Pomoć pri odabiru mobitela izdvojena tema

poruka: 38.817
|
čitano: 11.458.581
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Re: Pomoć pri odabiru mobitela
Cryogenic kaže...
biankoneri kaže...
Akcije počinju 1.12 u T-comu pa možda bolje to pričekat

Neke akcije su već počele. Magenta mjesec.

14 godina
Pomoć pri odabiru mobitela

honor 200 pro

iskustva ikakva ovdje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Honor Magic6 Pro je na 50% (-430€) popustu u T-Comu... iskombinirao sam jos neke popuste i dobio ga za cca 250€.

Osobno si nebi kupio taj mob, al cekao sam prvi dobar popust da zamijenim P Smart Z iz 2019., a ovo nisam mogao propustit.
Za te pare definitivno vrh, ekran i Face ID su vrhunski sve super, jedino mi ne pase Huaweiev overlay za Android, navikao sam na stock na Xperiji.

Kamera je odlicna... kad softver odluci da je odlicna.
Hardver je vrh al je noise reduction agresivan, nema vise ISO/shutter speed u night mode, neda koristit telephoto kameru po noci, pro mode/RAW format je podrzan samo na glavnoj kameri, nema 8K ni 4K120, mislim da nema uopce HDR snimanje, plus mislim da zadrzava neku vrstu HDRa u fotkama cak i kad se iskljuci jer zna neprirodno ispast... definitivno nije mob za nekog ko se zeli iskusat u amaterskom fotografiranju, ne treba ocekivat nista osim point-n-click.
Razocaran sam u tom pogledu.

Za tu cijenu definitivno preporucam, u svakom slucaju se moze jos i zaradit ak vam se ne svidi pa se stavi na Njuskalo.
može jedino gore
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.11.2024 17:10 (8ax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 mjeseca
8ax kaže...
Honor Magic6 Pro je na 50% (-430€) popustu u T-Comu... iskombinirao sam jos neke popuste i dobio ga za cca 250€.

Ako je to na pretplatu onda nema smisla pričati za koliko si ga dobio i koliki je popust, jer ćeš ga "platiti" kroz tarifu.

16 godina
betmen kaže...

Solidan = da bude u korak s najnovijim tehnologijama i da tako ostane neko vrijeme :D

Ali stvarno kažete, 2 tisuće? Mislio sam da su se spustile cijene u odnosu na ono razdoblje kad su smartfoni počeli ulaziti u mainstream (dok je još onaj prvi Desire bio aktualan).

Ne, sada je situacija mnogo gora. Mušterije su se naviknule na drogu i sada su cijene drastično skočile. Pogotovo što danas ima previše ekipe koja "mora" imati mobitel koji košta 900 EUR i više. Ekipe koja je presretna što može na sniženju kupiti mobitel od 850 EUR. Naravno mobitela ima u širokoj lepezi i pokrivaju različite razine tržišta. Većini ljudi ne treba "premium" high end uređaj, ali ih kupuju kao vrući burek prije posla.

Razmisli si što ti je bitno kod mobitela. Meni bi to bila radna memorija (RAM) i dobra baterija s barem 5000 mAh. Ništa drugo mi nije bitno. Niti kamera, niti da je ekran na 144 herca, niti procesor za gaming. Nemoj tražiti najbolje mobitele na tržištu već mobitele srednje razine koji imaju ono što ti je bitno. Jedino si u problemu ako MORAŠ imati najbolji fotografski mobitel, onda ti high end premium ne gine.

15 godina
Kak nema smisla... popust i na keš je 430€. Cijena tarife ostaje ista kao i kad nisi pod ugovorom.
može jedino gore
14 godina
Da, ne kužim to. Pa u svakom slučaju plaćaš nekakvu tarifu/opciju ako koristiš internet, zvanje i sve što uz to ide. Kupio mob ili ne, opet trošiš na to pa ne vidim zašto bi kritika bila da mob mora ić uz tarifu. Tržište je takvo pa se prihvati ili ne.
Za cijenu tog honora je teško na tržištu naći nešto bolje. Čk sam i sam na njega ciljao zbog 3d face id-a a na kraju uzeo v3. Dobri telefoni
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Potvrdio si moje riječi. Ti se hvataš popusta, a ne cijene koju plaćaš.  Kažu ti da mobitel košta 1400 eur, ali na specijalnom popustu ga možeš kupiti za 900 EUR. Wow, 500 eur popust. To moram imati.  Idete kao guske u maglu. Krađa je krađa i s popustom. 

14 godina
SharkZ kaže...
8ax kaže...

Ako je to na pretplatu onda nema smisla pričati za koliko si ga dobio i koliki je popust, jer ćeš ga "platiti" kroz tarifu.

Misliš?
Moja supruga u potpunosti koristi tarifu od A1. Od interneta do poruka i poziva, nešto što u tarifi na bonove nikada nebi imala. Ni ja nisam puno bolji od nje, a njoj smo ubrali mobitel po odličnoj cijeni na produljenje ugovora početkom godine. Magic 5 pro za cca 400€.

Hoću reći da ne treba svima pretplata jer je uzimaju samo radi jeftinijeg uređaja, a ne koriste puno toga od tarife, ali opet velika vecina koristi dosta vise usluga od prosjeka (tipa internet i pozivi), pogotovo ako zive u dijelu hrvatske kao da gdje do prije 5mj nismo imali dostupan kvalitetan internet, a telefon se u kućanstvu ne koristi.

16 godina

Tvoj slučaj opravdava i skuplji mobitel i skuplju tarifu. Pitam se samo koliko ima ljudi koji i doma i na poslu imaju jako stolno računalo s dobrim internetom i koji doma imaju dobru bežičnu mrežu, a ipak moraju kupiti Samsung Premium Deluxe u premium tarifi.

0 0 hvala 0
14 godina
Korny1603987 kaže...

Potvrdio si moje riječi. Ti se hvataš popusta, a ne cijene koju plaćaš.  Kažu ti da mobitel košta 1400 eur, ali na specijalnom popustu ga možeš kupiti za 900 EUR. Wow, 500 eur popust. To moram imati.  Idete kao guske u maglu. Krađa je krađa i s popustom. 

Izgleda da si krivo shvatio. Ako je netko i tako u kupnji skupog telefona, nije li bolje da taj isti telefon kupi za 500 umjesto 800 ako će ga i tako kupiti a za manju cijenu ne postoji. Ostavi se toga što ni jedan takav telefon nema vrijednost koja se za njega traži jer onda nećemo ni imati ništa. 

Ja govorim o tarifi kao nebitnoj razlici u svemu tome pošto svejedno mjesečno plaćaš bar 20e u bilo kojoj opciji. Naravno, ako koristiš net i ostale mobilne usluge.

Nema uopće smisla uključivati cijenu tarife u to kad je razlika na cijenu uređaja gotovo zanemariva.

Mogu samo za svoj slučaj govoriti. Ht, m tarifa. Uvijek imam tu tarifu a kad dođe vrijeme za novi telefon, uzmem onaj koji mi se dopada a financijski je prihvatljiv.

Radim s mobitelima za život i ne postoji ništa jeftino do 200-300€što radi dobro dulje od prvog većeg ažuriranja. Ove ispod ni ne brojim jer se to već iz kutije muči u radu a nemam strpljenja.

To kaj ekipa kupuje nešto što im uopće ne treba samo iz razloga što piše akcija je drugi par opanaka. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 10:20 (dax-lax).
16 godina

Plaćam 11 EUR mjesečno na bonbonu i dalje mislim da me pljačkaju. Nekoć sam imao poznatu zicer tarifu koju sam plaćao 29 KUNA mjesečno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 11:25 (Korny1603987).
10 godina
Korny1603987 kaže...

Plaćam 11 EUR mjesečno na bonbonu i dalje mislim da me pljačkaju. Nekoć sam imao poznatu zicer tarifu koju sam plaćao 29 KUNA mjesečno.

Sta imas u toj tarifi za 11e

4 godine
Korny1603987 kaže...

Meni bi to bila radna memorija (RAM) i dobra baterija s barem 5000 mAh. Ništa drugo mi nije bitno.

Takav mobitel možeš naći za 200 EUR-a, pa i za manje. Motorola, Xiaomi.

https://neutrinomobile.hr/motorola-moto-g54-5g-8gb-256-gb-dual-sim-midnight-blue.html

20 EUR-a više:

https://neutrinomobile.hr/motorola-moto-g54-5g-12gb-256gb-dual-midnight-blue.html

4 godine
8ax kaže...
Kak nema smisla... popust i na keš je 430€. Cijena tarife ostaje ista kao i kad nisi pod ugovorom.

Što je zapravo loše. Ako si pod ugovorom, trebali bi spustiti cijenu tarife. To naprave tek kad iniciraš odlazak na drugu mrežu, a nekad i kod obnove ugovora. Zarađuju kroz tarifu, jer ljudi vole uzeti razne "unlimited" tarife koje ne iskoriste ni 10% (uz iznimke), a najskuplje su u ponudi.

4 godine
Korny1603987 kaže...

Nemoj ni pokušavati progurati ovo o čemu pišeš kod nekih. Radio sam to godinama i uvijek bih navukao bijes takvih ljudi na sebe da sam bahat, da gledam s visoka i sl i konačnu konstataciju - ako pijem, pijem za svoj novac. I zapravo su u pravu. Neka troše. Telekomi vole takve. Dođe, uzme unlimited tarifu, Iphone i to otplaćuje skupo 2 godine. Prije isteka 2 godine već mu dosadi taj Iphone, već gleda sljedeći koji je izašao na tržište, oni mu produže ugovor i tako unedogled. To su vidjeli i streaming servisi i softverska industrija, pa je sada gotovo sve na pretplatu, mjesečnu ili godišnju. Zapravo jedan oblik dužničkog ropstva.

4 godine
thebatman kaže...
Korny1603987 kaže...

4000 minuta + 500 SMS-ova + 38GB. Kako sam u nekoj akciji, imam sve dvostruko: 8000 + 1000 + 77 (prepisano iz mobitela).

10 godina
Nocio kaže...

Misliš?
Moja supruga u potpunosti koristi tarifu od A1. Od interneta do poruka i poziva, nešto što u tarifi na bonove nikada nebi imala. Ni ja nisam puno bolji od nje, a njoj smo ubrali mobitel po odličnoj cijeni na produljenje ugovora početkom godine. Magic 5 pro za cca 400€.

Hoću reći da ne treba svima pretplata jer je uzimaju samo radi jeftinijeg uređaja, a ne koriste puno toga od tarife, ali opet velika vecina koristi dosta vise usluga od prosjeka (tipa internet i pozivi), pogotovo ako zive u dijelu hrvatske kao da gdje do prije 5mj nismo imali dostupan kvalitetan internet, a telefon se u kućanstvu ne koristi.

nije pitanje dal koristis tu pretplatu u potpunosti vec koliko placas za taj paket a najcesce je to duplo vise od onog za koliko se moze dobiti na bonove.
Recimo u HT pretplata 20GB košta 20eura, a u A1 na bonove 16GB je 6,5eura.
Onda tih 13eur/mj za koliko preplacujes pretplatu moras dodati cijeni mobitela. Dakle ako ti je mob recimo 500eura + 13*24 = 800 eura, pa gledaj da li ga mozes dobiti za ispod 800 eura u slobodnoj prodaji. Ako je u slobodnoj prodaji isto ili jeftinije cemu uzimati pretplatu gdje ako se u tih 2 godine ukaze negdje drugdje neka super prilika ne mozes otici dok ne doplatis do pune cijene moba (a to ti nije ovih 500eura vec cesto duplo vise).

16 godina

I što vam znače te tarife s 99999999999 besplatnih minuta mjesečno i zilijun trilijun terabajta mjesečno i 10 0000 SMSova mjesečno? U kolikom postotku potrošite to? Realno meni treba do 6 GB interneta mjesečno (samo ako sam slučajno taj mjesec dosta vani), a što se tiče minuta razgovora to me sram i reći koliko mi malo treba. Realno mi treba par sati mjesečno. Koliko pošaljem SMSova mjesečno? Možda 1. 

Oni vam uguraju te brojeve samo reda radi, da izgledaju veliko, i da vam se lakše ugura 2 godine ugovor za bolesne cifre mjesečno. 

Moji troškovi. Kupio sam Realme 8 za Božić 2021 za 170 EUR keša. Koristim tarifu za 11 EUR mjesečno. Ajde da je ista tarifa bila od prvog dana (a nije jer sam plaćao manje), koliko bi me to došlo do sada ?

170 EUR + 11x34 mjeseca = 544 EUR od prosinca 2021. do dana današnjeg.  Dakle 544 EUR za mobitel i 3 godine tarife bez ugovora.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 12:47 (Korny1603987).

2 0 hvala 1
13 godina

Za nekoga ko je otkazao kucni internet i telefon cca 25eura, flat i 40Mbita i prešao samo na 5g unlimited flat tarifu 33 eura, gdje god da jesam imam flat unlimited cca 30 MB/s download, za moj profil ljudi ovi mobiteli koje HT nudi su savršenstvo, novi zapakirani samsung s24 ultra me ispao 880 eura prije mejsec i pol, ali nemoram dat odma 880 nego na rate, tako da ja ne otplačujem taj mobitel kroz tarife jer imam samo jednu tarifu, moram platit internet hocu necu onda je svakako bolje ovako onda. Ima nas svakakvih profila i nekom paše nekom ne naravno. Meni itekako paše. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 13:01 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
zelenapaprika kaže...
thebatman kaže...
Korny1603987 kaže...

4000 minuta + 500 SMS-ova + 38GB. Kako sam u nekoj akciji, imam sve dvostruko: 8000 + 1000 + 77 (prepisano iz mobitela).

Uzas. 

Sve ispo 500gb prometa mi je premalo. 

Tako da ja ispo 30e mjesecno tesko mogu proc. 

10 godina
Korny1603987 kaže...

I što vam znače te tarife s 99999999999 besplatnih minuta mjesečno i zilijun trilijun terabajta mjesečno i 10 0000 SMSova mjesečno? U kolikom postotku potrošite to? Realno meni treba do 6 GB interneta mjesečno (samo ako sam slučajno taj mjesec dosta vani), a što se tiče minuta razgovora to me sram i reći koliko mi malo treba. Realno mi treba par sati mjesečno. Koliko pošaljem SMSova mjesečno? Možda 1. 

Oni vam uguraju te brojeve samo reda radi, da izgledaju veliko, i da vam se lakše ugura 2 godine ugovor za bolesne cifre mjesečno. 

Moji troškovi. Kupio sam Realme 8 za Božić 2021 za 170 EUR keša. Koristim tarifu za 11 EUR mjesečno. Ajde da je ista tarifa bila od prvog dana (a nije jer sam plaćao manje), koliko bi me to došlo do sada ?

170 EUR + 11x34 mjeseca = 544 EUR od prosinca 2021. do dana današnjeg.  Dakle 544 EUR za mobitel i 3 godine tarife bez ugovora.

Ti si mali korisnik i to je ok. 

Meni 6gb ode u 2h. 

Ne mozes druge ravnat po sebi, ti si po potrosnji zapeo u proslom desetljecu. 

14 godina
Korny1603987 kaže...

Istu tarifu na bonbonu koristim i ja, vec par godina ne postoji nista isplativije za ljude koji ne trose 100+ gb neta mjesecno.

A dosta ljudi oko mene automatski uzima unlimited tarife kod telemacha i t-coma jer "oni su to oduvijek htjeli imat neograniceno" i placaju to cca 25e. Odem u statistiku potrosnje na njihovom mobitelu i pokazem im da mjesecno ne potrose 10 gb i da to bezveze placaju. Samo sute gledaju u pod i ne zele cut uopce da im je dosta bonbon paket za 8.5e gdje ce imat 34 gb i svega ostalog da ne stignes potrosit + prebacuje se nepotroseno u novi mjesec. Prestao sam uopce govorit ista, samo presutim 

4 godine
pete04 kaže...

nije pitanje dal koristis tu pretplatu u potpunosti vec koliko placas za taj paket a najcesce je to duplo vise od onog za koliko se moze dobiti na bonove.

Upravo je to glavno pitanje. Koliko potrošiš. Ljudska psiha je takva (kod nekih) da ih je lako navući finom reklamom. Ako misliš da to nije točno, svaki dan kupi litru mlijeka, otpij 2 deci i ostatak baci i tako napravi svaki dan.

Tarife na bonove i pretplate su teško usporedive. Nekada i jedne i druge znaju biti dobro pogođene prema broju jedinica i cijeni, ali većinom su tarife na pretplatu izdašnije jedinicama koje možeš koristiti. Nekada su i tarife na bonove bile jako jeftine, danas to više nisu, pa je opet pitanje, zašto ne uzeti pretplatu bez ugovorne obaveze za isti ili manji iznos? Mobitele koristim od 2000. (GSM, NMT nisam nikada imao) i vodio sam milijune rasprava o tarifama. Na kraju se uvijek nađe jedna tarifa na bonove i jedna na pretplatu koja je zbilja povoljna. Ali onda možda taj operater kod tebe nema dobar signal i sve pada u vodu.

4 godine
Korny1603987 kaže...

Problem je da ljudi ne počnu od manjih tarifa na bonove ili pretplatu, pa ako i kada vide da im nije dovoljno, onda uzmu jaču tarifu. Mnogi idu odmah na najjaču i potroše jako malo, a plaćaju puno.

4 godine
thebatman kaže...
zelenapaprika kaže...
thebatman kaže...
Korny1603987 kaže...

Uzas. 

Sve ispo 500gb prometa mi je premalo. 

Tako da ja ispo 30e mjesecno tesko mogu proc. 

Na mobitelu? Takva potrošnja nije za mobitel. Onda se neki čude da imaju malu brzinu downloada na mobilnoj mreži i da telekomi određuju prioritete za kategorije korisnika na mreži. Je, ti, žena djeca, svi online... Ali to je za žicu.

13 godina

Bris,...

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 13:44 (Cryogenic).
15 godina
nvm
može jedino gore
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 14:39 (8ax).
4 mjeseca
thebatman kaže...

Znači logika je što više GB skidaš to si napredniji? Prepostavljam da ti GB odu na teške idiotarije.

Ne možeš ti druge ravnati po sebi, takvi kao ti spadaju u 0.1% korisnika.

GB trošim na fiksnom internetu, a ne na mobitelu koji ima bateriju koja traje par sati.

Sad jedino ako uopće nemaš fiksni i sve si prebacio na taj broj mobitela to je onda druga priča i onda tu ima smisla ove HT tarife i mobiteli uz tu tarifu...

Ali inače je to totalno neisplativo za većinu ljudi i nisu operateri glupi, uračunali su oni sebe u tvoje troškove.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.11.2024 15:52 (SharkZ).
10 godina
SharkZ kaže...
thebatman kaže...

Znači logika je što više GB skidaš to si napredniji? Prepostavljam da ti GB odu na teške idiotarije.

Ne možeš ti druge ravnati po sebi, takvi kao ti spadaju u 0.1% korisnika.

GB trošim na fiksnom internetu, a ne na mobitelu koji ima bateriju koja traje par sati.

Sad jedino ako uopće nemaš fiksni i sve si prebacio na taj broj mobitela to je onda druga priča i onda tu ima smisla ove HT tarife i mobiteli uz tu tarifu...

Ali inače je to totalno neisplativo za većinu ljudi i nisu operateri glupi, uračunali su oni sebe u tvoje troškove.

Meni obrnuto. Doma ne vidim potrebu za velikim internetom jer skoro nikad nisam doma, a kad jesam zelim imat sve skinuto na mobu a ne gubit vrijeme doma na skidanje. 

Preko moba koristim torrent client, skinem 4K HDR film, npr godzilla -1 je 22GB. Skinem neku igru cca 100gb, uploadam na yt video cca 6gb, stremio, backup 4k videa itd

Pobogu jedan raw file ima 100mb. 

Tako da u 2024 imat ograniceni internet mi je ludo.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice