Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.574
|
čitano: 5.691.503
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Koji monitor kupiti

Zasto? Jako sam blizu ovo aoc-u. Vec sam ga prelomio na 12 rata. :). Sta mislis o njemu?

Stranice su trenutno nedostupne.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
10 godina
Koji monitor kupiti

jel zna netko nešto o ovom monitoru? ne nađem nikakve recenzije na netu https://www.computeruniverse.net/products/90622904/acer-predator-xb271hubmiprz.asp

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji monitor kupiti

sto kazete na asus MG278Q?

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Ekipa, možete li mi pomoći.

Znači, na poslu imamo OČAJ od monitora (MSG.W) kojem ima 500 godina.

Obzirom da cijeli dan radim na kompu i pišem u wordu i dosta čitam s neta, potreban mi je monitor do cca max 2000 kn, a koji bi bio dobar za tu svrhu, znači buljenje u monitor, pisanje i čitanje i da mi ne umara oči. Sada, kad izađem van s posla, prvo se moram privikavati pola sata na danje svjetlo i obrise ljudi na istome hehehe.

Budući da poslodavac ne želi ulagati u nas (državna firma) mislim si sama uzeti monitor, ne želim preuranjeno izgubiti ove ostatke vida.

Marka mi nije bitna, samo da  ne "ćoram" i da je ekran malo veći (23"+). Ako je to uopće moguće izvesti?

Unaprijed zahvaljjujem.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Stigao mi danas monitor sa servisa i ovi kazu da nisu vidjeli sjenu  u gornjem desnom cosku...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji monitor kupiti

Uzeo sam danas Benq xl2730z i mogu samo reci da sam prezadovoljan.

Ono sto me najvise zanimalo koliko cu izgubiti u world of tanksu ijedinoj igri koju igram na pc-u.Prije sam bio na 22" monitoru rezolucije 1650x1050.

Igru igram i dalje na max detaljima osim sto sam Aa stavio na fxaa(iako iskreno pa skoro da i ne treba aa na ovoj rezoluciji9i jos sam sjene smanjio.

Gubitak frejmova uopce nije toliko strasan.Ja sam prezadovoljan

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Pozdrav, molim vaše mišljenje o Dell SE2416H te dali je taj monitor ok za casual gaming, surfanje i rad po par sati? Ukoliko imate neku drugu preporuku u tom rangu slušam savjete, bitno mi je da je anti-glare i do 1500 kn

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Koji monitor kupiti
Praetorian1 kaže...

Stigao mi danas monitor sa servisa i ovi kazu da nisu vidjeli sjenu  u gornjem desnom cosku...

Pa jel je ti jos vidis, mislim jel jos prisutna??

11 godina
Tonči kaže...
Kill Frenzy kaže...

Jebote tonci mod si a trolas bezveze. :)

Ne trolam. :) Nego ozbiljno - nikome danas ne bih savjetovao kupovinu 1440 monitora. 4K ili 1080, ništa između.

4k 60hz mokar san single gpu-a...do tada je  1440p 144hz g-free sync mainstream opcija htio ti to priznat ili ne!

SILA/ZGX@ZGamers
15 godina
Koji monitor kupiti

podrzava li dvi-d dual link kabel 144hz-a ili mora ici preko display porta?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
ZGamer kaže...
Tonči kaže...

Ne trolam. :) Nego ozbiljno - nikome danas ne bih savjetovao kupovinu 1440 monitora. 4K ili 1080, ništa između.

4k 60hz mokar san single gpu-a...do tada je  1440p 144hz g-free sync mainstream opcija htio ti to priznat ili ne!

Pa, baš i ne. 4K na 60 možeš postići s malo spuštanja detalja. 1440 i 144 nećeš lako dobiti, teže je nego 4K@60. Jedina rezolucija za single gpu 144 trenutno je 1080. Mnoge igre jedva 60 FPS hvataju na 1080.

Nisam ljubitelj 1440 za igre. Dobitak nije pretjerano bitan, teže je za rendering, a može i bolje od toga kad se kupuje na puno godina. Za nekoliko godina 4K će bit normalna stvar kao danas 1080, a 1440 je nekako između, nije vrijedan gnjavaže.

Kill Frenzy kaže...

podrzava li dvi-d dual link kabel 144hz-a ili mora ici preko display porta?

Naravno da može isključivo preko Display Porta.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.4.2016 23:41 (Tonči).
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...

Pa, baš i ne. 4K na 60 možeš postići s malo spuštanja detalja. 1440 i 144 nećeš lako dobiti, teže je nego 4K@60. Jedina rezolucija za single gpu 144 trenutno je 1080. Mnoge igre jedva 60 FPS hvataju na 1080.

Nisam ljubitelj 1440 za igre. Dobitak nije pretjerano bitan, teže je za rendering, a može i bolje od toga kad se kupuje na puno godina. Za nekoliko godina 4K će bit normalna stvar kao danas 1080, a 1440 je nekako između, nije vrijedan gnjavaže.

Vjerojatno si probao sve moguće kombinacije reza/refresh rejta, pa me zanima koji ti je trenutno main monitor koji koristiš? Ako si koristio dosta 144hz monitor, je li ti bio problem prijeći na 4k 60hz? 

Pitam jer imam neku fobiju prijeći na više rezolucije ako imaju manje od 120/144hz i veće rezolucije. Imam 60hz 1080p side monitor i doslovno mi se gadi kad moram mišem na njega. I onda kad moram na njemu nešto radit jedva čekam vratit na 144hz monitor... znači samo rad u sustavu je miljon puta bolji na high rr monitoru... 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Pozdrav, molim vaše mišljenje o Dell SE2416H te dali je taj monitor ok za casual gaming, surfanje i rad po par sati? Ukoliko imate neku drugu preporuku u tom rangu slušam savjete, bitno mi je da je anti-glare i do 1500 kn

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

molim vas ljudi čim priej savjet za gore navedeno pitanje, moram danas po monitor za poklon, hvala unaprijed na brzini odgovora

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...
Tonči kaže...

Vjerojatno si probao sve moguće kombinacije reza/refresh rejta, pa me zanima koji ti je trenutno main monitor koji koristiš? Ako si koristio dosta 144hz monitor, je li ti bio problem prijeći na 4k 60hz? 

Pitam jer imam neku fobiju prijeći na više rezolucije ako imaju manje od 120/144hz i veće rezolucije. Imam 60hz 1080p side monitor i doslovno mi se gadi kad moram mišem na njega. I onda kad moram na njemu nešto radit jedva čekam vratit na 144hz monitor... znači samo rad u sustavu je miljon puta bolji na high rr monitoru... 

Probao sam oko 15 monitora u posljednje dvije godine... od 60Hz do 200Hz i od 1080 do 5K, 16:9 i 21:9 te 27-40". Istovremeno do 4 monitora. - Na kraju sam na jednom 21:9 i to Dellu U3415W trenutno, IPS.

Da, 144Hz je prekrasno i na desktopu, ali

- kvaliteta panela za 144Hz IPS je očajno. AOC-ovi paneli su smeće, kontrola kvalitete Asusa i Acer nije na razini, a cijene su im ogromne.

- 21:9 100Hz je samo 100Hz, nema ULMB i overclockani su paneli koji rade na granici tehnologije, što me malo brine za vijek trajanja

- TN PG78Q je pokazao da nakon par mjeseci "rikne" u nekom obliku

- TN 144Hz ne mogu koristiti za ništa osim igara pa mi je preskup da bih ga opravdao

Da, high-PPI je prekrasan, ali:

- Na Windowsima je 4K je moguće skalirati samo na 1x, 2x itd. integer skaliranje, što znači da 4K (2160) ide na 1080, a to mi je malo za posao, preveliko za 27-30" pa trebam 3 komada i puno prašine na stolu

- 5K je prekrasan, ali traži dva kabela i ima MST sliku, što nije idealno, ali je ok. Samo jedan ekran mi je malo (skalira se na 1440 koji su za posao OK), a dva su skupa k'o vrag. Što me vodi na...

21:9 1440 mi nudi dosta prostora za posao, nije idealno (fali mi još mrvicu), nije 144Hz, nije high-PPI, ali najmanje kompromisa imam. Monitor je super-jeftin sa samo 700€, nađe se polovni za 600€ i ja sam zadovoljan s polovnima također tako da možda kupim još jednog za staviti iznad ovoga na nosače.

Eventualno ću kupiti 21:9 (format mi je super) 144Hz VA monitor kad izađe, ali nisam siguran jer je VA panel trom. Moguće da ću kupiti 2 5K ekrana na 60Hz ako im padne cijena. No, da sad kupujem iznova nešto novo, vrlo vjerojatno bih uzeo 3x 4K 24/27" iz više razloga:

- 3 zbog prostora: 3x 1080

- 4K jer se skaliraju na 1080 i dobijem jako finu sliku na 24" i 27"

- 24" jer je to dovoljno za 1080

- 27" jer buljim u ekran cijeli dan pa je manji napor s većim slovima i svim drugim (a i već sam u tridesetima :D )

- 4K zato što su puno jeftiniji od 5K

Da, očajan je osjećaj koristiti 60Hz nakon 144Hz - čini se da sve trza i da je očajno loše, kao i običan monitor nakon 5K monitora kad vidiš kakvo su smeće i kako je slika zrnata i ružna zapravo... ali samo dok se ne navikneš. Malo otrpiš pa prođe. :)

Postaviti prioritete:

oštrina slike = 4K i 5K ovisno skaliraš li na 1080 ili 1440. - Dell UP2715K za 5K ili Asus PB279Q/Dell UP2715Q za 4K 27" ili Dell UP2415Q za 4K 24"

brzina slike = 144Hz FreeSync/G-Sync ovisno o kartici, svakako IPS ili čekati Samsungove VA 144Hz krajem godine (21:9 čak!) - Asus PG279Q ili Acer XB271H za G-Sync, Asus MG279Q za FreeSync - Asus PG348Q ili Acer X34 za 100Hz 21:9 IPS 1440 ili 2560x1080 21:9 Acer 200Hz curved Z35.

format = 21:9 je superioran, curved ofc. - Dell U3415W je optimum, novi LG 34UC98 je usavršeni i mrvicu (neznatno) bolji.

površina = 24" za 1080, 27" za 1440, 40" za 4K bez skaliranja -- najbolji je Philips 40"

13 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Tonči - što misliš o korištenju neke 35-40" telke kao monitor?

Da li bi telka od 4000 kn bila bolja od "klasičnog" monitora od 4000 kn? 

Samo za primjer : https://www.youtube.com/watch?v=glCLj5gH4ZI 

Bene docet, qui bene distinguit.
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2016 10:20 (molnyi).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
molnyi kaže...

TV valja samo kao TV.

13 godina
neaktivan
Tonči kaže...
molnyi kaže...

TV valja samo kao TV.

Pokušavam se odlučiti za novi veći monitor, a puno ljudi mi je reklo da su 21:9 monitori dosta limitirani u igrama itd. puno toga nije optimizirano. 

Da li je to istina ili?

16 godina
odjavljen

Što ima biti optimizirano? Jedina razlika je u rezoluciji tj. formatu. Većina igara radi uredno u 21:9 formatu. Ne rade neke igre, neke rade u posebnim uvjetima, kao recimo Diablo 3 mora biti windowed bordlerless, a ne fullscreen, no fullscreen je nepotreban danas. U najgorem slučaju radit će ti igra u 16:9 i nećeš imati prednost širine. Nema toga što neće uopće raditi.

No, 34" je po visini kao 27", širina je dodala inče. Ono što 21:9 daje je radni prostor i dobra, imerzivnija slika (format slike). Da postoji, kupio bih 21:9 144Hz ili 21:9 high-PPI ekran (6880x2880 umjesto običnog). Ili oboje. Nažalost, nemam kome baciti hrpu novca na račun, jer nitko nije proizveo tako savršen proizvod. :)

Ako želiš veći: 40" VA 4K panel. :) 

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2016 10:47 (Tonči).
13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Što ima biti optimizirano? Jedina razlika je u rezoluciji tj. formatu. Većina igara radi uredno u 21:9 formatu. Ne rade neke igre, neke rade u posebnim uvjetima, kao recimo Diablo 3 mora biti windowed bordlerless, a ne fullscreen, no fullscreen je nepotreban danas. U najgorem slučaju radit će ti igra u 16:9 i nećeš imati prednost širine. Nema toga što neće uopće raditi.

No, 34" je po visini kao 27", širina je dodala inče. Ono što 21:9 daje je radni prostor i dobra, imerzivnija slika (format slike). Da postoji, kupio bih 21:9 144Hz ili 21:9 high-PPI ekran (6880x2880 umjesto običnog). Ili oboje. Nažalost, nemam kome baciti hrpu novca na račun, jer nitko nije proizveo tako savršen proizvod. :)

Ako želiš veći: 40" VA 4K panel. :) 

Gledal sam nekaj do 35" a da je 600-700 eura. Namjena je autocad, igre i filmovi... vidim da se ovaj koji vi koristite Dell U3415W donekle uklapa u ono što ja tražim, pa ću si razmislit o njemu, malo recenzija pogledat itd.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2016 10:53 (molnyi).
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

mene niko ne ferma ni pet posto, važni su samo oni koji imaju 1000 eura za monitor,...

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
molnyi kaže...

Gledal sam nekaj do 35" a da je 600-700 eura. Namjena je autocad, igre i filmovi... vidim da se ovaj koji vi koristite Dell U3415W donekle uklapa u ono što ja tražim, pa ću si razmislit o njemu, malo recenzija pogledat itd.

Za CAD? 40" 4K - Philips. Nećeš požaliti. Za filmove je također odličan odabir jer je VA panel (odličan kontrast), za igre je solidan.

zolmajstor kaže...

mene niko ne ferma ni pet posto, važni su samo oni koji imaju 1000 eura za monitor,...

Koliko ti imaš? Nije baš 1000, imaš vrhunskih za 500, to je upola. :)

15 godina
neaktivan

samo sam pitao jeli ovaj monitor DELL S2316H 23" dobar za casual gaming. surfanje i rad 4-5 sati dnevno na njemu za posao? ili imate neki drugi savjet

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2016 11:12 (zolmajstor).
15 godina
Koji monitor kupiti

Jbte koja razlika 144hza i 60. Jos kad to budem mogao vidjet u igrama 😊

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

3 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Pozdrav!

Uzeo bih neki 27 incha monitor, namjena malo posao malo igre.

Moze preporuka nekog modela sa Abrakadabre jer imam tamo neke popuste, a moze se i platiti na rate. Koliko citam VA paneli su zakon...a ni sam nisam siguran koji od ovih je VA, koji je IPS i sto tocno dobivam sa kojim. :)

https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Katalog/Racunala-i-periferija/Monitori/c/FT400?q=%3Aprice-asc%3ADijagonalaMonitor%3A27%CB%9D&text=&mode=#

Hvala unaprijed

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Valjaju li ovi jeftiniji 144 Hz monitori? Tipa BENQ XL2411Z, AOC G2460PF, AOC G2460FQ. Svi su oko 2100 kn.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Koji monitor kupiti

da i best buy su :-)

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Penzo kaže...

Pozdrav!

Uzeo bih neki 27 incha monitor, namjena malo posao malo igre.

Moze preporuka nekog modela sa Abrakadabre jer imam tamo neke popuste, a moze se i platiti na rate. Koliko citam VA paneli su zakon...a ni sam nisam siguran koji od ovih je VA, koji je IPS i sto tocno dobivam sa kojim. :)

https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Katalog/Racunala-i-periferija/Monitori/c/FT400?q=%3Aprice-asc%3ADijagonalaMonitor%3A27%CB%9D&text=&mode=#

Hvala unaprijed

Jedini VA monitor na linkanoj stranici je ovaj Samsung Monitor S27E510CS 27''
E sad sta dobivas: VA panel ima dublju crnu i bolji kontrast. Mada neki ljudi ni taj kontrast ne primjete.
Takoder VA nema IPS glowa, dakle ono kad gledas malo sa strane da ti ekran izbija svjetlost i kvari sliku,na svjetlim scenama
to neces primjetit, al na tamnim ces bome primjetit. Takoder VA panel je nesto sporiji od IPS u nekim igrama

dolazi do muljanja ekrana kada mices, a te sccene su kada su kontrastne dakle nijanse tamne boje.
U vecini igara nisam primjetio to muljanja na svom VA monitoru, za sada sam primjetio u freelanceru di
kada upravljas brodom zvijezde se gube u svemiru ili kao nestaju primjer, nije tako strasno:
Definitivno najvise mi je zasmetalo to muljanje u igri Pillars of Eternity gdje mi na pocetnom zaslonu
kada sam micao ona slika muljala se podloga, nako tamni se... to su za sada 2 jedine igre di sam to primjetio,
testirao sam jos witcher 3 malo i dragon age i tamop nisam nasao, ali to sam na brzinu. Takoder VA pati od color shifta,
takoder neces primejtiti u vecini slucajeva, pogotovo kada sjedis na sredini , ali kada pomaknes se u stranu primjetit ces
blago blijedenje boja (dosta njih ne primjeti) , a u tamnim scenama ces taj shift primjetiti tako sta kada pogledas sa strane
vidit ces da crna malo gubi dubinu gubi i da se scena posvjetli.

IPS prednosti su kao bolje boje, ajmo reci. kutevi gledanja su bolji nego an VA anelima. Imaju IPS glow, ali najvise se primjecuje
u tamnim scenama i dok gledas malo sa strane. U svijetlim scenama taj glow se ne primjeti. Pogotovo kad sa centra gledas..
Crna je slabija nego na VA panelima i monitori sa IPS imaju bleedinga po rubovima. neki vise neki manje. Takoder IPS je brzi
panel i bolji za igre, nema nikakvog muljanja kao na primjer na VA sto sam naveo. Eto ukratko su ti to razlike.

U biti ces vjerojatno biti zadovoljan i sa VA i sa IPS monitorom, ali eto to su ti najvece razlike.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice