Smartphone? OS? who, what?!?!

poruka: 76
|
čitano: 11.381
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Smartphone? OS? who, what?!?!
erazmo kaže...

GRDAN PROBLEM!!

u biti 2!

nokia lumia 800 se očekuje u hrvatskoj tek početkom iduće godine, što može značit i na proljeće!!

shit!

u ponudi tmobile nema niti jedan wp7 mobitel!?!?!?!

nekako sam se opredjelio da ne želim androida, a i iphone mi je nekako dislike i sad tek vidim da ovi imaju samo te i to da preferiraju isključivo iphone kako? cijeno! htc je 300 kn skuplji a galaxy (koji mi je draži) je čak 1000 kn skuplji!

jeli ovo sigurno tako ili možda tmobile ne ažurira dovoljno svoje stranice ili nema kompletnu ponudu???

Prije kupnje WP7 telefona, obavezno provjeriti odgovara li ti taj OS!

Iz vlastitog iskustva, niti meni meni niti mojim prijateljima nije legao. No volis li sarene kvadratice, boljeg izbora nema :-). U slicnoj sam situaciji poput tebe. Izbor je suzen na N9 ili neki jaci HTC-ov android. N9 radi briljanto jednostvnog, originalnog i mocnog OSa koji me privlaci unatoc svim negativnostima (isprobao sam je), a HTC radi njihovog "Sense" sucelja povrh android OSa. Vjerovatno bi najracionalniji izbor bio iPhone - OS je speglan do boli no iako vec dugi niz godina koristim macove, u iOS-u se nisam nasao.

14 godina
neaktivan

Da imam novca ka ti ja bih odmah uzeo n9.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis...

1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Nikakav N9, Ne vidim potencijal u tom Meego OS-u, najveci potencijal vidim u Windows Phone-u, pogotovo kad stigne Windows 8, sad imam Iphone 4 ,al da mi sad neko daje za zamjenu Lumiu 800 dao bi odmah cetvorku.
Po meni je Android previse rasiren, previse sucelja, previse modela, previse razlicitih rezolucija, zbog toga update-i nekad dosta kasne,a igre za slabije modele su lose optimizirane, al sve u svemu, oni glavni modeli Androida tipa Galaxy II, Galaxy, Arc, Sensation , Desire, Optimus 2X su uvijek ispred svih sto se tice Androida.

Za iOS mogu reci samo rijeci hvale, nikad problema, napredan, jednostavan i sto je najbitnije stabilan sustav, zajamceno je da nikad nece zblesirat i zastekati.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
hodovic97 kaže...

Da imam novca ka ti ja bih odmah uzeo n9.

e sad, šta znači imati novaca?

firma nije moja, tako da teško da će mi netko odobrit više od 1000 kn za mob

naravno govorim o xxl pretplati

malo sam guglo i vidio da tmobile ipak ima neke wp7 modele, najavili su i n9, čak mislim da je već u ponudi, doduše samo crna (plava je pre cool), ali ih nema na stranicama pa ne mogu procijenit trošak

ni vrijednost samog aparata nije mjerilo jer su neki tipa iphone ili arc na tmobilu dosta jeftini dok galaxyII niije nimalo, nokije pogotovo

13 godina
neaktivan

Ako se još odlučuješ ovo su moja iskustva.

Koristio sam Iphone 3g (iOS), HTC Hero (Android) i LG Optimus 7 (WP7).

iOS

- dobre strane - jednostavan za korištenje, ogroman broj aplikacija, dobro optimiziran, konvertira i komprimira video i glazbeni format (manje zauzeće prostora), ekranski prikaz odličan, odličan kao mp3 player, baterija traje duže od ostalih telefona (to je i odlika iphonea4 vjerujem)

- loše strane - sinhronizacija sa itunesom je katastrofa (nepotrebno kompliciranje i dugo traje), ne radi kao USB memorija, gotovo nikakva personizacija, itunes redovno ne zna prepoznati glazbene albume koje imam i sve mi bude pomiješano

Android

- dobre strane - ogromne mogućnosti personizacije, htc-ov sense ima uvjerljivo najbolji dialer kojeg sam koristio, velik broj aplikacija, radi kao USB memorija, iznimno lagan za sinkronizaciju

- loše strane - tek rootanjem se dobije osjećaj da telefon diše punim plućima (brži i fluidniji, baterija traje duže), sporiji u izvođenju aplikacija (hero naspram druga dva telefona)

WP7

- dobre strane - jako dobro izvodi multimediju i sve lijepo izgleda (na ekranu LGa), brz, fluidan, dobar za web

- loše strane - dialer mi nikako nije sjeo, ringtoneovi su relativno tihi (čak i sa mangom kada sam stavio svoje mp3-ce), glasnoća se podešava za sve (ako je na pola onda je na pola i za glazbu/video i za ringtone i za budilicu), zune je samo malo bolji u sinkronizaciji od itunesa, tilovi mi još uvijek izgledaju kao da su ih radili za djecu.

Imaj na umu da ovi subjektivni dojmovi proizlaze i iz uređaja koje sam koristio (vratio sam se na heroja nakon par mjeseci sa LGem).

Za mene kao sljedeći telefon bez obzira na prednosti drugih dolazi u obzir samo android. Osjećaj da sa svakim novim romom imas drugi telefon je nenadj..iv.

Moj PC  
3 0 hvala 2
14 godina
neaktivan
sbrodski kaže...

iOS

- dobre strane - jednostavan za korištenje, ogroman broj aplikacija, dobro optimiziran, konvertira i komprimira video i glazbeni format (manje zauzeće prostora), ekranski prikaz odličan, odličan kao mp3 player, baterija traje duže od ostalih telefona (to je i odlika iphonea4 vjerujem)

- loše strane - sinhronizacija sa itunesom je katastrofa (nepotrebno kompliciranje i dugo traje), ne radi kao USB memorija, gotovo nikakva personizacija, itunes redovno ne zna prepoznati glazbene albume koje imam i sve mi bude pomiješano

Android

- dobre strane - ogromne mogućnosti personizacije, htc-ov sense ima uvjerljivo najbolji dialer kojeg sam koristio, velik broj aplikacija, radi kao USB memorija, iznimno lagan za sinkronizaciju

- loše strane - tek rootanjem se dobije osjećaj da telefon diše punim plućima (brži i fluidniji, baterija traje duže), sporiji u izvođenju aplikacija (hero naspram druga dva telefona)

WP7

- dobre strane - jako dobro izvodi multimediju i sve lijepo izgleda (na ekranu LGa), brz, fluidan, dobar za web

- loše strane - dialer mi nikako nije sjeo, ringtoneovi su relativno tihi (čak i sa mangom kada sam stavio svoje mp3-ce), glasnoća se podešava za sve (ako je na pola onda je na pola i za glazbu/video i za ringtone i za budilicu), zune je samo malo bolji u sinkronizaciji od itunesa, tilovi mi još uvijek izgledaju kao da su ih radili za djecu.

Imaj na umu da ovi subjektivni dojmovi proizlaze i iz uređaja koje sam koristio (vratio sam se na heroja nakon par mjeseci sa LGem).

Za mene kao sljedeći telefon bez obzira na prednosti drugih dolazi u obzir samo android. Osjećaj da sa svakim novim romom imas drugi telefon je nenadj..iv.

a što ti misliš o n9 sa MeeGo? vidim da je sve (uglavnom strane) recenzije dižu u nebesa

ili o nokijama općenito?

vidim nisi koristio symbian, ali onako od oka

17 godina

Ajde da ti pojednostavim - zaboravi MeeGo, symbian, Badu, Janka i Marka... Imaš 3 savršeno dobra OS-a koji pokrivaju trenutno aktualno tržište i nema potrebe za kemijama.

Drži se iOs-a, Androida ili WP7, i nemaš problema. Svaki ima vrhunske telefone koji ih koriste i to neka ti bude putokaz.

Prodajem zjake...povoljno! A ako sam ti pomogao - stisni HVALA..
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.11.2011 11:23 (CrnaBitanga).
14 godina
neaktivan

Kada ljudi ne prate temu od početka desavaju sa ovakvi odgovori.

Vec prije je spomenuto zasto ne android,

covjek se bio odlucio za wp7 ali nije bilo mobitela u tmobileu, a sada dodje neko i kaze da se drzi ovih OS-ova.

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis...

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

n9 ima u tmobilu, prelijep je, predobar a nije ni preskup

sve u svemu nakon toliko hvalospjeva na račun nokie n9 ne vidim razloga za brigu.

to što nokia očito ne računa na meego u buduće me isto tako nebi trebalo previše zabrinjavat jer ionako nikad nisam ni jedan mob imao duže od godine i pol, a teško sebe mogu svrstat u kategoriju geekova, hackera ili čega već pa da me brinu razna rootanja, uploadanja i štajaznam. Meni mob služi čemu već služi, pozivima porukama i sl. Sad mi treba net i mail. K tome da ima dobru kameru da ne trebam okolo potezat i aparat. Gps je svakako predobra stvar u nokia.

14 godina
neaktivan

Odličan izbor, samo me čudi što kažeš da nije preskup...

mora da ima neka tarifa u tmobileu jer mob jeste skup.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

xxl extra tarifa naravno :)

u rangu galaxya čini mi se, oko 1600 kn

14 godina

kolega, posto su neki objasnili o OS-u, i ja bih ti preporucio N8 koji koristi symbian i N9 s MeeGo, posto je MeeGo baziran na Linuxu, bilo je najavljivanja prije izlaska Nokie N9 da ce biti neki emulator preko kojeg ces moci pokretati aplikacije sa andorida, i da, i android je isto takodjer baziran na Linuxu, a to aplikacije igrice, vjeruj mi neces imati problema s tim, one najbolje ima svaki os, dok one glupe nece niko, a i sa nokiom n9 dolazi preinstaliranih igrica, poput Angry Birds i ako se nevaram Asphalt.

imas sad i bijelu nokiu n9, sad je vise sexy :D

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Samo par stvari oko Nokie:

• iako odličan OS, MeeGo je mrtav - developeri MeeGoa prelaze na razvoj Tizena - što znači nema novih verzija, nema developera, nema softvera za MeeGo
  • Nokia je najavila "godine" podrške za N9, ali sudeći prema podršci za N800 i N900, koji su imali dva manja softverska updatea (krpanje par bugova) nakon čega je podška prestala, većina sumnja u najavu
  • Symbian je u očima operatera, trgovaca i developera skoro mrtav - većina developera prelazi na Android, rijetki na WP7
  • Nokia napušta mobitele s verzijama Symbiana starijim od Symbian^3 (E72, E52, E5, C5-00, 6700 slide, C6-00, C5-03, 5230, 5235, 5250, X6, N97 mini, 5800 XpressMusic, 5530 XpressMusic neće dobiti update (browser, Ovi Maps, emoticoni, ... iz Symbian Anne) )
  • Lumia 800 nije klon N9, samo izgleda tako - osim potpuno različite unutrašnjosti (Qualcomm umjesto Texas Instrumentsa) i OS-a (WP7 umjesto MeeGoa), Lumia 800 ima manji ekran (3,7 inča umjesto 3,9, rezolucija je ostala ista (cca 250 ppi), ali je na ekranu 480x54 piksela manje), nema NFC-a, Lumia je quad band telefon (N9 je penta-band), nema prednje kamere, Dolby Digital Plus i Headphone, TV Out mogućnosti, USB Host i Mass Storage funkcionalnosti, te nije moguće koristiti mobitel kao WiFi hotspot (tethering). Uz to, proizvodi se u Compalovim tvornicama, a ne Nokijinim (tako da nije poznato hoće li imati poznatu Nokijinu visoku kvalitetu izrade).
  • Lumia 800 će kod nas stići u prvoj polovici 2012. godine. Nešto jeftinija Lumia 710 će, prema najavama, stići na tržište sredinom 2012. godine, kod nas i kasnije.

Od ostalog:

• Android je trenutno najpopularniji smartphone ekosustav - prema procjenama Android drži oko 40% tržišta (i naglo raste), Symbian oko 20% (i naglo pada), iOS oko 19% (stagnira), Blackberry oko 12% (polako pada), a Windows (Mobile i Phone 7 zajedno) između 2 i 5% (polako pada).
  • Upotrebljivost WP7 je kod nas poprilično ograničena - pogledajte članak u novom Bugu - kao i ponuda WP7 mobitela.
  • iOS je najzatvoreniji ekosustav, strogo kontroliran od strane Applea; sa druge strane iOS je vrlo uglancan OS, nadogradnje stižu redovito, te se svakako može reći da "It just works."
  • Android mobiteli se mogu naći u svim cjenovnim razredima, iOS (iPhone) i WP7 telefoni samo u najvišem razredu (najskuplji telefoni).

EDIT: Ispravak, nadogradnje za X6, 5530 XM i 5800 XM su samo odgođene (tako da su vjerojatno i stigle). Hvala Indestructibleu što je ukazao na ovo.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.11.2011 19:36 (hrx).

6 0 hvala 1
14 godina

upravi si sve sto si rekao, ali nebih se slozio to da nokia napusta starije modele, npr ti je 5800xm, izasao je nedavno update, a i ostala mala raja ne napusta taj mobitel.

al android za njega nije, stace mu kad nece nabacivati novi cfw, i ostale stvari, nakraju iphone bi bio idealan za njega, al na njemu je da odluci, ovde svako svog konja hvali ;=

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
hrx kaže...

Samo par stvari oko Nokie:

• iako odličan OS, MeeGo je mrtav - developeri MeeGoa prelaze na razvoj Tizena - što znači nema novih verzija, nema developera, nema softvera za MeeGo
  • Nokia je najavila "godine" podrške za N9, ali sudeći prema podršci za N800 i N900, koji su imali dva manja softverska updatea (krpanje par bugova) nakon čega je podška prestala, većina sumnja u najavu
  • Symbian je u očima operatera, trgovaca i developera skoro mrtav - većina developera prelazi na Android, rijetki na WP7
  • Nokia napušta mobitele s verzijama Symbiana starijim od Symbian^3 (E72, E52, E5, C5-00, 6700 slide, C6-00, C5-03, 5230, 5235, 5250, X6, N97 mini, 5800 XpressMusic, 5530 XpressMusic neće dobiti update)
  • Lumia 800 nije klon N9, samo izgleda tako - osim potpuno različite unutrašnjosti (Qualcomm umjesto Texas Instrumentsa) i OS-a (WP7 umjesto MeeGoa), Lumia 800 ima manji ekran (3,7 inča umjesto 3,9, rezolucija je ostala ista (cca 250 ppi), ali je na ekranu 480x54 piksela manje), nema NFC-a, Lumia je quad band telefon (N9 je penta-band), nema prednje kamere, Dolby Digital Plus i Headphone, TV Out mogućnosti, USB Host i Mass Storage funkcionalnosti, te nije moguće koristiti mobitel kao WiFi hotspot (tethering). Uz to, proizvodi se u Compalovim tvornicama, a ne Nokijinim (tako da nije poznato hoće li imati poznatu Nokijinu visoku kvalitetu izrade).
  • Lumia 800 će kod nas stići u prvoj polovici 2012. godine. Nešto jeftinija Lumia 710 će, prema najavama, stići na tržište sredinom 2012. godine, kod nas i kasnije.

Od ostalog:

• Android je trenutno najpopularniji smartphone ekosustav - prema procjenama Android drži oko 40% tržišta (i naglo raste), Symbian oko 20% (i naglo pada), iOS oko 19% (stagnira), Blackberry oko 12% (polako pada), a Windows (Mobile i Phone 7 zajedno) između 2 i 5% (polako pada).
  • Upotrebljivost WP7 je kod nas poprilično ograničena - pogledajte članak u novom Bugu - kao i ponuda WP7 mobitela.
  • iOS je najzatvoreniji ekosustav, strogo kontroliran od strane Applea; sa druge strane iOS je vrlo uglancan OS, nadogradnje stižu redovito, te se svakako može reći da "It just works."
  • Android mobiteli se mogu naći u svim cjenovnim razredima, iOS (iPhone) i WP7 telefoni samo u najvišem razredu (najskuplji telefoni).

vau! zakon odgovor, vidi se ko zna znanje. svaka!

iz onoga što sam ja pročitao o (smrti) MeeGo i Tizenu, shvaćam da bi Tizen bio svojevrsni upgrade MeeGo-a, odnosno bili bi kompatibilni. A svakako me smiruje i činjenica da n9 ima Alien Dalvik koji pokreće android aplikacije bez pada performansi. Na kraju ponovo naglašavam da me toliko ne brine čak ni potpuno gašenje MeeGo jer svakako ne mislim taj mob koristit duže od 2 god. Možda ipak krivo rasuđujem??

13 godina
neaktivan

Krivo, ali ne potpuno.

MeeGo je jedna fenomenalna platforma. Usporedio bi to sa kućom. Recimo, seliš se u neku veliku predobru kuću, 2 etaže, odlična izolacija, pogled, pozicija... Ali, vele da nemaš namještaja koji može proć kroz tvoja vrata jer imaš uski ulaz.. E sad, neki su se sjetili rastaviti taj namještaj i sastavit ga ponovno kako bi mogao proći (samouki majstori). To nekad ispadne dobro, a nekad ne.. Kako je u kući bez namještaja? Pusto nekako? Super sve, pogled, toplo, ali pusto..

Koji god OS uzeo (vjerujem da uzimaš top predstavnika OS-a), nećeš pogrješiti! Nećeš se pokajat "zašto nisam uzeo onaj drugi" ili slično ;)

Iz mog iskustva mogu ovako reći:

Android (SGS2) - trenutno ga koristim, mogu reći da je fenomenalan što se tiče kostumizacije. Možeš sve složiti kako god želiš, sve možeš promjeniti, sve možeš zadržati. Spojit ga na bilo koje računalo, koristit kao USB memoriju, spojit čak i USB stick na neke od aparata (SGS2 recimo). Možeš slat preko bluetootha (snimiš neki video pa ga podjeliš sa nekim ili sliku koju ili mp3-cu) - besplatno, brzo, izvrsno kad si na EDGE signalu (što je u nas često). Mana je što tek rootanjem mobitel radi ko zvjer (SGS2 primjerice). Nešto kao da imaš pod haubom 3.0 turbak, ali začepljena turbina. Ide on ko zvjer i bez turbine, ali osjetiš da ga nešto guši. Rootom odčepljučeš turbinu, a pravi kerneli su ko kerozin ;)

I što je lega rekao - svakim novim custom ROM-om imaš osjećaj koda si kupio novi mobitel :)

iOS (4s) - fluidan, ljepuškast, zasad najveći izbor aplikacija (posebno igrica - većina je bolja nego na Androidu i WP7). Odlična kamera i fotić, sve je nekako super jednostavno da i dijete od 3 godine i starac od 60 godina sve razumije. Mana je iTunes, nema usb mass storage, nema bluetooth file transfer (bft) i malen ekran - ukoliko ti ovo ne predstavlja problem, i to što ga imaju tinejđerice (nekima ovo smeta), uzmi iPhone ;)

WP7 (nije najjači, ali meni najbolji izbor -  Omnia7) - iako sam otišao sa njega nazad na Android, zaljubljen sam još uvijek u taj OS. Nešto novo, fora dizajn, super tipkovnica i odličan browser.. O manama neću govorit jer ne znam koje trenutno ima, a koje nema (mango update). Mogu samo reć da mi se ne sviđa velika zatvorenost platforme kao i kod iOS-a. Nema smartdial i izgubio je čari koje je imao WM (otvorenost, kostumizacija...). Da mi ne fali toliko smartdial i bft - vjerojatno bi prešao sa SGS2 na staru Omniu7 ;)

Nadam se da sam malo pomogao ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.11.2011 18:09 (EchoOne).
14 godina
neaktivan

za ovakvu kategoriju mobitela glupo mi je i da je HDMI priključak rijetkost (posebno što svi imaju mogućnost snimanja hd) a kamoli bluetooth. Nekako sam se naviko da se to podrazumijeva.

Jesam li iz ovog dobro razumio da ni Omnia nema bluetooth?

Vidim da je sad aktualan Omnia w - to je valjda nova verzija?

Čitam i recenzije novih HTC- a, Radar prvenstveno (jer će bit u ponudi kažu), zvuči predobro.

Što se tiče iphona meni je osnovna i jedina zamjerka upravo to što ga svaka šuša ima, gade mi se i oni i ljudi koji ga personificiraju upravo ko da im je dijete!

13 godina
neaktivan

Omnia W nauštrub veličine ekrana ima jači procesor. Omnia 7 ima 4.0, a Omnia w 3.7 inča, dok 7 ima 1GHz proc, a W ima 1.4 GHz. I to je više manje jedina razlika. Mango update je stigao i na Omniu 7 tako da nema druge razlike. Osobno sumnjam da 1.4 GHz proc nećeš baš primjetit na takvoj platformi jer savršeno radi i sa 1 GHz procesorom. Više preferiram veći ekran - ugodniji rad na većem ekranu. A netko će reć drugačije..

Ima bluetooth, ali služi ničemu kao i na iPhonu. Samo za bluetooth handsfree.

HDMI - istina. Ukoliko ti je potreban, za SGS2 znam da ima dostupan putem posebnog jacka (200-tinjak kuna nažalost košta). Rijetko koji uređaj ga ima (xperia Arc - ali nebi ju preporučio naspram SGS2). Mislim da WP7 još uvijek nema podršku za HDMI (možda se varam, ali nisam čuo da ima :S)

WP7 i SuperAMOLED - obavezno. Veelika razlika. Kad vidiš očima, znat ćeš što je. AMOLED ekrani imaju potpuno crnu boju (beskonačan kontrast znači) i na WP7 temi (koja je teški high contrast) to se najbolje vidi.

iPhone - neću komentirati, slažem se s tobom, ali to je samo osobno mišljenje.

16 godina
neaktivan

mislim da bi se ovo pitanje uklopilo u ovo u temu naime mislim uskoro uzet samsung s5230 pa zna li tko koji os ima taj mobitel?zahvalan bi bio na brzom odgovoru:)

Samobor je lepa varoš :))
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ja neću komplicirati. Kupi si iPhone, jer je dobar i jednostavan, ili samsung galaxy s moja osoba preporuka, pišem ti ovo s njega. Galaxy ti je s androidom. Svaki os zahtjeva određeno vrijeme prilagodbe, a moje je mišljenje da je ios jednostavniji. Ako pare nisu problem mislim da je iphone bolji izbor.
Xanzzu jer je danas teško biti orginalan.
13 godina
neaktivan
geek_boy1 kaže...

mislim da bi se ovo pitanje uklopilo u ovo u temu naime mislim uskoro uzet samsung s5230 pa zna li tko koji os ima taj mobitel?zahvalan bi bio na brzom odgovoru:)

Mislim da krivo misliš. Neki dummy bada 1.0 možda ili nešto slično. Uglavnom neki Samsungov dummy OS.

13 godina
neaktivan
erazmo kaže...

a što ti misliš o n9 sa MeeGo? vidim da je sve (uglavnom strane) recenzije dižu u nebesa

ili o nokijama općenito?

vidim nisi koristio symbian, ali onako od oka

Nikada nisam koristion symbian i nemogu suditi o njegovoj uporabljivosti. Ono što znam je da symbian polako odumire i pretpostavljam da ima značajno manje aplikacija od Androida, WP7 i pogotovo iOSa te se to neće nabolje okrenuti.

16 godina
neaktivan

@geek_boy1

Samsung S5230 je featurephone (nije smartphone), koristi Samsungov vlasnički OS (nije bada) na kojem se vrti TouchWiz 1.0 korisničko sučelje.

@erazmo

Citirat ću iz tvog prvog posta:

Ono što meni treba u prvu ruku je mob koji ima pristup netu da mogu surfat i čitat mailove a i sve te silne aplikacije dobro dođu.

Surfanje i čitanje maila omogućuje bilo koji smartphone u ponudi - od Android baziranih smartphoneova za 1000 kuna do N9 za 5700 (usput, više ju ne vidim u cjeniku T-Mobilea, zna li tko prodaje li se još uvijek?).

Silne aplikacije? WP7 otpada - ponuda je slaba i ograničena (Hrvatska nije službeno podržana; pogledaj članak o WP7.5 Mangou u Bugu, okvir Windows Phone u Hrvatskoj). Preostaju Android bazirani smartphonei i iPhone 3GS/4 (uskoro i 4S) sa iOS-om - oba ekosustava imaju veliku količinu aplikacija, a Hrvatska je službeno podržana.

Na kraju se svodi na karakteristike uređaja i njegovu cijenu. Kod Applea nema puno izbora - trenutno su dostupna dva modela u dvije boje (crna/bijela) i tri kapaciteta (8 GB kod iP3GS i 16/32 GB kod iP4) - mislim da je 8 GB 3GS je neisplativ pogleda li se odnos dobiveno/uloženo u odnosu na Android konkurenciju, dok je četvorka puno bolja u tom segmentu. Prednost iPhonea je u kvaliteti uređaja (uvijek visoka) i iOSa, ali se to i plaća visokom cijenom. Kod Androida ima puno izbora - modeli u svim cjenovnim razredima, razne veličine ekrana i samog mobitela, kapaciteti memorije, dodatna oprema, ... Odluči što ti je važno kod mobitela i odaberi.

Što se tiče cijene, moje je mišljenje da ne treba ići preko 2500 kuna za smartphone (cijena uređaja bez subvencije operatera kroz obaveznu pretplatu) koji ćeš zamijeniti za dvije godine, tj. smatram da je najbolje uzeti smartphone iz srednje klase, budući da mobilna tehnologija vrlo brzo napreduje.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

kupi neku nokiu c7 ili neki shit od jeftinijih androida da se malo naucis na smartphone

onda lumiu 800 kad dode u nas

nema smisla davati 3000kn za mobitel za koji neces ni znat sto sve ima niti to koristiti

a mudraci sto pricaju o podrsci? to mogu objesit macku o rep

svaki mobitel s softwerske strane ima rok trajanja

hardwerski je situacija drukcija

vruće je...
14 godina
erazmo kaže...

za ovakvu kategoriju mobitela glupo mi je i da je HDMI priključak rijetkost (posebno što svi imaju mogućnost snimanja hd) a kamoli bluetooth. Nekako sam se naviko da se to podrazumijeva.

Čitam i recenzije novih HTC- a, Radar prvenstveno (jer će bit u ponudi kažu), zvuči predobro.

Što se tiče iphona meni je osnovna i jedina zamjerka upravo to što ga svaka šuša ima, gade mi se i oni i ljudi koji ga personificiraju upravo ko da im je dijete!

HTC Radar? jel to ona cigla od 4.7 incha?

btw. Nokia N8 ima najbolju kameru od svih smatphonea,  bez obzira na 720p rezoluciju naspram ostalih (sgs2) kamera kad snima ima autofokus, zvuk je odlican... al gore si rekao da ti je za sms, poziv, e mail, net prvenstveno mobitel, za tebe je N8, ima i taj famozni hdmi. odlican hardware.

al vidim, ima dosta telefona, svi su na neki nacin dobri, svaki na sebe privlaci paznju, staces tako je to kad kupujes high end phone ;)

sretno

16 godina
sbrodski kaže...

iOS

Android

WP7

Sve se više manje slažem, ali ne za sync. s iTunesima. Meni to radi savršeno, sve je odlično složeno i treba mu pola minute da napravi ono što bi meni "ručno" drag n' dropom trebalo 5min. Po meni je to dovoljan razlog za iPhone, čak i da je jedini.

Inače autoru, mislim da ti je iPhone najbolji izbor. Sve sto si naveo obavlja savršeno, sigurno ti je dostupan u T-Comu, a nema toga sto s app storeom ne mozes napraviti.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.
17 godina
odjavljen
apoteka kaže...

kupi neku nokiu c7 ili neki shit od jeftinijih androida da se malo naucis na smartphone

nema smisla davati 3000kn za mobitel za koji neces ni znat sto sve ima niti to koristiti

A stvarno si pametan, sad ce covjek produzit tarifu i kupit ce za 200 kuna neko smece ko galaxy 3, nije retardiran da nece naucit koristit mob, za tjedan-dva svaki se mob prokuzi, a bio on jeftiniji ili skuplji, svugdje je isti proces, a sa ovim jeftinim sranjima ce mu se samo gomilat problemi i lagg.

Ako Meego uistinu moze pokretat aplikacije od Androida, onda je definitivno to tvoj izbor.

16 godina
neaktivan
Edge kaže...
(...)

Ako Meego uistinu moze pokretat aplikacije od Androida, onda je definitivno to tvoj izbor.

Zaboravih napomenuti da, prema Myriadu, Alien Dalvik neće biti dostupan kao aplikacija budući da dosta duboko zalazi u OS, nego će ga trebati implementirati ili proizvođač smartphonea (trenutno nije implementiran; naknadna implementacija je malo vjerojatna budući da je Nokia je napustila MeeGo, a MeeGo projekt ugašen) ili operater mreže (poznavajući naše operatere, također malo vjerojatno).

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2011 0:38 (hrx).
14 godina
neaktivan
Edge kaže...
apoteka kaže...

A stvarno si pametan, sad ce covjek produzit tarifu i kupit ce za 200 kuna neko smece ko galaxy 3, nije retardiran da nece naucit koristit mob, za tjedan-dva svaki se mob prokuzi, a bio on jeftiniji ili skuplji, svugdje je isti proces, a sa ovim jeftinim sranjima ce mu se samo gomilat problemi i lagg.

nije stvar da nece naucit koristit mob, ista stvar galaxy 3 ili galaxy s

nego da li mu stvarno treba sve ono sto ima galaxy s2 npr.

super mob, svakako, ali onome koji zna cemu sve sto ima sluzi

vruće je...
14 godina
neaktivan
Indestructible kaže...
erazmo kaže...

HTC Radar? jel to ona cigla od 4.7 incha?

btw. Nokia N8 ima najbolju kameru od svih smatphonea,  bez obzira na 720p rezoluciju naspram ostalih (sgs2) kamera kad snima ima autofokus, zvuk je odlican... al gore si rekao da ti je za sms, poziv, e mail, net prvenstveno mobitel, za tebe je N8, ima i taj famozni hdmi. odlican hardware.

al vidim, ima dosta telefona, svi su na neki nacin dobri, svaki na sebe privlaci paznju, staces tako je to kad kupujes high end phone ;)

sretno

Nije, HTC Radar ima 3,8 incha ekran.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2011 10:22 (hodovic97).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice