Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.963
|
čitano: 6.224.659
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Koji monitor kupiti
Cryogenic kaže...
maxy0 kaže...

jel puno dati za polovni 3 goidine stari LG 34" 34GN850 350€? stanje dobro sve, nema mrtvih ili zaglavljenih pixela, nema ostecenja?

Za hardver bez garancije po meni je puno, 3 godine star monitor se zato i prodaje da se spasi investicija.

ali nema na trzistu bas 34'' IPS ispod 600€ novi a da valjaju išta

11 godina
Koji monitor kupiti

Po meni se isplati ako je dobra cijena,monitori se baš tak često ne kvare.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
maxy0 kaže...

jel puno dati za polovni 3 goidine stari LG 34" 34GN850 350€? stanje dobro sve, nema mrtvih ili zaglavljenih pixela, nema ostecenja?

U ovo doba godine pred black friday ne isplati se. Monitori su uvijek na popustima za black friday, a oko 300 eur imas i sad solidnih 34" oces VA na 240 hz oces ips na 120 hz... Po meni VA na 240 hz nije uopce los nit ima ghosting, ali svejedno da sad kupujem, cekao bi jos ta 2-3 tjedna...

17 godina
Koji monitor kupiti

Gledam onaj LG 27GX700A, kolko sam čitao, preciznost boja nije baš neka, al to se riješi kalibracijom, navodno Gigabyte ima vidljiv vertical banding kolko sam čitao pojedinci su naveli, za LG ne nalazim nikakve posebne komentare, možda bih asusu dao malo prednost najviše radi glossy ekrana, mada to je sad isto zeznuto pogotovo ak u prostoriji ima dost svijetla, za te prilike je ipak LG bolji. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2025 20:24 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
maxy0 kaže...
Cryogenic kaže...
maxy0 kaže...

Za hardver bez garancije po meni je puno, 3 godine star monitor se zato i prodaje da se spasi investicija.

ali nema na trzistu bas 34'' IPS ispod 600€ novi a da valjaju išta

Ja bi radije uzeo na kredit ako je moguće, na godinu il dvije, 50/25 eura mjesečno, imaš novi sa garom i mirno spavaš, a ovdje riskiraš 350 eura, neće prdnut odma, možda ni unutar 5 godina, ali znaš i sam kako je sve danas tempirano da prdne nakon isteka gare, ne kažem da hoće, ali ja nebi riskirao. 350 je malo too much, pitaj ga za 250 . Lik ga upravo zato i prodaje, da spasi 350 eura pa si kupi novi sa garom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2025 20:41 (Cryogenic).
17 godina
Koji monitor kupiti

Uskoro ce ic moj monitor na bubanj, pa ak nekog zanima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Zwer54 kaže...
maxy0 kaže...

U ovo doba godine pred black friday ne isplati se. Monitori su uvijek na popustima za black friday, a oko 300 eur imas i sad solidnih 34" oces VA na 240 hz oces ips na 120 hz... Po meni VA na 240 hz nije uopce los nit ima ghosting, ali svejedno da sad kupujem, cekao bi jos ta 2-3 tjedna...

Imaš kakvu preporuku onda za 300€ va 240hz ili IPS 120hz?

15 godina
Koji monitor kupiti

U potrazi za budget 27 qhd monitorom za igre i klasični pc usage. 

Trenutno su u igri  xiaomi g pro 27i i aoc Q27G3XMN.

Recite mi ako ima nešto bolje za tih 250-300€. 

Nemojte mi reći da ima bolje za 400 jer je logično da ima ali ja nisam voljan dati više od toga. Max 20-30€ preko ovog iznosa.

Xiaomi, Aoc, nešto treće. Što?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Po meni i mome iskustvu je Xiaomi najbolji deal u toj klasi, AOC iza njega i sve ostalo 7 milja iza. A ti sad vidi :). Kupilo je nas već nekoliko taj monitor. To kako si rekao, da ima bolje, ima ali košta najmanje duplo više ili još više od toga. 

itomic009
14 godina
maxy0 kaže...
Zwer54 kaže...
maxy0 kaže...

Imaš kakvu preporuku onda za 300€ va 240hz ili IPS 120hz?

A za šta kupuješ monitor?

P.S. Ja nema šanse da bi platio 3 godine star IPS monitor 350€ 

itomic009
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2025 12:20 (itomic009).
14 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav svima.
U potražnji sam za novim monitorom.
Trenutno koristim Dell SE2723DS i prelazim na 32" isto 16:9 format.
Ovaj trenutni (2k rezolucija) koristim sa 125% scale-om, pa se sad dvoumim da li uzeti 2k ili 4k 32" monitor.
Bojim se da će mi 4k biti presitan, a opet isplatiti li se uzimati 4k ako ću ga scale-ati na 150% ili 175%.
Nekako sam najbliži Dell-u S3225QS.
Bio bi korišten za posao, CAD, 3D renderiranje i povremene igra (Civ, WoT, Diablo).
Mišljenja?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
itomic009 kaže...

Po meni i mome iskustvu je Xiaomi najbolji deal u toj klasi, AOC iza njega i sve ostalo 7 milja iza. A ti sad vidi :). Kupilo je nas već nekoliko taj monitor. To kako si rekao, da ima bolje, ima ali košta najmanje duplo više ili još više od toga. 

Samo je pitanje da li čekati blagdane za još nekakav popust, iako bi se logikom naših trgovina moglo desiti obrnuto. 

Vidim u centru tehnike 239€ + poštarina. Nekak sumnjam da će pasti ispod toga jer bi to bilo bescjenje a nisu nas naučili šopovi da se to često dešava. 

Idem onda na šaomija i bok. Nek samo zdura duplo trajanje jamstva od 3godine i gući smo

EDIT: Kupi u Ekupi. Ispalo 249.99 s Gls dostavom. Dostava neki dan između 11.-17.11.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2025 13:54 (dax-lax).
3 godine
Koji monitor kupiti

Pozdrav, trebao bih preporuke za 4k oled monitor 27 ili 32 za ps5 pro i mac. 

0 0 hvala 0
15 godina
dax-lax kaže...
itomic009 kaže...

Samo je pitanje da li čekati blagdane za još nekakav popust, iako bi se logikom naših trgovina moglo desiti obrnuto. 

Vidim u centru tehnike 239€ + poštarina. Nekak sumnjam da će pasti ispod toga jer bi to bilo bescjenje a nisu nas naučili šopovi da se to često dešava. 

Idem onda na šaomija i bok. Nek samo zdura duplo trajanje jamstva od 3godine i gući smo

EDIT: Kupi u Ekupi. Ispalo 249.99 s Gls dostavom. Dostava neki dan između 11.-17.11.

u subotu sam bas uzeo tog šaomija u svijetu medija za 250.

ja zadovoljan. 

17 godina
Koji monitor kupiti

Vidim polemika se vodio oko par godina starih odnosno rabljenih monitora. Imam 2x Asus RoG Swift PG279Q 27" 2560x1440p 165Hz [Kiki samo za tebe 😘] koji su već punih 8 godina u mene, kupiti su rabljeni. Jedan radi još uvijek savršeno dok je drugi počeo imati burn-in [željno iščekujem komentare kolega za burn-in kod monitora starog desetljeće - čitaj 10 godina]. Zadnjih mjesec dana aktivno sam gledao, na više oglasnika, polovne OLED monitore. Međutim s obzirom na dolazak XG27AQWMG, pričekati ću da jedan od monitora krepa, te možda u međuvremenu cijena još osjetno padne. Na 5 oglasnika imam aktivirane notifikacije (keyword), ako se pojavi odmah se kupuje - if price is right.

TL;DR - 2x monitora stari desetljeće, oba rade, jedan ima burn-in. Kupi novo/polovno, opusti se i uživaj

LOL: Crobrother
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Gle svatko ce kupiti dobar monitor ako je dosta ispod cijene.

Ali ako je neki dobar ips/va pred 3g koštao 600+ eura, on danas jedva vrijedi 200-300 jer se za tu lovu kupe novi s boljim statsima I garancijom.

Kod nas oledi na oglasima kostaju kao novi u njemackoj, radije sam naručiti izvana(kao sta sam napravio)
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2025 11:05 (Gemmy).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Najbrži kaže...

Vidim polemika se vodio oko par godina starih odnosno rabljenih monitora. Imam 2x Asus RoG Swift PG279Q 27" 2560x1440p 165Hz [Kiki samo za tebe 😘] koji su već punih 8 godina u mene, kupiti su rabljeni. Jedan radi još uvijek savršeno dok je drugi počeo imati burn-in [željno iščekujem komentare kolega za burn-in kod monitora starog desetljeće - čitaj 10 godina]. Zadnjih mjesec dana aktivno sam gledao, na više oglasnika, polovne OLED monitore. Međutim s obzirom na dolazak XG27AQWMG, pričekati ću da jedan od monitora krepa, te možda u međuvremenu cijena još osjetno padne. Na 5 oglasnika imam aktivirane notifikacije (keyword), ako se pojavi odmah se kupuje - if price is right.

TL;DR - 2x monitora stari desetljeće, oba rade, jedan ima burn-in. Kupi novo/polovno, opusti se i uživaj

Na svoje oči vidio ROG Oled PG48UQ kako ima bolestan burn in unutar 2god rada. Kad kažem burn-in, onda ne mislim lagane mrlje, nego gotovo komplet preslika taskbara i drugih češće prikazanih dijelova. 

Ok, taj zaslon radi po cijele dana ali pokazuje da oled za rad jednostavno nije još spreman. Za igre i klasični surf, malo office work, trebao bi potrajati.

16 godina
Koji monitor kupiti

pozdrav,

tražim za sestru monitor na koji se kao mogu staviti 2 prozorčića excela i da bude pregledno. Ima stol širine 60cm, pa sad neznam šta da gledam... Vidim da imaju neki dugački a imaju i neki zakrivljeni, pa molim preporuku. Ne treba biti ništa fensi, bitno da radi svoj posao.

Hvala

#fsb
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

0 0 hvala 0
12 godina

imaš MO27Q28G tandem oled, samo treba strpiti malo da dođe kod nas ili ga možeš naručiti na amazon de 

15 godina
Koji monitor kupiti

Stigao mi Xiaomi i mogu reći da mi izgore oči. Smanji svjetlinu na manje od pola. Fw je .07. Nisam za sad vidio red tint koji se spominje svuda, iako češće za .06 verziju. 

Local dimming je na medium. 

Jel itko od vas koristi HDR u winsima? Bolje mi djeluje kad je isključen.

Crno je baš dobro zatamnjeno. Na sivoj podlozi dolazi do izražaja LD i vidi se točno u kojem je kvadratu. Kad se ld prebaci na low, gotovo je neprimjetno. 

Sve u svemu, treba još podešavanja jer ću spržit mozak kako smrad svijetli. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Koji monitor kupiti

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
dax-lax kaže...

Stigao mi Xiaomi i mogu reći da mi izgore oči. Smanji svjetlinu na manje od pola. Fw je .07. Nisam za sad vidio red tint koji se spominje svuda, iako češće za .06 verziju. 

Crno je baš dobro zatamnjeno. Na sivoj podlozi dolazi do izražaja LD i vidi se točno u kojem je kvadratu. Kad se ld prebaci na low, gotovo je neprimjetno. 

Sve u svemu, treba još podešavanja jer ću spržit mozak kako smrad svijetli. 

https://www.rtings.com/monitor/reviews/xiaomi/g-pro-27i

Imas dolje na Color Accuracy (Post-Calibration) njihov ICC profil za skinuti, pa mozes to isprobati da li ti odgovara

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
7 godina
dax-lax kaže...

Nitko ne koristi HDR u windowsima. Barem nitko normalan, ako ne mora. Probao sam, ali mi nikako nije sjelo. Vise me ubio efekt kod skrolanja teksta kod HDR-a.

HDR samo u igricama koje ga podrzavaju, barem sto se mene tice, a onda sam shvatio da mi je prelijeno to paliti i gasiti, pa sam na kraju odustao od HDR-a.

14 godina

Da, Windows i HDR, ako nije native HDR content nisu na TI :D. Ja isto, kako i svima preporučam, HDR palim kad igram HDR igre ili gledam takav content i to je to. Nije mi teško palit/gasit jer imaš shortcut key. Tako da onda uživam u blagodatima HDR-a a kad ne igram, u blagodatima normalnog monitora. 

itomic009
11 godina
itomic009 kaže...

Da, Windows i HDR, ako nije native HDR content nisu na TI :D. Ja isto, kako i svima preporučam, HDR palim kad igram HDR igre ili gledam takav content i to je to. Nije mi teško palit/gasit jer imaš shortcut key. Tako da onda uživam u blagodatima HDR-a a kad ne igram, u blagodatima normalnog monitora. 

najbolje je tako. osim shortcuta postoje i aplikacije koje automatski uključe HDR kod pokretanja igre i isključe ga kod gašenja. AutoActions dobro obavlja posao.

inače kod upaljenog HDR-a SDR izgleda čudno, uglavnom su isprane boje. može se podesiti, može se i forsirati HDR na njemu ali kvaliteta je uvijek... diskutabilna.

16 godina
Koji monitor kupiti

HDR se i ne mora uključivati za gledanje HDR sadržaja.Napr. za gledanje filma u HDR-u dovoljan je MPC-HC sa Madshi video rendererom koji će sa pažljivo odabranim postavkama na najbolji način iskoristiti vaš monitor bio on HDR kompatibilan ili ne.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pa ako monitor nije HDR kompatibilan onda ne možeš gledati pravi HDR content što god ti koristio kad monitor nema hardware-ske mogućnosti za to.  Ako monitor je pravi HDR, onda to treba i enable-at.

itomic009
16 godina
itomic009 kaže...

Pa ako monitor nije HDR kompatibilan onda ne možeš gledati pravi HDR content što god ti koristio kad monitor nema hardware-ske mogućnosti za to.  Ako monitor je pravi HDR, onda to treba i enable-at.

Htio sam reći da će MadVR napraviti maksimum koliko hardver dopušta što se tiče slike.Nema HDR-a ako monitor nije hardwerski sposoban za takav prikaz ali ga možeš imati na hardverski sposobnim bez da ga omogućuješ u Windowsima ako ga kako sam napisao omogućiš putem MadVR-a u MPC-HC.

Baš se i ne igram često na računalu ali pogledati film u svojem punom HDR sjaju ne propuštam i nastojim do kraja iskoristiti benefite ovog monitora.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:17 (ghibli7).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice