima za početak koji model odabrati od pojedinog branda da suzim izbor. da pojednostavim recimo da je to kategorija IPHONE 4s.

Nakon toga zanima me što znači ako je moj mob na androidu a cura ima Iphone - jeli tu išta kompatibilno? Isto je pitanje i za windows i ostale. Znači koliko sam ograničen kad se opredijelim za jednu marku i za jadnu vrstu OS-a.

U konačnici me zanima koji mob da kupim?? (pare nisu problem, ide na fimu)

ak velis da ti mob treba za pozive, mailove i net, onda ja da sam na tvome mjestu bi uzeo neki blackberry.

ali vidim da ti cura ima iphone 4 vjerovatno si vec upoznao taj mob i znas ono najosnovnije pa ti i to ulazi u obzir.

eh sad razlika između bb-a i iphonea ti je ovakva: bb je napravljen za ljude koji rade, razmjenjuju mailove i moraju uvjek biti dostupni.. a iphone moze sve to ali je onak vise šminkerski mob, ima igrice, apps i baterija dosta kratko traje ako stalno gledas mailove i net itd

14 godina
neaktivan

da, blackberry sam zaboravio, ali na njega nisam ni računao, više mi se sviđaju ovi ostali bez tipkovnice, sa touchscreen-om.

i dalje ostaje pitanje koje su razlike među pojedinim OS-ima, jesu li kompatibilni, kako i koliko?

I zašto ima 5 samsung galaxya, 5 nokia nešto, 5 HTc-a, 5 experia - u čemu su razlike

postoji li uopće neka opipljiva razlika između svih tih telefona - ono da s nekim nešto ne možeš što sa ostalima ne možeš, ili da neki ne može što ostali svi mogu

što je recimo sa GPS-om, bluetooth-om i sličnim korisnim alatima, jeli to standardno ili ako nije jeli to jednostavno za uploadirat ili sl?

17 godina
erazmo kaže...

da, blackberry sam zaboravio, ali na njega nisam ni računao, više mi se sviđaju ovi ostali bez tipkovnice, sa touchscreen-om.

i dalje ostaje pitanje koje su razlike među pojedinim OS-ima, jesu li kompatibilni, kako i koliko?

I zašto ima 5 samsung galaxya, 5 nokia nešto, 5 HTc-a, 5 experia - u čemu su razlike

postoji li uopće neka opipljiva razlika između svih tih telefona - ono da s nekim nešto ne možeš što sa ostalima ne možeš, ili da neki ne može što ostali svi mogu

što je recimo sa GPS-om, bluetooth-om i sličnim korisnim alatima, jeli to standardno ili ako nije jeli to jednostavno za uploadirat ili sl?

razliku između xperia znam jer osobno imam x10, razlike su velicina, verzija os-a, ekran, novije xperije imaju bravia engine, brzi proc, bolju kameru itd... slicno je kod htc-a, i nokie.

sve zavisi sto trebas.

14 godina

hehe, ako firma placa, kupi sebi koji ti se najvise svidja, posto nisi upoznat najbolje s danasnjim smartphoneonima, glupo bi bilo da uzmes android i ne nabacujes custom firmwware i ostale mogucnosti androida, wp7 je mlada platforma i za razliku od androida i apple storea nema ni upola toliko aplikacija, al neboj se, svremenom ce i one doci, one najbolje ces imati tu. nokia je izbacila isto svoj wp7, dakle jos symbian, ja sma fan nokie i symbiana, N8 ti je odlican izbor, mozda procesor nije jak, ali da tjerati nove igrice, npr nokia n8 koja ima 680 mhz tjera Need For Speed, a na androidu rijetki su mobiteli koji mogu NFS pojkerati na 800mhz, nokia n8 ce uskoro dobiti "Belle" update, koji ce jos dodatno poboljsati mobitel, za bateriju se ne boj, za razliku od konkurencije nokiini mobiteli imaju najbolju bateriju, a i mom jaranu zna biti mobitel i do 4 dana, dok kod androida si kralj ako ti izdrzi 2 dna. uz to 12 mpx canera, nfc (near field communication) odlican hardware. al opet to je tvoje, sad ce se javiti neki android fanboy reci sve prednosti androida.

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Indestructible kaže...

hehe, ako firma placa, kupi sebi koji ti se najvise svidja, posto nisi upoznat najbolje s danasnjim smartphoneonima, glupo bi bilo da uzmes android i ne nabacujes custom firmwware i ostale mogucnosti androida, wp7 je mlada platforma i za razliku od androida i apple storea nema ni upola toliko aplikacija, al neboj se, svremenom ce i one doci, one najbolje ces imati tu. nokia je izbacila isto svoj wp7, dakle jos symbian, ja sma fan nokie i symbiana, N8 ti je odlican izbor, mozda procesor nije jak, ali da tjerati nove igrice, npr nokia n8 koja ima 680 mhz tjera Need For Speed, a na androidu rijetki su mobiteli koji mogu NFS pojkerati na 800mhz, nokia n8 ce uskoro dobiti "Belle" update, koji ce jos dodatno poboljsati mobitel, za bateriju se ne boj, za razliku od konkurencije nokiini mobiteli imaju najbolju bateriju, a i mom jaranu zna biti mobitel i do 4 dana, dok kod androida si kralj ako ti izdrzi 2 dna. uz to 12 mpx canera, nfc (near field communication) odlican hardware. al opet to je tvoje, sad ce se javiti neki android fanboy reci sve prednosti androida.

Da ne pišem dug tekst... u potpunosti se slažem sa ovim forumašem.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis...
17 godina
neaktivan

Glede utrka, Android ima Asphalt i GT Racing koji se mogu igrati u 3D-u, a dual core procesor skoro sve sažvače bez problema. Za baterije se slažem... kao i da su Nokia i iPhone također odličan izbor.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ja počnem temu da nemam pojma što je OS a kamoli koji su i čemu služe i koje su im razlike, a ti me tu nakljukaš sa nekim wp7, syimbian, bellama i kojekakvim izrazima kao da mi je sam R2D2 otac.

za početak, hvala na trudu, cijenim to, ali hajmo malo polaganije

ovliko sam skonto: nokia koristi symbian, a to je OS kao što je android i galaxy?

sad što je wp7 nemam mrtve veze, još manje čemu služi

igrice su mi isto totalni japan, za to imam comp

sviđa mi se na ovoj n8 ova fora sa doživotnom navigacijom bilo gdje u svijetu

vidim da za nokiu treba OVI store za skidat aplikacije- koliko to košta? jeli tako sa ostalim telefonima?

fora mi je što sam čito o galaxyu da ga se recimo, jer je smartphone, može koristit i za daljinski od tv-a ako je samsung i druge stvari internet tv-a. Jeli to standard ili samo galaxy? Mislim, općenito, šta sve mogu ti smartphoni?

14 godina
neaktivan

Hajmo od početka:

iOS - koristi ga samo iPhone

Symbian - nalazi se na većini (95%) Nokijih mobitela i ja mislim da je n8 za tebe najbolji izbor

Android - razviijen od strane Google-a, najbolji mobiteli koriste ovaj OS ali nije za početnike jer se puni potencijal dobija tek rootanjem, custom ROM...(stvari koje su za većinu ljudi komplikovane)

Windows Phone (wp7) - razvijen od strane Microsofta i za tebe veoma dobar izbor, svi mobiteli koji koriste ovaj OS su odlični jer je Microsoft izdao visoke standarde koji mobitel mora poštivati, dosta jednostavan

.

MeeGo - najmladji OS, koristi ga samo Nokia N9, po meni najjednostavniji i najbolji OS a i mobitel je stvarno odličan

Eto ga!!! Za tebe je najbolje neki Windows Phone, Nokia n8 ili x7. And my personal favorite - NOKIA N9

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis...
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.10.2011 21:37 (hodovic97).

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

a za aplikacije sa Ovi (sada Nokia Store-nova je verzija) Store sve je uglavnom isto kao i na ostalim OS. Neke se plaćaju, neke su besplatne. Nokia ima manje igara nego iPhone ili Android, ali pošto si rekao da ti je komp za igre tu nema problema.

Znači n8 ili n9, koji takodjer ima besplatnu navigaciju "till death" ali ipak manje aplikacija nego nokia n8. Sve glavne su naravno tu.

0 0 hvala 0
15 godina

ako nisu problem novci, ja bi izabrao ovim redom:

1. Nokia N9 - svida mi se novi OS, preljep i predobar mobitel

2. Nexusa novoga - neznam sada tocno ime, ali dolazi s anrodidom 4,0 i sigurno ce i redovno dibvati updateove

3. Iphone 4S - mada nisam fan applea, istina je da je iOS najbolje ispeglani OS na trzistu i da makar Iphone bio slabiji po spec. od nekih drugih uredaja, imat ce uvjek bolje perfomense u programima radi iOSa..

4. Samsung Omnia 7 - predobar mobitel, i OS koji ce po meni imati dobru buducnost ;)

Lockerz nagrade Z-List [+] T-Shirt [+] iPod Nano purple (5G) 16GB [+] PSP rock bundle [-] (otkazano od strane Lockerza) 50$ PayPal [-]
14 godina
neaktivan

e ovo se zove dobar odgovor

hvalizam sa šlagom

14 godina
neaktivan
hodovic97 kaže...

Hajmo od početka:

iOS - koristi ga samo iPhone

Symbian - nalazi se na većini (95%) Nokijih mobitela i ja mislim da je n8 za tebe najbolji izbor

Android - razviijen od strane Google-a, najbolji mobiteli koriste ovaj OS ali nije za početnike jer se puni potencijal dobija tek rootanjem, custom ROM...(stvari koje su za većinu ljudi komplikovane)

Windows Phone (wp7) - razvijen od strane Microsofta i za tebe veoma dobar izbor, svi mobiteli koji koriste ovaj OS su odlični jer je Microsoft izdao visoke standarde koji mobitel mora poštivati, dosta jednostavan

.

MeeGo - najmladji OS, koristi ga samo Nokia N9, po meni najjednostavniji i najbolji OS a i mobitel je stvarno odličan

Eto ga!!! Za tebe je najbolje neki Windows Phone, Nokia n8 ili x7. And my personal favorite - NOKIA N9

mislio sam na ovu poruku

14 godina
neaktivan

isto mi malo čudno da nitko ne brani androide ili kudi symbiana

po drugim forumima vidim da se symbiana baš ne obožava pa sam sad malo skeptičan

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mozda sam nastran, ali ja bih najradije Nokiu N9. No nisam je nabavio radi nokijine prljave politike uz nerealno visoku cijenu tog uredjaja. Inace, sve drugo ok - Open source, ima sve sto ti treba uz neograniceni multitasking. Odlicno napravljena, ludo dobar ekran, dobra trajnost baterije dok broj aplikacija ipak - unatoc svemu - raste. OS je zapravo najveci biser. Jednostavnije i logicnije tesko da se moze.

Vremenom dosade prckanja oko updateova i skidanja tisuce aplikacija kod drugih platformi (citaj iOS i Android) od kojih zapravo koristim samo pet...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nitko ne kudi symbian jer ni Symbian nije vise los. (prije je bio)

Otidji na youtube i ukucaj Symbian Belle, pogledaj nekoliko videa i vidjet ces o cemu pricam.

Taj isti belle ce ti doci i na n8 za mozda pola godine a ti ces samo updgradovat OS. (trenutno n8 ide na symbian anna).

.

Nitko ne brani Android jer, kao sto sam i rekao, on dobija pune mogucnosti tek nakon bootanja, customROM-ova za koje prije toga treba uraditi back-up u nadroidu...

A sam si rekao da nisi bas za toga.

.

Symbian je prije bio zastario i prilicno komplikovan, ali zahvaljujuci konkurenciji i on se dosta popravio.

Oni koji jos uvijek govore da je Symbian zastario nisu bas upuceni u situaciju.

.

Mislim da je za tebe ipak bolja Nokia n9 od nokije N8. pogledaj filmice na youtube-u.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

koliko sam razumio, a i čini mi se logično, aplikacije ovise o OS?

to znači da neka aplikacija koja ti se sviđa, a vidio si je u prijatelja na iphonu možeš je imat na n8 ili 9 onda i samo onda ako netko tu istu napravi za symbian.

ono što mi je sad nelogično, nokia ima taj symbian koji je eto evoluiro i sad je skroz ok, trica je bila loša ali anna je dobra, bella još bolja. Ono što mi nije jasno zašto je ova nova nokia n9 na novom oS-u ovaj Meego, ako je symbian stvarno toliko dobar?!???

I kako vidim taj Meego je skroz novi tako da će trebat neko vrijeme da se opskrbi aplikacijama? Ili je on kompatibilan sa symbianom?

14 godina
neaktivan

Dugo je trajao razvoj symbiana, pa su korisnici poceli prelazit na android i ios.

Nokia je prvo izdala N900 sa maemo OS koji je preteca MeeGo (2009 g.), n9 je njegov nasljednik.

Takodjer je Nokia prije deset da na predstavila svoje prve mobitele sa windows phone - nokia 710, nokia 800

0 0 hvala 0
17 godina

Ajmo ovako, da ti razjasnim par stvari (posto sam i sam laik tako cu i pisati da se ne pogubis).

Svaki proizvodjac stavlja na svoje mobitele odredjene operativne sisteme (u daljnjem tekstu OS).

Oni medjusobno nisu kompatibilni, tj. programi koji su radjeni za jedan operativni sistem nece raditi na drugom. (primjer: Program radjen za iOS, OS za iPhone ne radi na Androidu kojega koristi Samsung ili HTC).

Ovako stoji situacija sa OS-evima na grubo:

Android - njega koriste HTC, Samsung, Motorola, LG, Sony Ericsson i jos neki. Dolazi u nekoliko verzija za koje si i sam procitao. Proizvodjaci koji stavljaju taj OS imaju zajednicki market zvan Android Market. Znaci, uzmes bilokoji model s Androidom od gore navedenih proizvodjaca mobitela (smartphone-a) i u tom marketu kupujes ili skidas besplatne aplikacije pisane za njega.

iOS - on je napisan od Apple-a i koriste ga samo (!) iPhone uredjaji i iPad tableti. Za njega se aplikacije nalaze na App Store.

Blackberry OS - napisan od strane RIM-a koji proizvodi Blackberry uredjaje. Aplikacije se nalaze na Blackberry App World. Najbolji mobiteli za e-mail (koliko pricaju).

Symbian - e sad nisam najbolje upoznat s ovim OS-om ali znam da ga koriste Nokia, Sony Ericsson i jos neki. Jedan od najrasprostranjenijih OS-eva u proslosti s hrpom aplikacija. Takodjer nedavno izasla nova verzija s par nadogradnji i navodno radi odlicno makar ima tendenciju pada. Nokia koristi svoj market zvan Ovi Store na kojem se uglavnom nalaze aplikacije pisane u Javi za taj OS (i ostale koji podrzavaju Javu)

Windows Phone 7 - napisan od strane Microsofta. Koriste ga neki Samsungovi, LG i HTCovi modeli. Jedan od boljih OS-eva. Takodjer imaju zajednicki market zvan Marketplace.

E sad to ti je neka osnova. Ima tu jos nekih sa Meego (samo Nokia N9?). Spomenuti mobitel je odlican koliko cujem, ali se Nokia sada fokusira na Windows phone 7 tako da ne znam kako ce se ta igra odigrati.

Ako zelis nesto u rangu sa iPhone 4S onda razmisljaj o nekoliko uredjaja - Samsung Galaxy S 2, HTC Sensation, Sony Ericsson Arc. Svi dolaze sa Android OS-om (kojeg preferiram). Takodjer, od Windows phone 7 dobri su HTC HD7, LG Quantum, Samsung Omnia 7 i jos neki. Nokia N9 je odlican Meego mobitel takodjer.

Sve u svemu tema je strasno opsirna i za nesto detaljnije trebalo bi veceg strucnjaka od mene da napise kvalitetan tekst. Sto bi najbolje pasalo tebi to znas sam ti. Odes u jedan ducan i kazes im da zelis isprobati neke modele u rangu s iPhone 4s (kad ti vec to cura ima) i oni ce ti dati da isprobas. Vidis sam sto ti pase. Samo ne zaboravi jednu stvar - iOS kojeg koristi tvoja cura je jedan od najzatvorenijih sustava od svih navedenih. Neki usporedjuju s komunizmom. Necete se moci povezivati putem Blutootha i prebacivati si neke stvari od muzike, filmica, slika itd. 

Tolko od mene, nadam se da sam barem malo pomogao.

Cure su lude kad se zaljubljuju u naš muške,dlakva smrdljiva stvorenja.Ja da sam cura\žena bio bi največa lezbača na svijetu. (c) QFlash
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.11.2011 14:11 (ukay1000).
Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

da malo?!

zakon!

ovako sam zamišljo odgovor nakon otvaranja teme

svaka!

nakon svih ovih postova prilično sam se navuko na nokiu ali sad me stvarno plaši to što su isto prilično izolirani, očito su zakasnili sa smartphonima.

symbian dođe do belle, pokaže se odličan, onda ubace MeeGo, pa sad razvijaju suradnju sa windowsphone što meni predstavlja rizik jer je lako moguće da kroz godinu dana symbian i/ili MeeGo ne bude vrijedio ili koristio pišljiva boba

Nervira me što po netu slabo nalazim recenzije symbiana, još manje ili nikako MeeGo pa ne mogu kvalitetno procijenit, za razliku od androida kojim je sve zatrpano.

S druge strane, upravo impresivno djeluje popis proizvođača koji rade na androidu, to mi baš zvuči neuništivo

17 godina

Android je OS baziran na Linuxu iza kojeg stoji div Google. Besplatan je i mislim da ce tesko propasti, skoro nikako, osim ako se desi 3. svijetski rat.

Cure su lude kad se zaljubljuju u naš muške,dlakva smrdljiva stvorenja.Ja da sam cura\žena bio bi največa lezbača na svijetu. (c) QFlash
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
erazmo kaže...

da malo?!

zakon!

svaka!

nakon svih ovih postova prilično sam se navuko na nokiu ali sad me stvarno plaši to što su isto prilično izolirani, očito su zakasnili sa smartphonima.

symbian dođe do belle, pokaže se odličan, onda ubace MeeGo, pa sad razvijaju suradnju sa windowsphone što meni predstavlja rizik jer je lako moguće da kroz godinu dana symbian i/ili MeeGo ne bude vrijedio ili koristio pišljiva boba

Nervira me što po netu slabo nalazim recenzije symbiana, još manje ili nikako MeeGo pa ne mogu kvalitetno procijenit, za razliku od androida kojim je sve zatrpano.

S druge strane, upravo impresivno djeluje popis proizvođača koji rade na androidu, to mi baš zvuči neuništivo

Nokia definitivno nije zakasnila sa smartphoneima...oni su mozda i prvi krenuli, ipak je symbian ako se ne varam, prvi smartphone OS...ovde bi mozda bolje odgovarala konstatacija da Nokia kaska za sadasnjim smartphoneima...

A vidi u svijetu Americke demokratije i kapitalizma, gdje se sve gleda kroz prizmu $ ili € naravno da ce eksperimatirati sa raznim platformama jer to njima donosi zaradu, na kraju krajeva to im je i cilj povecati sebi profit. Symbian nikad nisam nesto volio, mada je u svoje vrijeme bio izvrstan OS, MeeGo iako mi je N9 Nokia predobra ne bi se odlucio za njega, cisto zbog cinjenice da je to jedini telefon sa tim OS-om...dakle, podrska ravna 0...WP7, sam imam telefon sa tim sistemom i zadovoljan sam...i to je mlad sistem, naravno da kao svako dijete ima bubica ali doci ce to svoje sa vremenom.

Na kraju, svoju odluku donesi na osnovu toga za sta ces koristiti telefon...ako ce ti sluziti poslovno,mailovi, razgovori, poruke, surfanje idi na mozes bilo koja od tri sistema, mada bi ja iz odlucivanja izbacio Symbian...ako ces i igrati na tel onda WP7 ili Android ali bih ja isao na Android jer ima vise aplikacija i igara za njega...

14 godina
erazmo kaže...

da malo?!

zakon!

svaka!

Nema ti tu puno nejasnoća, Nokia prelazi na Windows Phone kao glavnu platformu za njihove mobitele.

Symbian su objavili da će podržavat najmanje do 2016.g., vjerojatno ga još koju god očekuje koji veći update kao što je Belle. Za MeeGo nema nekih planova, mislim da uskoro stiže neki update ali mislim da su iz Nokie rekli da će to biti jedini model sa tim OS-om tako da nema neku budućnost nažalost, mislim da je netko iz Nokie rekao da će imat podršku najmanje do 2014.g.

A za recenzije, ima ih, malo bolje pogledaj.

13 godina
odjavljen

Evo ti popis operativnih sustava koje danas možeš naći na tržištu:

iOs                  -koristi ga isključivo Apple

Android           -gotovo da nema proizvođača koji ga ne koristi

Bada              -samo Samsung

BBos               -isključivo RIM

WP7               -Nokia, HTC,Samsung,LG

WM(6.1 i 6.5)  -danas više ne izlaze uređaji sa tim operativnim sustavom

Symbian         -Nokia, Sony Ericsson(prestao), taj os lagano ali sigurno prestaje biti u uporabi

Ako te zanima određeni uređaj, pogledaj na ovoj stranici: http://www.gsmarena.com/

SK crew
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina

Po meni najbolje bi ti bilo da odeš u neki VIP ili Tmobile centar, imaš izloženu hrpu mobitela, probaj svaki, vidi koji ti se najviše sviđa i sam odluči. Jer što god da izabereš ne možeš pogriješiti. Svaki OS ima svojih prednosti i mana, imao sam Symbian (Nokia E72), iOS (iPhone 3gs16Gb), Android (HTC Legend, pa Desire) i sad imam Omniju 7 (WP7), svi manje-više nude iste aplikacije međusobno kompatibilne (WhatsApp, Dropbox, itd), svi rade iste svari, ali možda na drugačiji način...

Sve je stvar osobnog izbora.

iOS je definitivno najdorađeniji OS, savršeno implementiran na platformu (iPhone4 trenutno), veliki je izbor aplikacija i užitak ga je koristiti. Ali netko gore je spomenuo da je kao KOMUNIZAM, i ne može više biti u pravu. Je, sve radi i sve se može korisititi, ali samo na način na koji je to Apple zamislio. Šaraj okolo i dobit ćeš po (virtualnom) nosu!

Symbian je stvar prošlosti, barem u ovom obliku u kojem je sada, a izgubili su i najvećeg strateškog partnera - Nokiju. Možda Belle nešto popravi, ali još je nema na vidiku, i čisto sumnjam..

Android - produkt Googlea, i time je sve rečeno. Najotvorenija platforma, ogromna baza najraznolikijih aplikacija, ali.. Uvijek taj ''ali''... Otvorenost mu je ujedno i najveća mana, svaki proizvođač dodatno začini taj OS nekim svojim forama, i rezultat najčešće nije tako blistav. Ako se ne kužiš u stavljanje raznih modova i tvikanje, nećeš iskoristiti puni potencijal tog OS-a. Zamjera mu se trzanje i neoptimiziranost za sve aplikacije koje se nude na Android Marketu.

Windows Phone 7 - najnoviji OS, izašla je i velika nadogradnja Mango, izuzetno brz i fluidan OS, bez bugova i rušenja, ali je u mnogo toga kao i iOS - komunizam (sviđa mi se taj opis sve više!). Microsoft ne dozvoljava proizvoljno čačkanje po OS-u, ne mogu se instalirati aplikacije koje nisu na Marketplaceu, nema Bluetooth file sharing, nema još hrpu toga što bih osobno volio da ima. Ali bez obzira na sve - zaljubio sam se u njega na prvi pogled i nemam namjeru odustati.

Prodajem zjake...povoljno! A ako sam ti pomogao - stisni HVALA..
Moj PC  
5 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Slazem se sa tobom sto se tice WP7...Mada se meni ta MS-ova zabrana prckanja po sistemu svidja GUI sistema je privlacan sam po sebi bez potrebe nekog dodatnog prckanja, LiveTile i Metro UI daje informacije na jednom mjestu i to sve pregledno...izadje update dobiju ga svi u roku max mjesec dana bez obzira bio vezan za operatera ili ne, dok kod androida cekas an update po nekoliko mjeseci jer upravo svaki proizvodjac ima svoj UI na androidu. Evo primjer Samsung, flagship telefon ce ICS dobiti tek na proljece...msm ono iskesiras se toliko za tel i onda blejis kako nexus S ima ICS a Galaxy SII nema...

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Zato uzmes nexus s, prvi dobijas updejtove ljepo jer je googleov telefon,nemas brige sa cekanjem.I sad ce dobit ICS i mob bu izgledao predobro,cak ga nemoras ni rootati,sve aplikacije koje se placaju mozes jednostano skinut sa neta i instalirat ih.

Ostali android telefoni su dobri,ali imaju problema sa updejtovima i zato mi se nesvida ta android politika.Nije mi se ni nexus s prije svidao jer mi je ruzan ovaj stock ginger,dok nisam vidio ICS kako je dobar.

Ako imas para,onda sacekaj da dode kod nas novi galaxy nexus i njega si uzmi:)

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.11.2011 15:35 (kach).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo malo pojasnjenja o MeeGo OS-u:

Isti je zamisljen kao prvobitni nokijin OS za njihove top smartphoneove no dolaskom covjeka po imenu Elop na nokijino celo, uredjaji sa WP7 sustavom postaju nokijin prioritet. Symbian takodjer biva osudjen na skori nestanak.

N9 se politickom odlukom nokijinog vrha zanemaruje, a potencijalni kupci se destimuliraju i odvracaju od kupnje razlicitim metodama (nerealno visokom cijenom uredjaja, ogranicenoscu prodaje, izjavama tipa "ovo je prvi i zadnji MeeGo telefon" itako dalje). Istina je zapravo u tome da Nokia ne zeli konkurenciju Windows telefonima u vlastitim redovima, a N9 je pokupio vraski pozitivan publicitet diljem kugle zemaljske :-).

I sad kako tako nesto moze imati smisla od strane Nokie... Pa sve postaje logicno kada gledas iz Elopove perspektive, koji je pak Microsoftov covjek...

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

sjajni elaborirani odgovori!

iz svega pročitanog vidim da su opravdane moje sumnje glede symbiana i MeeGo-a pa mi se zato više nego dobar i logičan izbor čini Nokia Lumia 800 koja je, koliko razumijem, u biti klon n9 samo sa wp7 umjesto MeeGo. Sve sam bliže tome da je to i konačan odabir.

Žao mi je jedino što vidim da samo n8 ima HDMI priključak što mi je prilično nelogično s obzirom da svi imaju jake kamere i mogućnost snimanja u HD-u, a onda to ne možeš valjano reproducirat na TV.

14 godina
neaktivan

GRDAN PROBLEM!!

u biti 2!

nokia lumia 800 se očekuje u hrvatskoj tek početkom iduće godine, što može značit i na proljeće!!

shit!

u ponudi tmobile nema niti jedan wp7 mobitel!?!?!?!

nekako sam se opredjelio da ne želim androida, a i iphone mi je nekako dislike i sad tek vidim da ovi imaju samo te i to da preferiraju isključivo iphone kako? cijeno! htc je 300 kn skuplji a galaxy (koji mi je draži) je čak 1000 kn skuplji!

jeli ovo sigurno tako ili možda tmobile ne ažurira dovoljno svoje stranice ili nema kompletnu ponudu???

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice