Trebam pomoc kod wireless spajanja stolnog PC-a

poruka: 31
|
čitano: 18.136
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Imam router (T-Com Thompson 71335B) koji odašilje wi-fi signal u jednoj prostoriji, a stolno računalo je u drugoj prostoriji. Udaljenost među njima, zračnom linijom, je cca 20m (priložio sam sliku). Htio bih ostvariti prilično stabilan i brz signal, adekvatan za gledanje 720p videa na youtube-u, multiplayer igranje (Diablo 3) i sl. na računalu wi-fi konekcijom. Nije mi problem u trećoj prostoriji koja je između prve dvije, postaviti nekakav pojačivač signala (s tim da on NE MOŽE biti spojen na računalo, već samo u struju), ukoliko je potrebno. Molim savjet kako ovo najbolje izvesti, i, također, molim preporučite koje proizvode biste preporučili za rješenje koje navodite (nisam baš preiskusan u mrežnom povezivanju).

Samo jedno napomena: imam laptop koji se nalazi oko 10m iza i 8m iznad prostorije s routerom. On hvata signal jedva jedvice, i to kad ga se stavi kraj balkona. Ova treća prostorija gdje je komp je oko dvostruko udaljenija.

Puno hvala unaprijed 

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Trebam pomoc kod wireless spajanja stolnog PC-

Možete me barem uputiti u grubim crtama? Recimo, koje su mi opcije uopće na raspolaganju, i koje su, generalno, bolje?

14 godina

Ako se tko nađe tko mi može pomoći, da ne pišem temu ispočetka.

13 godina
protjeran

Pomakni ruter u drugu prostoriju?

Kupi drugi ruter i napravi repeater?

0 0 hvala 1
14 godina

To je prijamnik? A je li faktor onda odašiljač na routeru? Hoće li on dovoljno "dobaciti"?

14 godina
Nacki kaže...

Pomakni ruter u drugu prostoriju?

Kupi drugi ruter i napravi repeater?

Router ne mogu pomaknuti jer mi je samo ta jedna tel. utičnica raspoloživa. Postoji i druga na pola puta, ali radije je ne bih koristio ako ne moram.

Ako napravim repeater, hoće li mi pasti maksimalna brzina? Kako to ide?

14 godina
Rainalcar kaže...

To je prijamnik? A je li faktor onda odašiljač na routeru? Hoće li on dovoljno "dobaciti"?

to je jedna od najjacih wifi kartica.neces pozaliti

17 godina
neaktivan

Uzmi airlive wl-5460ap ili wl-5470ap, stavi ga u universal repeater mod i problemi su ti rijeseni... s oba ima pozitivna iskustva, iako moras bit svjestan da ce ti brzina u svakom slucaju bit nesto niza nego kad bi ostvariva direktnu vezu na toj istoj (polovicnoj) udaljenosti

0 0 hvala 1
14 godina
herc1988 kaže...
Rainalcar kaže...

to je jedna od najjacih wifi kartica.neces pozaliti

Onda mogu očekivati da će mi uhvatiti signal routera na opisanoj udaljenosti, i da neće biti prekida? Ako da, super, najbolje moguće rješenje :)

14 godina

Onda, je li bolje uzeti jedan od tih routera, ili karticu? Pretpostavljam da će brzina biti veća s karticom, pod uvjetom da uhvati signal?

14 godina
Rainalcar kaže...

Onda, je li bolje uzeti jedan od tih routera, ili karticu? Pretpostavljam da će brzina biti veća s karticom, pod uvjetom da uhvati signal?

uzmi karticu.kakav router.em  je router slabiji em skuplji.moj frend se spajo sa tom karticom na drugu kucu ima 50 metara zracne linije ako ne i  vise

14 godina

Dobro, onda samo posljednje: koliki je zapravo teoretski domet ovog mog (T-Comova) routera? Npr., je li točno moj laptop, ili mob, koji su 10 metara daleko iza jednog zida, ne mogu uhvatiti signal iz razloga što im je prijamnik preslab, a ne zato što signala uopće nema? 

Hvala vam svima puno 

17 godina

Moj prijedlog je da jednostavno mrežu napraviš preko strujne utičnice, naravno ovdje mislim na spajanje kućnog računala. Investicija je nešto veća ali je mreža pouzdana i brza.

14 godina

Kako to funkcionira? Postoji li domet, kako opada jačina signala? Može mala usporedba zašto je bolje od kartice? Hvala

15 godina
neaktivan

0 0 hvala 1
14 godina

Heh :) Ako sve zapne :) 

Može i pomoć kod usporedbe ove dvije opcije, kartica, odnosno strujno povezivanje, prednosti i mane?

15 godina

ja imam airlive wl-1600 usb...isto 5 db dipol antena i hvatam covjeka 500 m od moje kuce sa jacinom signala od 70%...imam opticku vidljivost s njim...a ti pretpostavljam imas dva zida izmedu i 20 m udaljenosti...nemas se sta brinut signal ce ti odlican

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Nisam 100% siguran al mislim da se svaka antena da odšarafit i kupiš žićanu i nju vratiš, a na komp kupiš wireless karticu (ja ju koristim 100kn, samo moja nema tu antenu s žicom nego bez) i to ti je to! Mislim da čak postoje i pojaćala, al treba malo proguglat!

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Kakva je antena na routeru? Dali se može mjenjati?

Ja bih na tvome mjestu pojačao tu antenu na routeru i na PC-u tj onu koja ide iz mrežne kartice! Vjerujem da bi možda obična omnica od 8dbi bila dovoljna..

Jer udaljenost od 20 metara je stvarno ništa. No tu ti bitnu ulogu igra i kanal na kojem router odašilje wifi signal! Probaj koristiti 7 ili 11 kanal! Ustvari testiraj sam na kojem imaš najbolji signal i najveću brzinu.

LINK za antenu

ili jednostavno zašto ne pružiš mrežni kabal? ako je to izvedivo...

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

Mrežni kabel nije izvediv. 

Router je Thomson TG782i, T-Comov. Sad, da li se mogu mijenjat antene, ne znam... Ne znam ni kako se gleda kanal, može pojašnjenje?

Mislim da ću onda uzet taj Airlive, pa, uz milost božju :) Ako ne bude radilo, vratit ću se ;)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa za mjenjanje kanala moraš ući u postavke routera, obično u browser kucaš IP adresu od routera.. neznam koja je točno od tvog ali obično je to 192.168.1.254

a možeš i provjeriti iz windowsa, ako imaš vistu ili 7 samo desni klik na mrežu na koju si spojen pa Status>>pa details i onda u browser kucaš IP koji ti stoji pod IPv4 Default Gateway ili IPv4 DHCP Server

Uglavnom ja sam se spajao na wireless udaljen 900 metara i na speedtestu sam postizao 10mbit download (max. brzina neta je bila 12mbit down) Tako da je ovo kod tebe mačiji kašalj..{#}

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

Našao sam, kanal mi je 6. Imam 1-13 kanala, postoji li neki jednostavan način za testirati koji mi je najbolji, u čemu je kvaka, zašto uopće postoji razlika?

15 godina
Rainalcar kaže...

Našao sam, kanal mi je 6. Imam 1-13 kanala, postoji li neki jednostavan način za testirati koji mi je najbolji, u čemu je kvaka, zašto uopće postoji razlika?

ako ti u blizini ima signala koji su na 1. kanalu.. ti si postavi 6. ili 11.
a ako ti npr susjed ima signal na 6. kanalu, ti sebi ostavi na 1. ili 11.

Tko se zadnji smije, nije skužio!
14 godina

U prijevodu, treba biti što dalje od drugih izvora signala? 

16 godina
neaktivan

Pa testirati možeš jedino ako isprobaš, promjeniš kanal i gledaš koliki je signal u % te kolika je brzina (speedtest)

A što se kanala tiče

Kanali predstavljaju podjelu frekvencijskog prostora na dijelove. Svaki kanal zauzima mali frekvencijski pojas sa odredjenom sredisnjom frekvencijom. Kanala definiranih 802.11b standardom ima 14. U Hrvatskoj je dopusteno koristenje 13 kanala, dok je npr. u Francuskoj dopusteno koristenje 2 kanala. U Japanu smijete koristiti svih 14 kanala, a u Sjedinjenim Americkim Drzavama smijete koristiti 11 kanala. Bitno je za istaknuti da su kanali vrlo blizu, frekvencijski gledano, pa susjedni kanali utjecu jedan na drugi ( smetaju jedan drugome ). Zato je mudro i kulturno vlastiti kanal udaljiti od vec postojecih sto je vise moguce. Kod 802.11g standarda koji visoku brzinu prijenosa postize “posudjivanjem” frekvencije od susjednih kanala, ali tako da im ne smeta previse, postoje svega 3 neprekrivajuca kanala i to redom : 1, 6, 11. Noviji AP-ovi sa opcijom SuperG prijenosa podataka zauzimaju cijeli frekvencijski spektar od prvog do jedanaestog kanala i time efektivno onemogucuju komunikaciju drugih stanica kao sto i druge stanice smetaju ovim AP-ovima. Pozeljno je da vlasnici ovakvih uredjaja iskljuce SuperG opciju kako nebi stvarali drugim uredjajima smetnje. Gubitak na brzini, ako ga uopce i ima je zanemariv u odnosu na funkcionalnost.

Ima način kako možeš imati pregled svih kanala u svojoj blizini koji mogu utjecati na kvalitetu tvog signala, dakle odabireš onaj koji je najudaljeniji od okolnih

WiFi Stumbler

Moj PC  
1 0 hvala 2
15 godina

svaki kanal ti obuhvaća jedan opseg frekvencija

kanali u kojima se frekvencije ne podudaraju su 1., 6. i 11. kanal zato se ti kanali najčešće i koriste.

ako ti npr susjed koristi 1. kanal.. tebi najbolji kanal u kojemu se frekv. ne podudaraju je 6. kanal

ili ako ti susjed koristi npr 3. kanal.. za tebe je najbolji kanal je 8. kanal.

ovo ti u stvarnosti i nema neki preveliki utjecaj, ali ako u opsegu ima mnogo signala koji su na npr. 1. kanalu, onda može doći do malih smetnji izmeću ap-ova koji su na tom kanalu

EDIT: @Bellatrix  me pretekao sa još boljim odgovorom!

Tko se zadnji smije, nije skužio!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2011 14:38 (sisko93).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina

Shvaćam, hvala na objašnjenju.

Wifi Stumbler mi javlja 0 access points found (na laptopu spojenim bežično na kojem se vidi više dostupnih mreža).

Speedtest mi je dao ping 45ms, dload 0,7mbs, uload 0,16mbs. Na laptopu koji je na pola puta, što sam ranije spomenuo, i baš na rubu hvatanja signala.

Drugi test 31, 3,4, 0,26, puno brže, odnosno, velika fluktuacija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2011 16:08 (Rainalcar).

1 0 hvala 0
14 godina

Kupio sam Airlive 1700. Ni slučajno ne može uhvatiti mrežu opisanu u prvom postu, ali može uhvatiti mrežu u drugoj kući na katu poviše nekih 10m od mene kroz dvoja vrata i oko dva zida. Zasad je ta mreža ok, vidjet ćemo još, izgleda mi malo osjetljivo. Router je u oba slučaja bijeli T-Comov Thompson: ako na kraju budem imao problem sa signalom, ja bih to riješio jačim routerom, kakav je taj T-Comov uopće? I koji biste mi preporučili, prihvatljive cijene? Jer imam dojam da je jednostavno odašiljač problem, manje nego prijamnik koji je ok.

15 godina

Pozdrav!

Susjed je kupio laptop i ovu wireless antenu. http://www.protis.hr/images/product/27282-usb-wireless-adapter-airlive-wl1700usb-long-range-11g-5dbi-dipole-antenna

Pokušava se spojit na moj internet. Udaljenost između mene i njega je 70 m. Nikako ne možemo uhvatiti signal,a kad dođemo kod mene sve radi savršeno. Da li je 70 m previše,ili je problem u nećem drugom? Između njega i mene je još jedna kuća.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.1.2013 11:57 (nevrjeme).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice